Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca požuti?

wop Fikus gumijevac29786

Svaki vrtlar strepi od pogleda na žuto lišće na svojim biljkama. Ako imate fikus gumijevac ( Ficus elastica ) s listovima koji počinju žutjeti, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu. U ovom ćemo članku govoriti o nekim od uobičajenih uzroka žutih listova fikusa gumijevca i ponuditi rješenja za rješavanje problema.

Uzroci žutog lišća kod fikusa gumijevca uključuju prekomjerno zalijevanje, nedovoljno zalijevanje, iznenadne promjene u osvjetljenju ili temperaturi, vezanje korijena, probleme sa štetočinama ili jednostavno povezani sa starenjem lišća. Važno je prvo identificirati uzrok, a zatim pronaći rješenje.

Upoznajmo se s uzrocima žutog lišća na fikusu gumijevcu jedan po jedan.

Uzroci žutog lišća kod fikusa gumijevca

Fikus gumijevac ( Ficus elastica ) s žutim lišćem nije baš impresivan prizor. Često je to poziv nevolje iz biljke koji od vas traži da obučete svoj vrtlarski šešir i riješite problem što je prije moguće, kakav god on bio. Ali kada nemate pojma što točno radite krivo, može biti prilično frustrirajuće pronaći rješenja.

Srećom, tu sam da pomognem. Kako biste saznali što nije u redu s vašim fikusom, prvo morate potražiti vidljive znakove koje vam biljka šalje. Zahvaća li žutilo sve lišće ili samo donje listove biljke? Požute li cijeli listovi ili samo vrhovi i rubovi?

Nakon što uspijete ispravno identificirati uzrok, vraćanje fikusa u prijašnji sjaj bit će poput šetnje parkom. U nastavku su navedeni neki uobičajeni uzroci zbog kojih listovi fikusa gumijevca postaju žuti:

Prekomjerno zalijevanje

Fikusi gumijevci ne uživaju u sjedenju u vodi, ali mi, kao ljubitelji biljaka, vjerojatno to ne shvaćamo sve dok listovi biljke ne počnu žutjeti.

Znate li da je prekomjerno zalijevanje jedan od najčešćih uzroka žutog lišća na fikusima gumijevcima? Također, jeste li svjesni da postoji više uzroka prekomjernog zalijevanja koji mogu uzrokovati da vaš fikus gumijevac razvije žuto lišće?

Da, dobro ste pročitali! Postoji niz dodatnih čimbenika koji mogu povećati rizik od prekomjernog zalijevanja, što rezultira žutilom listova fikusa. To uključuje korištenje posuda s nedovoljnim drenažnim rupama ili tla s ograničenom prozračivanjem.

U slučaju da je posuda začepljena ili uopće nema drenažnih rupa, višak vode neće iscuriti. To će zauzvrat rezultirati vlažnim tlom i uzrokovati truljenje korijena fikusa gumijevca što će na kraju dovesti do žutog lišća i otpadanja.

A ako tlo u kojem je fikus u posudi nema dovoljno prozračivanja, vjerojatno će se lako zaliti vodom. To će opet uzrokovati da korijenje predugo sjedi u vodi, što će dovesti do žutila lišća.

Jednostavni načini da se riješite žutog lišća na fikusu gumijevcu zbog prekomjernog zalijevanja

Ako je vaš fikus gumijevac tek počeo pokazivati ​​žuto lišće, velike su šanse da ste rano uočili problem. U tom slučaju uvijek je preporučljivo potpuno prestati zalijevati biljku dok se tlo ne osuši, a zatim slijedite ove jednostavne korake:

  • Pazite da sav višak vode iscuri nakon zalijevanja kako korijenje ne bi ostalo u vodi.
  • Pobrinite se da je zemlja dobro prozračena. 
  • Ako osjećate da je korijenje počelo trunuti, najbolje je presaditi fikus nakon obrezivanja zahvaćenog korijena.

Najbolji način da utvrdite treba li vašem fikusu voda je provjeriti je li prvih nekoliko centimetara tla suho. Najbolji način da to učinite je da zabodete prst u tlo kako biste provjerili razinu suhoće.

image 482

Nedovoljno zalijevanje

Baš kao i prekomjerno zalijevanje, nedovoljno zalijevanje također može uzrokovati da vaš fikus razvije žuto lišće. Ako vaš fikus gumijevac ne dobiva potrebnu vlagu, vjerojatno će razviti opušteno lišće koje će na kraju početi žutjeti.

Dakle, ako primijetite uvijeno ili obješeno lišće na vašem fikusu, u osnovi vam biljka govori da ne prima vodu koja joj je potrebna za održavanje svog lišća.

Tipično, mlađi listovi obično padaju i prvo požute u slučaju nedovoljno zalijevanja. Listovi na vrhu fikusa gumijevca mogu početi pokazivati ​​žute vrhove ili rubove, a mogli biste primijetiti i usporen rast jer biljka ne dobiva dovoljno vode za održavanje. I naravno, tlo će također biti suho.

Jednostavan način da pomognete nedovoljno zalijevanom fikusu gumijevcu

Najočitije rješenje za popravljanje nedovoljno zalijevanog fikusa je povremeno ga zalijevati. Sada ovo s vremena na vrijeme’ ovisi o mnogo čimbenika. Primjerice, ako je zima, biljku nije potrebno zalijevati toliko često kao u toplim ljetnim mjesecima.

Slično tome, ako je vaš fikus gumijevac u velikoj posudi, vjerojatno će je trebati rjeđe zalijevati jer će se velikom volumenu tla osušiti dulje. Drugi čimbenici poput brzine rasta vašeg fikusa, razine vlage, protoka zraka itd. također utječu na količinu vode koja joj je potrebna.

Nakon što ste razradili kako odrediti kada vaš fikus gumijevac treba zalijevati, sve što trebate učiniti je zapamtiti da svakih nekoliko dana provjerite svoju biljku kako biste bili sigurni da nije zanemarena.

Iznenadna promjena u rasvjeti

Vaš fikus gumijevac će se naviknuti na uvjete osvjetljenja u kojoj se nalazi u vašem domu, a nagla promjena na više ili manje svijetlo mjesto može imati neželjene posljedice – možda ćete vidjeti kako lišće vašeg fikusa gumijevca postaje žuto!

To je zato što se vaš fikus gumijevac pokušava aklimatizirati na promjenu u svom okruženju. Promjena položaja na niže svjetlo dovest će do prilagođavanja vašeg fikusa gumijevca. Cijeli listovi mogu požutjeti i pasti jer vaš fikus odluči da ga više ne može podržavati.

S druge strane, premještanje na mjesto gdje dobiva više izravne sunčeve svjetlosti može uzrokovati opekotine lišća.

Jednostavan način za rješavanje ovog problema

Fikusi gumijevci najbolje uspijevaju kada se drže na mjestu koje prima puno jarke neizravne svjetlosti. Dakle, čak i ako odlučite promijeniti njegov smještaj, pobrinite se da novo mjesto koje odaberete dobije dovoljno neizravnog svjetla da vaša biljka može napredovati.

Zapamtite da je uvijek preporučljivo biti dosljedan kada se brinete o fikusu ili bilo kojoj sobnoj biljci. Ne cijene nagle promjene u osvjetljenju ili temperaturama.

wop Fikus679854343

Obraslo korijenje

Kako vaš fikus gumijevac raste, njezino korijenje također raste i često postaje tijesno unutar posude zbog ograničenog prostora. To ne samo da smanjuje opskrbu biljci vodom i hranjivim tvarima, već i ometa njen rast. Kada biljka ne dobije potrebnu hranu i vodu, njezino lišće postaje žuto i konačno opada.

Jednostavan način za rješavanje ovog problema

Fikusi gumijevci obično rastu prilično brzo, pa kako biste ih pustili prirodno, važno je provjeriti ima li znakova obraslog korijenja i po potrebi presaditi svoj fikus gumijevac.

Nepotrebno je reći da ga presadite u veću posudu od one iz koje je vadite. Uvjerite se da nova posuda ima dovoljno rupa za drenažu kako bi višak vode mogao istjecati. Budite oprezni dok vadite korijenje iz prethodne biljke i kada presađujete, nježno orezujte sve mrtve ili bolesne korijene.

Također, suzdržite se od primjene gnojiva odmah nakon presađivanja. Preporučljivo je pričekati dok ne uočite znakove novog lišća.

Drastična promjena temperature

Ovo je još jedan razlog zašto listovi fikusa gumijevca postaju žuti. Za razliku od nas ljudi koji zimi volimo sjediti ispred kamina, a ljeti uz klimu, fikusi ne reagiraju previše dobro na iznenadnu drastičnu promjenu temperature. To je razlog zašto kada ga stavite blizu vrućeg ili hladnog propuha, on će postati pod stresom, što će rezultirati žutim lišćem koje će često otpadati s biljke.

Jednostavan način rješavanja problema nagle promjene temperature

U idealnom slučaju, fikusi gumijevci uspijevaju na temperaturama u rasponu od 10°C – 29°C. Pokušajte ga smjestiti negdje gdje se temperature dosljedno održavaju u sredini ovog raspona. Nikada nemojte postavljati fikus preblizu otvora za centralno grijanje/klimu jer bi to uvelike utjecalo na razinu vlažnosti.

Štetočine

Žuto lišće na fikusima gumijevcima zbog problema sa štetočinama trebalo bi biti prilično jednostavno prepoznati. Većina štetnika koji sišu sok oštetit će lišće gdje se hrane, što će rezultirati malim žutim mrljama na lišću. Trik je u održavanju budnog oka na vašim biljkama kako biste rano otkrili problem.

Pregledajte svoj fikus svakih nekoliko dana da li postoje tragovi štetnika ili oštećenja od štetnika i uvijek držite sve nove biljke u karanteni podalje od postojećih sobnih biljaka sve dok ne budete sigurni da štetnici nisu stopirali u vaš dom.

Biljka stari

Nije uvijek potrebno kriviti sebe za žutilo lišća vašeg fikusa gumijevca. Ako sve radite kako treba i ne možete primijetiti nikakav drugi problem s biljkom osim što neki donji listovi požute, to može biti samo zato što vaša biljka stari. A starenje bi trebalo biti prekrasan fenomen – bilo da ste čovjek ili fikus, zar ne?

Stoga stavite svu tu tjeskobu na odmor i samo orezujte žuto lišće kako bi vaš fikus gumijevac ponovno izgledala bujno i zeleno. Ili jednostavno ne možete učiniti ništa i pustiti da ti žuti listovi prirodno opadaju!

Završna riječ

Ako primijetite da lišće vašeg fikusa gumijevca žuti, trebali biste odvojiti malo vremena da pregledate svoju biljku i utvrdite postoji li problem. Problemi s zalijevanjem najčešći su problem, stoga prvo razmislite o njima. Pregledajte biljku, tlo i uvjete njege da biste otkrili bilo kakve tragove o uzroku problema. Aklimatizacija je uobičajena nakon što biljku donesete kući iz trgovine i općenito nije razlog za zabrinutost.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja sobna biljka vene? (7 uzroka i rješenja)

Aeroponika Akvaponika Vrste sjemena

Kako sjeme može proklijati bez zemlje

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Žive li paukove grinje u tlu?

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega biljke pauna – Kako se brinuti za Calatheu Makoyanu

Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Uzgoj metvice u zatvorenom prostoru: sve što trebate znati