S&S Hosta: divovska zelena sorta

Sum and Substance Hosta divovska limeta zelena sorta784875943859810

Ako želite kultivirati vrt s nekoliko egzotičnih biljaka koje se lako održavaju, hoste su izvrstan izbor. A od svih dostupnih hosta, Sum and Substance Hosta je fantastičan izbor!

Sum and Substance hosta je vrlo velika sorta hosta s debelim svijetlozelenim listovima. Pojedine biljke rutinski narastu do 5′ široke i 3′ visine. Razvijena na Long Islandu, ova hosta je tolerantna na toplinu i sunčevu svjetlost (i čak razvija svoju najbolju boju uz dozu jutarnjeg punog sunčevog svjetla). Sum and Substance je dosljedna i pouzdana ukrasna biljka u krajoliku s vrlo niskim zahtjevima za održavanjem.

Evo svega što trebate znati o Sum and Substance hostama u vašem vrtu.

Sum and Substance Hosta: Osnove

Sum and Substance Hosta je razvio umirovljeni srednjoškolski profesor znanosti Paul Aden iz Baldwina, Long Island (New York). Ova sorta predstavljena je 1980. Hosta Sum and Substance dobila je prestižnu RHS nagradu Garden Merit 1993. godine.

Hoste Sum and Substance vrlo su velike hoste, koje proizvode hrpu lišća koje se redovito može širiti čak 1,5m u širinu. Biljke su također više od većine drugih hosta, dosežući impresivnih tri metra visine u dobrim uvjetima uzgoja. Svaki list može narasti preko 30cm u dužinu.

Sadnja Sum and Substance Hosta

Najbolje vrijeme za sadnju sum and substance hosta je rana jesen nakon što je ljetna vrućina dostigla vrhunac. To sprječava biljke da izgore od sunca i daje im dovoljno vremena da duboko rašire korijenje za zimu. Hostu možete posaditi i tijekom ranog proljeća, ali one bi mogle imati veliku konkurenciju s drugim biljkama tijekom proljetnih mjeseci.

Iako zbroj i tvar hosta nije biljka koja je jako potrebna, može biti žedna, osobito tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon što je posađena. Iz tog razloga ćete ga htjeti posaditi u bogato tlo koje dobro drži vodu. Nakon što dobijete tlo, iskopajte rupu koja je mnogo šira od baze biljke tako da imate mjesta za okružiti svoju biljku gnojivom. Rupa bi također trebala biti duboka oko 30cm. Nakon što stavite svoju hostu u zemlju, zakopajte je gnojivom i možda slojem malča.

Kako bi narasle do svoje pune veličine, zbroj i supstancija hoste će morati duboko poslati svoje korijene. Dajte biljci što je moguće više potpore tijekom tog vremena primjenom gnojiva i dosta vode u podnožju biljke. Međutim, nemojte koristiti tekuće gnojivo jer bi to gnojivo moglo oštetiti korijenje prije nego što potpuno izraste.

Kako se brinuti za Sum and Substance Hoste

Dosljedno zalijevanje najvažniji je zadatak održavanja za Sum and Substance hostu. Svaki tjedan dajte im oko 25 mm vode. Ako hoste taj tjedan dobiju ovoliko kiše, vjerojatno ih ne treba zalijevati, ali svaki nedostatak treba nadoknaditi dodatnim zalijevanjem. Pokušajte ne zalijevati lišće Hoste, već umjesto toga nanesite vodu izravno na tlo iznad korijena (navodnjavanje kapanjem djeluje vrlo dobro za hoste). Hoste je najbolje raditi rano ujutro (večernje zalijevanje može potaknuti oštećenje puževa i puževa tijekom noći).

Kako hosta Sum and Substance raste, postajat će sve samopouzdanija. Trebat će mu puno vode da raste, ali osim toga ne biste trebali imati problema s uzgojem. Sve dok se korijenje ostavlja slobodno za širenje, lišće biljke treba rasti u vrsti. Ova sorta nije tako privlačna puževima i puževima kao mnoge druge vrste hosta.

Kako bi izdržala hladne zime, vaša će se hosta smanjiti i pasti natrag na tlo kada stignu niske temperature. Iako mogu izgledati mrtve, ponovno će bljeskati svojim lišćem kada dođe toplije proljetno vrijeme. Ovo vrijeme u kojem se biljka oporavlja od zime uglavnom je jedino godišnje doba u kojem im trebate posvetiti dodatnu njegu. Gnojite ih tijekom proljeća i pobrinite se da budu dovoljno zalijevane i da ne biste trebali imati problema do kraja godine.

Nemate puno toga što trebate učiniti za sumu i tvar hostu osim gnojenja i zalijevanja. Sve dok se čuva od štetočina i dok jeleni ne pojedu, vaša će hosta dugo ostati u blizini. Biljka može preživjeti čak 30 godina u vrtu bez gotovo nikakvog održavanja, što ovu biljku čini izvrsnom investicijom za vrt.

Sadnja Sum and Substance Hosta

Hoste najbolje rastu na blago kiselom plodnom tlu bogatom hranjivim tvarima koje je vlažno (ne suho), ali koje lako odvodi višak vode. Obično je poželjno pješčano ilovasto tlo obogaćeno organskim kompostom. Hoste najbolje rastu na zaštićenim mjestima, gdje su veliki listovi zaštićeni od jake sunčeve svjetlosti, jakih vjetrova i potencijalno štetnih oborina poput tuče.

Posadite svoju hostu na mjesto s djelomičnom sjenkom. Sum and Substance hoste su tolerantnije na puno sunčevo svjetlo od mnogih drugih sorti hosta. Boja njihova lišća najbolja je kada ove biljke dobiju puno sunčeve svjetlosti (jutro je najbolje u toplijim klimama). Ove hoste su razvijene na Long Islandu i također su vrlo tolerantne na toplinu kada su zdrave. Biljke mogu podnijeti toplinske valove (čak i u temperaturnom rasponu oko 38°C), pod uvjetom da imaju odgovarajuću vodu i hlad.

Sum and Substance hoste narastu u prilično velike u dobrim uvjetima, često dosežu do 1,5m širine i 3 metra visine. Svaki pojedinačni listovi mogu biti dugi oko 50cm i široki 30cm u sredini. Obavezno posadite ovu hostu na mjesto gdje se ima prostora za širenje i rast do svoje pune zrele veličine.

Sum and Substance Hoste u vašem krajoliku

Većina vrtlara implementira zbroj i supstancu hosta kako bi dodala raznolikost i zelenu pozadinu svojim vrtovima. Budući da je ova hosta višegodišnja biljka (što znači da ima životni vijek duži od godinu dana) uglavnom se ugrađuje u višegodišnje vrtove. Općenito, višegodišnji vrtovi imaju veće biljke koje zahtijevaju puno manje održavanja, što savršeno odgovara zbroju i tvari hosta.

Iako biljka može početi s malom veličinom i malim listovima, može narasti do monstruoznih veličina. Budite sigurni da mladim biljkama date dovoljno prostora za rast, razmaknite različite biljke najmanje tri metra. Iako biljci treba puno prostora, nije baš izbirljiva oko toga gdje ćete je posaditi. Zbroj i tvar hosta uspijeva u sjenovitim područjima koja nisu toliko cijenjena kod nekih osjetljivijih cvjetova vrtlara.

Zbroj i tvar hosta dobili su ime po izvanrednoj veličini do koje se može proširiti potpuno odrasla biljka. Neke biljke rastu visoke i tanke. Drugi postaju široki i porozni. Zbroj i tvar hosta, s druge strane, naraste do 1,5m široka, 90cm visoka i gusto je obložena lišćem. Gusto lišće je ono što je pridonijelo suštinskim kvalitetama biljke.

Osim brojnih mekih, debelih, zlatno-zelenih listova, Sum and Substance hosta također ima nekoliko cvjetova tijekom kolovoza i rujna. Ti su cvjetovi obično boje lavande i svojim nektarom privlače kolibrije. Široki listovi (koji mogu mjeriti 30cm dužine) zasjenjuju tlo od sunca i pružaju izvrstan kontrast cvjetovima i grmovima oko njih.

Iako dijeli mnoge atribute s drugim srodnim biljkama hosta, Sum and Substance hosta je jedinstvena po svojoj veličini i boji. Može narasti barem 30cm šire od većine hosta i nekoliko centimetara viši, s upadljivim zlatnim listovima umjesto uobičajenih zelenih. Zbog ovih jednostavnih razlika, zbroj i tvar hosta je omiljena vrsta za uzgoj vrtlara.

Biljni rod hosta dolazi iz sjeveroistočne Azije i najčešće se nalazi u Kini, Koreji i Japanu. Biljka se ponekad uzgajala za hranu (jer su cvjetovi i izdanci jestivi), ali je uglavnom ignorirana sve dok se nisu pojavili europski istraživači u 19. stoljeću. Hoste simboliziraju prijateljstvo zbog dugog života i nezahtjevne naravi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Travnjaci i ukrasno bilje Uzgoj cvijeća

Živica od lavande: mirisna cvjetna niskorastuća živica

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Pojavljuju se korijeni biljaka: kako to popraviti

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunčeve svjetlosti treba salati?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najčešće bolesti rajčice

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako posaditi ljiljane u svom vrtu