Kako se brinuti za alokaziju Amazonicu (sa slikama)

Kako se brinuti za alokaziju Amazonicu sa slikama5789344 wop

Kada je riječ o prirodnoj ljepoti alokazije Amazonice, sve je u pitanju razrađeno tropsko lišće. Kada se uzgaja u željenim uvjetima i daje mu odgovarajuću njegu, ova hibridna alokazija krasit će vas u zatvorenom prostoru svojim bujnim rastom i jasno obojenim lišćem godinama koje dolaze. U nastavku smo naveli kratak pregled njihove brige za najbolji učinak i najzdraviji rast.

Kako se brinuti za alokaziju Amazonicu: Raste u laganom tlu koje dobro drenira i zalijevajte kada se vrh tla počne sušiti. Održavajte umjerenu vlažnost, stavite na svijetlo mjesto s unutarnjim temperaturama između 18°C i 27°C i gnojite svaka dva do četiri tjedna tijekom vegetacije.

Bez obzira jeste li tek počeli uzgajati alokazije ili samo dodajete novu sortu u svoju kolekciju za zatvorene prostore, nastavite čitati jer smo riješili sve misterije pravilnog uzgoja alokazije Amazonice.

wop alokazija76834959578934465584436365848677

Sažetak njege alokazije Amazonice

 • Porijeklo:  Hibrid Alocasia longiloba x Alocasia sanderiana. (Matične biljke su iz tropske Azije)
 • Alternativni nazivi: alokazija amazonica.
 • Visina:  60 cm visine i širine
 • Tlo:  Lagana, dobro drenirajuća mješavina zemlje.
 • Svjetlo:  Jarko, neizravno svjetlo. Izbjegavajte prekomjernu izravnu sunčevu svjetlost.
 • Temperatura:  18-27°C. Ispod 15°C može izazvati mirovanje.
 • Voda:  Održavajte ravnomjerno vlažno, ali ne vlažno tlo tijekom vegetacije, zalijevajte kada se površina počne sušiti. Zimi značajno smanjite zalijevanje.
 • Vlažnost:  Potrebna je umjerena do visoka vlažnost, idealno veća od 50% vlažnosti.
 • Gnojivo:  Gnojite svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacije uravnoteženim gnojivom topljivim u vodi. Razrijediti do pola snage, osobito u proljeće i jesen. Tijekom zime nije potrebno gnojiti. Isperite mješavinu zemlje svaka 2-3 mjeseca.
 • Razmnožavanje:  Pri presađivanju u proljeće nježno podijelite rizom.
wop uigh47538tz7w6z67t4g3wzuuhwujib4kkgtrjr67j

Porijeklo alokazije Amazonice

Kada je riječ o podrijetlu i nazivu biljke, alokazija Amazonica je tijekom godina stvorila popriličnu zbrku, uključujući i one u znanstvenoj zajednici hortikulture.

Zapravo, zapažena je kao nositelj titule nekih od najvećih hortikulturnih mitova u velikoj obitelji Aroid, čiji je član alokazija Amazonica.

Iako možete vidjeti prodavače koji reklamiraju alokaziju Amazonicu koja dolazi ravno iz prašuma Azije ili Južne Amerike – to je potpuno lažno. U stvarnosti, rodno mjesto biljke bilo je u Miamiju na Floridi 1950-ih. Međutim, njeni preci imaju azijsko podrijetlo.

Bez obzira na zbrku, egzotični prikazi lišća alokazije Amazonice će dodati zadivljujuću privlačnost gdje god se nalazili u kući ili na otvorenom, ako vremenske prilike dopuštaju.

Karakteristike alokazije Amazonice

Iako rijetko cvjeta, osobito u zatvorenom prostoru, bilo bi teško ne primijetiti kožaste, streličaste listove alokazije Amazonice tamnozelene boje s valovitim rubovima i debelim bijelim ili srebrnastim žilama lista. Listovi mogu narasti do 40cm. U zrelosti i uz odgovarajuću njegu, biljke mogu narasti do 30-60cm visoke i široke.

Kao i drugi članovi obitelji Aroid, alokazija Amazonica podnosi tople uvjete, tako da je samo oni koji žive u klimi bez mraza mogu smjestiti na otvorenom u kontejnerima tijekom cijele godine.

Međutim, ako želite svojoj sobnoj biljci malo odmoriti od unutarnjih uvjeta, možete staviti posudu na otvorenom na djelomično sjenovito mjesto. Samo ga svakako vratite u zatvoreno prije nego što dođe zima.

wop gui4533z7834z87439t5547365473gehzrhbkjgeraujjk7843greu

Uvjeti tla za alokaziju Amazonicu

Kada je riječ o najboljem tlu za uzgoj alokazije Amazonice, dobit ćete najbolji učinak i najzdraviji rast iz dobro prozračne zemlje koja se brzo drenira. Teška tla imaju tendenciju zadržavanja previše vlage, što može dovesti do problema s truljenjem, pa čak i smrti biljaka.

Možete stvoriti vlastitu mješavinu tla koristeći sljedeće materijale;

 • 25% jelove kore
 • 25% perlita
 • 30% kokosa
 • 10% hortikulturnog ugljena
 • Odljevci od 10% crva

Koju god mješavinu tla odlučite koristiti, samo pazite da je lagana i da nema tendenciju zadržavanja previše vode.

Preferirani svjetlosni uvjeti

Za najbolji učinak i kako bi lišće zadržalo svoju tamnozelenu boju, najbolje je smjestiti vašu alokaziju Amazonicu na mjesto koje prima jako svjetlo. Zapravo, oni koji žive u području gdje temperature i svjetlosni uvjeti nisu intenzivni mogu ga smjestiti na mjesto koje prima izravnu sunčevu svjetlost.

Ako se smjesti na mjesto gdje nedostaje dovoljno svjetla, biljka gubi boju, uključujući lisne žile i na kraju može umrijeti. Čak i kada se smjesti na mjesto koje prima srednju količinu svjetlosti, biljka neće biti sretna i neće proizvesti najbolji rast i obojenost listova kao kad je postavljena na svjetlije mjesto.

Zahtjevi za unutarnju temperaturu

Poput svojih roditelja, alokazija Amazonica preferira i najbolje raste u toplom okruženju. Kada su temperature preniske, što je obično ispod 15°C, biljka može ući u potpuni mir i lišće može venuti do zemlje.

Iako lišće možda nije vidljivo, podzemna lukovica ostaje živa. Lišće će ponovno niknuti tek kada se temperature ponovno zagriju u proljeće, a to može potrajati nekoliko mjeseci.

Stoga, kako bi biljka bila sretna, a lišće prisutno, najbolje je održavati unutarnju temperaturu između 18°C i 28°C. Međutim, ne želite staviti posudu pored otvora za grijanje ili ventilaciju koji može stvoriti previše suh zrak.

Zahtjevi za vodom alokazije Amazonice

U svom rodnom okruženju, roditelji alokazije Amazonice obično se mogu naći kako rastu u blizini izvora vode gdje im korijenje ostaje vlažno. Stoga je važno zalijevati dovoljno često kako bi tlo bilo ravnomjerno vlažno, ali ne i vlažno, osobito tijekom vegetacije u proljeće tijekom ljeta.

Tijekom zime biljka prolazi kroz fazu mirovanja i aktivni rast prestaje, tako da nećete morati zalijevati onoliko često koliko biste trebali dok aktivno raste. Međutim, nikada ne želite da se tlo potpuno osuši. Provjera vlažnosti tla je jednostavna.

 • Provjerite vlažnost tla tako da zabodete prst u tlo i ako gornji centimetar počne biti suh na dodir, nanesite vodu dok ne poteče iz donjih drenažnih rupa posude.

Ovisno o vanjskim temperaturama i svjetlosnim uvjetima koji dolaze kroz prozor na kojem se nalazi alokazija Amazonica, tijekom vegetacije ćete možda morati zalijevati jedan do dva puta tjedno.

Osim toga, tijekom sezone mirovanja zime, možda ćete morati zalijevati samo jednom tjedno do dva tjedna. Redovita provjera sadržaja vlage u tlu i primjena vode po potrebi održat će vaš najbolji učinak alokazije Amazonice.

wop gfvzu437t6z3w77zzghuwhbug4wuz545z

Zahtjevi za vlagu

Alokazija Amazonica zahtijeva vlažne uvjete kako bi pravilno rasla i održala zdravo lišće. Iako može izgledati zastrašujuće pokušavati replicirati uvjete prašume unutar kuće, stvaranje vlage za sobne biljke je relativno jednostavno.

 • Posudu alokazije Amazonice smjestite na pladanj sa šljunkom tako da kada zalijevate, tacna obložena šljunkom uhvati i zadrži vodu. Kako voda isparava oko biljke, ona stvara prijeko potrebnu vlažnost.
 • Napunite bocu s raspršivačem vodom sobne temperature i jednom ili dvaput tjedno raspršite lišće biljke.
 • Ako vaša kupaonica ima dovoljno svjetla za pravilan rast, stalno korištenje vode u prostoriji stvara vlagu.

Opet, ne želite postaviti biljku blizu otvora za grijanje ili hlađenje koji stvaraju previše suh zrak.

Potrebna gnojiva za alokaziju Amazonicu

Kako bi vaša alokazija Amazonica rasla do svog punog potencijala, najbolje ju je redovito hraniti tijekom vegetacije od proljeća do ljeta. Prestanite s gnojidbom zimi kada biljka prestane aktivno rasti. Koristite dobro izbalansirano tekuće gnojivo ili tekuću mješavinu za sobne biljke i nanesite svaka dva do četiri tjedna u pola jačine.

Ako je mješavina zemlje koju ste koristili za stvaranje mješavine tla sadržavala mješavinu koja se sporo otpušta, vjerojatno nećete morati dodatno nanositi gnojivo nekoliko mjeseci.

Umjesto da gnojite alokaziju Amazonicu tekućom mješavinom, možete nanijeti granule sporog otpuštanja na vrh tla koje se polako razgrađuju i nastaviti hraniti biljku nekoliko mjeseci. Uvijek slijedite upute na pakiranju gnojiva o količinama.

Nemojte koristiti prejaku mješavinu gnojiva ili ćete na kraju izgorjeti lišće zbog nakupljanja soli. Mnoga prirodna gnojiva su mnogo nježnija i odlična su opcija za izbjegavanje sagorijevanja hranjivih tvari.

Bez obzira koje gnojivo koristite, preporučio bih ispiranje tla svakih nekoliko mjeseci kako biste s njega isprali sve soli. To je jednostavno kao da cijeli spremnik odnesete u sudoper i dopustite vodi da polako teče kroz tlo oko pet minuta.

Zahtjevi za obrezivanje

Osim uklanjanja mrtvih ili oštećenih listova, zahtjevi za rezidbom za alokaziju Amazonicu su vrlo niski. Kada trebate odrezati list, upotrijebite čiste alate za obrezivanje kako ne biste prenijeli bolest ili štetočine na svoju biljku. Jednostavno obrišite oštrice alkoholom za trljanje ili dezinficijensom za kućanstvo i spremni ste za rezanje.

Sađenje i presađivanje alokazije Amazonice

Osim ako svoju alokaziju Amazonicu niste primili u vrlo maloj posudi, nećete morati brinuti o presađivanju dok potpuno ne preraste svoju sadašnju posudu i dok je korijenje ne preraste.

Ovisno o tome koliko snažno raste, možda nećete morati presađivati ​​nekoliko godina, ako ni zbog čega drugog, osim da biste osvježili tlo. Presađivanje je najbolje obaviti kada biljka počne s aktivnim rastom u proljeće.

Kada je u pitanju presađivanje alokazije Amazonice, postoji nekoliko važnih stvari na koje treba obratiti pažnju:

 • Presadite biljku samo u posudu koja je za jednu veličinu veća od sadašnje. Presađivanje u preveliki spremnik znači da postoji velika vjerojatnost da će tlo ostati vlažno i premokro. Iako alokazija Amazonica preferira rast u vlažnom okruženju, ne voli imati mokar korijen.
 • Posude od bilo kojeg materijala dobro funkcioniraju pod uvjetom da imaju donji otvor za odvod. Međutim, one izrađene od poroznog materijala poput gline će se brže sušiti nego u posudama od plastike.
 • Upotrijebite dobro prozračeno i brzo drenirajuće tlo, kao što je navedeno u odjeljku o tlu u članku. Nemojte koristiti zemlju koja je teška poput ravnog tla jer ima tendenciju da ostane previše vlažna, stvarajući probleme s truljenjem.

Stvarni koraci za presađivanje vaše alokazije Amazonice su osnovni:

 1. Pažljivo izvadite alokaziju Amazonicu iz posude, pregledavajući korijenje da li ima omotača. Ako se korijenje omota, nježno ih razdvojite prstima.
 2. Napunite novu posudu otprilike do četvrtine odgovarajućom mješavinom tla, a zatim zalijte da se istaloži.
 3. Stavite alokaziju Amazonicu u posudu, dodajući ili uklanjajući dodatno tlo ako je potrebno kako se ne bi sadila dublje nego što je izvorno rasla. Preduboka sadnja dovodi do poništavanja stresa za biljku.
 4. Ostatak posude napunite zemljom, učvrstite ga oko alokazije Amazonice.
 5. Ponovno zalijte tlo dok ne iscuri iz donjih drenažnih rupa i vratite ga na mjesto gdje je izvorno raslo na svijetlom, zatvorenom mjestu.
wop ngu76tzr3786tzr843737brehjk3784zgure

Biljke za razmnožavanje

Kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, alokazija Amazonica rijetko daje cvat, što je beznačajna zelenkasto-žuta ploha. Čak i ako imate dovoljno sreće da vam biljka procvjeta, svako proizvedeno sjeme je vjerojatno sterilno, pa je jedini način razmnožavanja dodatnih biljaka dijeljenjem odstupanja od majke. To je najbolje učiniti dok aktivno raste u proljeće i kada se bavite presađivanjem.

Koraci za podjelu uključuju:

 1. Raširite novine na stol i nježno podignite alokaziju Amazonicu iz spremnika i stavite na papir koji će skupiti nered.
 2. Ako se korijenje omota, nježno ih razdvojite prstima prije nego što započnete proces dijeljenja.
 3. Tamo gdje je alokazija Amazonica proizvela pomak, skupite što je moguće više korijena povezanih s njom i nježno ga povucite iz matične biljke. Ako je potrebno, upotrijebite čiste makaze za rezidbu kako biste odrezali bilo koji dio koji se još uvijek drži matice, pazeći da ne zasiječete u središte pomaka.
 4. Posuda odgovarajuće veličine s drenažnim otvorima i odgovarajućom mješavinom tla, kako je navedeno u odjeljku tla i odjeljku za presađivanje.
 5. Postavite novu sadnju u slične svjetlosne uvjete u kojima je izvorno rasla.

Čišćenje lišća

Koliko prašine imate u zraku vašeg doma odredit će koliko ćete često morati čistiti te prekrasne, tamnozelene listove vaše alokazije Amazonice. 

Održavanje lišća čistim ne samo da održava lišće u najboljem izgledu, već također pomaže u fotosintezi, što vašu biljku održava zdravom i sretnom. Ne savjetuje se korištenje proizvoda za biljni sjaj jer mnogi imaju sklonost ostavljanju voskastih ostataka na lišću i mogu ometati izmjenu zraka.

Međutim, kada je riječ o tome da vaša alokazija izgleda najbolje, imate nekoliko jednostavnih opcija:

 • Odnesite cijelu biljku u sudoper i isperite lišće blagim prskanjem mlake vode.
 • Pomiješajte ¼ žličice blagog sapuna za suđe u litru vode sobne temperature i poprskajte lišće, a zatim isperite sapun mlakom vodom.
 • Vlažnom krpom obrišite prašinu sa svakog lista.

Budući da odvajate vrijeme za čišćenje tih listova, nemojte zaboraviti ukrasiti posudu tako da s nje također obrišete sakupljenu prljavštinu ili prljavštinu.

wop guz34z7z63784trzz3ubghjk4gbjhaweerbjbjkgare6734583745greh

Problemi s bolešću

Uz odgovarajuću njegu i uzgoj u poželjnim uvjetima, alokaziju Amazonicu ne muče nikakvi veliki problemi s bolestima. Najveća prijetnja je trulež korijena zbog previše vlažnih uvjeta.

Iako alokazija Amazonica zahtijeva tlo koje je stalno vlažno za zdrav rast, to ne znači da će tolerirati dugotrajna razdoblja mokrih nogu zbog vlažnog tla.

Ako primijetite da baza biljke i lišće razvijaju crne dijelove, to je dobar znak da se razvija trulež. Mnogo puta kad trulež korijena podigne svoju ružnu glavicu, biljku je prekasno za spašavanje i najbolje je odbaciti i kupiti novu, jer je lukovica zahvaćena.

Trulež korijena uglavnom je uzrokovan lošim kulturnim običajima i relativno je lako spriječiti.

 • Uzgajajte alokaziju Amazonicu u laganom tlu koje dobro drenira. Teška tla poput mnogih tla za posude imaju tendenciju zadržavanja previše vlage ostavljajući tlo vlažnim.
 • Često provjeravajte sadržaj vlage i vode u tlu kada se počne osjećati suho na dodir. Za najbolji rast, održavajte tlo ravnomjerno vlažnim, ali ne vlažnim.

Ako smatrate da ste rano otkrili problem, možete poduzeti korake kako biste provjerili ima li oštećenja od truleži na žarulji i eventualno spasili alokaziju.

 1. Pažljivo izvadite alokaziju Amazonicu iz posude i nježno povucite prljavštinu s lukovice i korijena.
 2. Pregledajte dijelove za znakove oštećenja od truleži, jer će korijenje i lukovica biti mekani i kašasti.
 3. Ako je oštećenje korijena malo, dijelove zahvaćene truljenjem možete odrezati steriliziranim alatima za orezivanje. Ako je trulež počela pretvarati velike dijelove korijena u kašastu, kao i lukovica, najbolje je baciti biljku.
 4. Stavite čistu novu zemlju u čistu posudu s otvorima za odvod na dnu. Posadite alokaziju Amazonicu na istoj dubini na kojoj je rasla i odložite dodatno zalijevanje nekoliko dana. Nakon toga, zalijevajte kako biste navlažili tlo i zalijevajte tek kada se tlo počne osjećati suho. Održavajte tlo vlažnim, ali ne vlažnim.

Problemi sa štetočinama

Jedini veliki štetnik koji utječe na alokaziju Amazonicu uzgojenu u zatvorenom prostoru su paukove grinje. Ti sićušni štetnici sišu sokove iz biljke i mogu je oslabiti dovodeći do smrti, ako se brzo ne suzbijaju.

Mogu čak zaraziti i vaše druge sobne biljke pa je najbolje riješiti problem prije nego kasnije. Lako je identificirati problem paukove grinje jer štetnik vrti finu mrežu preko lišća biljke.

Problem s paukovom grinjom možete lako riješiti prskanjem gornje i donje strane lišća insekticidnim sapunom ili neemom. Uvijek slijedite upute o količinama miješanja i učestalosti upotrebe.

wop ngzu43z784z784q3uhbjlgjui44he8t74z5t8wowoeuhg

Zašto lišće moje alokazije Amazonice postaje žuto?

Požutjelo lišće na alokaziji Amazonici može biti znak da biljka ne dobiva dovoljno vode ili je dobiva previše. Iako biljka preferira tlo koje je stalno vlažno, ne voli biti u tlu koje je stalno vlažno.

Zalijevajte kad se vrh tla tek počne sušiti i provjerite ima li posuda drenažu na dnu i da raste u laganom tlu koje dobro drenira.

Zašto lišće moje alokazije Amazonice postaje smeđe?

Jedna od dvije stvari vjerojatno uzrokuje smeđe rubove listova na alokaziji Amazonici. Ako biljka ne prima dovoljno vlage, rubovi će posmeđiti. Ove biljke zahtijevaju vlažno okruženje za najbolji rast. Možete povećati vlažnost zraka postavljanjem posude na pladanj od kamenčića koji će skupljati vodu ili nekoliko puta tjedno biljku napržite vodom.

Ako vaša alokazija Amazonica dobiva potrebnu količinu vlage, nakupljanje soli gnojiva u tlu može uzrokovati smeđe rubove listova. Otprilike svaka dva do tri mjeseca isperite tlo polaganim mlazom vode oko pet minuta kako biste uklonili soli.

Zašto lišće na mojoj alokaziji Amazonici visi?

Nedostatak svjetla ili vode može uzrokovati da listovi alokazije Amazonice počnu visiti. Provjerite raste li biljka na mjestu koje prima jako svjetlo.

Međutim, ako živite u iznimno vrućoj klimi, dopustite biljci da prima jako neizravno svjetlo. Ako dobiva odgovarajuću količinu svjetla, možda mu nedostaje dovoljno vode da bi tlo bilo stalno vlažno.

Često provjeravajte vrh tla i ako vam se čini da se tek počelo sušiti, zalijevajte dok ne poteče s dna posude.

Lišće moje alokazije Amazonice žuti i opada

Ako vaša biljka ne dobiva dovoljno vlage, lišće može početi žuti. Možete ponoviti vlažne uvjete tako da posudu stavite na pladanj sa kamenčićima koji će uhvatiti vodu koja se cijedi iz posude, što stvara vlažnost oko biljke.

Također možete zamagliti biljku vodom nekoliko puta tjedno i nemojte stavljati alokaziju Amazonicu pored otvora za grijanje ili hlađenje.

Kako biljka stari i počinje se puniti novim rastom, stariji listovi prirodno postaju žuti, počinju klonuti i na kraju će umrijeti i pasti s biljke.

Ako je vaša alokazija Amazonica zdrava, nema razloga za brigu. Umiruće lišće možete odrezati s biljke čistim alatima za obrezivanje.

Zašto smeđe i žute mrlje prekrivaju lišće moje alokazije Amazonice?

Ako počnete primjećivati ​​male žute ili smeđe mrlje koje počinju prekrivati ​​lišće vaše alokazije Amazonice, imate problem s paukovom grinjom. Kad bolje pogledate, možete primijetiti finu traku koja prekriva dijelove lišća.

Ovi sićušni štetnici koji sišu sok mogu brzo oslabiti, pa čak i ubiti vašu biljku, kao i postati dobrodošli na vašim drugim sobnim biljkama, stoga je najbolje djelovati brzo.

Poprskajte gornju i donju stranu listova insekticidnim sapunom ili neemom, slijedeći upute na pakiranju o količinama miješanja i učestalosti upotrebe.

Mogu li uzgojiti alokaziju Amazonicu iz sjemena?

Ako imate sreću da imate cvjetajuću alokaziju Amazonicu, nemojte trošiti vrijeme pokušavajući spasiti zrelo sjeme jer je obično sterilno, zbog hibridnog statusa biljke.

Jedini način za uzgoj dodatnih biljaka je dijeljenje i uklanjanje novih pomaka s matične biljke. Najbolje je to učiniti dok biljka aktivno raste u proljeće do ljeta.

Je li alokazija Amazonica toksična?

Zbog kristala kalcijevog oksalata sadržanih u cijeloj biljci, alokazija Amazonica je vrlo toksična za ljude, mačke, pse i konje. Gutanje biljke uzrokuje intenzivno pečenje u ustima, što može dovesti do oticanja dišnih putova i moguće smrti.

Čak i sok može izazvati iritaciju kože. Obavezno postavite biljku na mjesto koje je izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Zašto lišće na mojoj alokaziji Amazonici gubi svoju tamnozelenu boju?

Ako primijetite da lišće na vašoj alokaziji Amazonici gubi svoju prepoznatljivu tamnozelenu boju, a dijelovi rebara postaju svjetliji, biljka ne dobiva dovoljno svjetla.

Biljka najbolje raste i zadržava boju na jakom sobnom svjetlu. Međutim, ako živite u iznimno vrućoj klimi, smjestite ga na mjesto koje prima jako neizravno svjetlo.

Koliko dugo traje mirovanje u alokazije Amazonice?

Ako je vaša alokazija Amazonica zimi potpuno mirovala i vegetacija je umrla, obično kada dođe proljeće, lukovica će se vratiti u život s novim lišćem.

Koliko velika alokazija Amazonica postaje?

Zrela i pravilno njegovana alokazija Amazonica može biti visoka i široka 30 do 60cm.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više