Vodič za njegu i uzgoj bostonske paprati

Vodic za njegu i uzgoj biljaka bostonske paprati3703409710

Bostonska paprat je tropska zimzelena višegodišnja zeljasta biljka koja se uzgaja kao klasična sobna sobna paprat. Bostonska paprat ( Nephrolepis exaltation “Bostoniensis”) može biti bujna, graciozna i vašem domu dodati dašak drvene ćudljivosti. Oni uspijevaju uz stalnu vlagu i mogu podnijeti slabe svjetlosne uvjete unutarnjeg okruženja. Pogledajmo detaljno Bostonsku paprat i kako se brinuti o ovoj lijepoj sobnoj biljci.

Uvod u Bostonske paprati

Bostonske paprati imaju mršave zelene listove koji vise od središta biljke. Većina zatvorenih bostonskih paprati visoka je i široka 60-90 cm. Vole vlažno tlo i prošaranu hladovinu.

Bostonska paprat prirodna je mutacija autohtone tropske paprati. Dok većina paprati ove vrste ima uspravne listove, jedna je biljka umjesto toga imala viseće listove. Jedinstveni biljni primjerak odabran je i razmnožen kao sobna biljka.

Gdje kupiti bostonske paprati

Bostonske paprati mogu se kupiti online, u lokalnoj cvjećarnici ili u vrtnom centru.

Osnovna njega bostonske paprati

Osnove njege bostonske paprati su sljedeće:

 • Održavajte tlo vlažnim cijelo vrijeme
 • Stavite biljku na mjesto gdje lišće dobiva malo svjetla, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost
 • Hranite paprat kvalitetnim organskim gnojivom za sobne biljke topive u vodi
 • Presadite biljku u proljeće ili ljeto svake godine ili dvije

Bostonske paprati u divljini

Izvorno stanište Bostonske paprati je klima tropskih prašuma. Općenito, paprati su zeljaste trajnice koje imaju tendenciju rasti u podzemnim šumama ili drugim područjima s prošaranom sjenom. Bostonske paprati prilagođene su tropskim temperaturama i neće preživjeti hladne zime na otvorenom u umjerenim zonama.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka bostonske paprati3703409713

Koliko često zalijevati bostonsku paprat

Bostonsku paprat treba držati u stalno vlažnom tlu. Ove paprati su klasičan primjer “održavanja tla vlažnim, ali ne previše mokrim”. Može li nešto biti zbunjujuće?

Srećom, Bostonske paprati će podnijeti prekomjerno zalijevanje više nego većina sobnih biljaka. Uz ljupki Anthurium, bostonska paprat je biljka koju možete zalijevati svakodnevno ako tako odaberete, bez štetnih učinaka, sve dok je biljka u posudi u vrlo dobro dreniranom tlu. Puno vode može ući sve dok brzo može i izaći!

Vlažnost zemlje za Bostonsku paprat

Bostonske paprati vole vlažan zrak! To su ipak biljke tropske prašume. Neke kuće imaju ugrađene ovlaživače zraka u cijelom domu. Druge kuće u suhim područjima možda će morati koristiti samostojeći ovlaživač zraka kako bi zrak bio vlažan. Održavanje unutarnje vlažnosti od 40% prilično je čest cilj za one u suhim područjima koji vole ovlažiti zrak za svoje sobne biljke, glazbene instrumente ili vlastitu udobnost.

Zasigurno postoje jednostavniji načini za osiguravanje vlažnog okruženja u susjedstvu vaše bostonske paprati. Ove sobne biljke vole da ih zamagljuje voda i čak mogu uživati ​​u laganom tušu u sudoperu. Držanje biljke na pladnju s vodom i šljunkom također je prilično uobičajena praksa.

Gnojivo za Bostonsku paprat

Bostonske paprati je potrebno hraniti kvalitetnim organskim gnojivom za sobne biljke. Volim koristiti gnojiva topiva u vodi koja se jednostavno mogu dodati u rutinu zalijevanja. Neki roditelji kućnih biljaka preferiraju vrste granuliranog gnojiva koja se posipaju po vrhu površine tla. U svakom slučaju, vaša bostonska paprat se mora hraniti jer ne dobiva hranjive tvari u tlu koje bi inače osvježavala okolina.

Zahtjevi za sunčevu svjetlost za Bostonsku paprat

Bostonske paprati jedna su od biljaka otpornijih na sjenu koje se obično uzgajaju u zatvorenom prostoru. Većina sobnih biljaka postale su “kućne biljke” jer mogu podnijeti manje svijetle uvjete u našim domovima. Podzemne šumske biljke u toplim okruženjima – poput zeljastih trajnica iz tropskih prašuma – obično se dobro uklapaju u ovaj opis. Bostonska paprat je kao kod kuće u našim domovima!

Sjetite se misli da je za biljku sunčeva svjetlost jednaka hrani. Sve biljke trebaju sunčevu svjetlost – čak i biljke koje su prilagođene živjeti u prošaranoj sjeni. Vaša bostonska paprat treba malo sunčeve svjetlosti – samo pokušajte s neizravnom svjetlošću umjesto da je stavljate na izravnu sunčevu svjetlost.

Kako podrezati bostonsku paprat

Bostonske paprati treba s vremena na vrijeme podrezati. Ove biljke prirodno rastu u lijepom obliku i uopće ih nije potrebno rezati da bi se stvorio oblik. Većina obrezivanja bostonske paprati jednostavno je uklanjanje najmanje zdravog lišća. Općenito, sve lišće koje je mrtvo, bolesno ili oštećeno treba odmah ukloniti. Odrežite sve smeđe ili loše požutjelo lišće i pripazite na mladunce koje izbijaju iz izbojaka s baze krune.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka bostonske paprati3703409712

Kako razmnožiti bostonsku paprat

Bostonske paprati općenito se razmnožavaju dijeljenjem postojeće biljke na više biljaka. To se doista može učiniti u bilo koje doba godine, ali najčešće se radi u proljeće ili tijekom ljetne presađivanja.

Dakle, kako podijeliti bostonsku paprat? Evo kako razmnožiti bostonsku paprat dijeljenjem:

 • Izvucite paprat iz lonca
 • Odrežite sve listove/lišće koji su mrtvi/bolesti/oštećeni
 • Skupite listove i povucite ih od baze
 • Nježno obrišite sve komadiće lišća ili druge ostatke na površini
 • Potražite malene nove sadnice koje rastu dalje od glavne krošnje
 • Oštrim, čistim nožem odvojite sadnice od majke
 • Svaku biljku paprati stavite u svoj lonac s mješavinom za lonce i zalijte je
 • Glavna kruna se može podijeliti (često na 4 komada) oštrim nožem
 • Stavite svaki korijenski dio u svoj lonac s mješavinom za lonce i zalijte ga
Vodic za njegu i uzgoj biljaka bostonske paprati3703409711

Kako posaditi bostonsku paprat

Bostonske paprati se općenito presađuju svake 2-3 godine. Male paprati će se možda morati saditi u 5cm veće posude godišnje nekoliko godina dok narastu do svoje pune zrele veličine. Velike paprati su općenito u redu u istom loncu dugi niz godina sve dok se sadnice uklone i tlo osvježi.

Upotrijebite visokokvalitetnu organsku mješavinu za saksiju koja je dizajnirana da zadrži vodu i zrak kako bi korijenje paprati moglo pristupiti. Površina tla bostonske paprati može se ostaviti gola u loncu, ali obično izgleda lijepo s površinskim malčom žive mahovine kako bi se tlo održavalo vlažnim.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: