Ideje za cvjetnjake: inspirativni savjeti za prekrasan cvjetajući krajolik

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589710

Gredice cvjetnog cvijeća uljepšavaju prednja dvorišta, unose element radosti u krajolik, a također pomažu u razvoju korisnih oprašivača.

1. Napravite listu želja za cvijeće

Prije nego što krenete u rasadnik, napravite popis želja svog omiljenog cvijeća . Postoje li biljke koje morate imati za vaš cvjetnjak? Što je s biljkama koje je lijepo imati? Zapišite svoje ideje na veliki popis želja.

Ako već niste zatrpani idejama za različite cvjetnice, vrijeme je da prošetate kvartom ili se provozate kroz dobro uređeni blok kako biste dobili inspiraciju. Pokušajte to učiniti u nekoliko sezona. Postoje li biljke, kombinacije ili druge ideje koje vam stvarno stoje?

Pokušajte se držati stvarnosti sa svojim popisom želja gdje je to moguće. Na primjer, usredotočite se na cvijeće koje voli sunce ako je vaš krevet na punom suncu. Izbjegavajte jednogodišnje biljke koje zahtijevaju održavanje ako volite bujne, ali skromne vrtove uz vikendicu. Trajnice i jednogodišnje biljke koje se same sijaju obično zahtijevaju manje održavanje od kupnje i sadnje novih jednogodišnjih cvjetova svake godine.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589735

2. Odaberite shemu boja

Sada je vrijeme da odaberete shemu boja. Dok su neki cvjetovi dostupni samo u jednoj boji, mnogi su uzgojeni tako da imaju čitav niz različitih boja. Postoje neograničene mogućnosti (i za pojedinačne vrste cvijeća i za kombinacije boja)!

Tople boje poput crvene, narančaste i žute mogu unijeti veselu, svijetlu, gotovo tropsku atmosferu u vrt . Oni obično iskaču i čine vrt malo zabavnijim. Također možete odabrati komplementarno nepce od dvije ili tri boje. Ljubičasta i žuta je popularna kombinacija.

Hladne boje poput plave, ljubičaste i tamno zelenilo vrtnog lišća donose više mirne, spokojne atmosfere . Oni imaju tendenciju da rade zajedno kako bi vas privukli u vrt i njegov spokoj. Međutim, mogu se kombinirati s toplijim bojama za svijetlu, radosnu simfoniju boja.

Ponavljanje određenih biljaka ili cvijeća koje cvjetaju u određenim bojama može povezati dizajn vrta. Korištenje mnogo različitih svijetlih boja može stvoriti razigrani, veseli vanjski prostor. Obavezno odaberite temu iz svojih različitih ideja cvjetnjaka i potražite sorte koje su u savršenom skladu!

3. Dodajte lokalne autohtone biljke

Biljke koje potječu iz lokalnog područja idealne su za potporu oprašivačima i drugim korisnim kukcima i stvorenjima u vrtu i oko njega. Pčelinji balzam klasik je i za pčele i za leptire. Tu je i cvijeće koje podržava ptice i druga ljupka vrtna bića.

Ovdje je veliki popis ideja za domaće biljke koje će privući ptice u svoj vrt. Odaberite nekoliko za svoju cvjetnu gredicu kako biste dočekali pernate prijatelje u vašem dvorištu!

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589733

4. Slijed vremena cvatnje

Uvijek uzmite u obzir slijed godišnjih doba dok razmatrate različite ideje za svoj cvjetnjak. Odaberite biljke s više godišnjih doba ili odaberite niz različitih biljaka koje će se istaknuti tijekom svake sezone.

Sadnja kukarica jedan je od načina da osigurate da ćete dobiti neke od najranijih istinskih cvjetanja nakon što se snijeg otopi. Tulipani su još jedan proljetni favorit, cvatu prije mnogih zeljastih trajnica. Evo nekoliko trajnica koje možete posaditi u svoj cvjetnjak uz tulipane kako bi krevet izgledao lijepo tijekom cijele godine dok tulipani odumiru.

5. Plan za sušu

Suša se događa. Uključite nekoliko neprobojnih biljaka otpornih na sušu u svoje cvjetnjake kako bi stvari bile zanimljive kada su stvari prevruće za druge biljke. Bit ćete sretni što jeste!

6. Uvijek provjerite medije

Mediji su sve veći izvor inspiracije za ideje cvjetnjaka . Nove fotografije i ideje učitavaju se na platforme svaki dan, a sve u svrhu inspiriranja vrtlara da kreiraju vlastite vrtne gredice iz snova! 

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589730

7. Odaberite gledište

Odaberite točku gledišta za svoju cvjetnu gredicu na kojoj možete vidjeti krevet u punom sjaju dok stojite na jednom mjestu. Možda bi vaš cvjetnjak mogao izgledati nevjerojatno dok stojite u zatvorenom na prozoru kuhinjskog sudopera. Možda sjaji s ulice, dajući vašem domu onu klasičnu privlačnost rubnika.

Iako je divno biti siguran da krevet izgleda sjajno sa svih gledišta, odabir zajedničkog glavnog gledišta pomoći će vam u donošenju odluka o postavljanju pojedinačnih cvjetova.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589728

8. Dodajte kupku za ptice

Kupka za ptice dodaje visinu ako je potrebno, a također može biti magnet za pernate prijatelje. Kvalitetna betonska kupka za ptice je investicijski komad koji će izdržati test vremena, čak i na otvorenom. Uzdignuta kupka na postolju također će dati žarišnu točku u zimsko doba kada se trajna struktura vrlo cijeni kao malo zimskog interesa.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589727

9. Uzmite u obzir visine

Visina je tako važna u cvjetnim gredicama. Uzmite u obzir proporcije pune veličine svake biljke koju razmatrate. Kako će izgledati jedno pored drugog? Hoće li visoka biljka pružiti prijeko potrebnu hladovinu ili će istisnuti susjeda? Držite elemente vrta u ravnoteži i proporcijama jedni s drugima kada je to moguće.

Visoko cvijeće može dodati arhitektonsku dramu cvjetnjaku.

10. Ne zaboravite zimu

Iako postoji malo zimskih cvijeća, postoje i drugi načini za dodavanje zimskog interesa. Posadite za četiri godišnja doba tako što ćete uključiti prilično hladne biljke poput drijena s crvenim grančicama. Ostavite nekoliko sjemenki kao dio jesenskog čišćenja cvjetnjaka . Okružite gredice zimzelenim biljkama kako biste dali ono cjelogodišnje lišće koje je toliko važno kada pada snijeg!

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589726

11. Rad s postojećim strukturama

Radite s postojećim strukturnim elementima u svom krajoliku. To uključuje postojeće zidove, terase, drveće i druge dugotrajne građevine. Planirajte budućnost ako namjeravate proširiti svoj vrt novom terasom, sjenicom ili drugom građevinskom strukturom ili velikom biljkom.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589725

12. Razmotrite cvjetni grm ili ukrasno stablo

Procvjetani grm ili stablo zaista može povisiti predznak vašeg cvjetnjaka.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589724

13. Razmotrite opći oblik

U ovom trenutku, korisno je napraviti korak unatrag i razmisliti jeste li pokrili osnovne oblike biljaka. Odvojite trenutak da ponovno pogledate svoj popis želja i druge inspirativne ideje, a zatim razvrstajte biljke u opće skupine, kao što su pokrivači tla, kratki višegodišnji cvjetovi, cvjetajuće grmlje i zaobljene trajnice, trajnice vinove loze i cvjetna stabla.

Imate li previše vinove loze da stane u jedan krevet? Što je s grmljem? Smanjite svoj popis na ono što trebate imati.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589723

14. Koristite organski malč

U svim područjima osim u najsušnijim, organski malč je izvrstan način da nahranite svoje biljke u cvatu, a da pritom krevet izgleda oštro.

Imajte na umu da je izgled malča važan za tek zasađenu cvjetnu gredicu i za sezone ramena, ali može biti uglavnom prekriven biljnim lišćem tijekom vegetacije nakon što se uspostavi.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589722

15. Dodajte mjesta za sjedenje

Mala terasa, klupa ili prostor za meditaciju primaju fanatike cvijeća da zastanu i pomirišu ruže! Uključite sjedenje unutar samog kreveta ili na strateškom vidikovcu kako bi posjetitelji mogli u potpunosti cijeniti cvijeće.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589720 1

16. Dobro došli kolibrići

Privucite kolibriće na svoju cvjetnu gredicu sadnjom cvijeća koje voli kolibrići. Za dodatnu zaslugu, dobro postavljena hranilica za kolibriće će ih potaknuti da se vraćaju čak i kada njihovo omiljeno cvijeće vene. 

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589719

17. Različite biljke daju različitu teksturu

Promjena teksture elemenata može dodati vizualnu privlačnost cvjetnjaka. Neki cvjetovi su nježni, drugi su hrabri. Neki su blještavi dok su drugi eterični. Mogu iskočiti uz tamnu ogradu ili se uklopiti među livadu rasplesane ukrasne trave.

Lišće koje je glatko, nejasno ili voštano može dodati vizualnu privlačnost cvijeća. Nemojte se bojati miješati i kombinirati različite biljke kako biste stvorili skladan živi poplun od cvijeća i lišća.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589718

18. Podijelite biljke kako biste stvorili nanose

Masovne sadnje ili nanosi biljaka mogu izgledati nevjerojatno, ali mogu biti i skupe. Naučite dijeliti skupe trajnice kao što su božuri , kurjaci i ljiljani. Dijeljenje biljaka svakih nekoliko godina održava cvjetnjak uspješnim i zdravim, a istovremeno vam omogućuje stvaranje golemih slojeva cvjetanja. Uskoro ćete morati početi davati podjele biljaka!

19. Dodajte lijepu biljku

Lijepa biljka pokazuje da cvjetne gredice doista možete učiniti lijepim I produktivnim! 

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589717

20. Idite organski (stvarno)

Dok većina vrtlara ide na organski način u svojim povrtnjacima i drugim prehrambenim usjevima, nešto je manje uobičajeno za organski uzgoj cvijeća. Srećom, ne samo da se to isplati, nego je i lakše!

Evo nekih od najčešćih pogrešaka koje vrtlari čine zbog kojih vrt ne bude “organski”. Ako ste savladali osnove organskog cvjetnjaka i uređenja okoliša, zašto ne biste pokušali ugraditi principe permakulture u svoj vrt!

21. Posjetite Knjižnicu

Dobijte inspiraciju za cvjetnjak iz nekih od najboljih knjiga o vrtu ! Knjižnica je fantastično mjesto za pregledavanje i skeniranje knjiga (i časopisa) bez trošenja bogatstva.

Knjižnice i druga središta društvenih centara često su domaćini ili imaju informacije o pridruživanju lokalnim hortikulturnim udrugama. Potražite lokalne vrtlarske klubove i nadolazeće izložbe cvijeća i obilaske vrta. Sve su to prekrasna mjesta za traženje novih (i lokalno testiranih) ideja i inspiracije za cvjetnjake.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589715 1

22. Spremite sjemenke

Sačuvajte sjemenke svog omiljenog cvijeća kako biste mogli uzgajati više biljaka tijekom zime, podijeliti svoje omiljene biljke s prijateljima ili ih donirati lokalnoj biblioteci sjemena ili zamijeniti sjemenke . Povezivanje s drugim ljubiteljima cvijeća (osobito zamjenom biljaka) neizbježno dovodi do korisnih i inspirativnih rasprava i lokalnih savjeta za cvjetnjake.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589713

23. Pripremite se za rano proljetno gnojenje

Planirajte ranoproljetno prihranjivanje kvalitetnim organskim gnojivom . Volim primijeniti gnojivo sa sporim otpuštanjem dok se tlo zagrijava kako bi esencijalne hranjive tvari bile dostupne korijenju nakon duge zime.

Neki cvjetovi su posebni za hranjenje. Božuri su još jedna trajnica koja ponekad (ali ne prečesto) zahtijeva prihranu. Gnojim božure kada su im stabljike listova visoke oko metar , baš kad se počnu stvarati sitni pupoljci.

Ideje za cvjetnjake 28 inspirativnih savjeta za prekrasan cvjetajuci krajolik328734589712

24. Planirajte velike projekte za buduće godine

Uz sve ideje za cvjetnjake koje ste prikupili, sigurno ćete imati više posla nego što imate vremena za sve to uklopiti! Sačuvajte neke velike projekte za buduće godine, pogotovo ako nemate razrađene sve detalje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više