Kovrčanje lišća sansevijerije (uzroci i rješenja)

Kovrcanje lisca sansevijerije uzroci i rjesenja8694055 wop

Ako vam se listovi sansevijerije uvijaju i želite riješiti problem, prvi je korak identificiranje uzroka. Traženje ključnih znakova stresa biljaka i određivanje temeljnog problema pomoći će vam da znate kako se nositi s tim problemom.

Zašto se listovi sansevijerije uvijaju? Najvjerojatniji uzrok uvijanja lišća na sansevijeriji je zaraza kukcima. Pretjerano zalijevanje, stres od hladnoće i gljivične infekcije također su ključni razlozi zašto biste mogli vidjeti uvijanje lišća.

Utvrđivanje koji je od ovih problema temeljni uzrok uvijanja lišća sansevijerije nije previše teško, ali je bitno ako želite riješiti problem i vratiti svoju biljku u zdravo stanje. Čitajte dalje kako biste saznali zašto vaša biljka ima uvijeno lišće i kako s lakoćom riješiti svaki problem.

Uzroci i rješenja

Četiri glavna uzroka uvijanja lišća su insekti, gljivice, oštećenja od hladnoće i nepravilno zalijevanje. Budući da su sansevijerije posebno osjetljive na štetočine poput tripsa, ovo je jedan od najčešćih uzroka uvijanja lišća biljaka.

Lišće sansevijerije se kovrča zbog insekata i štetnika

Tripsi

Najčešća nevolja za sansevijerije je zaraza tripsom. Ove male crne bube favoriziraju cijelu biljku, uključujući lišće, pupoljke i stabljike. Kada se tripsi hrane, prodiru u staničnu stijenku i oštećuju biljku. Ova šteta može uzrokovati uvijanje lišća vaše biljke.

Način na koji se tripsi hrane može vam pomoći da ih prepoznate. Čini se da sansevijerija zaražena tripsima ima sitne crne mrlje na listovima i pupoljcima. Ako mislite da imate tripse, pokušajte identificirati ove crne mrlje. Ako je potrebno, možete upotrijebiti povećalo kako biste potvrdili da je štetnik trips.

wop sansevijerija7834689743668943766

Drugi način za prepoznavanje tripsa je protresanje lišća vaše biljke preko lista bijelog papira. Ako vidite sitne crne bube, možda imate zarazu tripsom.

Nakon identificiranja ovog štetnika, možete početi rješavati problem. Za liječenje vaše biljke zaražene tripsom, uklonite sve zaražene listove. To zahtijeva uklanjanje mrtvog i umirućeg lišća oštrim kuhinjskim nožem.

Ako se listovi uvijaju, ali i dalje izgledaju razumno zdravo, zadržite ih. Nakon uklanjanja mrtvih listova, pobrinite se da ih odbacite dalje od bilo kojeg drugog biljnog svijeta. Zatim mokrom vatom ili krpom obrišite lišće sansevijerije. Pazite da obrišete obje strane svakog lista kako biste uklonili sve bube iz biljke.

Ako je zaraza tripsa počela ubijati većinu vaše biljke, pobrinite se da cijelu biljku zbrinite na odgovarajući način. Unakrsna kontaminacija između vaših biljaka može uzrokovati brzo širenje jedne zaraze biljke. Budući da je sansevijerija izdržljiva, vidjeti uvijanje lišća kao odgovor na zarazu tripsa općenito će značiti da se biljka može spasiti.

Brašnaste bube i paukove grinje

Sansevijerija također je sklona zarazama brašnastim bubama i paukovim grinjama. Ovi štetnici će se hraniti sokom sansevijerije kroz stabljiku. Male rane koje stvaraju ovi štetnici uzrokovat će da biljka postane slaba i neće moći pohraniti odgovarajuću količinu vode u lišće. U naprednijim fazama zaraze vidjet ćete da lišće otpada.

Paukove grinje možete prepoznati stavljanjem bijelog papira ispod biljke i protresanjem. Ako vidite male, okrugle crvene i crne grinje, znat ćete uzrok stresa u vašoj biljci.

Brz i učinkovit lijek za paukove grinje je brisanje dna lišća vodom sobne temperature. Ovo cilja na najpopularniji prostor za skrivanje paukovih grinja. Možete koristiti vlažnu spužvu i posebno paziti na cijelu biljku. Ako više volite brži lijek, biljku možete poprskati i crijevom izvana. Jako zaražena biljka može zahtijevati višestruke primjene kako bi riješila problem.

wop ng978zt8934htju5bu34h342obhtg5346

Brašnaste bube su česta nevolja koja uzrokuje stres i za sansevijerije. Mogu se prepoznati po izgledu, s ravnim i voštano mekim tijelima. Ovalnog su oblika i segmentiranog tijela, što je karakteristika ličinki. U uznapredovalom slučaju zaraze, brašnaste kukce možete prepoznati po bijelim jajima s teksturom pamuka.

Ako ste identificirali brašnaste stjenice kao svoj problem, možete ih pokušati ukloniti ručno. Ovo je dobar lijek za malu, lokaliziranu infestaciju. Ako imate veći problem, brašnaste bube se mogu izbaciti iz svog držača na biljci ispod vodene kupelji vani.

Ako vaša paukova grinja ili infestacija brašnastim bubama zahtijeva kemijski tretman, insekticidni sapun je široko dostupan lijek. Insekticidi pomažu biljci u oporavku tako što prodiru u vanjštinu kukaca i uzrokuju neravnotežu u razinama elektrolita. Paukove grinje i brašnaste bube smatrat će biljku negostoljubivom.

Dobar alternativni lijek za insekticidni sprej je mješavina sapuna. Kombiniranje tekućine za posuđe s vodom i prskanje biljaka u zatvorenom prostoru učinkovit je način za smanjenje zaraze kukcima. Sapunasta voda guši bube i ubija i odrasle jedinke i jaja.

Gljivice su uzrok kovrčanja lišća sansevijerije

Sansevijerija može imati gljivične probleme zbog kojih se lišće uvija. Južna pjegavost i crvena pjegavost lišća česti su problemi koji utječu na sansevijeriju.

Da biste to prepoznali kao problem, potražite znakove stresa biljke osim uvijanja lišća. Crvena pjega na lišću često može uzrokovati pojavu crvenih lezija na lišću ili izraslina nalik bijeloj mreži. U kasnijim fazama ove gljivične infekcije, uvijeni listovi postaju tamnosmeđi i stvrdnjavaju.

Kako biste ublažili gljivični problem, pridržavajte se pravilnih tehnika zalijevanja. Održavanje okruženja u kojem je lišće suho i osiguravanje dobro dreniranog tla na idealnim temperaturama može pomoći u ublažavanju problema.

Ako je problem s gljivicom preozbiljan i želite zbrinuti biljku, pobrinite se da se to učini na mjestu daleko od drugog biljnog svijeta. Ako želite spasiti biljku, ali ima vrlo lošu gljivičnu infekciju, razmislite o razmnožavanju ili presađivanju biljke. U mogućnosti ste spasiti mali dio biljke dok zbrinjavate najteže zaražene dijelove.

Prilikom presađivanja sansevijerije važno je uzeti u obzir veličinu spremnika i uvjete tla. Sansevijeriju treba presaditi kako bi bila smještena na istoj dubini na kojoj je prethodno rasla. Korijenska kugla treba biti 3-5cm ispod ruba posude, radi učinkovitog upijanja vode.

Nakon što sansevijeriju stavite u novu posudu, svakako dodajte ili uklonite dovoljno zemlje kako bi korijen korijena bio na odgovarajućoj dubini. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano i osigurati odgovarajuće hranjive tvari za sansevijeriju. Razmislite o tlu s gnojivom ako želite osigurati najbolje okruženje za biljku.

Ako mislite da je gljiva uzrok vašeg problema i želite se riješiti zaražene biljke, još uvijek možete spasiti komad sansevijerije razmnožavanjem. Razmnožavanje sansevijerije je jednostavno jer brzo puštaju korijenje.

Prvo odaberite list koji nije zaražen gljivicama. Obavezno obrišite list prije nego što ga stavite u drugu posudu, kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju. Nakon brisanja, izrežite dio lista od 8cm i stavite ga u vlažnu zemlju. Tlo treba održavati ravnomjerno vlažnim sljedećih nekoliko tjedana dok ne vidite rast.

Nakon razmnožavanja, možda ćete otkriti da je vaša biljka bolje nego ikad! Raznobojno lišće ove biljke znači da će nastaviti rasti u mnogim uvjetima i može zahtijevati stanjivanje u najprikladnijim sredinama.

wop ng8u43z987z7348ghtrzu4322bbtuh34jg44t67rbhgeh

Sansevijerija se kovrča zbog problema s zalijevanjem

Sansevijerije često pate od prekomjernog zalijevanja, što može dovesti do uvijanja lišća. Prekomjerno zalijevanje sansevijerije može uzrokovati da korijenje postane zatopljeno. Korijenje koje je preplavljeno vodom može istrunuti i ubiti biljku.

Kada želite identificirati ovaj problem, razmislite o rasporedu zalijevanja i sadržaju tla. Ako svoju sansevijerju zalijevate više od jednom svakih nekoliko dana, vjerojatno uzrokujete zatopljeno korijenje i uvijanje listova. Ako je vaše tlo gusto i na bazi gline, možda i vi uzrokujete isti problem.

Kako biste popravili kovrčanje lišća sansevijerije zbog problema sa zalijevanjem, pobrinite se da svoje biljke zalijevate prema dosljednom rasporedu. Sansevijeriji je voda potrebna tek nakon što im je tlo gotovo potpuno suho.

Neredovito zalijevanje može biti problem koji može uzrokovati dodatni stres vašoj biljci. Promjena tla također može biti dobar lijek. Pobrinite se da se vaše tlo sastoji od dobro dreniranog, pjeskovitog tla. 

Sansevijerija se kovrča zbog oštećenja od hladnoće

Oštećenja od hladnoće mogu biti uzrok uvijanja lišća sansevijerije. Ako svoju sansevijeriju ostavite vani na niskim temperaturama, možete uzrokovati oštećenje lišća koje rezultira ožiljcima, venućem i uvijanjem.

Najbolja temperatura za sansevijerije je između 13-28°C. Ovaj širok raspon temperatura olakšava postizanje prave temperature. Samo pripazite na niske temperature za one biljke koje se drže vani dio ili cijelu godinu.

Vrhunski savjeti za njegu sansevijerije

Jedan od najboljih načina da spriječite da vaša sansevijerija ima kovrčavo lišće je da imate dobar režim njege koji uzima u obzir različite zahtjeve biljke za staništem.

Tretiranje biljaka insekticidima i presađivanje biljaka kako bi se spriječila unakrsna kontaminacija uzrokuju stres biljaka. Stres biljaka često dovodi do daljnjih problema sa sobnim biljkama. Uzimajući u obzir optimalne uvjete, navedene u nastavku, znači da ćete stvoriti najjaču i najtrajniju moguću sansevijeriju.

  • Svijetla, neizravna sunčeva svjetlost
  • Dobro drenirano pjeskovito tlo
  • Zalijevajte čim se tlo osuši
  • Vlažno okruženje
  • Temperatura 13-28°C
wop mfui43z7843zt7t6z437trz643gtz3bi4fg3bigfkbghje8754 1

Koji je brz i jednostavan način da vidim je li moja sansevijerija zaražena tripsom?

Stavljanje ljepljivog papira za muhe u blizini vaše sansevijerije brzo će privući tripse. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina da vidite je li lišće vaše biljke zaraženo tripsom.

Hoće li se moja sansevijerija oporaviti od ozbiljnog uvenuća?

Sansevijerije su otporne i uspijevaju u raznim uvjetima. Izvrsni su u povratku s ruba smrti, tvrde iskusni vrtlari. Ako se vaša sansevijerija muči, svakako dobro pokušajte spasiti biljku. Velike su šanse da ćete ga moći oživjeti!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Sukulenti Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Slojevi tla u terariju i njihove funkcije (sa slikama)

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Patriot Hosta: šarena sorta Hoste

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Sukulenti

Njega Ceropegie woodii