Guacamole Hosta: šarena sorta s tamnozelenim rubovima

Guacamole Hosta Chartreuse sarena sorta s tamnozelenim rubovima78845348910

Bilo da želite preurediti svoj krajolik ili samo uživati ​​u hostama, Guacamole Hosta je sjajna biljka o kojoj možete saznati više.

Guacamole Hosta je prekrasna, velika, raznolika sorta hosta s lišćem uzgojena u Sjevernoj Karolini koja je izvrsna za dodavanje malo više zelene boje u šareni vrt. Ime mu potječe od dizajna listova koji je uglavnom svijetlozeleni s tamnozelenim prošaranim rubovima – izgleda kao avokado, pa otuda i naziv „Guacamole. 

U ovom članku pobliže ćemo pogledati Guacamole Hostu i kako se brinuti za nju. Možda biste željeli nabaviti jednu od ovih ljupkih biljaka za sebe do kraja čitanja!

Guacamole Hosta: Osnove

Guacamole Hostu je razvio Bob Solberg iz Green Hill Hoste u Franklintonu u Sjevernoj Karolini i uveden 1994. Ova sorta je od tada postala jedna od najpopularnijih sorti hosta u Sjevernoj Americi. Guacamole Hosta proglašena je Hostom godine 2002.

Guacamole hoste su veliki izbor hosta, obično rastu oko 4 metra široke i 2 metra visoke. Guacamole Hosta ima velike listove ovalnog oblika koji završavaju na vrhu na dnu lista. Listovi su obično svijetlozeleni s tamnozelenim rubom i podsjećaju na avokado. Ako biljka prima puno sunčeve svjetlosti, središte lista ima tendenciju da postane više zlatne boje. Tamnozelena granica može biti manje vidljiva u hladnijim klimama. Zreli listovi dugački su oko metar i široki oko 20cm na najširem mjestu.

Guacamole Hoste su višegodišnje zeljaste biljke otporne na mraz, koje zimi odumiru do svog korijena i iznova se pojavljuju svakog proljeća. Ova biljka naraste do oko dva metra visoka, ali može varirati od jednog do tri metra u visinu. Kad hosta naraste cvijeće, može povećati svoju visinu za još 30cm. Guacamole Hosta može biti široka od 30-90cm, ovisno o veličini biljke koju dobijete.

Ove hoste također rastu bijelo cvijeće na vrhu. Ovi cvjetovi imaju duge stabljike koje biljci mogu dodati oko metar visine. Bijeli cvjetovi su zvonasti, rastu u grozdovima, a ponekad mogu nalikovati ljiljanima. Imaju i jak miris, pa im svakako dajte dašak sljedeći put kada budete imali priliku!

Sadnja Guacamole Hoste

Guacamole Hoste se općenito prodaju kao biljke u posudi ili kao uspavane biljke golog korijena. Biljke u loncima su prikladnije, ali biljke s golim korijenom mogu biti jeftinije i dostupnije (osobito iz specijaliziranih rasadnika narudžbe putem interneta).

Hoste najbolje rastu na blago kiselom plodnom tlu bogatom hranjivim tvarima koje je vlažno (ne suho), ali koje lako odvodi višak vode. Obično je poželjno pješčano ilovasto tlo obogaćeno organskim kompostom. Hoste – čak i one s lišćem šarke – najbolje rastu na zaštićenim mjestima, gdje su veliki listovi zaštićeni od oštre poslijepodnevne sunčeve svjetlosti, jakog vjetra i potencijalno štetnih oborina poput tuče.

Guacamole hosta je dobro poznata po svojoj šarolikoj boji lišća, s limenozelenim središtem i tamnozelenim rubovima listova. Ova boja lišća najviše dolazi do izražaja kada biljka Guacamole primi dosta sunčeve svjetlosti. Iako biljku treba zaštititi od oštrog popodnevnog sunca, listovi rastu iznenađujuće dobro na punom suncu tijekom jutra (pa čak i poslijepodne u blagoj klimi). Guacamole hoste mogu tolerirati ljetne vrućine (čak iu temperaturnom rasponu oko 38°C), pod uvjetom da imaju odgovarajuću vodu i hlad.

Hoste su porijeklom iz obalne Azije, gdje rastu u gustom šumskom okruženju koje prima znatne padaline. Dobro pravilo za zalijevanje hosta je da im dajete oko 25 mm vode svaki tjedan. Ako hoste taj tjedan dobiju ovoliko kiše, vjerojatno ih ne treba zalijevati, ali svaki nedostatak treba nadoknaditi dodatnim zalijevanjem. Pokušajte ne zalijevati lišće Hoste, već umjesto toga nanesite vodu izravno na tlo iznad korijena (navodnjavanje kapanjem djeluje vrlo dobro za hoste). Hoste je najbolje raditi rano ujutro (večernje zalijevanje može potaknuti oštećenje puževa i puževa tijekom noći).

U jesen, zreli listovi hosta su donekle tolerantni na mraz. Uvriježene biljke Guacamole hosta mogu preživjeti slabe mrazeve do oko -2°C. Ove hoste zahtijevaju nekoliko tjedana zimskog hlađenja ispod 4°C, u kojem biljke miruju i miruju prije proljeća.

Guacamole Hosta Chartreuse sarena sorta s tamnozelenim rubovima78845348913

Briga za Guacamole Hostu

Briga za većinu biljaka hosta vrlo je jednostavna. Mogu preživjeti u suhim ili tamnijim okruženjima i obično im je potrebna minimalna njega. Dakle, pogledajmo što im je potrebno i što mogu podnijeti u smislu životnih uvjeta:

Svjetlo, voda i hrana

Za razliku od vaše tipične hoste, ova vrsta hosta preferira sunčevu svjetlost (ali može podnijeti i malo hlada). Ove biljke preporuča se ostaviti na suncu veći dio dana. Ako stablo, oblak, kuća, paluba ili ograda blokiraju sunce na nekoliko sati, vaša će biljka i dalje biti u redu. Samo pazite da vaša biljka ne provede cijeli dan u sjeni. Oko 4-6 sati je u redu.

Kada je u pitanju voda, samo redovito zalijevajte svoju Guacamole hostu. Održavajte tlo vlažnim i nemojte pretjerivati. Ova vrsta Hosta može preživjeti dan ili dva bez vode. Također može prilično dobro izdržati u pustinji sve dok dobiva malo vode svaki drugi dan. Međutim, nemojte ići na jednotjedni odmor tijekom suše ili ako živite u pustinji – vaša jadna hosta neće izdržati.

Tipično, tlo hoste mora imati ph od oko 6,5 do 7,5—guacamole hosta može ići i do 5,5 za svoj ph. Ove biljke treba održavati plodnim, stoga se pobrinite da nabavite dobru biljnu hranu ili kompost koji će im pomoći u rastu.

Podjela i razmak

S obzirom da ove biljke mogu narasti do tri metra široke, trebat će im dosta prostora između njih. U prosjeku ćete htjeti postaviti ove biljke na udaljenosti od oko 2 metra. Međutim, ako ih vadite iz lonca i dodajete u svoj vrt, možda ćete morati dodati metar razmaka između njih (ovisno o njihovoj veličini).

U nekim slučajevima, možda ćete morati podijeliti svoju biljku Guacamole Hosta tako da ima dovoljno prostora za rast. Dijeljenje biljke znači da možete odvojiti dio biljke da raste negdje drugdje kako biste spriječili gužvu. Slično je cijepljenju.

Najbolje vrijeme za podjelu biljke Guacamole Hosta je kasno proljeće ili rano ljeto. Listovi hoste će se sklupčati i još neće procvjetati. Budući da hoste obično cvjetaju u gustom grozdu, morat ćete nabaviti nož da biste ih podijelili. Jednostavno odrežite sredinu biljke hosta da biste je podijelili. Pobrinite se da oba dijela biljke imaju dodatno gnojivo i hranu koja će pomoći biljci da zacijeli i nastavi rasti.

Guacamole Hosta Chartreuse sarena sorta s tamnozelenim rubovima78845348912

Sezonska njega

Ove vrste biljaka ne trebaju njegu tijekom cijele godine, ali su trajnice, pa će im trebati priprema prije zime. Većina vrtlara odluči rezati hoste u jesen kako bi očistili vrt i spriječili prezimljavanje štetnika.

Proljeće je najbolje vrijeme za sadnju vaše Guacamole Hoste, s puno biljne hrane, vode i sunca kako bi rasla. Nakon što strši nekoliko uvijenih listova, pravo je vrijeme da ga podijelite ako to želite. Dok je biljka vrlo mlada, pazite da korov držite podalje od nje. S vremenom će biljka postati velika poput grma i korov neće predstavljati veliki problem. Također, pripazite na puževe i puževe; vole jesti hoste i oštetit će stabljike i korijenje biljke. Postavljanje zamke za puževe može pomoći u zaštiti Guacamole Hoste od puževa i puževa.

Do ljeta će ove biljke biti u punom cvatu. Kako bi hosta izgledala lijepo, odrežite mrtvo lišće i cvijeće. Cvjetove možete potpuno odrezati ako želite da vaš vrt bude vrlo zelen ili ne previše cvjetan. Ovi cvjetovi općenito privlače leptire i kolibrije kada se ostave da procvjetaju.

Kada ljeto završi, vrijeme je da ove biljke pripremite za zimu. Potpuno odrežite biljku. Trebali biste vidjeti samo male stabljike kako iskaču iz zemlje – nema više lišća ili cvijeća. Zatim ćete htjeti staviti malo sijena ili malča na tlo kako biste spriječili podizanje. Uzdizanje je kada će se tlo stalno smrzavati i odmrznuti, što može iščupati hostu.

Do sljedećeg proljeća vaša bi Guacamole Hosta trebala biti spremna za ponovno cvjetanje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Uzgoj povrća Vrtlarenje

Vrtlarstvo u zatvorenom prostoru- vodič za početnike

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati monsteru

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj bostonske paprati

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Vodič za razmnožavanje šeflera (sa slikama)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega biljaka zlatne ribice (Columnea Gloriosa)