Mačja trava: Vodič za uzgoj zelenila za vašu mačku

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843710

Ako ste ljubitelj mačaka, osiguravanje ugodnog, zdravog i zabavnog okruženja krajnji je cilj za vašeg ljubimca. Ako je vaša mačka već razmažena tonom igračaka i poslastica, mačja trava je zabavan i zdrav proizvod koji možete dodati životnom okruženju vaše mačke!

Mačja trava su mladi izbojci biljaka žitarica koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru u malom pladnju. Mačja trava uzgaja se posebno kako bi mačke uživale, bilo da se jednostavno igraju s njom ili da je grickaju. Obično dostižući visinu od oko 15-20cm, mačja trava se obično uzgaja iz sjemena ječma, pšenice, raži i/ili zobi.

No, što znači uzgoj mačje trave? Pa, čitajte dalje kako biste saznali više o mačjoj travi!

Kako uzgajati mačju travu

Vrijeme je da naučite uzgajati mačju travu za svoju voljenu macu! Srećom, vrlo je lako. Ovdje su zalihe i upute korak po korak za uzgoj mačje trave kod kuće.

Pribor za uzgoj mačje trave

  • Sjemenke mačje trave 
  • Organsko tlo za posude
  • Plitka ladica ili prenamijenjena posuda
  • Cjedilo ili mala posuda
  • Boca s raspršivačem ili mala posuda za zalijevanje
  • Poklopac pladnja ili prijanjajuća folija (opcionalno)

Korak 1: Pripremite sjemenke

Prvi korak je uzeti odgovarajući broj sjemenki za vaš pladanj. Ovo nije točan proces. Sjeme možete uzgajati vrlo rijetko ili ispuniti cijelo područje. Volim koristiti dovoljno sjemena kako bi trava bila puna i gusta, ali korijenje i izdanci i dalje imaju malo mjesta. Pogledajte gornju fotografiju, gdje sam se odlučio za 2 žlice suhih sjemenki pšenice (tvrda crvena jara pšenica).

Većina ladica za uzimanje pojedinačne veličine najbolje raste s 1-2 žlice suhih sjemenki . Zabilježite koliko ste sjemenki upotrijebili kako biste u budućnosti mogli prilagoditi ako bude potrebno.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843727

Korak 2: Namočite sjemenke u vodi

Sljedeći korak je uliti malo čiste vode u pleh sa sjemenkama. Sjeme za mačju travu može se natopiti 6-8 sati (prije nego što se posadi) kako bi im dalo poticaj za klijanje. Ostavite sjemenke potopljene u vodu kako bi vlaga omekšala vanjski sloj sjemena i potaknula nicanje.

Iako je 6-8 sati namakanja vjerojatno dobar cilj, imao sam sličan uspjeh sa sjemenkama namočenim samo 4 sata i sa sjemenkama namočenim 12 sati u čistoj slatkoj vodi.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843726

Korak 3: Pripremite posudu sa zemljom

U ovom trenutku izvadite sjemenke iz ladice kako biste mogli dodati zemlju za lonce. Volim sipati sjemenke i vodu kroz cjedilo u sudoper, a zatim slavinom za sudoper nježno isprati vodu od natapanja sa sjemenki. Odložite sjemenke.

Napunite ladicu/spremnik tankim slojem zemlje za posude. Količina zemlje koju koristite uglavnom je stvar osobnih preferencija. Možete staviti nekoliko centimetara dubine u posebno duboku ladicu ili uopće ne koristiti zemlju za lonce (izbirljivo je, ali potpuno izvedivo). Koristio sam oko 1 cm dubinu tla za saksije u seriji prikazanoj na fotografijama.

Upotrijebite bocu s raspršivačem ili posudu za vodu da navlažite tlo za lonce . Cilj je da tlo bude vlažno, ali ne mokro kao blatna lokva. Zamislite to kao spužvu koja je stavljena pod slavinu vode, a zatim iscijeđena. Poput spužve, vaše tlo treba sadržavati malo vlage, ali i džepove zraka. Korijenu mačje trave treba hitan pristup i zraku i vodi!

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843725

Korak 4: Posadite sjemenke mačje trave

Sada kada je sjeme natopljeno i oprano, spremno je za sadnju . Nježno prenesite vlažno sjeme iz cjedila na površinu tla. U ovom trenutku sjemenkama treba postupati pažljivo jer imaju nježne, malene pupoljke koji su počeci budućeg rasta. Budite nježni s njima!

Ručno pospite sjemenke po tlu i pažljivo ih pomičite ako ih ima previše na jednom mjestu. Pokrivenost nikada neće biti savršeno ujednačena, ali ne mora biti da bi odrasla trava izgledala puno i gusto.

Ako želite, možete lagano gurnuti sjeme u tlo , ali će također savršeno dobro rasti dok sjede na vrhu zemlje . U seriji na slici ispod, neke od sjemenki su pomiješane s prljavštinom, dok neke od njih sjede na vrhu tla za lonce. I to je sasvim u redu.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843724

Korak 5: Zalijte, poklopite i ostavite sa strane

Sada kada je sjeme zasađeno, napravite konačne prilagodbe kao što je pomicanje sjemena ili dodavanje još malo vode (ili izlijevanje vode ako je previše).

U ovom trenutku, mačja trava je sjajno počela. Neki ljubitelji mačaka vole pokriti pladanj u ovom trenutku kako bi stvorili mini staklenik za sjemenke. Možete koristiti poklopac za ladicu, prozirnu foliju ili prenamijenjenu plastičnu vrećicu. Ili možete jednostavno ostaviti pladanj otvoren za zrak. U svakom slučaju, provjeravat ćete pladanj svako jutro i večer.

Pronađite toplo, sunčano mjesto koje će poslužiti kao stanica za uzgoj mačje trave. Dobro izolirana sunčana prozorska daska dobro funkcionira, a svjetlost se uvijek može poboljšati mini rasvjetom za biljke . Tražimo negdje ugodno i svijetlo s dobrom cirkulacijom zraka.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843723

Korak 6: Provjerite mačju travu dvaput dnevno

Bez obzira jeste li pokrili pladanj ili ne, provjeravajte ga dvaput dnevno (obično ujutro i navečer). Ideja je osigurati da sićušno korijenje ima pristup i zraku i vodi.

Pladanj ne bi trebao biti previše lagan ili pretežak. Tlo ne smije biti suho i ne smije biti blatnjavo. Negdje u sredini je najbolje.

Posude koje nisu pokrivene ili se nalaze u stvarno suhim domovima možda će trebati dodati dosta vode svakih 12 sati. Pokušajte ne dopustiti da se tlo i sjeme potpuno osuše.

Pokrivene posude ili posude uzgojene na vlažnijim mjestima mogu trebati samo malo vode svaki dan ili dva. U tim je okruženjima dobra cirkulacija zraka ključna. Čak i ako pladanj ne zahtijeva zalijevanje, skinite poklopac ili ga nakratko premjestite na prozračno mjesto kako biste osigurali da bebe imaju pristup svježem zraku.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843722

Korak 7: Dajte mačju travu mački i započnite sljedeći pladanj

Mačja trava općenito po malo naraste svaki dan prvih nekoliko dana, a onda stvarno raste do kraja tjedna. Mačja trava može narasti dovoljno visoka da se može koristiti za samo 5 dana u optimalnim uvjetima, dok bi to moglo potrajati dva tjedna u okruženjima ispod standarda. Tjedan je sjajno pravilo za vrijeme za žetvu mačje trave.

Većina vlasnika mačaka nastoji zasaditi jedan pladanj mačje trave svaki tjedan po mački . Na primjer, nedjelja bi mogla biti vaš dan trave za mačke. Svake nedjelje ćete namakati sjeme 6-8 sati, pazeći da je posađeno prije nego što odete navečer na spavanje. Tada će maca imati svježi pladanj u kojem će uživati ​​tijekom svakog sljedećeg vikenda.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843721

Što je mačja trava?

Mačja trava je jednogodišnja žitna trava (ili mješavina trava) koja se uzgaja u zatvorenom prostoru u malom pladnju posebno za uživanje mačaka. Obično se uzgaja do visine od oko 15-20cm , mačja trava se obično uzgaja iz sjemena ječma, pšenice, raži i/ili zobi

Mačja trava se najčešće uzgaja organski , bez ikakvih sintetičkih gnojiva ili pesticida. Pladanj mačje trave treba oko tjedan dana da naraste . Jedna posuda s mačjom travom može živjeti 2-4 tjedna, ovisno o unosima iz okoliša rasta i mačke koja uživa.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843719

Zašto mačke jedu travu?

Grickanje trave prirodno je ponašanje mačaka. Mačke navodno jedu travu kako bi pomogle u probavi, jer može pomoći pri pomicanju klupka dlake. Iako to nije sastavni dio njihove prehrane, mogu dobiti mikronutrijente ili jednostavno uživati ​​u osjećaju grickanja.

Ako imate mačku na otvorenom, velika je vjerojatnost da je grickanje trave dio svakodnevne rutine vaše mačke. Ali ako vaš ljubimac sve svoje vrijeme provodi u zatvorenom prostoru (kao većina domaćih mačaka), možda biste trebali razmisliti o uzgoju mačje trave u svom domu.

Imati organski uzgojenu mačju travu na raspolaganju vašem ljubimcu važno je kada su drugi izvori zelene biljne tvari manje nego sigurni . Trava travnjaka na otvorenom često se gnoji kemikalijama i tretira pesticidima. Mnoge sobne biljke otrovne su za mačke. Jednostavna ladica s mačjom travom kao opcija za svoju mačku može joj pomoći da se kloni ovih toksina iz okoliša (i zaštiti svoje dragocjene biljne bebe od vašeg dragocjenog krzna)!

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843717

Uzgoj mačje trave bez zemlje

Jedno vrlo često pitanje o uzgoju mačje trave je je li zaista potrebna zemlja. Mačju travu je moguće uzgajati i bez zemlje za lonce, ali zemlja za lonce to olakšava. Zemlja za lonce djeluje kao pufer za vlagu tako da se sjeme ne osuši tako brzo kao da nema zemlje. Međutim, ako držite sjemenke vlažnim, izniknut će u mačju travu bez ikakve zemlje.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843716

Gornja fotografija prikazuje dvije posude s mačjom travom koje su zasađene istog dana iz iste serije namočenih sjemenki pšenice – jedna bez zemlje i jedna sa zemljom za lonce.

Posuda s lijeve strane, bez zemlje , formirala je oko 2cm-debeo sloj korijena ispod sjemena. Iako vlati trave nisu toliko dugačke kao pladanj sa zemljom, dobivena pšenična trava iz posude bez zemlje izgleda sasvim u redu . Najzahtjevniji dio je održavanje sjemena vlažnim cijeli tjedan!

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843715

Je li mačja trava ista kao i obična trava na travnjaku?

Mačja trava nije isto što i obična trava na otvorenom. Mačja trava uzgaja se u zatvorenom prostoru od sjemena žitarica poput zobi, ječma, pšenice i raži. Trava na travnjaku uzgaja se od vrsta trave kao što su vlasulje, bluegrass, zoysia i bermuda, koje su uzgajane zbog ukrasne vrijednosti i izdržljivosti pod nogama.

Macja trava Vodic za roditelje za kucne ljubimce za uzgoj zelenila za vasu omiljenu macku843453843714

Je li mačja trava samo pšenična trava?

Pšenična trava je jedna od sorti mačje trave. Pšenična trava uzgojena za ljude sigurno bi se mogla koristiti umjesto nje kao mačja trava. Sjeme pšenične trave može biti znatno jeftinije od specijaliziranog sjemena “mačje trave”.

Mačja trava može se uzgajati iz sjemena pšenice (baš kao pšenična trava), ali se također može uzgajati iz drugih žitarica poput zobi, ječma i raži. Najčešće je mačja trava mješavina trava. Evo nekoliko primjera sjemenki mačje trave.

Je li mačja trava isto što i mačja metvica?

Mačja trava se uzgaja od jednogodišnjih žitarica poput zobi, pšenice, ječma i raži. Mačja metvica je višegodišnja biljna biljka iz obitelji metvice . Mačja trava obično izgleda kao trava, dok mačja metvica uvelike nalikuje lisnatoj biljci paprene metvice. Pladanj mačje trave rijetko traje više od mjesec dana, dok biljke mačje metvice žive mnogo godina.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više