Uzgoj trave s psima u blizini: Savjeti o travnjaku za ljubitelje kućnih ljubimaca

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498710

Svi znaju da trava s druge strane izgleda zelenije… pogotovo ako imate pse! Ali još uvijek možete imati lijep travnjak ako imate četveronožnog najboljeg prijatelja u blizini. Iako postoji dosta čimbenika u učinkovitoj njezi travnjaka, postoje dva ključna aspekta za ljubitelje pasa:

 • Posadite čvrste sorte , kao što su zoysia trave, bermudske trave i trave bahije.
 • Razmislite o pružanju terasi s travom za kahlicu dok se vanjska trava uspostavlja.
 • Koristite gnojivo za travnjake koje je sigurno za kućne ljubimce.

Čitajte dalje kako biste saznali više o tome kako stvoriti i brinuti se za zdrav travnjak za vas i svoje pse.

Osnove za uzgoj uspješnog travnjaka sa psima

Evo osnovnih čimbenika za uspješan uzgoj trave s vašim psima u blizini:

 1. Počnite s malim travnjakom. Posadite samo onoliko koliko možete održavati. Lokalni park za pse i dalje je opcija za promjenu stvari s vremena na vrijeme (i susret s njihovim četveronožnim prijateljima!).
 2. Sadite žilave sorte . Nemojte kupiti generičke mješavine sjemena trave. Investirajte u visokokvalitetno, čvrsto sjeme trave koje će proizvesti jake, otporne biljke travnjaka. 
 3. Pronađite sunčanu stranu. Posadite travu tamo gdje će travnjak dobiti puno sunca. Puno je teže uzgajati travnjak u hladu sa psima nego sunčani travnjak sa psima u blizini.
 4. Odaberite pješčano mjesto. Pokušajte odabrati mjesto s prirodno pjeskovitim tlom. Ako ste zapeli s glinenom zemljom, kupite i stavite barem nekoliko centimetara pješčane ilovače ili visokokvalitetnog gornjeg tla na glinu prije sjetve. Psi mogu napraviti divovski nered na glinenom travnjaku, a travnjak od glinenog tla može napraviti nered od njih. A, trava će ionako bolje rasti u pješčanoj ilovači.
 5. Izbjegavajte padine. Relativno ravni travnjaci mnogo su lakši za održavanje od travnjaka sa strmim padinama (osobito s prometnim šapama uokolo).
 6. Uzgajati duge oštrice i duboko korijenje . Najzdravije biljke trave imaju duge oštrice i duboko korijenje. Ove travnate biljke su najprikladnije za pse. Kosite travu na visini od 3″ i nikada ne uklanjajte više od 1/3 oštrice odjednom. Zalijevajte travu rijetko, ali duboko kako biste potaknuli razvoj korijena.
 7. Neka trava brzo raste. Pobrinite se da travnjak ima dovoljno vode i dušika za održavanje zdravog tempa rasta. Koristite gnojivo za travnjake koje je sigurno za kućne ljubimce. Pretjerano gnojenje i prekomjerno zalijevanje mogu biti štetni, stoga pomno pripazite na zdravlje vašeg travnjaka.

Shvatite osnove na samom početku učinit će vaš travnjak mnogo zdravijim, bez obzira imate li pse u blizini ili ne. Ali s dodatnim opterećenjem pasa, najbolje je dati travi na travnjaku najbolju moguću priliku tako što ćete je postaviti za uspjeh.

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498717

Izazovi uzgoja trave s psima u blizini

Psi trče amo-tamo, trošeći travnate biljke na travnjaku dok ne stvore staze od gole zemlje. Također mogu ostaviti mrlje od spaljene žute trave nakon mokrenja, a poznato je i da kopaju neobične rupe u travnjaku. A sve je to moguće tek nakon što se sjeme travnjaka već uspostavi!

Nije da su trava i psi loši drugovi – psi previše vole travu! Vole sve u vezi s njim: kako miriše, kakav je osjećaj, kako izgleda – a vjerojatno i vama! Problem je što trava ne može dugo izdržati svu tu ljubav. I prije nego što shvatite, mogu se početi pojavljivati ​​smeđe mrlje trave i gole zemlje.

Iako uzgoj trave u blizini pasa može biti izazov, isplati se uložiti. Psi preferiraju travnjake od prirodne žive trave od umjetne trave. Baš kao što mi dvonožna stvorenja više volimo igrati nogomet na pravoj travi, naši psi vole bujnu zelenu površinu za igru. Travnjak djeluje kao lijepo sportsko igralište za njihove svakodnevne ludorije!

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498716

Uspostavljanje novog travnjaka sa psima u kućanstvu

Postoje slučajevi kada vlasnici pasa moraju uspostaviti potpuno novi travnjak od nule. To je uobičajeno na novim građevinskim parcelama, nakon radova na poboljšanju doma ili nakon teškog uređenja i uređenja okoliša. Na mjestu starog travnjaka može se postaviti i novi travnjak ako je stari travnjak bio izvan svjetlosne sanacije.

Osnove za travnjak otporan na pse jednake su osnovama za sportsko igralište ili golf teren koji se dobro putuje. Tražimo bogato, pjeskovito ilovasto tlo koje dobro drenira. Travnjak mora dobiti dosta sunca da bi uistinu napredovao. Slijedite osnove odgovorne njege travnjaka i vaš će travnjak početi s psima. Možda ćete također htjeti razmisliti o davanju malog poticaja travi s početnim gnojivom za travnjak s popisa OMRI.

Sadnja sjemena trave s psima u kućanstvu zahtijeva posebnu pažnju, jer je malo vjerojatno da će vaš kurac pročitati vaše dobronamjerne znakove “Kreni travu. Držite psa potpuno podalje od travnjaka najmanje šest tjedana nakon datuma početnog klijanja sjemena

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498715

Ako psa ne možete držati podalje od travnjaka tjednima, razmislite o sadnji novog travnjaka u dijelovima. Pustite svog psa da se igra na postojećem području dok vi radite na tome da potpuno uspostavite zasebno područje. Zatim se vratite i radite na prvom području kada se vaš psić sretno smjesti u novouređeni dio travnjaka. Alternativno, razmislite o postavljanju busena za gotovo trenutačni travnjak. U južnim područjima travnjaci se također mogu postaviti od travnih čepova.

Sorte sjemena trave za travnjake otporne na pse

Kvaliteta sjemena trave za prodaju uvelike varira. Ako brinete o svom travnjaku dovoljno da ga istražite, isplati se uložiti u visokokvalitetno, čvrsto i dugotrajno sjeme trave. Nemojte raditi cijele sezone samo da biste shvatili da se polovica sjemena trave koje ste posadili pokazala kao jednogodišnje sorte punila (koje traju samo jednu godinu).

Uvijek tražite dobro označen proizvod renomirane robne marke koji navodi sorte trave unutar pakiranja.

Sjeverne vrste trava općenito se uzgajaju u mješavini različitih vrsta, dok se južne trave u toploj sezoni općenito uzgajaju s jednom vrstom.

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498714

Djetelina općenito postaje puno prihvatljivija u travnjacima. Neki ljubitelji pasa čak namjerno sade sjeme djeteline u svoj travnjak . Djetelina pomaže travnjaku da dobije odgovarajući dušik i pruža još jedan sloj fizičke zaštite od redovitog trošenja. Malo djeteline u travi općenito nije zabrinjavajuće.

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498713

Smanjenje habanja pasa na travnjaku

Uređene staze pomoći će u smanjenju habanja u područjima vašeg travnjaka po kojima se najviše putuje. To je posebno važno u kišnim klimatskim uvjetima, jer psi mogu oštetiti mokre travnjake mnogo brže od suhih travnjaka. Također razmislite o postavljanju mahovine u bilo koje sjenovite kutove ili druge pokrivače tla na područjima gdje će rastuća trava zahtijevati pretjeranu pažnju.

Ako vaš pas voli kopati, razmislite o delegiranju određenog područja u tu svrhu. Mnoga dvorišta imaju dječja igrališta – zašto ne imati igralište za pse! Isplanirajte to i učinite to namjernim. Određeni prostor za igru ​​može izgledati puno složenije od travnjaka punog nasumičnih rupa.

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498712

Ako imate posla sa smeđim mrljama zbog urina, razmislite o tome da svoje ljubimce naučite da idu u kupaonicu na određenom prostoru. Obuka psećeg nošanja nije šetnja parkom, ali ćete biti željni pokazati nove vještine nošanja vašeg šteneta nakon što nauče piškiti na određeno mjesto! Osim toga, vaš će kučić biti toliko sretan da će vas učiniti ponosnim sa svojim vještinama postavljanja mokraće.

A za pseće kakice – uvijek ih odmah uklonite s travnjaka i zbrinite ih na siguran način. Uklanjanje psećeg izmeta TAKO je važan korak u uzgoju trave sa psima u kućanstvu. Razrjeđivanje područja vodom nakon uklanjanja također može pomoći da se minimizira narušavanje života tla u tom području.

Popravak postojećeg travnjaka

Postojeći travnjaci općenito se mogu poboljšati u odnosu na sadašnje stanje uz neke marljive radove obnove. Koraci kao što su uklanjanje slamiranja, prozračivanje jezgre, prihranjivanje kompostom i prekomjerno zasijavanje otpornim visokokvalitetnim sjemenom poboljšat će zdravlje vašeg travnjaka. Za pojedinosti o ovim postupcima popravka travnjaka, pogledajte ovaj članak o odgovornoj njezi travnjaka .

Ako imate posla sa smeđim mrljama mrtve trave, nemojte paničariti – to je prirodan dio uzgoja trave kod pasa. Lako je popraviti, a češće će se s vremenom riješiti. Ove mrlje mrtve trave mogu biti uzrokovane visokom koncentracijom dušika u psećoj mokraći (NE pH). Istu pojavu možete primijetiti i na travnjacima koji su bili podvrgnuti prekomjernoj gnojidbi dušičnim gnojivima.

Zalijevanje površine neposredno nakon toga često će uvelike smanjiti količinu štete. Razrjeđivanje tla vodom ne samo da minimizira mrtve točke, već i pomaže da se uklope svjetlije zelene mrlje koje se mogu pojaviti i na mjestima gdje se pas popiškio. Dušik je ipak ključni sastojak gnojiva za travnjake. Razmažite ga s malo vode za što ujednačeniji izgled travnjaka.

I molim vas, NE hranite svog psa čudnom hranom kako biste “spriječili” pojavu ovih smeđih mrlja od mokraće. Ne ide to tako. Pogledajte ovaj koristan članak sa Sveučilišta Wisconsin .

Male mrlje često će se oporaviti dubokim zalijevanjem. Veće mrtve točke mogu se ponovno oživjeti s dosljednim uspjehom s pažnjom na detalje. Počnite tako što ćete izgrabljati sve mrtve biljne tvari tako da je golo tlo izloženo. Stavite centimetar domaćeg komposta na komad gole zemlje. Nježno ga udubite u okolno tlo. Zasjejte krpu visokokvalitetnim sjemenom trave i održavajte sjeme vlažnim dok se trava ne učvrsti.

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498711

Gnojivo za travnjake s psima

Mnogi proizvodi gnojiva za travnjake jasno su označeni kao sigurni za kućne ljubimce, ali drugi mogu biti prilično štetni za pse. Pametno birajte svoje gnojivo! 

Gnojite svoj travnjak samo ako mu je to uistinu potrebno i smanjite broj hranjenja tijekom cijele godine. Kada gnojite, koristite proizvod koji je jasno označen kao siguran za travnjake na kojima se igraju djeca i kućni ljubimci.

U nedostatku ispitivanja tla, razmislite o primjeni visokokvalitetnog gnojiva za travnjak bogatog dušikom u proljeće i nakon toga laganom prihranom domaćim kompostom u ranu jesen.

Uzgoj trave s psima vrijedi ulagati u sigurne i učinkovite proizvode. Nijedan “jednostavna brza popravka” za vaš travnjak nije vrijedan ugrožavanja naših četveronožnih prijatelja! Držite se organskih gnojiva za travnjake sigurnih za kućne ljubimce (i preskočite sintetičke kemikalije za travnjak!).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja

Živica od ružmarina: sadnja i briga za uspravnu živicu od ružmarina

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako prepoznati, popraviti i spriječiti truljenje korijena

Uzgoj cvijeća

Kada saditi cvijeće