Kako pripremiti tlo za busen travnjak: koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579810

Pravilna priprema tla najvažniji je dio postavljanja novog travnjaka. Evo kako pripremiti tlo za busen da biste dobili najbolje rezultate za novi travnjak.

Osnovni koraci pripreme tla za busen su sljedeći:

  1. Testirajte tlo
  2. Procijenite uvjete stranice
  3. Uklonite postojeću vegetaciju
  4. Otpustite bazu tla
  5. Izmijenite tlo prema potrebi
  6. Izravnajte tlo

Svaki od ovih koraka ima nekoliko savjeta i trikova. Čitajte dalje da biste saznali pojedinosti o tome kako pripremiti svoje tlo za polaganje role trave.

Osnove kako pripremiti tlo za polaganje busena

Postoji šest koraka za pripremu tla na travnjaku za polaganje busena. Najbolja priprema travnjaka uključivat će svih šest ovih koraka.

Pokušajte izbjeći preskakanje koraka kako biste uštedjeli vrijeme. Svaki sada preskočeni trud često znači više dugoročnog rada na kontinuiranoj osnovi.

Osim ako niste u vremenskoj stisci, pokušajte provjeriti jesu li svi pripremni koraci dovršeni prije nego što se svježi buseni isporuči na gradilište kako bi se mogao postaviti što je prije moguće.

Korak 1: Testirajte tlo za travnjak prije bušenja

Korak 1 je napraviti odgovarajući test tla . Testove tla provode lokalni laboratoriji, sveučilišta i državni savjetodavni uredi. Ovi testovi često nisu puno skuplji od DIY testova u trgovini, ali su puno pouzdaniji. Ako ste dovoljno ozbiljni po pitanju svog travnjaka da uložite u kupnju busena, budite dovoljno ozbiljni da uložite u odgovarajući laboratorijski test tla.

Dobra analiza tla uključivat će izvješće o sastavu tla, kao i preporuke za izmjenu tla kako bi ono bilo pogodnije za uzgoj travnjaka. Analiza će vam točno reći kojih hranjivih tvari nedostaje tlu na vašem travnjaku. Većina će čak preporučiti određene količine hranjivih tvari koje treba dodati u tlo s gnojivom. Test tla znači da ćete zapravo znati što tlo travnjaka treba (umjesto da nagađate).

Najlakši način za testiranje tla za travnjak je SoilKit – komplet za prikupljanje uzoraka tla kod kuće uparen s unaprijed plaćenim pošiljačem uzoraka. Svoj uzorak tla šaljete u profesionalni laboratorij, a zatim dobivate detaljnu analizu zajedno s konkretnim stručnim preporukama za gnojivo i izmjene tla.

Neke vrste tla su manje pogodne za uzgoj travnjaka i možda će ih trebati poboljšati prije postavljanja busena. Test tla također će analizirati hranjive tvari u tlu i preporučiti potrebne vrste i količine dopuna.

Konačno, uzimanje uzoraka omogućit će vam da sami pogledate profil tla, pomažući vam da se upoznate s tlom vašeg travnjaka. Potražite gornji sloj tla koji sadrži tamnu raspadnutu organsku tvar dubok najmanje 6 inča. Tlo koje ima malo ili nimalo organske tvari će zahtijevatiamandmans organskim tvarima (pogledajte korak 5, dolje).

Korak 2: Procijenite uvjete budućeg travnjaka

Korak 2 je procijeniti preostale uvjete travnjaka. Sada kada je naručeno ispitivanje tla, vrijeme je da razmotrimo ostale čimbenike koji će utjecati na zdravlje travnjaka.

Počnite sa sunčevom svjetlošću. Trava najbolje raste na punom suncu. Najzdraviji travnjaci imaju najmanje 6 sati sunca dnevno. Pazite da busenje postavite u punu hladovinu – neće uspjeti kao na mjestu gdje ima malo sunca. Ako postoji hlad od privremenih građevina ili od obraslog drveća koje je potrebno orezati, pozabavite se tim izvorima sjene prije postavljanja busena.

Kiša je također ključna. Uzmite u obzir klimu, doba godine ivrijemeprognoza. Busen će bolje reagirati na presađivanje po hladnom, vlažnom vremenu. Busen se može presaditi po vrućem, suhom vremenu, ali će zahtijevati mnogo više pažnje (AKA zalijevanje). Planirajte u skladu s tim.

Busen se uglavnom uzgaja iz sjemena trave na farmi travnjaka oko godinu i pol prije nego što bude spremna za prodaju. Kako bi trava bila vlažna i svježa, farme travnjaka režu i valjaju travu dan prije isporuke ili čak tijekom noći neposredno prije isporuke narudžbe.

Busen treba razvaljati na tlo i zalijevati čim se isporuči na travnjak. Ne dopustite da stoji van! Budući da busen stvarno ima koristi od neposredne presađivanja, ovo je vrijeme da napravite plan kako biste osigurali minimalno kašnjenje u postavljanju busena na dan isporuke.

Dok procjenjujete uvjete na gradilištu, planirajte gdje će se palete s busenom isporučiti. Svaka paleta pokriva oko 500 četvornih stopa tla, tako da može postojati više paleta za veći travnjak. Osigurajte da kamion za dostavu ima pristup i da postoji izravan put od mjesta isporuke paleta do travnjaka.

Također je dobro organizirati dodatni par ruku koji će vam pomoći pri postavljanju busena na dan isporuke. Dok jedna osoba može polagati busenje za mali travnjak, mala ekipa će brže spustiti busenje i povećati mogućnost da se dobro zalije u tlo. 

Pogledajte rubove travnjaka. Prije polaganja busena potrebno je izvršiti uređenje susjednih područja i rubova. Provjerite jesu li ova područja potpuna i da neće zahtijevati puno pješačenja/prometa opreme na novouređenom travnjaku.Također,razmislite gdje smjestiti prve kolute busena. Počnite uz najdužu ravnu liniju tvrdog uređenja, poput prilaza ili nogostupa. U skladu s tim planirajte redoslijed postavljanja busena.

Pogledajte kakvoću travnjaka. Travnjaci se uglavnom spuštaju od kuća. Ocjena postojećeg tla također bi trebala biti niža od predviđene konačne visine travnjaka, budući da će se u sljedećim koracima u ocjenu tla dodati više materijala.

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579817

Korak 3: Uklonite postojeću vegetaciju s travnjaka

Treći korak pripreme tla za busen je uklanjanje sve postojeće vegetacije s travnjaka. To uključuje korov i staru travu koja bi mogla biti u postojećem tlu. Iako bi se ove male biljke mogle obraditi u tlo, uklanjanjem s područja u potpunosti se smanjuje mogućnost grudastog travnjaka zbog gruda trave koja propada i ostavlja udubine.

Najprije ručno otkinite veliki korov. Alat za uklanjanje korova također dobro funkcionira za to. Mali korov se može ukloniti zajedno sa starom travom.

Da biste uklonili staru travu, trebat će vam nož za busen ili stroj za rezanje busena. Nož za busen je vrtlarski alat koji izgleda kao veliki nazubljeni nož za kruh. Koristi se za rezanje travnatih biljaka nekoliko centimetara ispod linije tla. Stroj za rezanje busena radi istu stvar, ali brže (i u većim trakama). 

Mogu li staviti novu travu preko stare trave?

Svakako biste mogli staviti novu travu preko stare trave, ali to nije preporučena metoda. Busen preferira dobro prozračenu matricu tla, a ne prostirku od slame i mrtve trave. Trava će narasti preko kamenja, ali najbolje raste u labavom tlu bogatom hranjivim tvarima. Uklonite staru travu prije postavljanja nove trave. Sada će trebati malo više vremena, ali rezultati će biti mnogo bolji! Isplatite svoje ulaganje u role busena pravilnom pripremom tla.

Korak 4: Otpustite tlo kako biste razbili tvrdu prljavštinu

Korak 4 je popuštanje očišćenog tla. Razbijanje tvrdog, zbijenog tla pomoći će dodati važne zračne šupljine u strukturu tla. Poroznost u tlu omogućuje korijenju travnjaka pristup zraku, a također osigurava putove za dobru drenažu vode.

Upotrijebite lopatu ili rototiller da popustite gornji sloj tla. Usredotočite se na razbijanje gornjih 4″ do 6″. Pazite da razbijete komade zemlje. Uklonite sve otkopane ostatke, poput štapova ili kamenja, s područja.

Korak 5 pripreme tla za polaganje busena je izmjena tla prema potrebi. Tada rezultati ispitivanja tla iz 1. koraka postaju vrlo važni. Odvojite vrijeme za poboljšanje tla kako bi ono bilo što bliže idealnom za rast trave koliko je to razumno moguće.

Prva karakteristika tla koju treba uzeti u obzir je njegova tekstura. To se odnosi na veličinu mineralnih čestica u tlu. Mineralne čestice klasificirane su po veličini kao pijesak, mulj ili glina (pri čemu je pijesak najveći). 

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579816

Koje je tlo najbolje ispod travnate trave?

Pješčana ilovača je najprikladnija vrsta tla za uzgoj travnjaka. To se odnosi na mješavinu tla koja je uglavnom pijesak, ali ima nešto gline i mulja. Što se tiče teksture, to znači pronalaženjetlou susjedstvu područja “Pješčana ilovača” trokuta teksture tla .

Idealno tlo za travnjak je pješčana ilovača koja sadrži oko 70 posto pijeska, 15 posto mulja i 15 posto gline

Trava najbolje raste na tlu koje je uglavnom pijesak, s malo mulja i gline. Moguće je uzgajati travu u 100% pijesku, ali je potrebno vrlo često navodnjavanje i gnojidbu. Prije postavljanja busena pripremite odgovarajuću mješavinu tla. S teškim glinenim tlom najbolje se može pozabaviti prekrivanjem sa 6″ granularnije zemlje koja je bogata organskom tvari.

Izmijenite loša tla, kao što je teška glina, dodavanjem organske tvari. Izvori uključuju kompost, truli stajski gnoj, treset i kvalitetno gornje tlo.

Nakon što su veličine mineralnih čestica riješene, vrijeme je da razmislite o hranjivim tvarima. Hranjive tvari u tlu dolaze iz minerala i iz razgrađene organske tvari. Oboje je važno za zdravu travu, ali travnjačko tlo češće ima malo razgrađene organske tvari.

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579815

Temeljito ugrađivanje 33 posto volumena (2 inča) trulog organskog materijala u gornjih 6 inča tla značajno će poboljšati strukturu tla.

Za izmjenutlos organskom tvari kao što je gore opisano, stavite 2 inča debeo sloj raspadnutog biljnog materijala na površinu tla. To može biti domaći kompost, kupljeni kompost ili kompostirani gnoj biljojeda. Ukopajte ili rotirajte ovaj gornji sloj u četiri inča postojećeg tla ispod njega.

Odgovarajuća dubina gornjeg sloja tla za zdrav travnjak

Trav najbolje raste s najmanje 6″ gornjeg sloja zemlje. Gornji sloj tla treba biti bogat organskom tvari i dobro drenirati. Gore navedeni proces izmjene tla ostavit će gornjih 6″ tla vašeg travnjaka obogaćenom organskom tvari koja djeluje kao gnojivo sa sporim oslobađanjem. Ovo je dovoljna dubina za zdrav stambeni travnjak.

Gnojidba nove busene prije ili poslije polaganja

Ako vaš test tla preporučuje gnojivo, sada je vrijeme da ga primijenite. Neki uzgajivači busena preporučuju korištenje gnojiva s vrlo visokim udjelom fosfora, ali to ponekad može biti u suprotnosti sa zakonima o okolišu jer fosfor može zagaditi lokalne vodene putove. Gnojivo za travnjak nanesite samo ako to preporučuje vaš test tla i odaberite uravnoteženo gnojivo posebno za početnu busen.

Prekomjerna primjena fosfora može dovesti do otjecanja u vodene putove, što može potaknuti brzi rast gustog cvjetanja algi. Veliki cvjetovi često iscrpljuju vodu kisikom jer sunčeva svjetlost ne može dosegnuti vodeni biljni svijet koji proizvodi kisik ispod površine vode. Kao rezultat toga, veliki broj riba može uginuti.

Na raspolaganju je mnoštvo različitih gnojiva za travnjake. Zbog rizika za okoliš biram prirodna gnojiva (posebno ona koja su na popisu OMRI-a sigurna za ekološku uporabu), jer predstavljaju manji rizik za lokalni ekosustav. Dobar test tla preporučit će točno koliko svake hranjive tvari dodati, bilo da dodajete gnojivo iz prirodnog ili sintetskog izvora. Odabirom prirodnog izvora hranjivih tvari nećete imati nedostatnu gnojidbu ako slijedite preporučene rezultate analize.

Dodatno čitanje: Ovdje je detaljan članak o odabiru i korištenju različitih vrsta prirodnih gnojiva za travnjak .

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579814

Korak 6: Izravnajte tlo prije polaganja busena

Korak 6 pripreme travnjaka za polaganje travnjaka je izravnavanje tla. Zagladite površinu i odvojite vrijeme da razbijete sve grudice. Odaberite kamenje ili krhotine koje su iskopane dok grabljate. Grabulje za uređenje okoliša najbolji su alat za ovaj posao, iako će većina drugih grabulja obaviti adekvatan posao.

Laganim valjanjem površina tla se može dodatno izravnati. Valjak za travnjak s malo vode može smiriti razinu tla bez pretjeranog zbijanja vrijednih zračnih šupljina u strukturi tla. Ako valjak nije dostupan, jednostavno hodajte po površini malim, miksajućim koracima.

Nježno zalijevanje iznad glave raspršivačem također je korisno za taloženje prije postavljanja busena. Samo dodajte malo vlage u tlo – ne smije se natopiti!

Uz malo grabljanja, valjanja i zalijevanja trebali biste imati lijepo pripremljenu površinu tla za busenje. Još jedna posljednja grabulja za uklanjanje tragova ostavit će ga ravna i spremna za instalaciju busena. Razina konačne razine tla trebala bi biti oko centimetar ispod susjednih staza i/ili prilaza. Razina tla također bi trebala biti nagnuta od zgrada kako bi se omogućila kopnena drenaža površinskih voda.

Završne padine trebale bi biti udaljene jedan do dva posto od zgrada

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579813

Više pitanja za prije vas Položen travnjak

Koliko je vremena potrebno za pripremu travnjaka za polaganje busena? Stambeni travnjak na jednoj parceli vjerojatno će oduzeti vlasnicima kuća nekoliko vremenskih blokova posla tijekom jednog vikenda kako bi pripremilitloza busen. Zakažite jedan vikend za pripremu tla i zakažite sljedeći vikend za isporuku i ugradnju busena. Napravite planove za dodatnu pomoć ako je vaš travnjak veći od 1000 četvornih stopa.

Trebam li navlažiti tlo prije polaganja travnjaka? Tlo prije polaganja travnjaka treba biti malo vlažno, ali ne zasićeno vodom. Busen će cijeniti malo vlage u tlu, ali previše vlažno tlo će se pretvoriti u blato kako se busen postavlja. Izbjegavajte uništavanje strukture tla i postavite svoj travnjak na blago vlažno tlo.

Koje je najbolje godišnje doba za postavljanje travnjaka? Najbolje vrijeme za postavljanje travnjaka je kasno ljeto-rana jesen. Ljetna vrućina jenjava, ali još ima vremena da se busen ukorijeni u tlo. Rano proljeće (prije ljetne vrućine) je druga najbolja opcija. Izbjegavajte polaganje travnjaka kada su temperature iznad 32 stupnja Celzijusa.

Koliko dugo busen treba da se ukorijeni? Busen se može početi ukorijeniti u roku od nekoliko dana od instalacije. Pravilno njegovan busen trebao bi imati dovoljno korijena oko dva tjedna nakon postavljanja.

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579812

Savjeti pri kupnji busena

Razgovarajte s lokalnim dobavljačem busena kako biste pronašli pravi proizvod od busena za vašu primjenu. Mnogi dobavljači nude nekoliko različitih vrsta travnjaka koji imaju jedinstvene mješavine sjemena.

Većina uzgajivača busena nudi 100% fine mješavine vijuka za golf igrališta i otmjene travnjake te mješavine s čvršćom višegodišnjom ljuljkom za parkove i igrališta. Oni također mogu ponuditi različite vrste mješavine tla, iako je to manje uobičajeno. Odaberite lokalnog dobavljača za slične uvjete okoliša.

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579811
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: