Koliko je vremena potrebno da sjeme trave proklija?

Koliko je vremena potrebno da sjeme trave proklija35676735487610

Čekanje da trava naraste doduše nije najuzbudljiviji dio njege travnjaka. Zanimalo me koliko je vremena potrebno da sjeme trave proklija nakon što je travnjak zasijan i zaliven. Evo što sam pronašao.

Koliko je potrebno da sjeme trave proklija? Neke vrste sjemena trave će proklijati za manje od tjedan dana, dok drugima može trebati i do mjesec dana da samo proklijaju! I naravno, sorte sjemena trave koje imaju tendenciju da budu najljepši stambeni travnjaci su one kojima je potrebno dosta vremena da počnu nicati.

Svaka vrsta travnjaka ima različito očekivano vrijeme klijanja u idealnim uvjetima. Mješavina različitih sjemenki trave neće nužno sve niknuti odjednom! Čitajte dalje kako biste saznali više o vremenima klijanja sjemena za uobičajene vrste travnjaka.

Vrijeme klijanja za sjeme trave različitih vrsta travnjaka

Vrijeme klijanja za gotovo sjeme trave obično se kreće između 5 i 30 dana, ovisno o vrsti trave. 

Općenito, trave u hladnoj sezoni brže klijaju od vrsta trava u toploj sezoni. 

Travama u toploj sezoni trebat će najmanje tjedan ili dva da proklijajuDugo vrijeme klijanja trava u toploj sezoni jedan je od razloga zašto se mnogi vlasnici kuća odlučuju za kupnju čepova postojećih biljaka umjesto sjemena trave.

Koliko je vremena potrebno da sjeme trave proklija35676735487617

Čeka se da sjeme trave nikne i naraste

Dakle, čekanje da sjeme trave proklija i nikne nije brz proces. Nemojte se iznenaditi ako zasijete svoj travnjak i ne vidite male klice trave tijekom prvog tjedna. Kašnjenje je sasvim normalno i treba ga očekivati. Proces klijanja je složen i ne događa se odmah.

Koliko je vremena potrebno da sjeme trave proklija35676735487616

Balansiranje kvalitete travnjaka sjemena trave s vremenom klijanja

Dakle, mješavine sjemena trave u hladnoj sezoni često sadrže određenu količinu sjemena trave niže kvalitete zbog kratkog vremena klijanja . Ono što želimo izbjeći, međutim, je svaka mješavina sjemena trave koja je upravo preopterećena ovim sjemenom niže kvalitete jednostavno zato što je proizvođaču također jeftinija.

Za visokokvalitetnu travu, izbjegavajte mješavine s više od 25%. Također izbjegavajte mješavine koje nisu bez korova ili koje sadrže materijal za punjenje (stvari koje nisu sjemenke trave).

Čimbenici koji utječu na vrijeme klijanja sjemena

Postoje daljnji čimbenici koji utječu na vrijeme klijanja sjemena osim vrste trave. 

Koliko je vremena potrebno da sjeme trave proklija35676735487613

Temperatura tla

Tlo travnjaka mora biti konstantne temperature od 12,5 stupnjeva Celzija za optimalno klijanje sjemena trave u hladnoj sezoni . To se rijetko događa kada su temperature zraka ispod 15,5 stupnjeva Celzija, jer je tlu potrebno duže da se zagrije u proljeće nego zraku. Niže temperature će odgoditi ili spriječiti klijanje sjemena trave. Trave u toploj sezoni zahtijevaju još toplije temperature za klijanje.

Koliko je vremena potrebno da sjeme trave proklija35676735487612

Vlažnost tla

Sjeme trave uopće neće klijati bez sunčeve svjetlosti, vode i zraka. Iako su površine travnjaka općenito dovoljno opskrbljene sunčevom svjetlošću i zrakom, čest je problem imati dovoljno vode za klijanje. Sjeme se mora navlažiti i treba ga održavati vlažnim dok ne nikne. Suho sjeme trave jednostavno neće proklijati, koliko god čekali.

Sjeme se mora održavati vlažnim, ali ne smije biti ni u lokvi vode. U tlu mora postojati odgovarajuća količina vlage da bi vaše sjeme trave proklijalo. Zalijevajte sjeme trave svakodnevno (a možda i češće u sunčanim, suhim uvjetima). Redovito provjeravajte razinu vlage u tlu guranjem odvijača i provjeravanjem vlage u tlu prstima.

Koliko je vremena potrebno da sjeme trave proklija35676735487611

Starost sjemena trave

Sjemenke trave starenjem gube svoju sposobnost klijanja. Kupite samo onoliko sjemena trave koliko vam je potrebno unutar kalendarske godine. Sjeme trave nije proizvod koji se kupuje na veliko svakih pet godina! Međutim, ako se sjeme čuva na hladnom, suhom mjestu bez vlage, općenito se može koristiti do 3 godine.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više