Kovrčanje korijena aloe vere. Uzroci i jednostavno liječenje

1682607430 Aloe Vera Wurzelfaule Ursachen und einfache Heilung

Kao i većina sukulenata, aloe vera je posebno osjetljiva na truljenje korijena i stoga je treba zaštititi od nje. Ako vaša biljka aloe vere ima trulež korijena, morate odmah poduzeti mjere za liječenje biljke ili će uginuti. U ovom ću članku pokriti sve što trebate znati o truleži korijena aloe vere, od njezinih uzroka do toga kako je izliječiti. Također ću vam pokazati kako jednostavno prepoznati trulež korijena i posebno kako identificirati točan uzrok u vašoj biljci kako biste spriječili buduće pojave.

Video s koracima za liječenje aloe vere od truleži korijena

Što je trulež korijena?

Što je zapravo trulež korijena i zašto je toliko opasna za biljku?

Trulež korijena je upravo ono što ime sugerira; Korijenje biljke truli i umire. Kada korijenje počne trunuti, ne može apsorbirati vlagu i hranjive tvari iz tla i tako ih distribuirati ostatku biljke. To dovodi do dehidracije i gladovanja biljaka.

Trulež korijena može se proširiti ako se ne liječi i ako ne poduzmete mjere da popravite situaciju, biljka će uginuti.

Trulež korijena izuzetno je ozbiljno stanje za svaku biljku i mora se liječiti čim se otkrije. Ako se trulež korijena uhvati dovoljno rano, šanse vaše biljke aloe vere za preživljavanje su vrlo velike. Što se dulje trulež širi, manje su šanse da se biljka spasi.

Srećom, postoje vrlo jasno prepoznatljivi simptomi truleži korijena koje ćete vidjeti mnogo prije nego što biljka dosegne točku s koje nema povratka.

Kasnije u ovom članku ću vam pokazati kako uočiti trulež korijena kako biste mogli brzo djelovati i spasiti svoju biljku.

Uzroci truleži korijena aloe vere

Sada kada znate što je trulež korijena, vjerojatno se pitate što je uzrokuje i zašto vaša aloe vera pati od nje.

Dva su glavna uzroka truljenja korijena aloe vere: prekomjerno zalijevanje i gljivične infekcije. Korijenje biljaka koje ostane u tlu natopljenom vodom će istrunuti i umrijeti. Gljivične infekcije u tlu napadaju korijenje, uzrokujući njihovo truljenje i umiranje.

Trebate znati da određeni komarci također mogu uzrokovati štetu aloe veri koja, iako nije uzrokovana truležom korijena, ima vrlo slične simptome.

Iako su prekomjerno zalijevanje i gljivične infekcije dva uzroka truljenja korijena, najezda komaraca također može oštetiti korijenski sustav vaše biljke aloe vere na isti način. Zato sam uključio vodič o tome kako liječiti simptome truleži korijena uzrokovane komarcima u kombinaciji sa samim tretmanom truleži korijena.

Kao sukulent, aloe vera je izuzetno osjetljiva na truljenje korijena zbog prekomjernog zalijevanja. Po mom iskustvu, većina sobnih biljaka aloe vere razvije truljenje korijena zbog nepravilne rutine zalijevanja.

Iako gljivične infekcije u tlu često uzrokuju trulež korijena biljaka, otkrio sam da je mnogo češća na biljkama aloe na otvorenom nego na sobnim biljkama, jednostavno zato što sobne biljke nemaju vanjske prostore gdje se te infekcije mogu ukorijeniti i lakše širiti. To je slučaj i s komarcima (iako su kućne biljke u opasnosti).

Iako se oštećenje korijena uzrokovano komarcima ne smatra strogo truleži korijena, učinci i simptomi su isti.

Kod sobnih biljaka aloe vere, barem prema mom iskustvu, uzrok truljenja korijena u 90% slučajeva je prekomjerno zalijevanje.

Sukulente, kao i sve biljke aloe, treba štedljivo zalijevati i stoga je važno da slijedite pravilnu rutinu zalijevanja biljke aloe ako želite izbjeći truljenje korijena.

Kako prepoznati trulež korijena aloe vere?

Trulež korijena aloe vere lako je uočiti na razini korijena.

Pregledom korijena biljke odmah ćete znati postoji li problem u tom području.

Provjerite ima li aloe vere truleži korijena

Naravno, prije nego što iskopate svoju biljku, morate imati razlog za to. Prvo morate sumnjati da biljka ima trulež korijena. Kako će znati? Biljka će vam dati jasne znakove da je u nevolji jer korijenje trune.

Pogledajmo kako uočiti potencijalnu trulež korijena u lišću biljke kako bismo vam dali dovoljno razloga da izvadite biljku iz tla i pregledate korijenje.

Kako izgleda trulež korijena aloe vere?

Trulež korijena aloe vere lako je uočiti na razini korijena.

Teže ga je uočiti u dijelovima biljke koji su iznad razine tla, ali znakovi su još uvijek prisutni. Prije nego što objasnim kako možete utvrditi ima li vaša aloe vera trulež korijena pregledom korijena, prvo ćemo vidjeti kako vam biljka svojim lišćem daje do znanja da postoji problem s korijenom.

potpisati u prilogu

Prije nego što izvadite aloe veru iz posude, pregledajte njezino korijenje, provjerite imate li dovoljno dobar razlog za to. Aloe vera, kao i sve biljke aloe, ne voli nikakvo tretiranje i njezino lišće treba dodirivati ​​samo rijetko.

Posmeđe lišće koje visi na aloe veri s truležima korijena

Siguran sam da poput mene ne biste htjeli iščupati biljku aloe vere osim ako baš morate. To znači da prije nego što uklonite aloe veru iz njihova tla, trebate vjerojatan razlog za poduzimanje takve radnje. Očito, sumnja na trulež korijena jedan je od takvih uzroka.

Dakle, kako možete znati da biljka aloe vere pati od truleži korijena kroz lišće i da je treba ukloniti iz tla kako biste mogli pregledati njezino korijenje?

Pa, prvi znakovi truleži korijena aloe vere mogu se vidjeti na lišću biljke aloe.

Listovi biljke aloe vere požute

Isušivanje biljke koja se često zalijeva i na vlažnom tlu jasan je znak da aloe vera pati od truljenja korijena.

Sada bih trebao napomenuti da žutilo lišća ili blijeđenje boje lišća nije uvijek posljedica truljenja korijena. Upravo ste potopili biljku. Međutim, ako vaša aloe vera ima žuto lišće i nalazi se u vlažnom tlu te se zalijeva barem jednom svaka 3 tjedna, isušivanje zbog nedovoljnog zalijevanja nije problem. Ali prije nego što zaključite da je uzrok trulež korijena, razmislite koliko sunca biljka dobiva.

Žutilo lišća aloe vere može biti uzrokovano i prečestim izlaganjem suncu. Ali budući da je aloja tropska pustinjska biljka, evoluirala je tako da uspijeva na izravnoj sunčevoj svjetlosti, pa je blijeđenje listova od UV zraka rijetka pojava. Najčešće je dehidracija ta koja dovodi do žućenja lišća.

Ako je vaša biljka dnevno izložena 8-10 sati izravnog sunčevog svjetla, malo je vjerojatno da je lišće požutilo zbog učinka izbjeljivanja od sunca. Ako vaša biljka dobiva više sunčeve svjetlosti, premjestite je na mjesto s manje sati izravne sunčeve svjetlosti, ali također provjerite ima li korijena na truleži.

Nakon što se uvjerite da ni voda ni prejaka izravna sunčeva svjetlost ne uzrokuju požutjelo lišće biljke aloe vere, trebali biste je izvaditi iz posude i pregledati korijenje zbog truleži.

Ako se lišće odvaja od biljke, to je gotovo sigurno simptom truljenja korijena.

Biljka aloe vere postaje smeđa i mekana

Smeđe, kašasto lišće najuočljiviji je znak truleži korijena.

Kada biljka aloe vere počne posmeđivati ​​i omekšati, gotovo sigurno pati od truljenja korijena. Morate djelovati odmah.

Kada lišće biljke aloe vere postane smeđe i mekano, oštećenje korijena obično je veliko. Spašavanje biljke može biti teško, ali vrijedi pokušati.

Kada se trulež korijena prvi put razvije, obično je najuočljivija na dnu lista. Ovo područje će prvo postati smeđe i kašasto. Najčešće ovo područje toliko oslabi da list otpadne s biljke, ali se može proširiti, postajući cijeli list smeđim. Više o tome pročitajte ovdje.

Ako primijetite smeđu boju pri dnu lišća naše biljke aloe vere ili posmeđenu boju po cijelom listu, trebali biste odmah poduzeti mjere kako biste pregledali korijensku balu na trulež korijena.

Biljka aloe vera koja pati od truleži korijena također ponekad ima loš miris.

Znakovi u korijenskoj kugli

Nakon što uklonite biljku aloe vere iz zemlje kako biste pregledali korijenje, trebalo bi vrlo brzo biti jasno je li problem trulež korijena.

Korijenje aloe vere koje pati od truleži izgubilo je svu svoju vitalnost i boju.

Zdravi korijeni aloe vere mješavina su smeđe s primjesama zelene. Nezdravo korijenje izgleda mrtvo i crno je ili tamnosmeđe.

Korijenje aloe vere koje pati od truljenja korijena također je kraće od zdravog korijena. Kada izvadite zdravu aloe veru iz tla, ona bi trebala imati veliku masu korijena. Međutim, kao što možete vidjeti na slici ispod, aloe vera s truležom korijena ima kratko korijenje bez tragova boje.

Baza biljke, gdje se formiraju korijeni, također može biti pocrnjena. To je često slučaj kada je cijeli korijenski sustav ugrožen.

Aloe vera s truleži korijena

Na gornjoj slici, sva zemlja i prljavština uklonjeni su s korijena kako biste jasnije vidjeli kako mrtvo korijenje izgleda u aloe veri. Međutim, kada uklonite biljku, oko korijena će biti zemlje koja im daje tamniji i crnji izgled.

Ako nema znakova zelene boje i korijenje se potpuno osušilo, vjerojatno je umrlo. Ako je korijenje kašasto, možda biste ga mogli spasiti tako da ga pustite da se malo osuši prije presađivanja biljke, ali sve dok ima drugih zdravih korijena obično ću ukloniti samo kašasto.

Biljka aloe vera na gornjoj slici ostavljena je predugo netretirana nakon prvih znakova truleži korijena, a trulež se proširila po korijenskoj bali. Ali ako rano uočite simptome truljenja korijena u lišću, vjerojatno ćete vidjeti mješavinu snažnih, živih korijena zajedno s mrtvima kada biljku izvadite iz tla.

Kao što ću kasnije objasniti, ako biljka ima trulež korijena, potrebno je ukloniti samo mrtve korijene.

Da biste vidjeli razliku između zdravih i nezdravih korijena aloe vere, uključio sam sliku ispod.

Trulež korijena aloe vere u odnosu na zdravo korijenje

Ispod je slika biljke aloe vere koja pati od truleži korijena u usporedbi s tri biljke aloe vere sa zdravim korijenima.

Jasno možete vidjeti razliku između korijenskog sustava zdrave i bolesne biljke. Također možete vidjeti razliku u sjaju lišća.

Trulež korijena aloe vere u odnosu na zdravo korijenje

Aloe vera s truležom korijena ima skraćeno korijenje. Također su zatamnjene. Korijenje s trulom može biti suho i lako se odvojiti od biljke ili biti kašasto na dodir.

Alternativno, zdravi korijeni aloe vere imaju živahan izgled i mješavinu su smeđe i zelene boje. Također će biti puno duži i bit će ih više.

Kao što ću obraditi kasnije u odjeljku o liječenju truleži korijena aloe vere, često ćete pronaći obje vrste korijena na biljci koja pati od truleži korijena ako dovoljno rano uočite problem. Potrebno je ukloniti samo mrtve, zaražene korijene.

Biljka lijevo na gornjoj slici uopće nema zdravo korijenje.

Nestaje li trulež korijena sama od sebe?

Sada kada znate kako prepoznati simptome truleži korijena, što trebate učiniti u vezi s tim? Možete li biljku ostaviti na miru i nadati se da će se sama oporaviti?

Trulež korijena neće nestati sama od sebe. Morate odmah poduzeti mjere za liječenje truleži korijena ako želite spasiti svoju biljku. Uz gljivične infekcije, trulež korijena može se brzo proširiti sa zaraženih korijena na zdrave korijene. Ako je truljenje korijena uzrokovano vlažnim tlom, ostavljanje biljke u zemlji može oštetiti preostalo korijenje.

Dakle, ne samo da trebate popraviti glavni uzrok truleži korijena u tlu, već morate i zaštititi zdravo korijenje od infekcije tako što ćete biti u neposrednoj blizini zaraženih korijena ili ih ostaviti u tlu natopljenom vodom.

Biljka oboljela od truleži korijena nikada se ne smije ostaviti neliječenom.

Trulež korijena je ubojica biljaka. To je jedna od najozbiljnijih i najštetnijih stvari od koje biljka može patiti. Bez odgovarajućeg tretmana, biljka s truležom korijena će umrijeti.

Može li aloe vera preživjeti truljenje korijena?

Dakle, ako ste primijetili trulež korijena u svojoj aloe veri, može li preživjeti?

Aloe vera može preživjeti truljenje korijena sve dok se tretira brzo i pravilno. Sve dok biljka nije potpuno umrla, trebala bi preživjeti nakon tretmana. Aloe vera, koja još uvijek ima neke zdrave korijene, ima vrlo visoku stopu preživljavanja nakon tretmana. Kada je trulež zahvatila sve korijene, šanse za preživljavanje znatno su smanjene, iako još uvijek postoji dobra šansa da će vaša biljka preživjeti uz odgovarajuću njegu.

Kao što sam ranije spomenuo, trulež korijena neće nestati sama od sebe.

Kako bi biljka aloe vere preživjela truljenje korijena, mora se tretirati i presaditi u svježu zemlju. Inače će to dovesti do smrti biljke.

Liječenje truleži korijena aloe verom

U nastavku su navedeni koraci koje trebate slijediti za liječenje biljke aloe vere koja pati od truleži korijena.

Kako zaštititi trulež korijena aloe vere od pretjeranog zalijevanja

Prema mom dugogodišnjem iskustvu, prekomjerno zalijevanje je najčešći uzrok truljenja korijena sobnih biljaka s aloe verom u posudama. Stoga sam se prvo pozabavio ovim problemom.

Prije nego nastavim, želio bih vas kratko upozoriti: Pročitao sam na prilično popularnom blogu o vrtlarstvu u zatvorenom prostoru da biste trebali dopustiti da se zemlja za posude s aloe verom s truležima korijena osuši prije nego što počnete s daljnjim tretmanom truleži korijena.

Ne radi to!

Trulež korijena treba liječiti čim se otkrije ili će se proširiti na zdravo korijenje i mogli biste izgubiti biljku.

Ako se tlo u posudi s aloe verom zasiti vodom, biljku treba odmah ukloniti! Nemojte čekati da se tlo osuši.

Izvadite biljku iz posude i pregledajte korijenje. Nadamo se da još uvijek ima zdravih korijena u korijenskoj kugli, iako ćete vjerojatno vidjeti i mnogo mrtvih korijena.

Vaš cilj je ukloniti mrtve korijene i ostaviti samo zdrave korijene na biljci. Iako je moguće jednostavno presaditi aloe veru koja pati od truljenja korijena zbog pretjeranog zalijevanja, uvijek pozivam vlasnike biljaka da uklone mrtve korijene iz dva razloga.

Razlozi za uklanjanje mrtvih korijena:

  • Sprječava infekciju zdravih korijena ako su prisutne gljivice (gljivice su često povezane s truljenjem korijena jer uspijevaju u vlažnom okruženju).
  • Potiče biljku na stvaranje novih korijena.

Za uklanjanje mrtvih korijena jednostavno upotrijebite oštre škare za orezivanje. Možda će vam trebati i oštar, šiljasti nož da ostružete kašaste dijelove korijena pri dnu biljke kako biste spriječili širenje.

U nastavku je 5 jednostavnih koraka za liječenje truleži korijena uzrokovane prekomjernim zalijevanjem. Iako je ovih 5 koraka za liječenje truleži korijena uzrokovane gljivičnim infekcijama isto, postoji nekoliko početnih stvari koje trebate učiniti prije nego što slijedite 5 koraka u nastavku ako su gljivice prisutne (o tim stvarima ću govoriti malo kasnije).

5 koraka za liječenje truleži korijena aloe vere

Korak 1.

Ako su dijelovi korijenskog sustava još uvijek netaknuti i imaju zelenu nijansu, možete jednostavno ukloniti mrtve korijene.

Pazite da nakon uklanjanja korijena na korijenskom sustavu ne ostanu crni ili mljackavi dijelovi. Sve gnjecave dijelove korijena treba ukloniti. Ponekad to znači uklanjanje cijelih dijelova korijenske bale ili čak njezino potpuno uklanjanje.

Korak 2.

Ako je zahvaćena cijela korijenova kugla, uklonite je tako da je mokar dio. Pogledajte sliku ispod.

Uklonite kašaste dijelove korijenske bale

Jako oštećena korijenova kugla lako se lomi. Trebali biste ukloniti cijelu stvar jer će sve korijenje ispod vlažnog dijela ionako umrijeti.

3. korak

Nakon što ste uklonili mljackavi dio korijena, uzmite škare ili nož i uklonite sve zaražene dijelove biljke.

Ako postoje listovi koji su kašasti i smeđi pri dnu, trebali biste i njih ukloniti s biljke.

Potpuno odrežite sve zaražene korijene.

Izrežite korijenje

Ne bi smjeli ostati pocrnjeli dijelovi biljke nakon što uklonite zaraženo korijenje.

Na gornjoj slici možete vidjeti da je ova biljka aloe vere imala potpuno oštećen korijenski sustav i stoga je cijeli korijenski sustav morao biti uklonjen.

korak 4

Ako je na biljci još uvijek ostalo zdravo korijenje, možete nastaviti s presađivanjem nakon uklanjanja svih kašastih komadića iz korijena.

Međutim, ako ste morali ukloniti cijelu korijensku kuglu, morat ćete dopustiti da područje na kojem ste napravili rez očvrsne prije ponovnog presađivanja. To ćete učiniti tako da pustite da se osuši.

Osušena stabljika aloe vere

Ostavite biljku aloe vere na toplom, suhom mjestu nekoliko dana dok područje na kojem je napravljen rez ne očvrsne i ne postane slično biljci na gornjoj slici.

korak 5

Presadite tretiranu biljku aloe vere u svježu zemlju aloe u lonac s vrlo dobrom drenažom.

Ako je truljenje korijena uzrokovano napadom gljivica ili komaraca, razmislite o korištenju nove posude. Ako je problem nastao zbog pretjeranog zalijevanja, izvorni se lonac može ponovno upotrijebiti sa svježim tlom.

Prije nego što stvarno presadite aloe veru, provjerite je li novo tlo vlažno – nije mokro ili mokro.

Ako niste sigurni koliko vode upotrijebiti, jednostavno stavite posudu i zemlju u posudu s centimetrom ili dva vode i pustite da zemlja upije vodu oko 15 minuta. Zatim izvadite lonac i pustite da voda iscuri oko 10 minuta prije nego stavite biljku u lonac.

Pogledajte odjeljak u nastavku za detaljne upute za presađivanje.

Kako riješiti trulež korijena aloe vere od gljivične infekcije

Ako je trulež korijena vaše aloe vere uzrokovana gljivičnom infekcijom, prvo trebate učiniti nekoliko stvari prije nego što slijedite 5 gore navedenih koraka.

Prvo morate svoju aloe veru tretirati provjerenim fungicidom prije presađivanja. Cilj je potpuno eliminirati rizik od gljivica.

Poprskajte svoju aloe veru kvalitetnim organskim fungicidom.

Zatim ga izvadite iz posude i operite korijenje u otopini fungicida. Ne samo da će ovo liječiti korijenje, već će isprati tlo i ostatke s korijenske bale tako da možete bolje vidjeti koliko je štete učinjeno.

Nakon što je korijenje oprano i ploča poprskana fungicidom, slijedite gornje korake od koraka 1 do koraka 5, pazeći da koristite samo svježu zemlju i novu posudu.

Ako odlučite ponovno upotrijebiti izvornu posudu za ovu ili bilo koju drugu biljku, temeljito je operite u otopini izbjeljivača. Obično perem lonce dvaput u izbjeljivaču samo kako bih bio siguran da sam potpuno eliminirao sve gljivične spore. Pazite da nakon toga lonac jednako temeljito isperete vodom, jer će izbjeljivač ubiti biljku jednako lako kao što će ubiti i gljivice.

Kako riješiti trulež korijena aloe vere od najezde komaraca

Baš kao što trebate tretirati biljku od gljivičnih bolesti, ako su bube uzrok truleži korijena vaše biljke, trebate je tretirati od Gant infestacije.

Otopina fungicida koju sam preporučio za gljivične infekcije također odlično djeluje na infestacije gljivicama.

Iako ne trebate uklanjati mrtve korijene s biljke (budući da biljka tehnički nema trulež korijena, već samo slične simptome), savjetujem presađivanje vaše aloe vere u svježu zemlju nakon tretiranja.

Izvorno tlo još uvijek može sadržavati ličinke komaraca, pa mislim da je sigurnije samo presaditi biljku. Obavezno upotrijebite novu posudu i svježu zemlju.

Kada izvadite biljku iz izvorne posude, poprskajte cijelu biljku organskim fungicidom koji sam gore povezao ili sličnim organskim proizvodom. To ne šteti biljci, ali će osigurati da sve ličinke budu ubijene i pomoći u sprječavanju budućih zaraza i/ili gljivičnih infekcija.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Ručni rad i ukrasi

Ideje za biljke za Majčin dan

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja

Živica od ružmarina: sadnja i briga za uspravnu živicu od ružmarina

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Listovi alokazije postaju žuti (uzroci i rješenja)

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega biljaka žada: Potpuni vodič za uzgoj (Crassula Ovata)