Prekomjerno zalijevanje i nedovoljno zalijevanje – kako lako popraviti oboje

wop 28

Prekomjerno zalijevanje jedan je od najčešćih problema s sobnim biljkama, ali može biti teško razlikovati prezalivenu i nedovoljno zalivenu biljku. Znati da li zalijevate prekomjerno ili premalo je bitno ako želite održati svoje sobne biljke uspješnim. Ovaj članak će objasniti kako lako razlikovati to dvoje i pokazati vam kako popraviti oboje.

Nedovoljno zalijevanje biljaka uzrokuje suho lišće, smeđe vrhove, opadanje lišća, uvenuće i uvijanje lišća. Tlo će se osjećati suho, ali će se biljka poboljšati nakon zalijevanja. Prekomjerno zalijevanje uzrokuje žutilo lišća, smeđe vrhove, venuće unatoč mokrom tlu, a također i simptome nedovoljno zalijevanja ako je počelo truljenje korijena.

Ovaj će vam članak pomoći da utvrdite je li vaša biljka bila previše ili nedovoljno zalijevana, kao i objasniti kako spriječiti oboje. Objasnit ću zašto su i jedno i drugo loše za sobne biljke, kako popraviti biljku koja se bori i podijeliti svoje omiljene sobne biljke koje mogu tolerirati prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje.

Znakovi prekomjernog zalijevanja vs nedovoljno zalijevanje

Znakovi prekomjernog zalijevanjaZnakovi nedovoljnog zalijevanja
Žutilo donjeg lišćaPadanje lišća
Novi listovi razvijaju smeđe vrhoveSmeđi vrhovi na mnogim listovima
Biljka prestaje rastiSpor rast i manji listovi
Uvenuće koje ne prolazi nakon zalijevanjaUvenuće koje se poboljšava nakon zalijevanja
Uvredljiv miris iz tlaSuho tlo
Kašasto, crno/smeđe korijenjeListovi su papirnati i tanki
Edem lišća u ranoj faziNeko žutilo, praćeno smeđim lišćem
Može doći do uvijanja lišćaUvijanje lišća događa se ranije
wop Biljke675483939

Što nije u redu s mojom biljkom? – Prekomjerno zalijevanje ili nedovoljno zalijevanje

Ako vaša biljka nije zadovoljna, ali niste sigurni je li bila previše ili nedovoljno zalijevana, najvažnije je prvo osjetiti tlo. Podvodena biljka uvijek će imati suho tlo. Podvodnjavanje je uzrokovano potpunim nedostatkom vode.

Ako vaša biljka ima samo simptome nedovoljno zalijevanja, kao što je gore navedeno, a tlo je suho, trebali biste zalijevati svoju biljku i promatrati kako reagira u sljedećih 12-24 sata. Podvodena biljka brzo će reagirati oporavkom od uvenuća i izgledati mnogo zdravije.

Ako biljka ima simptome i prekomjernog zalijevanja i nedovoljno zalijevanja, veća je vjerojatnost da će biti prezalivena. Šteta od prekomjernog zalijevanja uzrokovana je dugotrajnim vlažnim uvjetima, ali šteta će i dalje biti prisutna dugo nakon što se tlo osuši.

Umjesto da pokušavate zalijevati svoju biljku da vidite kako reagira, trebali biste pažljivo ispitati uvjete u kojima je vaša biljka rasla kako biste vidjeli možete li sa sigurnošću utvrditi u čemu je problem.

Sljedeći odjeljak će vas provesti kroz što točno trebate učiniti, a uvjeren sam da ćete moći ispravno dijagnosticirati svoju biljku i poduzeti ispravne radnje kako biste je pokušali popraviti.

wop hugo3zh8973o9g3h

Što je prekomjerno zalijevanje?

Prekomjerno zalijevanje je izraz koji se koristi za opisivanje biljke koja je uzgojena u slabo prozračenom tlu, najčešće zbog pretjerano vlažnih, vlažnih uvjeta. Prekomjerno zalijevanje može biti uzrokovano prečestim zalijevanjem ili uzgojem vaših biljaka u uvjetima koji rezultiraju da tlo ostaje vlažno dulje vrijeme ili da se loše drenira.

Simptomi prekomjernog zalijevanja javljaju se zbog toga što korijenje biljke ne može pristupiti kisiku kako bi preživjelo. Često je iznenađenje za ljude kada saznaju da korijenje većine biljaka zahtijeva kisik za preživljavanje. Međutim, stalna opskrba oksigeniranim zrakom dostavljenim kroz zračne prostore tla neophodna je za njihovo disanje.

Disanje biljaka je proces u kojem biljke koriste šećere nastale fotosintezom, zajedno s kisikom, za proizvodnju energije za rast i razvoj biljke.

Bez stalne opskrbe kisikom, korijenje je u osnovi izgladnjelo, ostavljajući ga nesposobnim za pravilno funkcioniranje , opskrbu vodom i hranjivim tvarima ostatku biljke, te je slabo i osjetljivo na bolesti.

Kako prepoznati da li prekomjerno zalijevate biljku?

Nezdravo korijenje ne može osigurati hranjive tvari lišću, zbog čega počinje žutjeti. Početno obilje vode može uzrokovati stvaranje mjehura i edem na lišću, ali to ubrzo ustupa mjesto nedostatku vode jer se korijenje počinje boriti i ne uspijeva dostaviti vodu i hranjive tvari biljci. Vrhovi listova, osobito mladog lišća, najosjetljiviji su na sušu i prvi postaju smeđi.

Ostali listovi postaju dehidrirani, papirnati i tanki. Kako je lišće odgovorno za znatan gubitak vode u normalnim uvjetima, mnoge biljke počinju uvijati svoje lišće ili ih odbacivati ​​u pokušaju da sačuvaju vodu.

Kako spriječiti prekomjerno zalijevanje

Postoji niz jednostavnih, ali važnih načina da izbjegnete prekomjerno zalijevanje biljaka;

 • Osigurajte dobru rasvjetu – Biljke rastu mnogo brže i brže koriste dostupnu vodu u tlu kada su u dobroj rasvjeti. Čak i biljke “slabog osvjetljenja” bolje rade u svijetlim uvjetima.
 • Koristite dobro drenirajuću zemlju – dodajte anorganski materijal u zemlju, kao što je perlit, leca, šljunak ili plovućca kako biste pomogli drenažu i prozračivanje. Voda se prilikom zalijevanja treba odmah upijati u tlo.
 • Izbjegavajte niske temperature – isparavanje i rast biljaka se povećavaju na toplijim temperaturama, povećavajući potrošnju vode.
 • Koristite posude koje su dovoljno velike – velikim posudama s više zemlje trebat će više vremena da se osuše nakon zalijevanja. Stavljanje vaših biljaka u udobnu posudu osigurava da će svu dostupnu vodu u tlu iskoristiti razumno brzo.
 • Birajte posude s puno drenažnih rupa – Provjerite jesu li rupe za drenažu točno na dnu posude. Po potrebi napravite još rupa za drenažu.
 • Uvijek provjerite prije zalijevanja – Prije zalijevanja provjerite vlažnost tla, težinu posude i znakove nedostatka vode.
 • Razmislite o korištenju poroznih posuda – posude od terakote su porozne i gube vodu kroz svoje zidove, smanjujući vrijeme potrebno za sušenje tla. 

Kako popraviti prekomjerno zalijevanje

Najvažnije je identificirati rane znakove i napraviti neke promjene u uvjetima u kojima vaša biljka raste, kao što je gore navedeno.

Ako se vaša biljka bori sa simptomima prekomjernog zalijevanja ili mislite da vaša biljka ima trulež korijena, morat ćete poduzeti značajnije korake da popravite svoju biljku. Samo slijedite ove korake kako biste svoju biljku vratili na pravi put;

 • Nježno izvucite svoju biljku iz lonca.
 • Pažljivo pregledajte korijenje. Pokvareno korijenje bit će crno/smeđe, lomljivo, kašasto i može smrdjeti. Zdravo korijenje treba biti smeđe ili svijetle boje i čvrsto na dodir.
 • Sterilnim škarama za orezivanje odrežite sve trule korijene. Pobrinite se da sterilizirate škare nakon toga kako biste spriječili prijenos neugodnih kukaca na bilo koju drugu biljku.
 • Ako ste otkrili trulež korijena, uklonite svu zemlju s biljke. Uklonite najnježnije prstima, a zatim isperite ostatak.
 • Razmislite o prskanju korijena razrijeđenim sprejom s vodikovim peroksidom. Ovo je bezopasno za biljku, ali pomaže ubiti sve patogene.
 • Presadite svoju biljku u čistu posudu i svježu, dobro drenirajuću zemlju.
 • Pročitajte uvjete njege koje vaša biljka najviše voli i pokušajte ih se pridržavati. Umjereno osvjetljenje je bolje nego previše ili premalo dok se vaša biljka ne oporavi.
wop b837g0hgu73gpigdr

Što je nedovoljno zalijevanje

Nedovoljno zalijevanje rezultat je nedovoljne količine vode koja bi zadovoljila potrebe vaše biljke i održala je zdravom. Nedovoljno zalijevanje može biti uzrokovano nedostatkom vode u vašoj biljci ili zbog prevelikog gubitka vode iz biljke zbog uvjeta rasta.

Kako ćete znati da li nedovoljno zalijevate biljku?

Iako je lako pogrešno misliti da prezalivena biljka pati od nedovoljno zalijevanja, vrlo je lako prepoznati nedovoljno zalivenu biljku. Potražite suho, papirnato lišće, smeđe vrhove listova, uvijanje lišća, venuće i spor rast.

Iako postoji određeno preklapanje između simptoma prekomjernog zalijevanja i premalog zalijevanja, postoji jednostavan način da budete sigurni u čemu je problem. Podvodena biljka trebala bi imati samo simptome koji upućuju na nedostatak vode. Pretjerana biljka često će imati simptome oboje, a to je ono što je može malo zbuniti.

Vjerojatnije je da će se nedovoljno zalijevanje dogoditi ako imate manje vremena za brigu o svojim sobnim biljkama ili ako ste duže od kuće i ne možete zalijevati svoje sobne biljke.

Kako spriječiti nedovoljno zalijevanje

Još jednom, postoji nekoliko vrlo jednostavnih mjera koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od zalijevanja biljaka.

 • Pobrinite se da vaša biljka nije vezana za korijen – većina biljaka napuni svoje posude korijenjem nakon nekoliko godina, što znači da se dostupna voda vrlo brzo koristi. Nježno izvucite biljku iz lonca, a ako je vezana za korijenje, razmislite o presađivanju u malo veću posudu. 
 • Izbjegavajte prekomjernu toplinu ili topao propuh – Vrući uvjeti ili topli propuh mogu uvelike povećati isparavanje iz tla i transpiraciju iz vaše biljke. To može rezultirati sušenjem tla nakon samo dan ili dva. Pokušajte svakih nekoliko dana provjeravati tlo kako biste pratili kada bi vašu biljku možda trebalo ponovno zalijevati.
 • Neispravno zalijevanje – Obavezno dobro natopite tlo kada zalijevate svoje biljke i pustite da se višak ocijedi. Ponekad voda može proći kroz suho tlo, a da se ne upije. Vrh tla može biti vlažan, ali jesu li korijeni dobro pili?
 • Sušni uvjeti – Niska vlažnost uvelike povećava isparavanje i gubitak vode.
 • Pogrešan odabir tla – Tlo s malo organskog materijala može se predobro drenirati i brzo se osušiti. Različite vrste biljaka će imati različite sklonosti prema tome koliko dobro tla dreniraju ili zadržavaju vlagu.
 • Zaboravljanje zalijevati svoje biljke – Ponekad je teško sjetiti se zalijevati svoje sobne biljke. Mislim da svi s vremena na vrijeme nađemo uvenulu biljku na koju smo zaboravili. Pokušajte razviti rutinu da svoje biljke brzo provjeravate svakih nekoliko dana i zalijevajte one kojima je to potrebno.
 • Posude za samozalijevanje, kugle za zalijevanje ili zamolite nekoga drugoga da zalije vaše biljke – Postoji mnogo opcija koje će vam pomoći da zalijete svoje biljke ako ste na odmoru ili neko vrijeme odsutni od kuće. Iskoristite sve mogućnosti kako bi vaše biljke uspjele.
 • Sezonske promjene – Korištenje vode biljaka dramatično se promijenilo iz zime u ljeto. Biljku koju zimi treba zalijevati svaka dva tjedna možda će trebati zalijevati svaka dva dana ljeti. To će vas najvjerojatnije uhvatiti kada zima prijeđe u proljeće, a vaše biljke počnu snažno rasti.

Znači li žuto lišće prekomjerno zalijevanje ili nedovoljno zalijevanje?

Žuto lišće znači klorozu, što je razgradnja klorofila unutar lišća. Prekomjerno zalijevanje klasično uzrokuje žuto lišće, obično počevši s donjim listovima na većini biljaka. Nedovoljno zalijevanje također može uzrokovati žutilo lišća biljaka, stoga je najbolje potražiti kombinaciju simptoma i uvjeta rasta koji će vam pomoći da odlučite između prekomjernog zalijevanja i nedovoljno zalijevanja.

Imajte na umu da postoje mnogi drugi uzroci žutog lišća na sobnim biljkama . Dobra vijest je da ako pažljivo pregledate svoju biljku, uzimajući u obzir uvjete rasta kao i izgled biljke, obično možete shvatiti što se događa i riješiti problem.

wop h8u30ho38gu34guipo

Koliko dugo se biljke oporavljaju od prekomjernog zalijevanja

Nakon ispravljanja čimbenika koji pridonose prekomjernom zalivanju, većini biljaka će biti potrebno najmanje tri mjeseca da se oporave, a obično najmanje 6 mjeseci da se vrate u slično stanje u kojem su bile prije problema.

Nedavno sam doživio prekomjerno zalijevanje kalateje, koja je imala uglavnom požutjele listove, sa smeđim vrhovima i uvijanjem listova. Morao sam orezati barem polovicu zahvaćenog lišća, orezati neke korijene zahvaćene truležom korijena i presaditi biljku u novo tlo i novi lonac.

Trebalo je otprilike tri mjeseca prije nego što sam dobio bilo kakav novi rast. Biljka je tijekom tog vremena ostala relativno stabilna, uz minimalan daljnji pad kvalitete biljke. Biljka je ovo vrijeme provela rastući novo korijenje, i baš kad sam gubio nadu, iznenada je oživjela, proizvodeći obilno novo lišće. Trebalo mu je između 6-9 mjeseci da se potpuno oporavi, ali na sreću, oporavio se i postao još zapanjujući nego prije.

Je li prekomjerno zalijevanje gore od nedovoljnog zalijevanja?

Prekomjerno zalijevanje je mnogo gore za biljke i ima mnogo veće šanse za posljedicu da biljka ugine. Prekomjerno zalijevanje uzrokuje mnogo veća oštećenja korijena, koja se često moraju liječiti obrezivanjem zahvaćenog korijena i presađivanjem biljke.

Iako nedovoljno zalijevanje često rezultira mrtvim lišćem i gubitkom listova, korijenje je obično posljednji dio biljke koji je jako pogođen, pa ako se vratite na normalan raspored zalijevanja, postoji velika šansa da će se biljka oporaviti. Jasno, to ovisi o tome koliko je loše zalijevanje bilo, kao da je biljka potpuno odumrla, možda nema izgleda za njezino spašavanje.

Također imajte na umu da na nekim biljkama neće rasti novo lišće kako bi se zamijenili mrtvi listovi, već će rasti samo iz točaka rasta na krajevima biljke. To može pokvariti izgled biljke.

Koje biljke mogu podnijeti nedovoljno zalijevanje

Srećom, postoji mnogo sobnih biljaka koje su prilično tolerantne na nedovoljno zalijevanje. Ove biljke često mogu tjednima izdržati bez vode i vrlo će opraštati ako ih s vremena na vrijeme zaboravite zalijevati. Sve sljedeće vrlo su popularne i pogodne za početnike, ali ih vole i ljubitelji sobnih biljaka

 • Zamija
 • Sansevijerija
 • Drvo žada
 • Zeleni ljiljan
 • Slonova noga
 • Aspidistra
 • Aloe Vera
 • Kaktusi – mnogo različitih vrsta

Koje su biljke najotpornije na prekomjerno zalijevanje

Mnogo je manje biljaka koje toleriraju prekomjerno zalijevanje, jer sve biljke zahtijevaju da njihovo korijenje ima kisik doveden do korijena za disanje. Evo nekoliko koji mogu tolerirati prekomjerno zalijevanje bolje od većine.

 • Sretni bambus
 • Kućna sreća
 • Mahovina
 • Bostonska paprat
 • Anturij
 • Areca palma
 • Šeflera
wop jbg8u34hg8347gh7o3h4ip

Zašto neke biljke mogu rasti u vodi, ali ne i u vlažnom tlu?

Mnoge sobne biljke mogu se uzgajati u vodi, umjesto u tlu. To u početku može biti zbunjujuće kada mnoge ne mogu tolerirati ni uzgoj u vlažnom tlu. Međutim, ključno je zapamtiti da je prekomjerno zalijevanje zapravo problem s oksigenacijom korijena, a ne dostupnošću vode.

Voda u sebi ima znatnu količinu otopljenog kisika, a stalna cirkulacija vode uzrokuje otapanje više kisika iz zraka u vodi, nadopunjujući zalihe koje koriste biljke u vodi.

Nasuprot tome, preplavljeno tlo ispunjeno je vodom koja se zaglavi na mjestu i ima minimalan kontakt s površinom. Korijenje će koristiti raspoloživi kisik u vodi pored sebe, ali kako ta voda ne cirkulira, otopljeni kisik se ne nadopunjuje.

Da stvar bude gora, zračni prostori tla potpuno su ispunjeni vodom, pa zrak ne može cirkulirati do korijena. Posljedica je da korijenje postaje hipoksično i slabo. Ovo je često vrijeme da oportunističke bakterije i gljive napadaju korijenje, što dovodi do njihovog odumiranja i početka truleži korijena.

Završna riječ

Nadam se da sam vam pomogao da se snađete u škakljivoj temi prekomjernog zalijevanja u odnosu na nedovoljno zalijevanje. Potrebno je malo vježbe da biste shvatili što se događa s vašim biljkama, ali uz malo iskustva otkrit ćete da lako možete razumjeti što vam biljke govore.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Kako uzgajati kalateju lancifoliu

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

Što možete učiniti s vrećama za uzgoj na kraju sezone?

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Sukulenti

Ponovno upotrijebite staklenke za svijeće za sadnju sukulenata

Tlo i gnojenje Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Koje je najbolje vrijeme za prozračivanje i nadgledanje travnjaka?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja bostonska paprat umire? (I kako to popraviti)

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Engleska lavanda: njega Lavande Angustifolie

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Korištenje kočića od mahovine za kućne biljke: potpuni vodič