Zašto biljke u mojem vrtu ne rastu?

Kada je u pitanju vrtlarstvo, i početnici i iskusni profesionalci griješe. To jednostavno znači da se morate vratiti svojim metodama kako biste utvrdili gdje ste pogriješili.

Zašto biljke u mojem vrtu tako sporo rastu?

Biljke u vašem vrtu ne rastu onoliko brzo koliko bi trebao jer nema dovoljno sunca da bi održao svoj razvoj. Prosječna biljka treba najmanje osam sati sunčeve svjetlosti dnevno kako bi pravilno rasla ili će usporiti ili potpuno prestati rasti.

Zašto moj vrt ne daje plodove?

Oprašivanje cvjetova može biti problem kada vaše biljke cvjetaju, ali ne daju plodove. Postoje različiti razlozi za to, koji se razlikuju ovisno o vrsti.

Prekomjerna gnojidba je pojava koja može zahvatiti više vrsta u isto vrijeme. Na primjer, ako biljka primi previše dušika, dat će prednost vegetativnom razvoju nad proizvodnjom voća. Kao rezultat toga, prekomjerno hranjenje može uzrokovati odgodu proizvodnje cvjetova i manje zametanja plodova među proizvedenim cvjetovima.

Zašto moj vrt ne raste?

Brzi savjeti za izbjegavanje prekomjerne gnojidbe

 • Prije dodavanja gnojiva ili drugih elemenata koji osiguravaju hranjive tvari poput stajnjaka ili komposta, dobro je testirati tlo kako bi se odredile točne razine hranjivih tvari u tlu.
 • U nekim okolnostima može biti bolje promijeniti tlo nego koristiti gnojivo. Organski kompost, osušeni stajnjak, raspadnuto lišće ili emulzije koštanog brašna, bilo domaće ili kupljene, mogu biti sigurnija opcija za poboljšanje tla.
 • Ako ste sigurni da vam je potrebno gnojivo, odaberite prirodno, organsko gnojivo jer se hranjive tvari sporije oslobađaju. Također su manje razrijeđena od neorganskih komercijalnih gnojiva, čime se smanjuje mogućnost oštećenja usjeva i tla.
 • Radi sigurnosti, uvijek dodajte više vode u tekuće gnojivo nego što je navedeno na pakiranju.
 • Gnojivo sa sporim otpuštanjem nikada se ne smije koristiti s topivim gnojivom.
 • Gnojiva sa sporim otpuštanjem treba koristiti oprezno osim ako niste sigurni u točnu potrebnu količinu.

Zašto biljke ne rastu u mom vrtu?

Ako vaše biljke žute, ne rastu ili ne proizvode nikakvu hranu, proučimo nekoliko različitih stvari kako bismo utvrdili jesu li jedna ili dvije od njih u korijenu problema.

Nema dovoljno sunčeve svjetlosti

Ima li dovoljno sunčeve svjetlosti u vašem vrtu? Povrću je potrebno najmanje osam sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno da bi uspjelo. Stoga je najbolje da svoj vrt premjestite na sunčano mjesto u svom dvorištu. Ako to nije moguće, usredotočite se na proizvodnju povrća kojem nije potrebno puno sunčeve svjetlosti.

Nedostatak hranjivih tvari

1682642007 451 Zašto moj vrt ne raste

Ako imate dovoljno sunca za uzgoj povrća koje ste posadili u svom vrtu, sljedeći najvjerojatniji uzrok nekih vaših poteškoća je nedostatak hranjivih tvari u tlu. Trebali biste kupiti gnojivo u svom lokalnom vrtnom centru ili ga naručiti putem interneta i koristiti ga u svom vrtu da vidite pomaže li.

Vrijeme

Biljke povrća u vašem području mogu reagirati neobično zbog lokalnih vremenskih prilika. Na primjer, neke biljke mogu biti pod stresom ako su nedavno doživjele vruće, suho vrijeme bez kiše. Pobrinite se da vaše biljke dobivaju barem 2cm vode svaki tjedan, a i više ako vam je tlo pjeskovito. Malčiranje tla vrlo je korisno jer pomaže zadržati vlagu i regulira temperaturu tla.

Prekomjerno zalijevanje

Nepovoljne okolnosti mogu biti u vašem vrtu ako se nalazi na močvarnom mjestu s vlažnom zemljom ili ako ga zalijevate prečesto ili svaki dan. Zalijevanje povrća iz korijena je najprihvatljiviji način. Međutim, pomoglo bi ako ne koristite prskalicu za natapanje cijelog dvorišta svaki dan jer bi to moglo povećati probleme s bolestima.

Štetočine

Pritisak insekata i bolesti iznimno je visok tijekom ljetne vrtlarske sezone. Ako određeni objekt u vašem vrtu ne radi dobro, na primjer svi krastavci umiru ili kelj ima puno rupa, to može biti zbog kukca ili bolesti. Odvojite malo vremena i pročitajte o biljci kako biste saznali. Saznajte o znakovima bolesti, kukcima koji oštećuju ove biljke, kako izgledaju i kako se s njima nositi.

1682642007 843 Zašto moj vrt ne raste

Što učiniti kada biljke ne rastu

Nastavite, čak i ako vašim biljkama ne ide baš najbolje. Često je jednostavno poput preuređenja žardinjere, pokušaja dodavanja gnojiva, manje zalijevanja ili samo korištenja prave opreme. Isto je i s poljoprivrednicima i njihovim usjevima: ako ne poduzmu potrebne mjere opreza da ih održe zdravima, neće dobro poslovati niti biti spremni za žetvu.

Kako mogu poboljšati rast biljaka u svom vrtu?

Povećanje produktivnosti vašeg vrta cilj je kojem vrijedi težiti, ali koje su najučinkovitije strategije za njegovo postizanje? Evo nekoliko prijedloga za povećanje rasta ove sezone.

 1. Duboko tlo bogato hranjivim tvarima potiče jake biljke sa širokim korijenovim sustavom. Dodajte puno organske tvari u tlo, poput komposta, stajnjaka ili lisne plijesni. Većinu organske tvari treba dodati tijekom zime kako bi se mogla apsorbirati u tlo prije proljeća. Zatim, tijekom sezone rasta, napunite više organske tvari, položite je 2-5 cm debljine oko postojećih biljaka.
 2. Pojačanje organskog gnojiva, npr. B. tekući koncentrat algi pomoći će mnogim biljkama.
 3. Pretvorite u stalni krevet kako biste uštedjeli prostor i resurse. Biljke mogu rasti u blokovima, a gredicama se može pristupiti sa svih strana, čime se povećava učinak.
 4. Odaberite sojeve koji su uzgojeni kako bi uspijevali u vašoj klimi.
 5. Zalijevanje povrća kišnicom je najbolje rješenje. Kišnica je mekša, sadrži manje zagađivača i ima pH koji preferira većina biljaka, što potiče veći ukupni rast.
 6. Ako sadite preblizu jedno uz drugo, vaše biljke neće pravilno rasti i bit će sklone bolestima, ali ako sadite predaleko, nećete iskoristiti prostor koji imate, stoga provjerite jeste li sadili na odgovarajućem mjestu.
 7. Postavite barijere iznad osjetljivih biljaka kako biste ih zaštitili od letećih insekata štetočina ili uklonite skrovišta kao što su otpale posude ili visoka trava unutar i oko područja uzgoja kako biste smanjili populaciju dosadnih puževa. Zatim, svakih nekoliko tjedana, izađite navečer kada se puževi hrane da ih uberete i bacite uz svjetlost baklje.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega ming aralije – kako ju uzgajati

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Voli li Monstera imati veliki korijen?

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunca treba biljkama rajčice?

Uzgoj povrća Uzgoj začinskog bilja Zaštita biljaka

Kako spriječiti pretjerani rast začinskog bilja i povrća