9 savjeta za uzgoj prekrasnog kaktusa koji cvijeta

9 savjeta za uzgoj prekrasnog cvjetnog kaktusa

Dodavanje cvjetnog kaktusa u vaš dom unosi malo osobnosti u vaš dekor. Ali natjerati kaktus da procvjeta nije uvijek lako. Nekim kaktusima mogu potrajati godine da procvjetaju, bez obzira što radite.

Omogućiti vašem kaktusu najbolje moguće uvjete za uzgoj najbolji je način da ga pripremite za cvatnju. Evo 9 savjeta koji će vam pomoći da vaš kaktus procvjeta.

sukulenti pereglin.com 64645464546

1. Provjerite je li sorta koja cvjeta

Možda se čini očitim, ali prvi korak je osigurati da vaša biljka zaista može rasti cvijet u doglednoj budućnosti. Sve  vrste kaktusa ne  proizvode pouzdano cvijeće kao sobne biljke

9 savjeta za uzgoj prekrasnog cvjetnog kaktusa4798438398716

2. Kupite kaktus s (pravim) cvatom

Ako počinjete iznova s ​​novom biljkom, odaberite onu na kojoj je već cvjetala ako je možete pronaći. Kaktuse koji cvjetaju može biti teško pronaći u trgovinama, ali svakako su vrijedni ulaganja ako ih pronađete!

Neke vrste kaktusa ne cvjetaju godinama. Kada se prodaju kao sobne biljke, ovi kaktusi ponekad imaju lažno cvijeće pričvršćeno za svoje krune ljepilom.

Kaktusi moraju dostići zrelost prije nego što procvjetaju. Odabirom biljke koja već ima pravi cvijet, znate da je već dosegla tu zrelu dob. Nema jamstva da će kaktus uskoro ponovno procvjetati, čak i ako ima cvijet na sebi kada ga kupite. Morat ćete mu dati odgovarajuću njegu kako bi dobro cvjetao.

9 savjeta za uzgoj prekrasnog cvjetnog kaktusa4798438398715

3. Dajte mu svjetlost

Pustinjska klima daje kaktusu dovoljno sunčeve svjetlosti. Morat ćete ponoviti to okruženje punog sunca u svom domu kako biste ga potaknuli na cvjetanje .  Idealno je mjesto u blizini  prozora okrenutog prema jugu . Propuštaju više sunčeve svjetlosti od drugih prozora, osobito tijekom zime, kada bi se vaš kaktus mogao boriti da dobije dovoljno sunčeve svjetlosti.

Točna količina sunčeve svjetlosti koja je potrebna kaktusu ovisi o vrsti kaktusa i kvaliteti sunčeve svjetlosti. Umjesto da se usredotočite na određeni broj sati, obratite pozornost na vizualne znakove koji vam daje vaš kaktus.

Ako izgleda zdravo, vjerojatno dobiva pravu količinu sunčeve svjetlosti. Kaktus koji ne dobiva dovoljno svjetla može početi rasti u smjeru sunčeve svjetlosti. Također možete primijetiti da stabljike počinju blijedjeti. Dobivanje prave količine svjetla ključno je ako želite da vaš kaktus cvjeta.

Postoje, naravno, iznimke od preporuke za sunčevu svjetlost za kaktuse koji rastu na tropskim vlažnim mjestima u usporedbi s kaktusima koji žive u pustinji. Tropski zimzeleni pravi kaktusi kao što su božićni kaktusi, uskršnji kaktusi i kaktusi orhideje rastu u vlažnim prašumskim okruženjima, a ne u pustinjama.

Božićni kaktusi i druge vrste tropskih kaktusa vrlo su pouzdani cvjetači i mogu se potaknuti na cvjetanje tako što ćete osigurati duge, tamne, blago hladne jesenske noći. 

9 savjeta za uzgoj prekrasnog cvjetnog kaktusa4798438398714

4. Pazite na vodu

Sve  biljke trebaju vodu  da bi dobro rasle, ali kaktusi imaju posebne zahtjeve za zalijevanjem. Morate kod kuće ponovno stvoriti ograničene vodene uvjete u pustinji kako biste pomogli svom kaktusu da dobro raste. 

Stabljike i listovi pohranjuju vodu u iščekivanju sušnih razdoblja, pa im ne trebate davati previše vode. Važna je i drenaža. Čak i ako zalijevate štedljivo, lonac bi mogao zadržati previše vode ako se ne cijedi dobro.

Ako pretjerate s zalivanjem kaktusa, može istrunuti korijenje. Pustite da se zemlja osuši prije nego što ponovno zalijete kaktus. Obično ga trebate zalijevati otprilike jednom u tjedan ili dva.

5. Dodajte gnojivo

Za kaktuse nije potrebna gnojidba kao za neke druge biljke. Dobro rastu i bez toga.

Međutim, gnojivo bi moglo pomoći vašoj biljci da raste bolje dajući joj hranjive tvari koje su joj potrebne. Podrška na ovaj način mogla bi pomoći biljci da procvjeta, ali samo gnojivo je neće prisiliti na cvjetanje.

Za najbolje rezultate koristite gnojivo napravljeno za kaktuse. Nanesite ga samo jednom ili dvaput godišnje.

Najbolje vrijeme za korištenje gnojiva za vaš kaktus je tijekom njegovog aktivnog razdoblja rasta, osobito u proljeće ili ljeto.

9 savjeta za uzgoj prekrasnog cvjetnog kaktusa4798438398713

6. Presadite kada je potrebno

Kao i sve sobne biljke, vašem će kaktusu povremeno trebati novi dom.

Kada vaš kaktus preraste svoju trenutnu posudu, nadogradite na veću posudu. Upotrijebite zemlju za saksije koja je posebno formulirana za kaktuse ili sukulente. To osigurava da dobiva odgovarajuće hranjive tvari iz tla.

7. Potaknite razdoblje odmora u hladnoj sezoni

Kaktusima je često potrebno razdoblje mirovanja u kasnu jesen ili zimu prije nego što procvjetaju. Najbolje se snalaze uz hladno i suho razdoblje tijekom zime. Smanjite zalijevanje na otprilike jednom mjesečno zimi. Ne želite da se biljka smežura, ali ne želite joj dati toliko vode koliko dobije tijekom razdoblja rasta.

Također ga želite premjestiti na hladno, ali još uvijek sunčano mjesto. Idealna temperatura je oko 50 stupnjeva Fahrenheita. Te uvjete možete pronaći u vrtnoj šupi ili negrijanoj garaži s prozorom. Ako isključite grijanje u sobi u vašem domu koja se ne koristi puno, i ona bi mogla dobro funkcionirati.

9 savjeta za uzgoj prekrasnog cvjetnog kaktusa4798438398712

8. Budite strpljivi

Nekim kaktusima trebaju godine da procvjetaju. Čak i kada sve napravite kako treba, možda nećete odmah vidjeti šareni cvat.

Ako vaš sukulent izgleda zdravo, možda ćete trebati samo da ga pacijenti puste da radi svoje dok ne bude spreman za cvjetanje.

Ako nastavite pokušavati promijeniti stvari kada biljka izgleda zdravo, mogli biste negativno utjecati na uvjete rasta. To bi moglo odgoditi proces cvjetanja.

Za sada uživajte u prirodnoj ljepoti kaktusa bez cvjetanja i nastavite mu pružati potrebnu njegu dok čekate.

9. Nastavite s njegom

Vaš kaktus je konačno procvao. Svaka čast!

Ali vaš posao nije gotov. Ne želite samo sjediti i uživati ​​u ljepoti.

Nakon što dobijete cvat na svom kaktusu, nastavite se brinuti za njega na način na koji ste dosad. Cvijet je znak da sve radite kako treba. Želite nastaviti stvarati te uvjete kako bi vaš kaktus bio zdrav i cvjetao.

Najbolje je ostaviti svoj kaktus tamo gdje jest kako bi nastavio s idealnim svjetlosnim uvjetima. Održavajte i raspored zalijevanja i njege.

9 savjeta za uzgoj prekrasnog cvjetnog kaktusa4798438398711

Pomozite svom kaktusu da napreduje

Cvjetni kaktus prekrasan je dodatak vašoj kolekciji sobnih biljaka. Za cvjetanje sukulenta često se oslanja na najbolju moguću njegu, tako da je zdrav i jak.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Cvjetovi otporni na mraz

Hidroponija Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje

Hidroponski biljni vrt

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Lišće anthuriuma postaje žuto (uzroci i rješenja)

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kako posaditi drveće u vreće za uzgoj

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Kako napraviti venturijevu cijev za akvaponiku?