Lišće anthuriuma postaje žuto (uzroci i rješenja)

Lisce anthuriuma postaje zuto uzroci i rjesenja5789433 wop

Anthuriumi imaju lijepo, bujno lišće i proizvode svijetle, grimizne cvjetove. Kad vam lišće Anthuriuma počne žutjeti, znate da imate problem. Promjena boje kod Anthuriuma nije neuobičajena, osobito kada se biljke uzgajaju u kontejnerima. Učenje kako prepoznati ekološki stres i osigurati optimalno stanište za vašu biljku pomoći će vam da riješite problem.

Zašto lišće mojeg Anthuriuma požutiRazlozi zbog kojih lišće Anthuriuma požuti uključuju prekomjerno zalijevanje, nisku vlažnost, višak sunčeve svjetlosti, temperaturni stres, lošu kvalitetu tla i nedovoljno gnojiva. Možete jednostavno identificirati i liječiti uzrok kako biste svojoj biljci vratili savršeno zdravlje.

Ovaj će vam članak pomoći identificirati razlog zašto vaš Anthurium ima žuto lišće i pomoći će vam stvoriti optimalno stanište za svoju biljku, omogućujući joj da napreduje godinama koje dolaze.

Ako lišće vašeg anthuriuma postaje žuto, što možete učiniti

Većina Anthuriuma potječe iz tropskih regija, gdje se općenito vežu za drveće i grane, umjesto da rastu izravno u tlu. Nedavno su ušle u uzgoj zbog svojih prekrasnih sjajnih zelenih listova i svijetle proizvodnje cvjetova. Ako se drže u optimalnim uvjetima, ove sobne biljke mogu izgledati sjajno godinama.

Kada lišće vašeg Anthuriuma počne žutjeti, to može značajno utjecati na ljepotu ove zapanjujuće sobne biljke. Naučiti identificirati i otkloniti uobičajene stresore iz okoliša koji uzrokuju žuto lišće može vam pomoći da vratite zdravo, sjajno zeleno lišće koje želite.

Stres Anthuriuma

wop anthurium789346636

Najvjerojatniji uzrok žućenja lišća Anthuriuma je nepravilno zalijevanje ili pretjerano osvjetljenje. Ova dva faktora biljnog stresa mogu uzrokovati klorozu ili razgradnju klorofila u lišću biljke.

Ako se daje previše vode ili viška svjetlosti, u lišću se proizvodi manje klorofila, a postojeći klorofil počinje se razgrađivati. Tako nastaje nezdrava biljka sa žutim ili smeđim lišćem.

Drugi stresori biljaka koji mogu doprinijeti žutom lišću su nepravilna prehrana, loša drenaža tla i nedovoljna vlažnost. Prepoznavanje razlike između raznih uobičajenih stresora može vam pomoći da popravite situaciju.

1. Prekomjerno zalijevanje najčešći je uzrok žute lišće anthuriuma

Anthuriumi zahtijevaju umjereno vlažno tlo da bi ostale zdrave. Tlo treba ostati vlažno, ali ne mokro. To zahtijeva pažljivo praćenje stanja biljke i tla te pažljivo zalijevanje.

Prekomjerno zalijevanje vašeg Anthuriuma rezultirat će lošom aeracijom tla, što može dovesti do truljenja korijena i nepravilne apsorpcije vode. Stres koji to uzrokuje vašoj biljci brzo će uzrokovati žuto ili smeđe lišće i izblijedjele cvjetove i lišće.

Međutim, za razliku od mnogih sobnih biljaka, tlo Anthuriuma nikada se ne smije sušiti. Morat ćete poduzeti uravnotežen pristup kada zalijevate svoj Anthurium, tako da tlo ostane lagano vlažno, ali ne i vlažno, te izbjegavajte stajaću vodu, koja može stvoriti uvjete koji uzrokuju trulež korijena i nekrozu biljaka.

Pravilno zalijevanje sobnih biljaka teška je vještina za svladavanje i potrebno je malo vježbe.

2. Neodgovarajuća razina vlažnosti

wop nuhg49587z4873z9ht934htuzhbtht8u43zh9o438thre

Anthuriumi su porijeklom iz tropskih regija i preferiraju visoku razinu vlažnosti. Razine vlažnosti u zatvorenom prostoru često su različite i nedosljedne. Ako primijetite da lišće vaše biljke požuti, ali ste sigurni da ste pažljivo zalijevali biljku, onda bi problem mogla biti niska vlažnost zraka.

Sušna klima prirodno ima nisku vlažnost, a unutarnja okruženja obično pružaju nižu vlažnost nego što bi mnoge sobne biljke željele. Ovaj problem se pogoršava zimi kada uključimo centralno grijanje i zatvorimo prozore, što dovodi do vrlo suhog i vlažnog zraka u zatvorenom prostoru.

Ako svoj Anthurium možete premjestiti u vlažno okruženje, poput kupaonice, to može pomoći u rješavanju problema. Alternativno, postoji mnoštvo sjajnih načina za povećanje razine vlažnosti za vaš Anthurium, ali i sve vaše druge sobne biljke.

3. Lišće anthuriuma postaje žuto zbog lošeg gnojenja

Iako anthuriumi ne trebaju puno gnojiva, trebaju ih. Ako uopće niste gnojili svoj Anthurium, počnite primjenjivati ​​gnojivo topljivo u vodi jednom mjesečno. 

Gnojivo nanesite u količini od 1/4 preporučene jačine prema uputama. Razlog tome je što sobne biljke obično trebaju manje gnojiva od biljaka koje rastu vani, a anthuriumi trebaju manje gnojiva od nekih drugih biljaka.

Anthuriumi trebaju dovoljno hranjivih tvari da rastu zdravo lišće i cvjetaju. Višak gnojiva može uzrokovati štetu, uzrokujući otrovno nakupljanje nekih hranjivih tvari i sprječavajući biljku da apsorbira druge.

Ako mislite da ste primijenili više gnojiva nego što je gore predloženo, prestanite s gnojenjem, dobro isperite tlo s puno vode i ostavite biljku nekoliko mjeseci bez hranjenja.

4. Loša kvaliteta tla

Tlo koje ne drenira pravilno rezultira lošim prozračivanjem korijena i predisponira vašu biljku na trulež korijena, što će rezultirati žutim lišćem vašeg Anthuriuma.

Tlo s nedostatkom hranjivih tvari također će uzrokovati simptome nedostatka hranjivih tvari u vašoj biljci, uključujući klorozu lišća.

wop gij3478zg9347hgzu3h4giu3hnutgnntht

Ako mislite da će vaš Anthurim možda trebati presaditi u prikladnije tlo, jednaka mješavina treseta, borove kore i perlita idealna je za većinu situacija. To će osigurati dobro drenirajuće, blago kiselo tlo, s dovoljno hranjivih tvari da vaš Anthurium bude sretan i uspješan.

5. Previše sunčeve svjetlosti čest je uzrok žućenja lišća anthuriuma

Mnogi ljudi misle da su kućne biljke najsretnije na izravnoj, punoj sunčevoj svjetlosti. Međutim, to je rijetko slučaj. Većina popularnih biljaka u našim domovima potječe iz tropskih sredina, gdje rastu ispod šumskih krošnji, primajući samo neizravnu sunčevu svjetlost.

Ako vidite da lišće vašeg Anthuriuma postaje žuto, provjerite količinu svjetlosti koju dobiva. Prekomjerna svjetlost prouzročit će da lišće progresivno postaje žuto, au ekstremnim situacijama lišće će također razviti smeđe rubove ili tragove opeklina.

Premjestite svoj Anthurium na mjesto koje dobiva uglavnom neizravno svjetlo. Prozor okrenut prema sjeveru, zapadu ili istoku je u redu, ali ako je vaš Anthurium u prostoriji s prozorima okrenutim prema jugu, držite ga daleko od prozora kako biste izbjegli izravnu sunčevu svjetlost ili upotrijebite nešto da ga zasjenite od izravnog sunčevog svjetla.

S druge strane, premalo sunčeve svjetlosti obično će uzrokovati da lišće vaše biljke postane tamnije zelene boje. Glavni problem s nedostatkom svjetla je taj što ne proizvode cvjetove u uvjetima slabog osvjetljenja.

6. Temperaturni stres

Biljke anthurijuma uspijevaju na temperaturama od 21-29°C. Niže temperature mogu uzrokovati stres biljaka i klorozu u lišću. Kloroza je razgradnja klorofila i proizvodi pjegave listove sa smanjenom proizvodnjom energije. Za proizvodnju cvijeća i rast korijena biljaka, minimalna temperatura okoliša je 16°C.

Temperatura bi uvijek trebala biti što je moguće konstantnija. Postrojenje treba biti udaljeno od ekstremnih temperatura, kao što su hladni otvori za klimatizaciju i vrući radijatori.

wop gn845gzh347uhg43uoihb34uzhb54

Njega Anthuriuma

Najotpornije su biljke koje imaju optimalno okruženje s adekvatnim zahtjevima za vodom, hranjivim tvarima, sunčevom svjetlošću i temperaturom. Kako biste osigurali da vaš Anthurium ostane zdrav i da nikada ne morate imati posla sa žutim lišćem, slijedite ove brze savjete za njegu Anthuriuma.

 • Održavajte temperaturu na 21-29 °C kako bi vaš Anthurium bio zadovoljan.
 • Koristite dobro drenirano tlo kako biste spriječili truljenje korijena i stabljike (odličan je jednaki dijelovi tresetne mahovine, kore bora i perlita).
 • Svijetli, neizravni svjetlosni uvjeti su najbolji.
 • Osigurajte visoku vlažnost.
 • Gnojite jednom mjesečno tijekom vegetacije koristeći 1/4 jačine vodotopivog gnojiva.
 • Uklonite mrtvo lišće kako biste stvorili optimalno okruženje za zdravo lišće.
 • Spremnik bi trebao biti samo malo veći od veličine biljke, kako bi se smanjio rizik od prekomjernog zalijevanja.

Raspored zalijevanja

Anthurium ima različite potrebe za vodom ovisno o godišnjem dobu. Zimi će vaša biljka rasti puno sporije, ako uopće, i zahtijevat će mnogo manje vode nego ljeti.

Osim toga, više temperature ljeti će povećati isparavanje vode iz tla i transpiraciju iz lišća. Prije nego što nastavite, redovito provjeravajte svoju biljku da vidite treba li je zalijevati.

Koji su brzi savjeti koji će mi pomoći pri presađivanju Anthuriuma?

Temeljito zalijte biljku prije nego što presadite. Kada izvlačite korijenje iz izvornog spremnika, vlažni korijenski sustav lakše je premjestiti. Presadite u posudu samo malo veću od prethodne. Po mogućnosti odaberite poroznu glinenu posudu s drenažnim rupama i upotrijebite dobro drenirajuću, laganu mješavinu za posude kao što je mješavina treseta, borove kore i perlita.

Zašto moje cvijeće nije crveno?

Cvjetovi anthurijuma mogu promijeniti boju kao odgovor na stres. Nepravilno zalijevanje, višak svjetla, previše ili premalo gnojiva, niska vlažnost i nepravilne temperature mogu uzrokovati žuto ili zeleno cvijeće. Slijedite najbolje prakse njege Anthuriuma kako biste osigurali da vaša biljka uspijeva!

Zadnja riječ

Iako postoji nekoliko razloga zašto bi vam lišće Anthuriuma moglo požutjeti, zaista nije teško identificirati uzrok i popraviti ga. Samo riješite svaki od gore navedenih problema i osigurajte dobre uvjete za rast za svoju biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za početnike Sukulenti

29 najboljih sobnih biljaka za početnike koje izgledaju nevjerojatno

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Pojavljuju se korijeni biljaka: kako to popraviti

Uzgoj povrća Voćnjak i uzgoj voća

Kada su jagode u sezoni? Evo kada većina jagoda sazrije

Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati kikiriki

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za kalateju Warscewiczii