Kako se brinuti za alokaziju wentii

Ponosna alokazija wentii jednako je upečatljiv kao džungli pozadina ili egzotični središnji. Iako je jedna od lakših sorti alokazija, još uvijek nije početnička biljka. Pogledajmo sve što trebate znati o njezi alokazija kako bi vaša biljka bila uspješna i izbjegle zamke.

Alokazija wentii voli jako neizravno svjetlo, visoku vlažnost, vlažno, dobro drenirajuće tlo i temperature od 13-30ºC. To je teška hranilica koja dobro radi kada je malo vezan za korijen. Sklona je paukovima grinjama i ima tendenciju da se uspava ako temperatura ili osvjetljenje padne.

Pregled alokazije wentii

Sjajno zeleno lišće alokazije wentii ima klasični široki oblik svoje obitelji i ima blago naboranu teksturu i ljubičastu donju stranu. Zadivljujuća boja ispod lišća prilagodba je jakoj svjetlosti njezine izvorne azijske prašume.

Alokazija wentii ima nekoliko uobičajenih naziva, uključujući “ljubičasti kišobran”, “štit Nove Gvineje”. Smatra se da je hibrid između alokazija Ordora i alokazija Gageana .

Biljka brzo raste u dobrim uvjetima i naraste do oko 90 centimetara visine i širine; njezini široki listovi mogu doseći i preko 30 centimetara u dužinu. Wentii koji voli toplinu može ostati zimzelen, ali za hladnog vremena miruje. Čini izvrsnu sobnu biljku, a također je prikladna biljka krajolika na otvorenom u toplim, vlažnim klimama.

Sažetak njege alokazije wentii

Znanstveno imeAlocasia wentii
Uobičajeno imeŠtit Nove Gvineje, ljubičasti kišobran
PodrijetloNova Gvineja
Zahtjevi za svjetloTreba uglavnom jarko, neizravno svjetlo, ali može podnijeti malo izravne sunčeve svjetlosti u kasnim poslijepodnevnim ili ranim jutarnjim satima. Razmislite o korištenju svjetla za uzgoj zimi kako biste spriječili mirovanje.
ZalijevanjeOdržavajte blago vlažne uvjete. Temeljito zalijte nakon što se gornji centimetar zemlje osuši. Pobrinite se da vaša biljka dobro ocijedi nakon zalijevanja. Vrlo sklon truleži korijena ako se previše zalije, ali ne podnosi suho tlo.
TloSpecijalizirani Aroid mix je najbolja opcija. Sadrži kokosov kokos, LECA, perlit, drveni ugljen, komadiće kore i odljevke od crva. Alternativno, jednaki dijelovi mješavine kaktusa i standardne zemlje za sobne biljke će biti u redu.
TemperaturaTolerira temperature od 13ºC do 30ºC. Hladniji uvjeti će potaknuti mirovanje, a biljka počinje patiti iznad 35ºC.
GnojivoAlokazija wentii ima dosta visoke zahtjeve za gnojivima. Hranite mjesečno tijekom vegetacije. Koristim uravnoteženo gnojivo razrijeđeno na pola preporučene jačine. Izbjegavajte gnojidbu zimi.
VlažnostVisoka vlažnost zraka važna je za dobru njegu alokazije wentii . Strogo se preporučuje >60%, ali u nekim okolnostima može tolerirati i do 40%. Pazite na smeđe rubove i vrhove listova kao znakove upozorenja niske vlažnosti.
CvjetanjeStvara neimpresivne blijede mrlje koje traju samo nekoliko dana.
ObrezivanjeOštećeno ili odumrlo lišće odrežite po potrebi. Pazite da prilikom rezidbe ne oštetite novi list koji izbija iz stabljike.
RazmnožavanjeRazmnožavajte dijeljenjem. Alokazija wentii iz svog rizoma stvara nove odvojke i kukolje koje se mogu podijeliti prilikom presađivanja.
Ponovno zalijevanjePresadite samo kada je znatno vezan za korijen. Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje. Alokazija wentii je lakša za njegu kada je prilično udobno u svojoj posudi. Izbjegavajte prekomjerno ometanje korijena prilikom presađivanja.
Bolesti i štetočineČeste su paukove grinje. Gljivične bolesti listova i trulež korijena potiču toplim, vlažnim uvjetima.
ToksičnostAlokazije su otrovne za ljude, pse, mačke i konje. Biljka sadrži oksalnu kiselinu koja stvara intenzivne nadražujuće kristale kalcijevog oksalata. Sok također može uzrokovati dermatitis, stoga razmislite o nošenju rukavica kada rukujete biljkom.

Svjetlosni zahtjevi alokazije wentii

Alokazija wentii uspijeva na jakom, neizravnom svjetlu, ali brzo peče ako su zrake preintenzivne. Vrsta ima određenu prilagodljivost osvjetljenju nižem od idealnog, ali će se rastegnuti i postati vretenasto ako je svjetlost preslaba.

30-60 centimetara unatrag od sunčanog prozora često je odlično mjesto. Nešto blagog izravnog sunca u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima obično se može tolerirati; Wentii također uspijeva pod umjetnim izvorima.

Kako zalijevati alokaziju wentii

Zalijevanje je ključni aspekt njege alokazije wentii . Vole da im tlo ostane stalno blago vlažno, a da se nikada ne namoči. I one su žedne biljke, osobito vani – krajobrazne alokazije možda će trebati gotovo svakodnevno namakanje po vrućem vremenu.

Pustite da se gornji dio zemlje osuši, ovisno o veličini posude. Alokazija wentii je osjetljiva na prekomjerno zalijevanje i lako razvija smrtonosnu trulež korijena u močvarnom tlu: kratko razdoblje djelomičnog sušenja pomaže u suzbijanju bolesti i gljivičnih problema.

Međutim, nikada nemojte dopustiti da se tlo potpuno osuši. Biljka može klonuti ako je nedovoljno zalijevana, ali ovo je upozorenje na isušivanje, a ne prijateljski podsjetnik – nemojte čekati da vam ova biljka “kaže” kada treba vodu.

U vrijeme zalijevanja vježbajte ispiranje tla dodatnom vodom i opuštanje viška. To osigurava da je cijeli korijenski sustav zasićen i ispire onečišćenja kao što su neiskorištena gnojiva.

Napomena: Pokušajte ne zalijevati previše blizu stabljike biljke, koja je posebno osjetljiva na trulež stabljike.

Zahtjevi tla alokazije wentii

Nerijetko je što je važnije za zdravlje vaše alokazije wentii : tlo ili zalijevanje. Oni su međusobno povezani – vrlo je teško pravilno zalijevati ovu biljku ako je u pogrešnoj mješavini.

Najbolje tlo je plodno i dobro drenirano. Mješavina mora imati jaku strukturu koja podržava vrhunsku aeraciju, a da pritom zadržava skromnu količinu vode. Organski materijal je dobar način za izgradnju prave konzistencije i povećanje plodnosti.

Vrtlarstvo bez zemlje privuklo je veliku pozornost jer se mnoge poželjne tropske biljke osobito dobro snalaze u prozračnim kombinacijama kokosovog vlakna, tresetne mahovine, perlita itd. – mješavine koje uopće ne uključuju “tradicionalno” tlo. Alokazija wentii može napredovati ako dobije dovoljnu ishranu.

Evo savjeta za tlo vaše alokazije wentii:

 • Kvalitetan Aroid tla obično se preporučuje za alokaziju wentii . Koristim već pripremljenu aroidnu mješavinu koja se sastoji od kokosovog vlakna, LECA, perlita, drvenog ugljena, odljevaka od crva i kore. 
 • Alternativa je korištenje jednakih dijelova standardnog tla za lončanice za sobne biljke i mješavine tla za kaktuse. Ovo će dobro obaviti posao sve dok vodite računa o zalijevanju.
 • Organski materijali poput komposta ili odljevaka od crva izvrsni su dodaci tlu, koji pomažu poboljšati plodnost tla i stvaraju zdravu mikrobnu populaciju. 10% jednog od ovih, dodanih vašoj zemlji je dobra opcija, ali će povećati zadržavanje vode i malo smanjiti drenažu.

Zahtjevi za vlažnost alokazije wentii

Vjerna svom podrijetlu iz tropskih prašuma, alokazija wentii voli vlagu. Biljka se može boriti s uvjetima niže vlažnosti, ali će biti sklona da postane bez sjaja i razvije smeđe, suhe dijelove na lišću.

Neke alokazije bolje se nose s niskom vlagom od drugih. alokazija wentii je jedna od tolerantnijih sorti – ali one predstavljaju izazov za one koji žive u suhim klimama. 60% vlažnosti ili više preporučuje se za vašu alokazija wentii … neki uzgajivači navode da je uspjeh smanjen na oko 40%, ali to ga tjera.

Čak i ako vaša biljka podnosi prosječnu vlažnost, vjerojatno će još više cvjetati s višim razinama. Evo načina za povećanje vlažnosti u zatvorenom prostoru:

 • Grupirajte biljke zajedno (osobito druge tropske biljke).
 • Koristite posude za vodu napunjene šljunkom ispod posude s biljkom ili u blizini.
 • Smjestite biljku u područje koje dobiva redoviti dotok parne vlage, poput kupaonice, praonice rublja ili kuhinje.
 • Koristite sobni ovlaživač zraka. Imajte na umu da vrlo visoke razine vlage mogu izazvati plijesan na zidovima – vjerojatno ne botanički dodatak koji želite unijeti u svoj dom.

Temperaturni zahtjevi alokazije wentii

Alokazija wentii ne može biti susretljivija s temperaturama: vole ugodan raspon od 13ºC do 30ºC. Hladniji uvjeti će potaknuti mirovanje, a biljka počinje patiti iznad 35ºC.

Uobičajeno je uzgajati alokazija wentii u posudi na otvorenom u proljeće i ljeto i unositi je unutra prije nego što temperature padnu. Rastu na otvorenom tijekom cijele godine u toplim klimatskim uvjetima i prirodno će ući u mirovanje ako se vrijeme ohladi… ali neće preživjeti ozbiljno smrzavanje.

Kako oploditi alokaziju wentii

Ova biljka može biti teška hranilica tijekom vegetacije, tako da želite biti sigurni da ima nutritivnu potporu. Lako je prekomjerno gnojiti, stoga nemojte pretjerivati.

Inhibicija korijena i oštećenja od prevelike količine gnojiva obično se pojavljuju kao promjena boje na lišću. Vrhovi često postaju smeđi.

Hranite mjesečno tijekom vegetacije gnojivom razrijeđenim na pola preporuke na etiketi. Uzmite u obzir plodnost tla biljke.

Savjeti:

 • Ako odlučite koristiti suho ili granulirano gnojivo, nanesite najmanje 15 centimetara od baze biljke.
 • Organska gnojiva poput riblje emulzije ili čaja od crva sigurnija su za osjetljivo korijenje od sintetičkih formula i ne trebaju toliko razrjeđivanje.
 • Isperite tlo pri svakom zalivanju tako što ćete proći dodatnu vodu kroz tlo i izbaciti odvod. To pomaže isprati neiskorišteno gnojivo.
 • Ne hranite se tijekom zime. Smanjite se kako se rast usporava.

Obrezivanje alokazije wentii

Primarni razlog za obrezivanje alokazije je uklanjanje oštećenih listova ili podrezivanje; biljka se ne može oblikovati strateškim rezovima poput topiarija. Alokazija wentii koja raste ima veći promet lišća od mnogih biljaka, pa brzo zamjenjuje podrezane listove.

Uklonite lišće s podnožja stabljike, ali posebno pazite da ne ozlidite lišće koje se još formira. Svaki list alokazije daje sljedeći, stoga ostavite kratak panj koji štedi list koji se formira i izbjegavajte zajedno sjeckanje starog i novog lista.

Obavezno koristite sterilizirane oštrice prilikom rezidbe kako biste smanjili rizik od bolesti!

Presadite kada korijen bude prevelik

Presađivanje je prilično invazivan čin iz perspektive biljke, stoga pokušajte biti nježni. Obično će vašoj biljci biti potrebno najmanje 4-6 tjedana da se oporavi nakon presađivanja.

Srećom, ne morate često presađivati. Kao i većina alokazija, wentii voli rasti u udobnoj posudi. Biljka može narasti prilično velika u maloj posudi i još uvijek biti sretna… ali treba je presaditi jednom kada korijenje previše naraste.

Proljeće je vrijeme za presađivanje vaše alokazije wentii (ako je potrebno). To daje biljci dovoljno vremena za rast da se oporavi. Izbjegavajte presađivanje tijekom mirovanja.

Nemojte povećavati veličinu posude za više od 3-5 centimetara. Posuda koja je prevelika za korijenski sustav vaše alokazije usporit će rast vrha jer biljka posvećuje svoje resurse istraživanju korijena.

Drugi i potencijalno ozbiljniji problem s prevelikom posudom je taj što dodatno prazno tlo uzrokuje sporije sušenje, što otežava pravilno zalijevanje. Nastavak s istim rasporedom zalijevanja nakon presađivanja može dovesti do prekomjernog zalijevanja i truljenja korijena.

Kako razmnožavati alokaziju wentii

Podjela je primarna metoda razmnožavanja vaše alokazije wentii .

Alokazije u pravilu ne rastu iz reznica. Alokazije se tehnički može uzgajati iz sjemena, ali renomirane prodavače je teško pronaći i sjeme se mora posaditi svježe da bi proklijalo – kao svježe iz same bobice.

Podjela je puno lakša i brža. Alokazija wentii raste iz rizoma koji proizvodi pomake i kukolje koje se mogu ukloniti iz biljke i uzgajati zasebno. Također možete podijeliti rizom na dijelove za nicanje, ali to znači rastavljanje matične biljke.

Evo koraka za razmnožavanje putem dijeljenja:

 1. Najbolje vrijeme za dijeljenje je tijekom proljetne presađivanja kada je korijenje već poremećeno.
 2. Temeljito zalijte oko 24 sata prije presađivanja. Dobro hidratizirane korijenske dlačice su fleksibilnije i otpornije na oštećenja.
 3. Nježno izvadite matičnu biljku. Nježno protresite ili operite tlo s korijena.
 4. Potražite male grudice, kukolje ili pomake. Obično imaju sitno korijenje koje je zapetljano s većom biljkom.
 5. Pažljivo razdvojite korijenske sustave; izbjegavajte ih trgati. Ako je potrebno, razrežite pomoću alata steriliziranog izopropilnim alkoholom.
 6. Nove sadnice možete uzgajati u tlu ili vodi, ali najčešća metoda je u tlu. Postoje dokazi da korijenje izniklo u vodi ne funkcionira učinkovito u tlu, pa ako ga namjeravate presaditi u posudu, doći će do dodatnog prijelaznog razdoblja.
 7. Dajte novim biljkama toplo mjesto s dobrim neizravnim svjetlom, povišenom vlagom i tlom koje je stalno vlažno, ali nikad vlažno. Trebali biste vidjeti novi rast u roku od nekoliko tjedana.

Visoka toksičnost

Alokazije su obično otrovne za ljude, pse, mačke i konje. Biljka sadrži oksalnu kiselinu koja stvara intenzivne nadražujuće kristale kalcijevog oksalata.

Simptomi počinju osjećajem peckanja u oralnoj šupljini koji može dovesti do povraćanja, slinjenja i poteškoća s gutanjem. Smrt je rijetka, ali se može dogoditi ako oteklina tkiva blokira sve dišne ​​putove.

Sok od alokazije wentii je također otrovan i može izazvati iritaciju ili dermatitis.

Savjeti za njegu alokazije wentii

 • Alokazija wentii obično je žedna biljka, osobito po toplom vremenu. Potrebno mu je manje vode kada se drži unutra.
 • Potrošnja vode raste tijekom proizvodnje listova. Kako biste izbjegli sušne periode koji oštećuju biljke, zalijevajte češće i svakodnevno nadgledajte tlo. 
 • Veća vlažnost omogućuje alokaziji da podnosi intenzivnije svjetlo.
 • Vaša alokazija wentii se sporo prilagođava promjenama, stoga očekujte da ćete izgubiti nešto lišća nakon što je dovedete kući ili nakon većeg preseljenja. Nemojte pretjerano reagirati i ponovno pomaknite biljku kako biste “pronašli pravo mjesto”.
 • Poput većine tropskih, alokazija wentii se naginje prema izvoru svjetlosti. Redovito rotirajte biljku kako biste spriječili da se iskrivi: samo zakrenite posudu za četvrtinu u smjeru kazaljke na satu svaki put kada zalijevate.

Sorte

U rodu alokazija postoji gotovo 80 vrsta, ali samo jedan wentii.

Štetočine

Alokazije imaju reputaciju magneta za štetočine, ali to je uglavnom jedan negativac: paukove grinje. Drugi štetnici mogu predstavljati probleme, ali su rjeđi.

Infestacije se mogu brzo razviti i može biti toliko razočaravajuće da savršenu njegu alokaziju wentii uništi najezda štetnika. Provjera štetočina kada zalijevate izvrsna je navika.

Ovi se štetnici mogu sakriti ispod lišća, u zglobovima i pukotinama, stoga pažljivo provjerite ta područja. 

Paukove grinje gotovo su premale da bi ih vidjeli – povećalo je od pomoći i spriječit će vas da paničarite zbog svakog zalutalog zrna koje vidite. Potražite izdajničke sitne mreže na lišću i stabljikama.

Bez obzira na to koji se štetnik pozvao na večeru, liječenje općenito treba započeti uklanjanjem jako zahvaćenih listova i dobrom tuširanjem biljke. Uklonite što više štetnika.

Nemojte zaboraviti izolirati bilo koju biljku zahvaćenu štetnicima od bilo koje vaše druge sobne biljke. Najezda štetnika može se brzo širiti, stoga brzo djelovati!

Jedan od najpopularnijih tretmana za ove štetočine je neemovo ulje, botanički insekticid koji ubija pri kontaktu. Budući da ulje neema ima blagi rezidualni učinak i mali utjecaj na okoliš, neki ga uzgajivači redovito primjenjuju na svoju alokazijukao preventivu.

Još jedan tretman niske toksičnosti koji je posebno učinkovit protiv paukovih grinja je zaprašivanje biljke dijatomejske zemlje (DE). Isperite ili obrišite nakon tri dana. DE mora biti suh da bi bio učinkovit i neuredan za nanošenje (koristite masku), ali može sigurno srušiti čak i tešku zarazu.

Bolest

Njega alokazije wentii dovoljno je teška bez brige o bolestima. Problemi s gljivicama najčešća su bolest koju ćete vidjeti, a većina je povezana s vlagom i često uzrokuje mrlje na lišću.

Izolirajte biljku dok se infekcija ne očisti; ako premještate svoju biljku, pokušajte ne mijenjati previše uvjete. Male izbijanja obično se mogu suzbiti održavanjem lišća suhim i pazeći da se ne zalije. Povećana ventilacija pomaže.

Ako lišće ima velike mrlje ili druga oštećenja, može se sigurno orezati i baciti.

Problemi s njegom alokazije wentii (i rješenja)

Moja alokazija wentii izgubila je sve svoje lišće – trebam li je baciti?

Vaša će alokazija ostati zimzelena samo dok su uvjeti topli i svijetli. Obično ulaze u stanje mirovanja ako se temperature spuste ili se intenzitet svjetlosti smanji.

Najčešći okidači mirovanja su nakon unošenja biljke izvana, aklimatizacije nakon prve kupnje biljke ili slabog osvjetljenja i nižih temperatura zimi. Svako naglo smanjenje svjetlosti ili temperature može izazvati mirovanje.

Nažalost, uspavana alokazija wentii vjerojatno će izgubiti većinu ili sve svoje listove i postati napušteni panj – što nije izgled kojem većina vlasnika teži. Ako želite da vaša alokazija zadrži lišće i izbjegne mirovanje, održavajte temperaturu i raspon svjetlosti blizu onoga što prima tijekom vegetacije.

Uspavana biljka nije bolesna, ona samo hibernira. Stavite ga na hladan prostor i pustite da se tlo malo osuši, a kada se vrati toplo vrijeme možete nastaviti s normalnom njegom kako se biljka oporavlja.

Zašto moja alokazija wentii dobiva žuto lišće?

Najčešći razlog za žutilo na lišću je pretjerano vlažno tlo. Pretjerano zalijevanje je također najopasnije: žuto lišće signalizira uvjete za trulež korijena.

Prepoznajte trulež pregledom korijenskog sustava. Zdravo korijenje je blijedo, čvrsto i miriše na zemlju. Ako otkrijete trulež korijena, morat ćete poduzeti hitne i možda drastične mjere kako biste spasili biljku.

Ako mokro tlo nije problem, nastavite tražiti druge uobičajene razloge za žuto lišće, odnosno nedovoljno zalijevanje, ekstremne temperature i pretjerano intenzivno svjetlo. Žutilo se također može dogoditi kao odgovor na kumulativni stres niske vlažnosti, štetočina, bolesti, nedostataka hranjivih tvari i plavetnila presađivanja.

Zašto moja alokazija wentii dobiva smeđe lišće?

Najčešći razlog smeđeg lišća na alokazija wentii je niska vlažnost zraka. To najčešće uzrokuje smeđe rubove i vrhove listova. Preporučam praćenje vlažnosti s digitalnim higrometrom i pokušaj održavanja razine vlažnosti iznad 60%.

Smeđe lišće također može biti uzrokovano prekomjernom svjetlošću, bolestima, štetočinama, prekomjernom gnojidbom ili kombinacijom stresora biljaka.

Kako mogu znati kada presaditi svoju alokaziju wentii?

Nježno izvadite biljku i pregledajte korijen. Alokazije su spremne preseliti se u veći prostor kada im korijenje postane preveliko za trenutnu posudu.

Čak i ako je biljka spremna za presađivanje, to se ne smije učiniti prije kasnog proljeća ili početka ljeta.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Zašto moj bosiljak vene? (uzroci i rješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja monstera ima smeđe mrlje?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Tripsi na monsteri: uzroci, prepoznavanje i liječenje

Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati sobne biljke: Potpuni vodič sa slikama