Gnojidba u platnenoj vrećici

1682624636 Dungung in Stoffbeuteln Einblicke die Sie kennen mussen

Dobro je poznata činjenica da hranjive tvari iz tla pomažu biljkama u vašem vrtu da rastu. Jedan od najčešćih načina da se osiguraju ove korisne hranjive tvari je gnojidba. Ali kako se mijenja način na koji gnojite kada biljke uzgajate u posudi? Danas ćemo istražiti to pitanje i reći vam sve što trebate znati o gnojidbi u platnenim vrećama.

Gnojite biljke u zemlji u odnosu na posude

Prije nego što govorimo o najboljem načinu gnojidbe u platnenoj vrećici, moramo istaknuti ključnu razliku između uzgoja biljaka izravno u zemlji i uzgoja u posudama. Kada uzgajate biljku u tlu, ona može koristiti hranjive tvari koje su već u tlu, a one hranjive tvari koje su već tamo dolaze od mnogih biljaka i životinja koje su se tijekom godina razgradile.

Biljke koje rastu u tlu počinju s većom zalihom dostupnih hranjivih tvari. Međutim, nećete uvijek znati koje su hranjive tvari prisutne i hoće li koristiti određenim vrstama biljaka koje namjeravate uzgajati. Zato vrtlari neprestano mijenjaju svoje tlo, iako su u njemu već prisutna prirodna hranjiva.

Nasuprot tome, spremnici prirodno ne sadrže hranjive tvari u tlu koje vaše biljke trebaju. Razlog za to je jednostavan: kada prvi put kupite vrtnu posudu, u njoj nema baš ničega. Kao vrtlaru u posudama, vaša je odgovornost napuniti posude zdravim supstratom za uzgoj.

Dio ovog početnog procesa je dodavanje prave vrste i količine hranjivih tvari koje vaša biljka treba. Ovaj aspekt vrtlarstva u kontejnerima znači da morate napraviti malo više posla unaprijed. Ali to također znači da imate veću kontrolu nad kvalitetom tla, što vam omogućuje stvaranje idealnih uvjeta za rast vaših biljaka.

Kako gnojiti kada koristite platnene vrećice za uzgoj

Sada kada znate osnovnu razliku između gnojidbe biljaka u tlu i onih koje žive u posudama, spremni ste naučiti koji je najbolji postupak gnojidbe u platnenim vrećama. Ovaj je postupak vrlo sličan gnojidbi u bilo kojem drugom spremniku, ali postoji nekoliko razlika koje ćemo uskoro istaknuti.

Umiješajte gnojivo sa sporim otpuštanjem u tlo od početka

Kada punite platnenu vrećicu, koristite mješavinu za saksije koja sadrži gnojivo sa sporim otpuštanjem. Ako vaše tlo već nema gnojivo sa sporim otpuštanjem, u ovoj fazi ga možete sami pomiješati.

Gnojiva sa sporim otpuštanjem imaju sintetski premaz koji će se s vremenom razgraditi. Pritom se gnojivo koje sadrži ispušta u vaše tlo i postaje izvor goriva za vaše biljke.

Uključivanje gnojiva sa polaganim otpuštanjem u vaš uzgojni medij dat će vašim biljkama priliku da napreduju od samog početka. Oni također osiguravaju da vaša biljka dobiva stalnu opskrbu hranjivim tvarima tijekom prvih nekoliko mjeseci rasta.

Upotrijebite izmjene za dodatno obogaćivanje tla

Dodaci tlu također su odličan način da poboljšate hranjivu kvalitetu tla u vašoj tekstilnoj vreći za uzgoj. Organski materijali poput sljedećih su sve prikladne opcije za ovaj posao:

Iskoristite gore navedene promjene kako biste svom tlu dodali dugoročne hranjive tvari. Ako te materijale zatvorite, oni će se razgraditi tijekom nekoliko sezona. Čineći to, oni će dodatno obogatiti vaše tlo jer se pretvaraju u hranjive tvari koje će vaša biljka voljeti. Još jedna sjajna mogućnost je naučiti kako napraviti organsko živo tlo.

Gnoj u platnenim vrećama Uvidi koje trebate znati

Nanesite dodatno gnojivo tijekom vegetacijske sezone

Gnojivo sa sporim otpuštanjem i dodaci tlu koje dodajete u svoje platnene vrećice neće pomoći. Budući da spremnici pružaju ograničen prostor za rast vaših biljaka, vaše biljke lako apsorbiraju sve dostupne hranjive tvari prisutne u tlu. Kada se to dogodi, vašoj biljci ponestaje hrane i bori se da nastavi rasti.

Kako biste riješili ovaj problem, morate stalno dodavati gnojivo u tlo u vašoj vreći za uzgoj. Gnojivo koje odaberete mora odgovarati jedinstvenim potrebama vaše biljke. Također biste trebali primijeniti ovo gnojivo prema rasporedu koji je prikladan za ovu vrstu biljke.

Također možete koristiti dugotrajna gnojiva ili gnojiva s brzim otpuštanjem za kontinuiranu gnojidbu. Opet, biljke koje uzgajate mogu preferirati jedno ili drugo. Bez obzira na to što odaberete, znajte da vrećice za uzgoj tkanine obično zahtijevaju više gnojidbe nego druge opcije spremnika.

Zašto vreće za uzgoj trebaju gnojivo češće

Jedna od najvećih karakteristika platnene torbe je njena propusnost. Stijenke većine platnenih torbi izrađene su od poroznog materijala koji omogućuje lako otjecanje vode.

Druge vrste spremnika imaju jednu drenažnu rupu na dnu ili je nemaju. Ovi spremnici mogu zadržati vodu i uzrokovati da korijenje vaše biljke postane previše mokro. Propusnost vreće za uzgoj također pruža izvrsnu ventilaciju koju vam tradicionalne posude ne mogu ponuditi.

Međutim, ova prednost dolazi uz nisku cijenu. Propusnost, koja omogućuje fantastičnu drenažu, također može omogućiti gnojivu da pobjegne iz spremnika. To znači da ćete možda trebati gnojiti svoje biljke u vrećicama od tkanine malo češće nego što biste to učinili za biljke u bilo kojoj drugoj vrsti posude.

Uz to, platnene vrećice ostaju izvrsna opcija za svakog vrtlara. Iako im je možda potrebno malo više gnojidbe, prednosti platnenih vrećica daleko nadmašuju njihove nedostatke.

1682624634 699 Gnoj u platnenim vrećama Uvidi koje trebate znati

Kako odabrati pravo gnojivo za svoje biljke

Znati kako gnojiti biljke u platnenim vrećama dio je posla. Također morate razumjeti kako odabrati najbolje gnojivo za svoje biljke. Ovaj proces počinje razumijevanjem vrste hranjivih tvari koje standardno gnojivo sadrži.

Možda će vas također zanimati… Najbolje gnojivo za rajčice za kontejnere

Razumijevanje omjera NPK

Kada kupujete gnojivo, vidjet ćete da većina opcija ima niz od tri broja na pakiranju. Ova tri broja su NPK omjer i ključni su za razumijevanje što ovo gnojivo donosi vašim biljkama.

Slova N, P i K označavaju dušik, fosfor i kalij, tri makrohranjiva koja su vašoj biljci najpotrebnija. Evo što svaka od ovih hranjivih tvari čini za biljku:

Broj dodijeljen svakom hranjivu predstavlja postotak tog hranjiva prisutnog u mješavini gnojiva. Vidjet ćete da mnoga gnojiva sadrže jednake količine dušika, fosfora i kalija, dok druga sadrže različite količine ovih hranjivih tvari.

Isto tako, svaka biljna vrsta ima različite potrebe kada su u pitanju ove hranjive tvari. Dok neke biljke trebaju puno dušika, druge preferiraju gnojiva s visokim udjelom fosfora ili kalija. Da biste odabrali pravu, morate znati koje biljke želite uzgajati i koja su im gnojiva potrebna.

Mikroelementi u gnojivima

Posljednji odjeljak istaknuo je važnost triju makronutrijenata koje biljke trebaju. Međutim, postoje i neki mikroelementi koji mogu pomoći vašim biljkama. Biljke ponekad trebaju ove hranjive tvari u manjim količinama:

 • bor (B)
 • klor (Cl)
 • bakar (Cu)
 • željezo (Fe)
 • mangan (Mn)
 • Molibden (Mo)
 • cink (Zn)

Većina vrtlara može bez previše brige o mikronutrijentima. Ali ako se vaša biljka bori s rastom, možda će joj trebati malo mikronutrijenata da se vrati na pravi put.

Uobičajene vrste gnojiva

Osim sadržaja hranjivih tvari, postoje i drugi načini za klasifikaciju opcija gnojiva. Jedan od načina za ovu klasifikaciju je koliko brzo se gnojivo ispušta u tlo. U tom smislu, postoje dvije glavne opcije koje ćete pronaći:

 • Gnojivo s brzim otpuštanjem – osigurava odmah dostupne hranjive tvari nakon primjene
 • Gnojivo sa sporim otpuštanjem – postupno otpušta hranjive tvari tijekom nekoliko tjedana primjene

Gnojiva također postoje u dva glavna oblika, od kojih svaki mijenja način na koji primjenjujete svoje gnojivo. Ovo su dvije opcije koje ćete naći najčešće:

 • Granulirano gnojivo – Čvrsti oblik gnojiva koji sadrži sintetski premaz, obično se sporo oslobađa
 • Tekuće gnojivo – Često se oslobađa brzo, obično zahtijeva razrjeđivanje

Dodavanje granuliranog gnojiva jednostavno je poput posipanja po tlu i zatim blagog obrada tla kako bi se granule ugradile. Da biste koristili tekuće gnojivo, obično ga morate pomiješati s vodom kako biste ga razrijedili, a zatim tu mješavinu uliti u tlo oko svojih biljaka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

10 načina kako pomoći rajčicama da prežive mraz ove zime

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za alokaziju Amazonicu (sa slikama)

Uzgoj povrća Sadnice i presađivanje Vrtlarenje

Kada presaditi sadnice rajčice u vanjski vrt

Rezidba i orezivanje

6 savjeta za obrezivanje azaleja

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Kako razmnožiti bosiljak iz reznica ili sjemenki (sa slikama)