Kako prozračiti tlo u lončanicama

Izgleda li vaša biljka u posudi blijeda ili žuta i općenito nije previše sretna? Ako vaše biljke ne uspijevaju, možda ćete morati prozračiti tlo u biljkama u posudama kako biste povećali drenažu i protok zraka kako biste poboljšali zdravlje korijena.

Kako prozračiti tlo u lončanicama? Možete prozračiti tlo u lončanicama tako da razbijete postojeće tlo, pomiješate aditive za prozračivanje u tlo, promijenite u poroznu posudu ili promijenite u lakšu, prozračnu mješavinu zemlje.

Biljke u posudama trebaju dobro prozračeno tlo kako bi donijele kisik do korijena, ali ne mogu se osloniti na prirodne aeratore, poput crva i drugih podzemnih bušotina, da za njih naprave zračne tunele. Istražimo nekoliko jednostavnih načina da svojim biljkama dobijete dah života koji im je potreban!

Voda je dobra stvar za biljke, zar ne? To je jedan od četiri bitna elementa koja su svim biljkama potrebna za rast: zrak, voda, hranjive tvari i sunčeva svjetlost. Problem je što kada je tlo biljke prezasićeno, ono blokira jedan od bitnih elemenata: zrak. To je slično utapanju korijena vaše biljke.

Biljke mogu preživjeti povremeno prekomjerno zalijevanje, ali ako im više puta date previše vode i nema načina da kisik uđe u tlo, da ga korijenje apsorbira. Biljke trebaju rahlu, dobro prozračnu zemlju da bi bile zdrave.

Dva od najvažnijih bioloških procesa koje biljke provode su fotosinteza i disanje. Fotosinteza se odvija u zelenim tkivima biljaka i pretvara svjetlosnu energiju i ugljični dioksid u šećere. Disanje uzima te šećere i zajedno s kisikom proizvodi energiju, zajedno s vodom i ugljičnim dioksidom.

Biljke koje ne mogu apsorbirati kisik iz svog korijena nisu u stanju nastaviti jedan od najvažnijih procesa koji ih održava na životu. Zbog toga je toliko važno osigurati dobru prozračnost biljnog tla i zašto prekomjerno zalijevanje biljaka može imati tako katastrofalan učinak na njihovo zdravlje.

Opasnosti od slabo prozračenog ili vlažnog korijena

Jednom kada se korijenje predugo ostavi u slabo prozračenom ili prezalivenom tlu, prijeti opasnost od gubitka biljke:

 • Korijeni ne mogu uzeti zrak i dostaviti ga biljci.
 • Korijenje je oslabljeno i postaje osjetljivo na štetne bakterije i gljivice.
 • Ovi organizmi napadaju korijenje uzrokujući oštećenje i uništenje te konačno propadanje biljke ako se ne liječi brzo.

Kako prozračiti tlo u lončanicama

Kretanje zraka kroz tlo prilično je jednostavno. Kako ćete pristupiti prozračivanju ovisi o zdravlju vaše biljke i kada prozračivate.

Sađenje nove biljke

Ako je prvi dan i tek stavljate svoju novu biljku u posudu, postoje načini da to učinite koji osiguravaju zdrav početak vašeg prijatelja u posudi.

Odabir tla

Ne želite iskopati prljavštinu iz vrta ili samo staviti bilo kakvu staru zemlju svoje biljke. Dobro tlo za lončanice treba osigurati ravnotežu drenaže, prozračivanja, zadržavanja vlage i sadržaja hranjivih tvari te treba biti prilagođeno vrsti biljke koju uzgajate.

Postoji mnogo različitih materijala koje možete dodati svojoj mješavini zemlje kako biste povećali prozračivanje i drenažu. Ovi materijali pomažu u prozračivanju tla u biljkama u lončanicama dok održavaju vlagu u različitom stupnju.

Uobičajeni aditivi za prozračivanje tla u lončanicama

 • Perlit: Lagana i prozračna, ova vulkanska stijena poboljšava drenažu i prozračivanje. Stiropor je ponekad zamjena za perlit u jeftinim mješavinama za posude. Više je punilo prostora nego aerator.
 • Krupni pijesak: velike čestice pijeska pomažu u razbijanju gušćeg tla i poboljšavaju drenažu.
 • Vermikulit: Mineral koji nastaje zagrijavanjem liskuna; poboljšava prozračivanje tla, zadržavajući vodu i minerale koji se polako oslobađaju kako biljke to zahtijevaju. Idealno za biljke koje imaju veće zahtjeve za vodom.
 • Tresetna mahovina: materijal napravljen od raspadajućih biljaka i mahovina. Može zadržati puno vlage i otpustiti je kada je potrebno, dok ostaje lagan i osigurava razumnu aeraciju.
 • Sphagnum mahovina: močvarna mahovina koja se suši i koristi u tlima za poboljšanje zadržavanja vlage i prozračivanja. Najčešće se koristi u visećim biljkama koje se brzo suše, ali se također ne mogu previše zalijevati.

Ukratko, sastav tla koji koristite puno znači. Pazite da odaberete smjesu koja je dovoljno labava da osigura prostor za disanje korijena i koja sadrži nešto materijala koji upija vlagu da zadrži vodu i otpusti je prema potrebi. Pravo tlo dostavit će hranjive tvari i podržati rast korijena.

Dobar osnovni recept za lončanice koji često koristim je;

Pobrinite se da vaša posuda ima protok zraka

Nakon što dobijete dobro tlo, vrijeme je da provjerite hoće li vaša posuda surađivati ​​pružajući protok zraka. Ako imate najbolje tlo koje postoji, ali vaša posuda ne dopušta ulazak zraka (ili izlazak vode), prozračivanje će biti značajno smanjeno.

Način prozračivanja vaše biljke ovisi o vrsti posude koju imate:

Glinene posude

Glinene posude su odlične za prirodno prozračivanje tla zbog porozne prirode gline. To omogućuje da zrak i voda slobodno putuju kroz stjenke posude, povećavajući protok zraka do korijena.

Porozna priroda gline također će povećati gubitak vode iz posude, što će dovesti do povećanih potreba za zalijevanjem vaše biljke. Ovo može biti od velike pomoći za biljke koje ne vole dugo stajati u vlažnom tlu.

Plastične posude

Za razliku od gline, plastika nije ni porozna ni prozračna. Doista zadržava vlagu i sprječava izmjenu zraka. Iako jedna prednost može biti to što ove posude morate manje zalijevati, nedostatak je što je vrlo lako prezalijevati biljku u plastičnoj posudi i značajno smanjiti prozračivanje. Zalijevanje se mora promatrati mnogo pažljivije.

Ako vaša posuda nema rupe za drenažu, lagano ih napravite. Pomoću čavala ili bušilice (s malim bitom) napravite nekoliko malih rupa oko posude. Nije dovoljno velika da zemlja može ispasti. Dovoljno velik da omogući zraku da prođe u tlo i da se višak vode ocijedi.

Dekorativne metalne i keramičke posude

Ne može se puno učiniti da se poveća poroznost ili protok zraka ovih posuda. Ako je vaš spremnik dovoljno velik, jedna je mogućnost da udvostručite svoju biljku:

 • Stavite kamenje ili kamenje na dno ukrasne posude
 • Posadite svoju biljku u plastičnu ili glinenu posudu koja je malo manja od ukrasne vanjske posude. Uvjerite se da unutarnja posuda ima rupe za drenažu.
 • Unutarnju posudu stavite na kamenje u ukrasnoj posudi. To vam omogućuje da uživate u sjajnoj estetici ukrasne posude, a istovremeno osiguravate da vaše lončanice imaju odličnu drenažu i prozračivanje.

Ovo je tehnika koju koristim s gotovo svim mojim sobnim biljkama. Sviđa mi se raznolikost mogućnosti korištenja prekrasnih ukrasnih posuda, koje stvarno doprinose ljepoti mojih biljaka i mog doma.

Kako prozračiti tlo u lončanicama sa štapićima

Štapići za jelo, plastična mješalica ili čvrsta slamka – bilo koji od ovih predmeta može se koristiti kada je biljka već u posudi, za prozračivanje tla. Možete koristiti ovaj praktičan kućanski predmet za bušenje rupa u tlu, blizu korijena, kako biste nježno popustili prljavštinu oko sebe.

Ako to učinite u zdravom, suhom tlu prije nego što zalijete biljku, poboljšat ćete protok zraka do korijena i smanjiti rizik od zalijevanja tla prilikom zalijevanja.

Prozračivanje biljke u posudi koja je već previše zalijevana

Dakle, iako je donekle lako ugraditi prozračivanje kada svježe sadite biljku, malo je drugačije kada primijetite biljku koja se već bori s slabo prozračenim ili prezalivenim tlom.

Prvo, ovisi o tome koliko dugo biljka pati i kakve simptome vidite.

Znakovi da je vaša biljka previše zalivena

 • Uvelo ili požutjelo lišće: ako vaša biljka izgleda umorno i nezdravo, ali je tlo mokro na dodir, možete biti sigurni da je imala previše vode i da je možda došlo do truleži korijena.
 • Mali mjehurići na lišću: Ovi mjehurići su zapravo edem , siguran znak da vaša biljka upija više vode nego što može iskoristiti.
 • smeđe lišće: Sada, smeđe lišće može vas ostaviti da se pitate jeste li premalo ili pretjerano zalijevati. Morat ćete staviti prst u tlo da saznate. Ako je tlo ispod gornjeg sloja suho, možda joj treba malo vode. Ali ako je mokro, posmeđivanje može biti posljedica stresa od prevelike količine vode.
 • Pokvareni miris: ako miriše kao da nešto trune u tlu vaše biljke, vjerojatno ste u pravu. Tamo mogu rasti bakterije ili gljive, iskorištavajući prednost korijenskog sustava koji je preslab da bi se branio. Ako je infekcija imala puno vremena da napreduje, možda imate posla s truljenjem korijena.

Prozračite tlo u lončanicama kako biste ih oživjeli

Osim u slučajevima kada je trulež korijena oštetila tlo do točke bez povratka, većina prekomjernog zalijevanja može se popraviti.

Ako vaša biljka nije smrdljiva, a listovi su joj samo malo uvenuli, suzdržavanje od zalijevanja nekoliko dana i lagano prozračivanje tla prstom ili štapićem može biti sve što trebate učiniti kako biste osušili tlo. 

Presađivanje biljke u natopljeno tlo

Ako su vas uvenulo lišće i smrdljiv miris upozorili na činjenicu da se vaša biljka utapa u vlastitom domu, vjerojatno je vrijeme za presađivanje.

Pogotovo ako tlo ima truli miris, ne može se ponovno koristiti. Taj miris je znak da su bakterije ili gljivice žive i zdrave u prljavštini. Ako vratite svoju biljku u nju, isti problem se može ponoviti.

Ako ćete ponovno koristiti istu posudu, prvo ju operite:

 • Uklonite biljku
 • Nježno otresite svu zemlju s nje
 • Isperite korijenje, osušite ga kako biste uklonili višak vlage

Zatim ostavite biljku na sigurno u čistu, praznu vreću za smeće dok pripremate njen čisti novi dom.

Potopite posudu u nježnu otopinu izbjeljivača 30 minuta. Dobro isperite i osušite. Napunite ga novom zemljom: hranjivim tvarima bogato, pahuljasto tlo s puno aeratora.

Nježno odrežite korijenje biljke, odrežite sve što izgleda oštećeno. Pažljivo stavite biljku u njenu novu posudu i dobro je zalijte tik uz korijenje. Sljedećih dana zalijevajte vrlo pažljivo, samo po potrebi.

Savjet: Nemojte zalijevati prema rasporedu! Zalijevajte samo kada je tlo za lončanice prikladno suho, ovisno o potrebama biljke za vodom.

Vrijeme oporavka

Vašoj biljci može trebati nekoliko tjedana da ponovno izgleda zdravo, ali u većini slučajeva biljke će se oporaviti. Ako odvojite vrijeme za prozračivanje tla u biljkama u lončanicama i osigurate odgovarajuću drenažu, vaše će biljke očuvati zdrave i živjeti mnogo duži i zdraviji život!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako čuvati lukovice tulipana?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Koje povrće daje najveće prinose

Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

Što bi vrtlari trebali učiniti u jesen?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja kalateja umire? (uzroci i rješenja)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako zadržati ružičastu boju hortenzija: tajna je u tlu