6 načina da zaustavite kovrčanje lišća od monstere

wop Monstera26738

S velikim, egzotičnim lišćem, monstere ostavljaju snažan dojam u svakom zatvorenom prostoru. Održavanje sjajnog lišća nije previše teško, ali postoji niz uobičajenih problema na koje treba obratiti pažnju. Ovaj članak će pokriti uzroke kovrčanja lišća monstere i pokazati vam kako ih riješiti.

Kovrčanje lišća monstere obično je znak zalijevanja ili niske vlažnosti. Ostali uzroci uključuju prekomjerno zalijevanje, najezdu štetnika, toplinski stres ili vezan za korijen. Čvrsto uvijanje novih listova je normalno prije nego što se razviju.

Čitajte dalje, a ja ću proći kroz svaki problem, zauzvrat, kako bih vam pomogao da shvatite kako popraviti svoju monsteru.

6 uzroka kovrčanja lišća monstere i kako ih popraviti

Monstera deliciosa i druge vrste monstera reagiraju na prekomjeran gubitak vode uvijanjem lišća kako bi smanjile svoju površinu i smanjile transpiraciju. To je normalna mjera prilagođavanja monstera i mnogih drugih sobnih biljaka, ali je i znak da vaša biljka doživljava stres.

Svaki čimbenik koji povećava gubitak vode ili smanjuje količinu vode koja dolazi do lišća može potaknuti uvijanje lišća monstere. Pogledajmo redom svaki uzrok. Razgovarat ću o simptomima koje treba tražiti, kao i o koracima koje možete poduzeti da ispravite problem i vratite svoju biljku u savršeno zdravlje.

wop Monstera70863424727826

Nedovoljno zalijevanje

Ako svoju monsteru niste dovoljno zalijevali, ona će odgovoriti uvijanjem lišća. To je jedan od najčešćih uzroka uvijanja lišća monstere i trebao bi biti prva stvar koju istražite. Potražite vrlo suhu zemlju, smeđe, hrskave vrhove i rubove listova i tragove opadanja. Posuda za biljke bi se trebala osjećati mnogo lakša nego inače zbog nedostatka vode.

Ovdje je jednostavno rješenje da svoju Monsteru temeljito zalijete. U potpunosti natopite tlo dok voda ne iscuri slobodno iz drenažnih rupa na dnu posude.

Ubuduće, pokušajte ući u rutinu provjeravanja vaše Monstere da vidite treba li je zalijevati. Provjerite stanje lišća i suhoću tla svakih nekoliko dana i zalijevajte kada gornjih 3-5cm tla postane suha na dodir.

Pokušajte izbjeći zalijevanje svoje biljke prema rasporedu, jer će zahtjevi za vodom varirati ovisno o nizu čimbenika, uključujući brzinu rasta biljke, doba godine, temperaturu i vlažnost okoline te veličinu biljke u odnosu na posudu. 

Ako ste zaboravni kada je u pitanju zalijevanje sobnih biljaka, pokušajte svakih nekoliko dana postaviti podsjetnik na svom telefonu koji će vam pomoći da redovito provjeravate svoju biljku.

wop jkp63nnecikj3

Niska vlažnost

Mnoge od popularnih sobnih biljaka koje uzgajamo potječu iz podloge tropskih prašuma, gdje su konstantne temperature i visoke razine vlage.

Naši su domovi obično mnogo sušniji, a mnoge sobne biljke bore se nositi s tim nižim razinama vlage. Kovrčanje lišća monstere uobičajena je reakcija na nisku razinu vlage.

Iako su tolerantnije od nekih drugih popularnih sobnih biljaka, monstere najbolje uspijevaju s vlagom od >40% i obično će razviti uvijanje listova, te smeđe vrhove i rubove lišća s vlagom znatno ispod ove. Neke rjeđe vrste Monstera zahtijevaju iznimno visoku razinu vlažnosti kako bi izgledale dobro.

Možete razlikovati lišće monstere koji se kovrča zbog niske vlažnosti od problema podvodnjavanja prema sljedećem;

  • Provjerite tlo. Ako tlo ostane vlažno, malo je vjerojatno zalijevanje.
  • Vaša Monstera vjerojatno neće uvenuti ako je problem isključivo zbog niske vlažnosti.
  • Koristite digitalni higrometar/termometar za praćenje razine vlažnosti u vašem domu. Ako je vlažnost stalno iznad 40%, onda niska vlažnost nije uzrok problema.

Postoji nekoliko načina na koje možete povećati razinu vlažnosti u svom domu kako biste koristili vašoj Monsteri i drugim sobnim biljkama.

  • Grupirajte svoje biljke zajedno kako biste stvorili vlažnu mikroklimu zbog transpiracije biljaka.
  • Ispod monstere koristite posudu za vlagu . Korištenje ladice za kapanje napunjene vodom široke baze dobro funkcionira. Koristite razbacane kamenčiće kako biste osigurali da podnožje posude bude točno iznad razine vode.
  • Koristite ovlaživač zraka za jednostavno i brzo povećanje razine vlažnosti. Mnogi modeli omogućuju održavanje željene razine vlažnosti.

Štetočine

Monstere nisu jako osjetljive na štetnike sobnih biljaka, ali s vremena na vrijeme mogu pretrpjeti zaraze. Sisači soka kao što su paukove grinje , brašnaste bube i tripsi guštat će se na lišću i stabljikama, sišući sokove iz biljke.

Uvijanje lišća monstere zbog štetnika uzrokovano je gubitkom vode iz lišća od strane ovih štetnika. Iako biljka može apsorbirati dovoljno vode i hranjivih tvari iz tla, štetnici koji se hrane biljkom iscrpljuju ih prije nego dođu do ruba listova. To rezultira uvijanjem lišća monstere kao da je pod vodom.

Potražite same štetnike pomno pregledavajući gornju i donju stranu lišća i stabljike. Većina štetnika bit će uočena ako pažljivo pogledate, ali paukove grinje su vrlo sitne i ponekad se mogu propustiti. Potražite mreže poput pramena između lišća ili upotrijebite povećalo da biste izbliza pogledali lišće.

Također možete vidjeti gdje su se štetnici hranili lišćem. Male žute mrlje ili kolutići na listovima u nepravilnom uzorku su znak da se štetnik hranio vašom biljkom.

Kako tretirati štetnike koji uzrokuju kovrčanje lišća monstere

Štetnike je mnogo lakše liječiti kada je zaraza blaga. Redovito provjeravajte svoje biljke na štetočine kao dio vaše rutinske njege.

Ako identificirate ili sumnjate na problem sa štetočinama, izolirajte tu biljku od ostalih vaših sobnih biljaka. Zahvaćena jedna biljka je loša, ali sve vaše biljke koje su pogođene je pravi problem.

Kada kupujete novu biljku, držite je podalje od ostalih biljaka barem 7-10 dana dok ne budete sigurni da na biljci nema štetočina.

Postoji niz mogućnosti liječenja štetnika na monsterama, ali tretman često ovisi o tome kojeg štetnika imate i vašim željama.

wop jkl34nnjjnn73joilil3

Toplinski stres

Visoke temperature ili topli propuh mogu dovesti do uvijanja lišća monstere. To se može dogoditi prilično brzo i vjerojatnije je da će se dogoditi kao akutni odgovor na iznenadnu promjenu uvjeta.

Neprimjereno vruće vrijeme ili premještanje vaše biljke na mjesto gdje se nalazi na putu do otvora za grijanje može uzrokovati ovaj problem. Toplina i strujanje zraka uzrokuju mnogo brži gubitak vode iz lišća nego što je to uobičajeno, što rezultira uvijanjem lišća u očajničkom pokušaju zadržavanja vode.

Imajte na umu da kako se godišnja doba mijenjaju, možete naići na ovaj problem. Monstera koja je savršeno sretna na prozoru okrenutom prema istoku veći dio godine, može naići na mnogo teže uvjete tijekom toplinskog vala usred ljeta.

Briga o sobnim biljkama zahtijeva od vas da držite oči otvorene za stalno promjenjive uvjete i reagirate najbolje što možete kako biste održali svoju biljku u dobrom zdravlju.

Neprikladna ili premala posuda

Ponekad se možete mučiti da prepoznate zašto vam se listovi monstere uvijaju, a u ovom slučaju trebate uzeti u obzir posudu u kojoj se nalazi. Ako je vaša monstera narasla, ali je još uvijek u maloj posudi, može potrošiti svu vodu koju jest dano vrlo brzo. Biljka je možda postala prevelika za svoju posudu, što će znatno otežati zadovoljavanje potreba vaše biljke za zalijevanjem.

Ako se tlo osjeća suho samo 1-2 dana nakon što ste zalili Monsteru, onda posuda i zemlja vjerojatno ne zadržavaju dovoljno vlage i trebali biste razmisliti o presađivanju. Također možete vidjeti mnogo korijena koji raste iz drenažnih rupa, a kada biljku podignete iz posude, korijenje će biti čvrsto zbijeno i namotano oko unutrašnjosti posude.

Presadite u posudu koja je 3-5cm veća jer će to korijenima dati novi prostor za rast i pružiti više tla za zadržavanje vode i hranjivih tvari između zalijevanja.

Prekomjerno zalijevanje

Čini se da je ovaj problem neobičan uzrok kovrčanja lišća monstere, ali je potencijalno najozbiljniji. To također može biti onaj koji vas uhvati i ostavi vam vrlo bolesnu biljku.

Prekomjerno zalijevanje ponekad može oponašati simptome nedovoljno zalivene biljke, uključujući uvijanje lišća. To se događa jer stalno vlažno tlo dovodi do odumiranja korijenja i zaustavljanja upijanja vode u biljku, uzrokujući uvenuće.

Za razliku od nedovoljno zalijevanja, tlo će se osjećati vlažno, a postoji niz drugih znakova koji će vam pomoći da ih razlikujete. Pretjerano zalivena monstera često će imati općenito požutjelo lišće i uvenuti.Listovi se mogu uvijati, ali malo je vjerojatno da će biti smeđih vrhova ili rubova listova i neće biti hrskavi ili suhi.

Za biljku s teškim simptomima obično je prisutna trulež korijena, pa će vam pregled korijena obično pomoći u postavljanju dijagnoze. Možda ćete morati podići biljku iz posude kako biste provjerili korijenje. Smeđe ili crno, kašasto korijenje, često s mirisom truleži, znak je truleži korijena.

Morat ćete poduzeti hitne mjere da uklonite zahvaćeno korijenje i presadite biljku kako bi imala bilo kakve šanse za preživljavanje.

Novo lišće

wop boju4bnun3on3lo37

Vrijedi spomenuti da postoji jedan uzrok kovrčanja koji je potpuno normalan i ne bi trebao izazvati nikakvu zabrinutost. Iako je to vrlo očito, novi listovi su čvrsto uvijeni kada prvi put izbiju, prije nego što se polako razviju. Rast novog lista prekrasan je znak sretne biljke.

Završna riječ

Kovrčanje lišća monstere obično je znak problema koji se vrlo lako može riješiti. Prije nego što temeljito provjerite ima li u biljci znakova nedovoljno zalijevanja i niske vlažnosti, provjerite ima li drugih problema. Pomno pogledajte biljku, pregledavajući lišće i tlo, prije nego što razmislite o tome kako je u posudi i u kakvim se uvjetima nalazi.

Uz malo vremena i razmišljanja, obično je moguće točno utvrditi uzrok uvijanja lišća Monstere, što vam omogućuje da napravite neke promjene kako biste svoju biljku vratili u puno zdravlje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja, uzgoj i berba salate

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

8 načina da pomognete Areca Palmi sa smeđim vrhovima i lišćem

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Rezidba i orezivanje

Kako orezati pothos (zlatni puzavac)– praktični vodič

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke

25+ najboljih sorti plavog delphiniuma i kako ih uzgajati

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Je li Pothos otrovan? (I kako ih sigurno uzgajati)