Bobo hortenzija: Patuljaste hortenzije koje ne zahtijevaju visoko održavanje

Bobo hortenzija Patuljaste hortenzije metlice koje ne zahtijevaju nisko odrzavanje841281210

Hortenzije popularne su zbog svojih privlačnih boja, ali neke su jednostavno prevelike za male vrtove. Srećom, Bobo hortenzija nudi manji oblik savršen za kućni krajolik.

Bobo hortenzija je patuljasta sorta hortenzije poznata po svojim prekrasnim cvjetnim grozdovima i zahtjevima za lako održavanje u vrtu. Ove atraktivne izdržljive biljke cvjetaju pouzdano kremasto bijelim cvjetnim grozdovima u ljetnim mjesecima, a cvjetovi sazrijevaju do rumenoružičaste boje u jesen. Grmovi hortenzije Bobo mogu se uzgajati samostalno ili u masovnoj sadnji kao cvjetna živica ili bordura.

Ovoj maloj biljci ima više od male veličine i lagodne prirode. Ovo je sjajna biljka za početnike i izgleda sjajno u kombinaciji s drugima u vrtu. Čitajte dalje kako biste saznali sve o Bobo hortenzi!

Bobo Hortenzija: Osnove

Bobo hortenzije su patuljasta sorta hortenzije metlice , ili Hydrangea paniculata . Kao manja verzija ove biljke, bobo, ili “Ilvobo”, zahtijeva sličnu njegu kao i uobičajene sorte hortenzije.

Ove biljke narastu samo do 2-3 metra visoke, iako bi neke mogle narasti i do 4 metra u povoljnim uvjetima. Ovoj patuljastoj sorti potrebno je oko dvije godine da u potpunosti naraste, što ih čini izvrsnim temeljnim grmom ili kratkom živicom za sadnju oko drugih biljaka. Posebno su izvrsno rješenje za sve koji vole izgled i miris hortenzija, ali nemaju mjesta za veće, tradicionalnije sorte.

Hortenzije Bobo cvjetaju cijelo ljeto, a cvjetovi tvore veliki piramidalni oblik koji je tipičan za biljke hortenzije. Također imaju ovalne listove s nazubljenim rubovima. Ovo cvijeće će cvjetati od početka ljeta do prvog mraza. Ovo vremensko razdoblje obično traje od srpnja do rujna. U početku će cvjetovi cvjetati bijelo, a postupno će postati ružičasti pred kraj sezone cvatnje, a zatim će poprimiti ljubičastu nijansu kako se jesen približi.

Neke hortenzije mogu promijeniti boju na temelju pH vrijednosti tla; međutim, to nije slučaj za biljke Bobo. Cvjetovi na ovoj biljci će ostati iste krem-bijele boje bez obzira na kiselost tla, samo će se mijenjati kako se sezona cvatnje počne približavati kraju.

Kako posaditi Bobo hortenzije

Podrijetlom iz Kine i Japana, tradicionalne hortenzije su najprikladnije za toplije vrijeme i rastu na punom suncu i specifičnim pH tla. Na sreću, Bobo hortenzije nisu tako izbirljive. Još uvijek najbolje rastu na punom suncu, ali mogu podnijeti i djelomičnu sjenu. Zapravo, u toplijim klimama, bobo hortenzija zapravo preferira sjenu. Međutim, ne podnose stalnu sjenu i potrebno im je barem nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti da bi pravilno rasli.

Trebali biste izbjegavati sadnju Bobo hortenzije na temperaturama sredinom 80-ih (Fahrenheit) ili više. Najidealnije vrijeme za sadnju hortenzija je proljeće ili jesen. To je savršeno jer je tlo toplo, a dnevne temperature relativno hladne, ali noć ne donosi mraz.

Bobo hortenzija Patuljaste hortenzije metlice koje ne zahtijevaju nisko odrzavanje841281214

Savjeti za uzgoj Bobo hortenzija

Sorta Bobo također je manje specifična u pogledu tla na kojem se sade u usporedbi s drugim hortenzijama. Najbolje će uspjeti na bogatom, dobro dreniranom tlu, s razinom kiselosti od 5,8 do 6,2.

Tlo za sadnju Bobo hortenzija

Jednostavan način za ispitivanje kiselosti ili lužnatosti tla je da stavite 2 žlice zemlje u zdjelu i dodate 1/2 šalice octa. Ako mješavina šiša, tlo je alkalno, što znači da ima visok pH. Slično, možete staviti 2 žlice zemlje u drugu posudu i navlažiti je destiliranom vodom i sodom bikarbonom. Ako ova smjesa zapuhne, vaše je tlo kiselo ili niskog pH.

Ako je potrebno, alkalno tlo se može zakiseliti prije sadnje miješanjem u mješavini tresetne mahovine ili nekog poljoprivrednog sumpora. Za ovu sortu hortenzije preporuča se malčiranje. Nanošenje sloja malča tri inča duboko u tlo smanjit će potrebu za zalijevanjem i pomoći će zaštiti biljke ako je izložena ekstremnim temperaturama.

Zalijevanje Bobo hortenzija

Biljke Bobo hortenzije trebaju samo oko centimetar vode tjedno, bilo zbog namjernog zalijevanja ili kiše. Održavajte tlo vlažnim, ali ne natopljenim, osobito ljeti i u prvoj godini rasta biljke. Na vrućim temperaturama, bobo hortenzije će se najbolje snaći uz duboko zalijevanje jednom tjedno.

Bobo hortenzija Patuljaste hortenzije metlice koje ne zahtijevaju nisko odrzavanje841281213

Gnojivo za Bobo hortenzije

Gnojivo obično nije potrebno u bogatom tlu; ali ako je tlo siromašno hranjivim tvarima, lagana je gnojidba dobra ideja. Odaberite formulu gnojiva sa sporim otpuštanjem dizajniranu za cvjetanje. Izbjegavajte prekomjerno hranjenje biljke gnojivom koje je previše puno dušika. Previše dušika može dovesti do bujnog rasta listova u Bobo hortenzijama, ali malo cvjetova. Raspršite odabrano gnojivo u rano proljeće, neposredno nakon posljednje prilike za mraz i neposredno prije nego lišće počne pokazivati.

Štetočine koje utječu na Bobo hortenzije

Kao i većina biljaka, Bobo hortenzija je osjetljiva na štetnike i bolesti. Najbolji način za borbu protiv toga je pružanje potrebne skrbi za svoju biljku. Sadnja na odgovarajuće mjesto i osiguravanje vode i gnojidbe trebali bi spriječiti većinu slučajeva bolesti i štetnika. Naravno, to nije savršeno rješenje, ali je dobar početak.

Grinje, ljuske, bijele mušice i lisne uši mogu se prirodno tretirati neemovim uljem ili insekticidnim sapunom. 

Svakako slijedite upute za primjenu i smjernice o učestalosti na određenom proizvodu koji odaberete.

Bolesti koje utječu na Bobo hortenzije

Vlažni uvjeti mogu učiniti vašu biljku Bobo hortenzije osjetljivom na pjegavosti lišća i gljivične probleme. Zato ih je najbolje držati na suncu i izbjegavati prekomjerno zalijevanje. Gljivične infekcije mogu se spriječiti tako da mjesto sadnje ima dobru drenažu i izbjegavanje previše zalijevanja iznad glave. Te se infekcije mogu liječiti fungicidom.

Nažalost, liječenje gljivica nakon infekcije nije uvijek učinkovito. Ponekad je biljkama potrebna višestruka primjena prirodnih fungicida da bi uspjele. Ako ste imali problema s gljivicama s drugim biljkama ili ste imali infekcije prethodnih godina, preventivno liječite u rano proljeće.

Slijedite upute za primjenu i smjernice o učestalosti koje su navedene na proizvodu koji odaberete.

Bobo hortenzija Patuljaste hortenzije metlice koje ne zahtijevaju nisko odrzavanje841281211

Kako orezati Bobo hortenziju

Za razliku od većine sorti hortenzije, Bobo ne zahtijeva redovito obrezivanje, jer ima prirodno gust i kompaktan oblik. Ako želite obrezati svoje grmlje, učinite to u rano proljeće ili kasnu zimu prije nego što započne novi rast. Prekasno ili prerano obrezivanje u sezoni ugrozit će biljku, uzrokujući da proizvede više listova nego cvjetova za tu godinu.

Nakon što biljka procvjeta, pažljivo orezivanje može pomoći potaknuti bolji rast i obnoviti zdravlje biljke preusmjeravanjem hranjivih tvari i energije unutar biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Vodič za njegu brazilskog (srcolisnog) filodendrona

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Oxalis Triangularis-a (ljubičaste djeteline)

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za balkon

Najbolje biljke za držanje u posudama vani

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako raste češnjak

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma umire? (I kako to popraviti)