Mogu li prekriti biljke vrećama za smeće? (Pravila ponašanja)

1682618106 Kann ich Pflanzen mit Mullsacken abdecken Verhaltensregeln.webp.webp

U posljednje vrijeme vidjeli ste mnoge stjenice koje nanose znatnu štetu vašem vrtu koji ste uzgojili svojim napornim radom. Bliži nam se i hladno vrijeme i brinete kako zaštititi svoje biljke od hladnoće.

Mnogi ljudi koriste vreće za smeće da pokriju svoje biljke u mnogim slučajevima, što vas navodi na razmišljanje: “Mogu li pokriti biljke vrećama za smeće? Hoće li biti sigurno? Može li na neki način naškoditi mojim biljkama? Što da napravim?”

Pokrili smo vas ovim člankom o tome možete li koristiti košuljice za smeće, kako ih trebate koristiti i u kojim situacijama.

Možete li koristiti vreće za smeće da pokrijete svoje biljke?

Obično nije sigurno pokrivati ​​biljke plastičnim materijalom. Međutim, svoje biljke možete pokriti vrećama za smeće kako biste ih zaštitili od štetnika i bolesti koje prenose štetnici, a ponekad i od viška vlage od previše kiše.

Plastični pokrivači, uključujući vreće za smeće, stvaraju nešto slično terariju koji sadrži temperaturu, vlagu, hranjive tvari i stalno se reciklira.

Međutim, poznato je da većina plastike provodi hladnoću, što može oštetiti osjetljiva tkiva lišća. Također, postoje stvari koje treba i ne treba slijediti kada pokrivate biljke bilo čim.

Većina vreća za smeće izrađena je od polietilena, koji je dobar izolator. Možete ih koristiti za zaštitu svojih biljaka sve dok slijedite potrebne korake. Vreće za smeće, s druge strane, mogu djelovati kao izolacijski pokrov ako između vreće i biljke postoji još jedan sloj izolacije.

Naučimo više o tome u sljedećem odjeljku.

Pokrivanje vaših stabala izvrstan je način da ih održite zdravima i zaštitite od štetočina.

Kako pokriti svoje biljke vrećama za smeće?

Kada je riječ o pokrivanju biljaka, morate imati na umu brojne stvari. Oni osiguravaju da ispravno štitite svoje biljke od štetnog vanjskog okruženja i da ne dopustite da vaše biljke uvenu dok ih pokušavate spasiti.

Želite li svoje biljke zaštititi od hladnoće, nemojte ih pokriti samo vrećama za smeće ako nisu od polietilena. Stavite sloj deke, ručnika, kartona ili izolacijske tkanine između biljke i vreće za smeće.
Ne zamotajte vreću za smeće jako čvrsto na mjestima gdje dodiruje lišće. Biljka neće imati puno prostora za disanje i može oštetiti lišće. Osim sloja izolacije između njih treba napraviti i potporni okvir i obložiti ga mrežicom. To će zadržati zaštitni sloj na mjestu. Također će omogućiti vašim biljkama da pravilno dišu.
Nemojte samo pokrivati ​​dijelove biljke lišćem, cvjetovima i plodovima. Također, nemojte omotavati biljke oko debla. Zaštitite svoje biljke tako da ih potpuno pokrijete od vrha do korijena. Pomoći će im u zaštiti od jakih vjetrova. Kada štitite svoju biljku od hladnoće, trebali biste se usredotočiti na pravilnu izolaciju korijena. Hladan zrak je gušći od toplog zraka, zbog čega tone na dno, održavajući temperaturu znatno nižom prema korijenu. Ako se korijenje smrzne, nećete moći oporaviti biljke i one će na kraju uginuti. Ako želite odgovarajuću izolaciju i zaštitu od insekata i bolesti, upotrijebite vreće za smeće kako biste izgradili kapsulu ili strukturu nalik šatoru oko svojih biljaka i pravilno je zatvorili za tlo.
Ne držite svoje biljke pokrivene cijelo vrijeme. U protivnom će se zadržati previše vlage, što može imati negativne posljedice. Za hladnog vremena potpuno pokrijte svoje biljke noću jer temperature naglo padaju tijekom tih sati. Ako sunce sija tijekom dana i vidite da je temperatura u sigurnom rasponu, skinite poklopac. To će pomoći da višak vlage pobjegne i vaše će biljke pravilno fotosintetizirati. Ipak, najbolje je držati korijenje djelomično pokriveno jer će se hladni zrak taložiti na dno i može oštetiti korijenje. Ako pokrivate svoje biljke kako biste ih zaštitili od insekata, onda ih tijekom dana držite pokrivene finom mrežicom. Štetočine se danju skrivaju u sjeni, a noću napadaju biljke.
Ako želite osigurati izvor topline na temperaturama ispod nule i istovremeno zaštititi svoje biljke od insekata, nemojte koristiti LED rasvjetu kako biste svojim biljkama dali dodatnu toplinu. Kada temperature postanu toliko niske da pokrovi nisu dovoljni da zaštite vaše biljke, okružite ih staromodnim žaruljama. Žarulje sa žarnom niti izvrstan su izvor umjetne topline. Postavljanjem nekoliko ovih lukovica oko mahuna ili šatora osigurat ćete da vaše biljke dobiju dovoljno topline i da neće dobiti ozebline. Međutim, oni također mogu privući insekte, tako da vreće za smeće mogu pružiti dodatnu zaštitu od ovih nametnika.
Ako lončanice pokrivate, nemojte ih držati u hladnom kutu ili u hladu. Pronađite toplo, sunčano mjesto za svoje lončanice gdje mogu ostati pokrivene nekoliko dana. To će im pomoći u održavanju ekosustava.

Je li u redu koristiti crne vreće za smeće?

Bolje je ne koristiti crne vreće za smeće za pokrivanje biljaka. Oni blokiraju sunčevu svjetlost i bilo koji drugi vanjski izvor topline koji im dajete i mogu učiniti svoje unutarnje okruženje hladnijim.

Trebali biste koristiti poklopac koji je dovoljno proziran da propušta svjetlost. Na taj način biljke dobivaju svjetlost i toplinu čak i kada su dnevne temperature ispod nule i svoje biljke morate pokriti.

Kada biste trebali pokriti svoje biljke?

Iako su štetočine uvijek tu da napadnu vaše biljke, u nekim su razdobljima u godini gori od drugih, što dovodi do infekcija koje u konačnici mogu ubiti biljke. Uvijek biste svoje biljke trebali pokriti vrećama za smeće u ovo doba godine.

Ako svoje biljke pokrivate kako biste ih zaštitili od mraza, učinite to čim temperatura padne ispod 40 stupnjeva F. Ako temperatura počne padati od ove točke, mogu patiti od ozeblina.

U svakom slučaju, morat ćete pokriti svoje biljke kad padne mrak. Temperature noću drastično padaju, a ako koristite rasvjetu kao izvor grijanja, kukci će sigurno napasti vaše biljke.

Dobivaju li biljke ozebline?

Da. Kao i ljudi, biljke mogu dobiti ozebline. Međutim, ne čini se da to shvaćamo.

Kao i mi, biljke nose vodu u svojim stanicama. Ali za razliku od nas, gdje mi dobivamo ozebline zbog skupljenih i oštećenih krvnih žila, biljke dobivaju ozebline kada se voda u njihovim stanicama smrzava i širi.

Ponekad to širenje može biti veće nego što stanice mogu tolerirati i one eksplodiraju. Zbog toga biljno tkivo, osobito lišće i nježne grančice, suše i venu.

Biljke mogu dobiti ozebline koje uništavaju stanice.

Što može uzrokovati ozebline biljaka?

Hladno vrijeme može uzrokovati ozebline na biljkama ako ih ne pokrijete na vrijeme. Potrebna im je toplina i sunčeva svjetlost tijekom dana. Međutim, kada se temperatura približi nuli, u biljnom tkivu se može stvoriti mraz, koji ga u konačnici može oštetiti.

Ponekad položaj vaših biljaka također može uzrokovati ozebline. Prozori i metalne površine izložene vanjskoj okolini djeluju vrlo hladno. Držite li svoje biljke na tim mjestima, one će se smrznuti i uvenuti.

Trebate li pokriti svoje biljke vrećama za smeće zbog mraza?

Kao što je već spomenuto, većina vreća za smeće izrađena je od polietilena, koji je odličan izolator. Pokrivanje biljaka vrećama za smeće je u redu sve dok se pokrivač spušta do korijena i ne guši biljke.

Šatori ili kapsule napravljene od vreća za smeće dobro oponašaju okoliš staklenika. Oni čuvaju vlagu i toplinu drveća i neprestano ih recikliraju. Time se osigurava stalno održavanje njihovog unutarnjeg okruženja.

Također, pomoći će vašim biljkama da dobiju potrebne hranjive tvari. Navlaka ih također štiti od jakog vjetra ili vanjskih uvjeta.

Pokrivač drveća za pojačan rast.

Koje bi biljke prvo trebali pokriti?

Bilo da se radi o zaštiti od insekata i zaraza, ili o zaštiti od oštre hladnoće, prvo biste trebali pokriti najmlađe i najnježnije biljke. Ove biljke privlače štetnike zbog nježnog tkiva, a dosta im štete čini i hladno vrijeme.

Pokrijte i biljke koje ne možete unijeti u kuću, čak i ako su sasvim male. A ako biljke imaju cvjetove i plodove, onda ih svakako pokrijte vrećom za smeće. U protivnom će uskoro biti napadnute kukcima.

Ako vani imate male lončanice koje lako možete unijeti unutra, ponesite ih sa sobom i držite na toplom mjestu s puno sunčeve svjetlosti. Međutim, nemojte ih držati blizu prozora kada je vanjska temperatura niska.

Također biste trebali pokriti sukulente, osobito kaktuse, kako biste ih spriječili od smrzavanja. Sukulenti su veliki rezervoari vode, što ih čini osjetljivima na oštećenja.

Trebate li zalijevati i gnojiti svoje biljke prije pokrivanja?

Pokrivanjem biljaka tijekom jakih kiša ne morate ih zalijevati i gnojiti. Tlo dobiva puno vlage, koju biljke lako apsorbiraju. A kada koristite gnojivo, sve se ispere, ostavljajući vrlo malo za vaše biljke da upiju.

Ne zaboravite pognojiti svoje biljke nekoliko dana prije kiše kako bi imale vremena probiti se do korijena. Također, svoje biljke ne morate gnojiti svaki dan, ali ih morate zaliti prije nego što ih stavite pod pokrivač.

Najbolje je izbjegavati dodavanje gnojiva nakon rane jeseni. To će spriječiti rast novog lišća. Stariji listovi su čvršći i otporniji na hladnoću i smrzavanje.

Dobro je zalijevati biljke prije noći i pokriti ih u sumrak. Regulacijom temperature spriječit će njihovo smrzavanje.

Zašto svoje biljke ne biste predugo pokrivali vrećama za smeće?

Ako svoje biljke prekrijete nečim nepropusnim poput plastičnih vrećica za smeće, pazite da ih ne prekrijete predugo.

Nedostatak cirkulacije zraka neće omogućiti vašim biljkama da ispravno ispare višak vlage. Iako zatvoreno okruženje stvara ekosustav u kojem se vlaga, zrak i otpad recikliraju, višak istih dovest će do gljivične infekcije u vašim biljkama, što dovodi do truljenja.

Također, budući da nema cirkulacije zraka, višak topline isparavanja će pregrijati vaše biljke, pogoršavajući truljenje i venuće biljaka.

Nedostatak izravne sunčeve svjetlosti također usporava proces fotosinteze, što znači da vaše biljke imaju manje hranjivih tvari, što u konačnici dovodi do simptoma nedostatka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati krastavce okomito

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Patriot Hosta: šarena sorta Hoste

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Rubni vrt: Sadnja savršenog zeljastog višegodišnjeg cvijeća

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Njega i gnojidba bugenvilije

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj pahiri opada lišće? (I kako to popraviti)