Vatra i led Hosta: šarolika zeleno bijela sorta

Fire and Ice Hosta Zapanjujuca sarolika zelena i bijela sorta980345790010

Tražite dramatičnu biljku s lišćem koja će unijeti vizualni interes u sjenoviti krajolik? Vrijeme je da isprobate vatru i led Hostu!

Vatra i led Hosta je sorta hosta srednje veličine iz Minnesote poznata po svojim zadivljujućim raznobojnim listovima i toleranciji na sjenu. Listovi ovih ukrasnih višegodišnjih biljaka imaju tamnozelene rubove i bijele sredine, stvarajući dramatičan učinak.

Kako se trebate brinuti za svoju vatra i led hostu i što još trebate znati o ovoj biljnoj vrsti prije nego što je kupite i brinete o njoj?

Vatra i led Hosta: Osnove

Vatra i led Hosta je američka hibridna sorta hosta koju je uzgojio Hans Hansen iz rasadnika Shady Oaks (Minnesota). Vatra i led Hosta predstavljena je 1999. godine

Jedan od privlačnih čimbenika vatre i led hoste je njihov jedinstven i zapanjujući dizajn listova. Ove biljke prikazuju prekrasnu čistu bijelu boju u sredini svakog lista koja se širi i ispunjava cijelo središte lista. Na rubu lista nalazi se duboka bogata zelena boja koja je u prekrasnom kontrastu s bijelom, stvarajući ovaj divlje jedinstven izgled lista.

Kontradiktorne boje listova zapravo su mjesto gdje vatra i led hosta dobiva ime. Slično kontrastu bijele i tamnozelene, “Vatra i led” savršeno je ime koje odgovara izgledu ove biljke. Boja listova vatra i led Hoste je prilično suprotna od popularne biljke Patriot Hosta . Obje ove biljke imaju dramatičan šareni uzorak koji privlači pozornost gledatelja.

Vatra i led Hosta imaju tendenciju da formiraju uspravan oblik humka širok oko metar i visok 20cm. Listovi su obično dugački oko 15cm i široki 10cm visoki. Ovisno o tome koliko dobro brinete o svojoj vatra i led hosti, veličine vaših listova će varirati. Najčešće će biljke hosta u najboljem stanju imati veće listove od svojih zanemarenih kolega.

Fire and Ice Hosta Zapanjujuca sarolika zelena i bijela sorta980345790015

Sadnja vatra i led Hoste

Kada sadite bilo koju biljku hosta, poželjet ćete je posaditi u rano proljeće ili jesen (odmah nakon što ljetne vrućine izblijede). Biljke hosta vatre i leda, kao i druge vrste biljaka hosta, obično cvjetaju krajem lipnja ili početkom srpnja.

Vatra i led Hosta raste najsnažnije kada je dostupno jako, neizravno svjetlo, osobito ujutro. Poput većine hosta, ovu sortu lako može oštetiti intenzivno popodnevno ljetno sunce. Potražite mjesto za sadnju gdje je lišću dostupno puno neizravnog svjetla.

Hoste najbolje rastu na blago kiselom plodnom tlu bogatom hranjivim tvarima koje je vlažno (ne suho), ali koje lako odvodi višak vode. Obično je poželjno pješčano ilovasto tlo obogaćeno organskim kompostom. Hoste najbolje rastu na zaštićenim mjestima, gdje su veliki listovi zaštićeni od jake sunčeve svjetlosti, jakog vjetra i potencijalno štetnih oborina poput tuče.

Fire and Ice Hosta Zapanjujuca sarolika zelena i bijela sorta980345790011

Briga za vatra i led hostu

Gnojivo

Kada sadite vatra i led hoste, želite biti sigurni da primaju sve hranjive tvari koje su im potrebne za napredovanje i rast. Ako ste zabrinuti za hranjive tvari dostupne za vašu biljku, trebali biste kupiti i primijeniti gnojivo. Uvijek pročitajte upute na spremniku za gnojivo kako biste bili sigurni da koristite točne mjere.

Voda

Dobro pravilo za zalijevanje hosta je da im dajete oko 25 mm vode svaki tjedan. Ako hoste taj tjedan dobiju ovoliko kiše, vjerojatno ih ne treba zalijevati, ali svaki nedostatak treba nadoknaditi dodatnim zalijevanjem. Pokušajte ne zalijevati lišće Hoste, već umjesto toga nanesite vodu izravno na tlo iznad korijena (navodnjavanje kapanjem djeluje vrlo dobro za hoste). Hoste je najbolje raditi rano ujutro (večernje zalijevanje može potaknuti oštećenje puževa i puževa tijekom noći)

Sunčeva svjetlost

Vatra i led hoste ne zahtijevaju izravnu sunčevu svjetlost. To ih čini izvrsnim za djelomično sjenovite dijelove vašeg dvorišta, kao što su ispod drveća ili određena mjesta na kojima često pada sjena vaše kuće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Riješiti se crva u zemlji: identifikacija i stvari koje biste trebali znati

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Zašto lišće moje rajčice žuti?

Sadnice i presađivanje Vrtlarenje

Ideje za sadnicu u bačvi za prekrasan vrt

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za alokaziju Amazonicu (sa slikama)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati biljku pauk