4 laka koraka: kako posaditi (i njegovati) japanske perunike.

iris ensata, poznatija kao japanska perunika, jedna je od najspektakularnijih cvjetnih višegodišnjih vrsta koje možete uzgajati u svom vrtu. Ova biljka ima fantastično cvijeće i lišće, a također je izvrstan dodatak u blizini vode ili u bilo kojem dijelu vašeg vrta s vlažnom zemljom.

Međutim, ove biljke mogu biti pomalo temperamentne ako ih ne posadite i ne brinete o njima pravilno. Ovaj članak će vam pomoći osigurati da vaša japanska perunika bude zdrava i živahna pokrivajući osnove onoga što je potrebno za uzgoj jedne.

Vrste japanskih irisa

Postoje različite vrste japanske vodene perunike, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama. Najčešća vrsta je sibirska perunika koju karakteriziraju veliki, plosnati listovi i plavi ili ljubičasti cvjetovi. Sibirske perunike često se koriste u japanskim vrtovima jer podnose i sunčane i sjenovite uvjete. Još jedna popularna vrsta japanske vodene perunike je bradata perunika, koja podsjeća na sibirsku peruniku, ali ima duže, tanje listove. Irisi obično imaju veće cvjetove od sibirskih irisa, što ih čini popularnim izborom za rezano cvijeće. Konačno, nizozemska perunika je vrsta perunike porijeklom iz Japana. Nizozemske perunike karakteriziraju tamnoljubičasti cvjetovi i uski listovi. Često se koriste u ukrasnim vrtovima jer se svojim jedinstvenim izgledom razlikuju od ostalih vrsta perunika.

Kako posaditi japanski iris

Osim ako ne znate kako posaditi japansku peruniku, male su šanse da uzgojite onu koja će vas svake godine nagraditi prekrasnim cvjetovima. Evo nekoliko jednostavnih koraka koje trebate slijediti kada dođe vrijeme za pravilnu sadnju japanske perunike:

 • Pronađite idealno okruženje za japansku peruniku
 • Planirajte sadnju japanske perunike za jesen
 • Otpustite korijenje svoje japanske perunike
 • Posadite svoje perunike na pravu dubinu

Svaki od ovih koraka sadrži neke važne detalje. Čitajte dalje kako biste saznali koji su to detalji i saznali kako svojim novim šarenicama dati najbolje šanse za uspjeh.

Cijene iz Amazon Product Advertising API-ja na:

Pronađite idealno okruženje za japanski iris

Kada uzgajate bilo koju biljku, prvo morate razumjeti okolinu u kojoj će ona uspijevati. Ovo su uvjeti koji čine idealno mjesto za japansku peruniku:

 • Klima: Japanske perunike su relativno otporne na hladnoću i preživjet će u zonama od četiri do devet.
 • Sunčeva svjetlost: Puno sunce često je najbolje za japanske perunike. Međutim, djelomična sjena dobro funkcionira i često je poželjnija u toplijim podnebljima.
 • Tlo: Budući da japanske perunike prirodno rastu u močvarnim područjima, često podnose mokro tlo u usporedbi s drugim vrstama perunika, zbog čega ih ponekad nazivamo japanskim vodenim perunikama. Međutim, tlo treba biti dovoljno rahlo da se spriječi zbijanje. Japanske perunike također najbolje uspijevaju u blago kiselom tlu gdje je pH tla između pet i šest.

Ako ispunjavate ove zahtjeve, svoju japansku peruniku možete uzgajati u zemlji ili u posudi. Ali ima još mnogo toga za naučiti prije nego što počnete saditi.

Planirajte sadnju japanske perunike za jesen

Najbolje vrijeme za sadnju japanske perunike su jesenji mjeseci. Sadnja u jesen rezultirat će spektakularnim cvjetanjem irisa u kasno proljeće i rano ljeto.

Ali dok je jesen idealno vrijeme za sadnju nove perunike, možete biti malo fleksibilniji ako želite presaditi postojeću japansku peruniku. Presađivanje ove biljke je opcija u proljeće i jesen ili u bilo koje drugo vrijeme kada vrijeme nije pretjerano vruće ili hladno. Ako je temperatura umjerena i konstantna i održavate stalnu vlažnost za svoju šarenicu, presađivanje je često lak zadatak.

Japanski iris izbliza

Otpustite korijenje svoje japanske perunike

Prije nego posadite svoju japansku peruniku na tlo, bilo bi dobro odvojiti malo vremena da joj olabavite korijenje. Japanske perunike rastu s istaknutim podzemnim rizomima iz kojih se širi glavno korijenje. Neki vrtlari početnici brzo pretpostave da je sam rizom korijen, ali to nije slučaj.

Pravi korijeni vaše japanske perunike dolaze iz dna rizoma. Odvajanje i rahljenje tih korijena prije sadnje potiče razvoj novih korijena pomažući im u širenju i apsorpciji hranjivih tvari iz tla i vlage koja im je potrebna za zdrav rast.

Posadite svoje perunike na pravu dubinu

Za japanske perunike ključna je dubina sadnje. Ako je rizom predubok ili preplitak, zdravlje vaše biljke vjerojatno će se pogoršati ubrzo nakon sadnje. Pokušajte posaditi svoju japansku peruniku tako da vrh rizoma, koji se ponekad naziva i kruna biljke, bude na površini tla ili malo ispod nje.

Ako iskopate rupu za sadnju koja odgovara ovoj idealnoj razini tla, stavite rizom u nju tako da korijenje bude na dnu rupe. Zatim pokrijte rizome i korijenje humusom bogatim tlom koje ima puno organske tvari, pritiskajući dok punite kako bi biljka ostala stabilna i na mjestu.

NASTAVI ČITATI

Kako se brinuti za japanski iris

Nakon što slijedite četiri jednostavna koraka sadnje iz gornjih odjeljaka, možete naučiti kako se brinuti za svoju japansku peruniku. Kao što ćete uskoro vidjeti, tri najvažnija elementa njege japanske perunike su zalijevanje, gnojidba i sezonsko obrezivanje. Čitajte dalje kako biste razumjeli kako pravilno izvršiti svaki od ovih zadataka.

Promijenite zalijevanje prema sezoni

Pronalaženje pravog rasporeda zalijevanja najteži je aspekt brige o japanskoj perunici. Teškoće zalijevanja ove biljke proizlaze iz njene potrebe za vlagom, koja varira ovisno o sezoni.

Japanske perunike najviše vode trebaju u proljeće. Općenito, dovoljno je dati oko dva inča vode tjedno.

Ljeti svoju japansku peruniku možete malo manje zalijevati. Otprilike jedan centimetar tjedno trebao bi biti dobar za održavanje vaše biljke u dobrom stanju.

Zimi, japanska perunika ne podnosi vlažne uvjete. Stoga osigurajte malo vode tijekom hladnijih mjeseci i pazite da korijen vaše perunike ne ostane u stajaćoj vodi.

ljubičasta sibirska perunika

Znajte da su japanske perunike teške hranilice

Japanskim irisima potrebno je mnogo gnojiva ako želite da pokažu prekrasne cvjetove po kojima su tako poznate. Nanesite gnojivo bogato dušikom u rano proljeće i ponovno primijenite isto gnojivo u rano ljeto, odmah nakon što cvjetovi uvenu.

Orežite svoj japanski iris u pravo vrijeme

Orezivanje je posljednji ključni element u vašoj rutini njegovanja japanske šarenice. Kada ova biljka prestane cvjetati, najbolje je ukloniti ocvale cvjetove i njihove peteljke. Ostavite lišće da ostane tijekom ljetnih mjeseci do rane jeseni. Zatim, u kasnu jesen, prije nego što dođe zima, odrežite lišće ostavljajući samo nekoliko centimetara iznad tla.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: