Zašto moja biljka žada postaje crvena?

Zasto moja biljka zada postaje crvena89067455634 wop

Biljke žada ( Crassula ovata) neke su od najlakših za uzgoj i najotpornijih sobnih biljaka što ih čini savršenim izborom za početnike ili lijene vrtlare u zatvorenom prostoru. Međutim, ako počnete vidjeti da vam biljka žada postaje crvena, može vas ostaviti da se pitate što nije u redu s njom i što trebate učiniti da riješite problem.

Zašto moja biljka žada postaje crvena? Nekoliko čimbenika prirodno utječe na crvenu biljku žada, uključujući ekstremne vrućine, višak sunčeve svjetlosti, nedostatak vode ili hranjivih tvari. Postoje i brojne sorte koje prirodno imaju crveno lišće.

Iako je ova promjena crvene boje često bezopasna, postoje neke važne stvari na koje morate paziti kako bi vaša biljka žada bila dobrog zdravlja. Nastavite čitati kako biste saznali zašto biljke žada pocrvene, kao i savjete kako da vaša biljka žada bude uspješna.

Ukrasne značajke biljaka žada

Biljke žada su članovi obitelji Crassulaceae i porijeklom su iz pustinjskih regija Južne Afrike. Nizozemski doseljenici uveli su sukulent u Europu prije više od 100 godina i još uvijek se smatra omiljenom biljkom za unutarnje prostore.

Njihova stalna popularnost uglavnom je posljedica otpornosti biljke žada i što nisu bile kraljice drame kada je u pitanju njihova briga. Osim toga, biljke žada daju atraktivnu i jedinstvenu privlačnost kao unutarnji primjerci i popularne su bonsai biljke.

U svom prirodnom okruženju, biljke žada mogu narasti do 3m visine i široke, s deblima veličine torza i velikim udovima prekrivenim mesnatim zelenim i ovalnim sočnim listovima koji mogu narasti do 1cm debljine.

wop biljka zada6789349643390345635

Iako raste sporo, s vremenom biljka žada za koju se pravilno brine i dalje može narasti do 1.5m u zatvorenom prostoru, a poznato je da biljke žive više od 100 godina, stoga očekujte da će vam svojom prisutnošću krasiti svoj dom godinama koje dolaze.

Kad se uzgajaju u zatvorenom prostoru, biljke žada rijetko cvjetaju, ali kada se nalaze u stalno toplom i sunčanom okruženju, grozdovi bijelih do ružičastih cvjetova u obliku zvijezda cvjetaju zimi. 

Nemojte se opterećivati ​​ako vaš nikad ne cvjeta, jer većina unutarnjih uvjeta ne proizvodi kontinuiranu količinu topline i sunčeve svjetlosti potrebnu za proizvodnju cvjetova. Osim toga, čak i kada se uzgaja na otvorenom u željenim uvjetima, vaša biljka žada može cvjetati rijetko ili nikad.

Biljka žada postaje crvena zbog prirodnih uvjeta

Ekstremni uvjeti okoliša nisu nužno loša stvar za vašu biljku žada, a lišće koje postaje crveno ne znači da vaša biljka pati.

Treba zapamtiti da su biljke žada sukulenti porijeklom iz suhih, sušnih regija gdje uspijevaju u teškim uvjetima koji su negostoljubivi za većinu biljaka.

Ovi teški uvjeti obično uključuju intenzivnu sunčevu svjetlost, vrućinu, nedostatak plodnosti tla i vode. Zapravo, biljke žada zapravo izgledaju i rade najbolje što mogu kada se ne maze i poprimaju crvenkastu boju sasvim je normalno. To je razlog zašto prave tako savršene biljke za nove vrtlare – uspijevaju ako ih se zanemaruje.

Ako primijetite da vaša biljka žada počinje poprimati crvene nijanse, vrijeme je da stavite detektivski šešir i obratite pozornost na sve promjene u okolišu koje se događaju. Više nego vjerojatno da vaša biljka žada doživljava jedno ili više od sljedećih stanja koja potiču crvenilo:

 • Biljke žada koje primaju ekstremnu količinu sunčeve svjetlosti poprimaju crvenu boju.
 • Lišće biljke žada može se promijeniti u crveno s jako vrućim ili hladnim promjenama temperature poput onih tijekom ljeta i zime.
 • Smanjenje učestalosti primjene vode uzrokuje da biljka žada izgubi dio svoje tamnozelene boje, a promjene boja uključuju crvenu.
 • Zadržavanje hranjenja gnojivom uzrokuje da biljka žada poprimi crvenkastu boju.
 • Biljka žada koja postaje crvena može biti zbog toga što raste u tlu kojem nedostaju hranjive tvari i zadržava gnojivo.
wop mgu5hz738zt76t4vbgqhfvgzq562q367hgure

Ako lišće vaše biljke žada poprima crvenkastu boju, ali i dalje izgleda zdravo i dobro raste, nemojte se stresati jer je sve u redu. Radi samo ono za što je stvoren da preživi u prirodi – napreduje u ne idealnim uvjetima gdje su voda i hranjive tvari na prvom mjestu. Jedan od onih prirodnih elemenata promjene je biljka žada koja poprimi crvenkastu boju lišća.

Problemi s kukcima koji uzrokuju crveno lišće

Iako će vas biljka žada koja doživi dobre promjene u okolišu obraditi svojim šarenim crvenim lišćem te snažnim i zdravim rastom, ne treba zanemariti sve promjene crvene boje.

Paukove grinje su maleni štetnici koji sišu sok i čini se da su im sobne biljke prilično osjetljive, uključujući biljke žada. Obično možete identificirati problem dok kukci vrte finu mrežu preko biljke žada.

Ako primijetite da su listovi deformirani i sitne crvene mrlje na lišću i stabljikama, vjerojatno imate problem s paukovom grinjom. Ovi štetnici mogu brzo doputovati do vaših drugih sobnih biljaka, uzrokujući još veću glavobolju, stoga je najbolja brza akcija.

Upotrijebite insekticidni sapun ili neem i poprskajte cijelu biljku žada, pazeći da dobijete obje strane listova. Uvijek slijedite upute proizvoda o količinama miješanja i učestalosti primjene.

Kontrolirajte količinu crvene boje na biljci žada

Možete zapravo kontrolirati količinu crvene boje koju će lišće vaše biljke žada razviti kontroliranjem količine svjetlosti, vode i hranjivih tvari koje prima. Međutim, nema ništa loše ako više volite da listovi vaše biljke žada ostanu sjajni i tamnozeleni, a to se postiže kontroliranjem uvjeta.

 • Maksimalna zelenost: Uzgajajte u plodnoj, dobro dreniranoj mješavini zemlje, hranite mjesečno gnojivom za sobne biljke polovične jačine i smjestite biljku žada u srednje, neizravno svjetlo. Zalijevajte kada se tlo osuši.
 • Crvenkasti savjeti za listove: uzgajajte u plodnoj, dobro dreniranoj mješavini zemlje ili manje plodnoj mješavini kaktusa i stavite na djelomično sunčano mjesto. Smanjite učestalost primjene vode.
 • Maksimalno crvenilo: Da biste postigli maksimalnu količinu crvenila na lišću vaše biljke žada, trebali biste je uzgajati na manje plodnom tlu i postaviti na mjesto koje prima izravnu sunčevu svjetlost tijekom dana. Što više sunca prima i što je tlo manje plodnosti, lišće postaje crvenije. Dopuštanje da tlo ostane suho dulje vrijeme također potiče crvenilo lišća.

Kada se brinuti da će vaša biljka žada pocrvenjeti

wop mgfu743z786743r6z43rfgh34vfzttu3r67934rthhj

Većinu vremena kada biljka žada pocrveni samo je prirodna pojava i nemate razloga za brigu, pogotovo ako izgleda zdravo. Međutim, ako počne izgledati bolesno i ne raste najbolje, morate analizirati situaciju i pomoći svojoj biljci žada da se vrati u zemlju živih.

Ako paukove grinje nisu problem ili ste ih liječili, a biljka žada još uvijek izgleda bolesno, možda je previše zanemarena za vlastito dobro.

Evo nekoliko uobičajenih problema koje sam obradio u drugim člancima.

Biljke žada imaju prirodnu toleranciju na uvjete suše i zadržavanje vode će uzrokovati da lišće dobije crvenu boju. Međutim, tolerantnost na sušu i uzgoj u kontejneru ne znači da biljka može živjeti mjesecima bez pića i da to neće negativno utjecati na njezino zdravlje i performanse. 

Ako počnete primjećivati ​​da lišće vaše biljke žada počinje gubiti svoj obim, sjaj i počinje izgledati smežurano, pati od nedostatka vode. Ako se biljka ostavi dulje vrijeme u ovom stanju, može doći do opadanja listova, a grane će se početi sušiti i umrijeti, osobito u vrućim uvjetima. Možete čak i izgubiti cijelu biljku.

Ovisno o stanju tla, možda ćete htjeti presaditi biljku žada u svježu, dobro dreniranu zemlju i temeljito zaliti. Zalijevajte kada gornjih nekoliko centimetara tla postane suho i trebali biste početi vidjeti kako se lišće vraća u zdravije stanje nakon nekoliko tjedana.

Čak i ako pokušavate postići crvenilo lišća zadržavanjem vode, ipak je najbolje da biljku žada temeljito popijete svaka tri tjedna ili čak i prije ako počnete primjećivati ​​da lišće želi smežurati.

Biljke žada koje su prirodno crvene

Iako ekstremni kulturni uvjeti mogu uzrokovati da bilo koja vrsta biljke žada poprimi crvene nijanse, postoje vrste koje prirodno proizvode crveno lišće, bez obzira na uvjete u kojima biljka boravi. Međutim, najvjerojatnije ćete pronaći uobičajenu biljku žada na Vaši lokalni rasadnici biljaka s debelim, zelenim ovalnim listovima i debelim smeđim udovima.

Obično možete pronaći različite vrste biljaka žada, čak i one koje proizvode crveno lišće putem internetskih prodavača biljaka koji se bave sukulentima. Bez obzira na raznolikost, sve vrste biljaka žada zahtijevaju jednaku njegu i uvjete za dobar rast.

Vrste biljaka žada s prirodno crvenkastim lišćem uključuju:

 • Hobit biljka žada ( Crassula ovata convoluta ‘Hobbit’ ): Ova sporo rastuća biljka žada sazrijeva do oko 3 metra visine, s cjevastim listovima s crvenkastim vrhovima.
 • Biljka crvenog žada ( Crassula ovata ‘California Red Tip’ ): Kada se uzgaja na punom suncu ili jakom svjetlu, vrhovi listova poprimaju ljubičasto-crvenu nijansu.
 • Trobojna biljka žada ( Crassula ovata ‘Tricolor’ ): Listovi ove biljke žada su više šiljasti nego ovalni, a lišće je šareno u bijeloj, zelenoj i ružičastoj boji.
wop mfzgu43864t3zf43gzbv4huifuijio34f7zt34uigheuoe

Osnovna njega

Biljke žada jedne su od najmanje izbirljivih sobnih biljaka i njihovo održavanje je minimalno za zdrav rast. Nisu izbirljivi prema svom tlu ili njegovoj plodnosti sve dok se vrlo dobro drenira.

Biljka će istrunuti i umrijeti ako se uzgaja u vlažnim uvjetima ili ako je previše zalijevana, pa je potrebno zalijevati tek kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši.

Što se tiče svjetlosnih uvjeta, biljke žada dobro rastu u svemu, od punog sunca do srednjeg neizravnog svjetla, a ako su sobne temperature ugodne za vas, ugodne su za biljku žada.

Zapamtite, ako lišće vaše biljke žada počne dobivati ​​crvenkastu nijansu i ona je sretna, sjednite i uživajte u efektima jer je promjena boje normalna.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja Gardenija umire? (5 uzroka i kako ih popraviti)

Sadnice i presađivanje Zaštita biljaka

Kako uzgajati sadnice

Sobne biljke Posude za sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka

Kako presaditi biljku koja ima veliki korijen