Zašto moja aglaonema ima žuto lišće?

wop Aglaonema76532

Aglaoneme su zapanjujuće sobne biljke, poznate po svom raznolikom i šarenom lišću, zahvaljujući raznolikosti kultivara koji upadaju u oči. Iako je općenito jednostavan za njegu, jedan uobičajeni problem je kada aglaonema dobije žuto lišće

Aglaoneme najčešće dobivaju žuto lišće zbog prekomjernog zalijevanja, slabog osvjetljenja, štetnika ili starenja lišća. Požutjelo lišće je obično znak stresa biljke osim ako zahvaća samo mali broj donjih listova. Uzorak žutila, kao i pregled uvjeta njege mogu vam pomoći da prepoznate i riješite problem.

Ovaj će vam članak pomoći da prepoznate zašto vaša aglaonema ima žuto lišće i pomoći će vam da ispravite problem i da vaša biljka ponovno izgleda sjajno.

Problemi s zalijevanjem

Aglaoneme su nevjerojatne biljke. Podrijetlom iz jugoistočne Azije, razvijene su u oko 25 različitih kultiviranih sorti. 

Ako vaša aglaonema pati zbog količine vode koju prima, velika je vjerojatnost da dobiva previše vode, a ne premalo. Aglaoneme najbolje je zalijevati nakon što gornjih 3-5cm tla postane suha na dodir.

wop Aglaonema783694436

Simptomi prekomjernog zalijevanja aglaoneme i kako to popraviti

Potražite sljedeće simptome kako biste utvrdili ima li vaša aglaonema žuto lišće zbog prekomjernog zalijevanja.

  • Opušteno lišće, unatoč vlažnom tlu.
  • Općenito žuti listovi, često počinju s donjim listovima.
  • Edem lišća.
  • Smeđe mrlje infekcije na lišću.
  • Miris truleži iz tla – To ukazuje na trulež korijena i potrebno ga je odmah tretirati.

Svaki čimbenik koji uzrokuje polagano sušenje tla može povećati rizik od prekomjernog zalijevanja. Sadnja u preveliku posudu, koristeći slabo drenirajuću zemlju ili posudu bez drenažnih rupa može uzrokovati velike probleme.

Imajte na umu da će vašoj Aglaonemi trebati manje vode zimi, ili kada su razine svjetlosti ili temperature niske, zbog smanjene stope rasta. Ako održavate isti raspored zalijevanja tijekom cijele godine, vrlo je vjerojatno da ćete zimi naići na probleme s prekomjernim zalijevanjem.

Ako mislite da vaša aglaonema ima žuto lišće zbog prekomjernog zalijevanja, provjerite ima li znakova truleži korijena. To možete učiniti tako što ćete biljku privremeno ukloniti iz posude.

Ako je prisutna trulež korijena, morat ćete ukloniti sve zahvaćeno korijenje i presaditi biljku u svježu posudu s novom, dobro drenirajućom zemljom.

Ako nema znakova truleži korijena, najbolje je pustiti ga da se potpuno osuši dok tlo oko njega ne bude vlage do dubine od oko 5cm.

Ovaj proces možete ubrzati smanjenjem vlažnosti i premještanjem biljke na svjetlije mjesto. Razmislite bi li biljka bila bolja u drugoj posudi ili tlu ili trebate prilagoditi bilo koji drugi aspekt njege.

Žuto lišće kod aglaoneme uzrokovano nedovoljnim zalijevanjem

Ovaj problem je lakše identificirati i mnogo jednostavnije riješiti. Žutilo će obično utjecati na donje listove, jer biljka odluči pustiti ih da odumru, pogodujući mlađem rastu. Također ćete vidjeti smeđe vrhove i rubove listova koji su suhi i hrskavi na dodir.

Biljka obično visi i izgleda prilično loše, a tlo će se osjećati vrlo suho.

Iako se postojeće oštećenje lišća ne može popraviti, biljka se obično može spasiti nastavkom redovitog zalijevanja . Ako se tlo nakon zalijevanja vrlo brzo suši, razmislite treba li vašu biljku presaditi ili su temperatura i osvjetljenje previsoki. 

wop jhonb43joon7lik33nl7ci

Svjetlost

Jedna od karakteristika aglaonema koja ih čini tako popularnim za unutarnju dekorativnu upotrebu je njihova sposobnost da se nose s slabijim svjetlosnim uvjetima. Međutim, postoje određene varijacije u količini svjetlosti koju ove biljke zahtijevaju ovisno o boji lišća

Raznobojno lišće zahtijeva više svjetla, dok čisto zelene ili zeleno-bijele sorte rade u uvjetima slabijeg osvjetljenja, čak i umjetnog svjetla.

Dok biljke Aglaoneme mogu podnijeti slabo svjetlo, bolje se snalaze na jakom, neizravnom svjetlu. U uvjetima vrlo slabog osvjetljenja, šarene biljke će izgubiti svoju šarolikost, dok će zelene sorte u početku postati intenzivnije zelene. Ako osvjetljenje ostane vrlo slabo, vaša aglaonema će razviti općenito žuto lišće, koji će prvo utjecati na donje listove.

Ovaj obrazac promjene pomoći će vam da razlikujete problem s rasvjetom od problema prekomjernog zalijevanja. Međutim, kako biljke rastu vrlo sporo i troše manje vode pri slabom osvjetljenju, također su izložene riziku od prekomjernog zalijevanja.

Jedini uvjeti osvjetljenja koje aglaonema ne podnose je izravna sunčeva svjetlost. Kada biljke dobiju previše izravne sunčeve svjetlosti, lišće smeđe i uvija se kao da je izgorjelo. 

Temperatura i propuh

Kada pokušavate saznati zašto vaša aglaonema ima žuto lišće, trebali biste uzeti u obzir temperaturu i propuh. Dugotrajne ili nagle promjene temperature mogu uzrokovati značajan stres vašoj biljci i rezultirati žutilom listova. Također možete vidjeti venuće, odumiranje novog rasta i oštećenje listova uključujući smeđe rubove i vrhove te uvijanje

Vrući ili hladni propuh iz grijača, klima uređaja ili udovica na propuhu najveći su uzroci problema. Vodite računa kada postavljate svoju biljku da je držite podalje od svih izvora propuha kako biste spriječili žutilo lišća.

Osim propuha, vaša aglaonema ostat će zdrava ako temperatura ne padne ispod 13°C. Također mogu s lakoćom tolerirati temperature do 27°C. Loše temperature ili propuh također mogu dovesti do uvenuća vaše biljke.

Transplantacijski stres

Biljke doživljavaju šok kada se naglo premjeste. Zbog toga treba pažljivo iščupati i presaditi određene vrste ukrasnog bilja. 

Aglaoneme obično dobro podnose presađivanje, ali mogu razviti žuto lišće i uvenuti ako se to ne učini pažljivo.

Provjerite je li nova posuda samo 3-5cm veća od prethodne te posadite u dobro drenirano tlo. Mješavina dva dijela zemlje i jednog dijela perlita je dobar izbor.

Možda ćete primijetiti da se čini da je vaša biljka vezana za korijen prije presađivanja. Možda ste zabrinuti da zbog povezanosti s korijenom aglaoneme mogu požutjeti lišće.

Srećom, ne pate mnogo zbog toga što su prevelike za trenutnu posudu, tako da biste zaista trebali presađivati ​​samo svakih nekoliko godina, kako biste biljci omogućili više prostora za nastavak rasta. 

wop j6knb2ln325nm3j7mco3

Štetočine

Štetočine kukaca predstavljaju opasnost za gotovo sve vrste sobnih biljaka. Međutim, neke biljke imaju tendenciju da budu osjetljivije na bube od drugih, a čini se da neke bube traže određene vrste biljaka.

Ako primijetite da vaša biljka izgleda bolesno, s pjegavim, žutim lišćem ili ako na lišću ima žutih mrlja ili nepravilnih rupa, možda imate problem sa štetočinama.

Kako se to događa, aglaoneme su atraktivna meta za nekoliko sićušnih grabežljivaca: lisne uši, brašnaste bube i paukove grinje. Zaraza bilo kojim od ova tri štetnika može biti neugodna, pa čak i smrtonosna za vašu aglaonemu. 

Stoga je važno znati kako se nositi s ovim malim bubama. Iako je vjerojatnije da se lisne uši nalaze na otvorenom nego unutra, one ponekad pronađu svoj put i skupe se na rubovima lišća biljaka, gdje su lako vidljive dok se hrane biljnim sokovima.

Brašnaste bube izgledaju poput sićušnih kuglica pamuka na stabljici ili listovima aglaonema. Obično ih je lako uočiti, obično će uzrokovati veliku štetu vašoj biljci samo uz lošu zarazu.  

Najgori i najčešći prijestupnici među štetnicima insekata su paukove grinje. Ove gotovo nevidljive bube skupljaju se prvo na dnu listova Aglaoneme, a zatim migriraju preko svakog dijela biljke. Svoju prisutnost otkrivaju kroz strukture nalik na web.

Požutjelo lišće aglaoneme je rezultat toga što grinje usisavaju unutarnje tekućine biljke. Riješiti se ovih štetnika zahtijeva strpljenje i ustrajnost, osobito s paukovima.

Problemi s bolešću

Aglaoneme ne samo da su osjetljive na štetnike, već su i podložne bakterijskoj infekciji. Najčešća je bakterijska gljivica, mikroskopska bolest koja je pratila aglaoneme diljem svijeta. 

Bakterijska gljivica uzrokuje velike crne mrlje koje se šire po lišću. Pogođene biljke također mogu razviti žutilo lišća. Imajte na umu da se ovo stanje javlja gotovo isključivo kod prenavodnjenih biljaka.

Trebali biste tretirati aglaonemu bakterijskom bojom tako da je izolirate od svih drugih biljaka. Uklonite sve zahvaćeno lišće i pažljivo ga zbrinite. Optimizirajte uvjete njege za svoju biljku i možda ćete je moći vratiti zdravom. Ako je zahvaćeno cijelo ili većina lišća, bolje je baciti biljku i početi ponovno sa zdravom.

Gljivične infekcije aglaonema iznimno su rijetke. Kada se pojave, opet je to uvijek rezultat prekomjernog zalijevanja.

Problemi s gnojivom

Kao što aglaoneme nisu potrebni kad je voda u pitanju, tako im nije potrebna ni česta gnojidba. Aglaoneme ionako sporo rastu, pa su dovoljne male doze tekućeg gnojiva.

Ako vaša aglaonema ima žuto lišće, mala je šansa da je to zbog nedostatka hranjivih tvari, ali samo ako biljka nije bila gnojena ili presađena nekoliko godina.

Nedostatak dušika prouzročit će generalizirano žutilo i smanjenu boju lišća. Nedostatak kalija i fosfora obično uzrokuje više mrljastih promjena lišća, sa smeđom i žutom obojenošću.

Ako mislite da nedostatak gnojiva uzrokuje da vaša aglaonema dobije žuto lišće, problem možete riješiti tako što ćete nastaviti s uobičajenim rasporedom gnojidbe. Biljka bi trebala oživjeti, a novi rast bi trebao biti živ i zdrav. Oštećeno lišće može se malo poboljšati, ali malo je vjerojatno da će se u potpunosti oporaviti.

Vjerojatnije je da ćete imati problema s aglaonemama zbog prekomjerne gnojidbe, ali to će uzrokovati žutilo lišća samo u naprednim fazama kada postoji toksičnost korijena. Možda ćete vidjeti kore soli na vrhu tla. Posebno biste trebali izbjegavati gnojidbu tijekom kasne jeseni i zime. To su razdoblja u godini u kojima aglaoneme ne rastu snažno, a time i manje podnose prekomjerno hranjenje. 

Ove biljke nije potrebno gnojiti više od jednom ili dvaput godišnje tijekom vegetacije, od sredine proljeća do kasnog ljeta.

wop h6l2hblujbnho34b7n2lckcol23344m54c43m65k

Staro lišće

Ako vaša aglaonema ima samo nekoliko žutih listova na dnu biljke, to možete smatrati prilično normalnim. Staro lišće će umrijeti i biljka će ih s vremenom odbaciti, jer biljka usmjerava svoju energiju na novi rast.

Ujesen i zimu češće se žuti lišće jer se razina svjetlosti smanjuje i biljka se mora nekoliko žrtvovati za zdravlje cijele biljke.

Završna riječ

Ako vaša aglaonema ima žuto lišće, pomno pregledajte svoju biljku i razmislite o uvjetima njege u kojima je držana. Prekomjerno zalijevanje, slabo osvjetljenje i štetnici najvjerojatniji su uzroci žutog lišća, stoga prvo istražite probleme ovdje.

Pomno pregledajte svoju biljku, tražeći sve dostupne tragove koji bi vam mogli reći u čemu je problem. Mnogo je lakše ispraviti problem kada znate što se pokvarilo.

U redu je imati biljku koja ne izgleda savršeno cijelo vrijeme, stoga ne brinite o čudnom žutom lišću ovdje ili tamo. Nastavite pomno promatrati svoju biljku i primijetiti kako uvjeti i vaša briga o njoj utječu na zdravlje biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Begonia Maculata: Vodič za točkastu begoniju

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja i njega kupusa

Vrtni alati i oprema

Koliko traju vreće za uzgoj?

Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako naoštriti škare za orezivanje: Vodič za vrtlare

Travnjaci i ukrasno bilje

Kako rade prskalice za travnjak?

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Tikvice žute i trule? (Evo zašto!)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)