Plastične i glinene posude za biljke: prednosti i nedostaci

wop Posude786594343

Za neke biljke nije bitno u koju vrstu posude ćete ih staviti; oni su zadovoljni što mogu nastaviti sa svojim poslom bez brige o vrsti “doma” u kojem se nalaze. Ipak, za neke je najbolje staviti ih u posudu koji više odgovara njihovim potrebama. Ovaj će članak objasniti prednosti i nedostatke plastičnih u odnosu na glinene posude za biljke kako bi vam pomogao da znate koje i kada koristiti.

Što je bolje, plastične ili glinene posude za biljke? Plastične i glinene posude imaju različite karakteristike i utječu na uvjete tla za vaše biljke. Općenito, biljke koje preferiraju vlažno tlo bolje su prikladne za plastične posude; biljke koje preferiraju suše tlo bolje su prikladne za glinene posude.

Da malo bolje objasnimo, razgovarajmo o ovim vrstama posude, njihovim općim atributima, zašto rade bolje za neke biljke od drugih, te njihovim općim prednostima i nedostacima.

Plastične i glinene posude – zašto su važne

Prije nego što krenemo dalje, važno je spomenuti jednu stvar;

Razumijevanje utjecaja vašeg izbora posude važnije je od samog materijala. U plastičnoj posudi možete uzgajati bilo koju biljku, a isto je i sa glinenom posudom.

Sve dok razumijete kakav će utjecaj imati materijal za posude, možete se prilagoditi tome. Naravno, lakše ćete odabrati posude koje odgovaraju potrebama njege vaših biljaka, ali nema čvrstih pravila.

Plastične posude

Kada uđete u bilo koji vrtić ili vrtlarski centar, primijetit ćete da postoji veliki izbor plastičnih posuda. Vjerojatno više od bilo koje druge vrste materijala.

Posude od plastike ili stakloplastike najčešće su posude za unutarnje i vanjsko vrtlarstvo. Zbog procesa proizvodnje mogu se izrađivati ​​jeftino i dolaze u raznim bojama, veličinama i oblicima. Što je veliki dio njihove privlačnosti – lako je pronaći plastičnu posudu koji odgovara vašem stilu i ukusu. 

Kada kupujete posude od plastike ili stakloplastike, potražite one koje su čvrste i malo fleksibilne. One će bolje izdržati vrijeme i godišnja doba od onih tankih i krutih.

Dakle, za koje biljke trebate koristiti plastične posude? Plastične posude najbolje rade za biljke koje vole da njihova zemlja ostane na vlažnoj strani, umjesto da se brzo osuše. Plastika nije porozan materijal tako da se kretanje zraka ne događa kroz stranice posude. Nakon zalijevanja vaše biljke, tlo će ostati vlažno dulje vrijeme, zadržavajući više vode u zoni korijena.

Plastične posude također dobro funkcioniraju za vrtlare u zatvorenom prostoru koji rijetko zalijevaju ili se ne sjeti zalijevati svoje biljke.

wop Posude857923

Prednosti plastičnih posuda

 • Održavajte tlo vlažnijim zbog neporoznih stjenki koje minimiziraju kretanje zraka unutar i izvan zone korijena. Povoljno za biljke koje trebaju više vode.
 • Neograničena raznolikost boja i veličina koje odgovaraju vašem stilu ukrašavanja. Možete birati između duginih boja i kružnih, kvadratnih ili čak pravokutnih oblika.
 • Plastika je jaka i fleksibilna , što je čini tako da je ne treba često mijenjati zbog svoje izdržljivosti.
 • Vrlo su lagane. Ovo je velika prednost ako često premještate svoje biljke, bilo da redovito premještate namještaj ili svoje biljke premještate na različita mjesta u vašem domu ovisno o godišnjem dobu i količini svjetlosti koja ulazi kroz različite prozore.
 • Jeftine. Injekciono prešanje je dobro korišten proizvodni proces koji se može izvesti jeftino, zadržavajući cijenu plastičnih posuda mnogo nižom od ostalih materijala.
 • Lako je dodati dodatne drenažne rupe. Ako kupite plastičnu posudu koji nema rupe za drenažu na dnu, lako ih je dodati ako imate pristup bušilici.
 • Plastiku je lako sterilizirati ako imate problema s gljivičnim bolestima ili želite biti sigurni da se vaša posuda čisti prije upotrebe na novoj/drugačiji biljci.
 • Mnoge plastične posude izrađene su od recikliranih materijala, što pomaže smanjiti vaš “otisak” na okoliš.

Nedostaci plastičnih posuda

 • Plastika s vremenom može postati lomljiva i popucati, pogotovo ako su posude izložene niskim temperaturama (veći problem ako su vani, pogotovo ako ih ostavite na otvorenom da prezime). Također mogu postati lomljivi ako su izloženi značajnom UV zračenju.
 • Lakše je pretjerano zaliti svoje biljke. Uz povećano zadržavanje vlage, lakše je stvoriti vlažno tlo koje može naštetiti vašim biljkama.
 • Sklonije prevrtanju. Lagane posude mogu biti korisne ako ih često premještate, ali lakoća plastičnih posuda također znači da su skloniji prevrtanju, čak i kada su napunjeni zemljom. To može biti problematično ako se vaše biljke nalaze u području koje bi djeca ili kućni ljubimci mogla srušiti ili u vjetrovitim uvjetima vani.
 • Kada se odlože, stvaraju plastični otpad osim ako se pažljivo ne recikliraju.

Glinene posude

Postoje zapravo dvije različite vrste glinenih posuda: one koje su neglazirane, tj. od terakote, i neglazirane glinene posude. Obje vrste imaju malo različite prednosti i nedostatke pa je najbolje razgovarati o njima zasebno.

Terakota 

Za neke ljude, posude od terakote su esencijalna, tradicionalna opcija za vaše lončanice. Stoljećima se koriste za smještaj i zatvorenih i vanjskih biljaka. Prirodna glina se peče na niskoj temperaturi u pećima; minerali u glini se djelomično tope, što rezultira stvrdnutim, ali poroznim materijalom.

Spojevi željeza u glini daju posudama od terakote njihovu zemljanu boju. Većina posuda dolazi u dobro poznatoj blatnjavo crvenkastoj boji, ali su dostupne u nijansi boja u rasponu od crvene, narančaste, žute, smeđe, bijele do svijetlosive, ovisno o sadržaju gline i odakle dolazi.

Kada je onda najbolje koristiti posude od terakote? Budući da je terakota poroznija od plastike, postoji dobro kretanje zraka kroz bočne stjenke posude, što brže isušuje tlo. Ovo je sjajno ako imate biljku koja preferira da joj korijenje bude lagano suho, dopuštajući da se zemlja više osuši između zalijevanja.

wop gklojaes

Prednosti posuda od terakote

 • Terakota je izdržljiv, prirodan materijal. Neki ljudi to više vole od plastičnih posuda.
 • Imaju tradicionalnu estetiku koja se uklapa u mnoge dekore. Kako stare, poprimaju svojevrsnu patinu, dodajući im šarm.
 • Njihova težina znači da su stabilniji i postojaniji, pa se ne prevrću tako lako kao plastične posude. To može biti velika prednost ako imate kućne ljubimce ili djecu koja su sklona prevrtanju biljaka.
 • Kada se koristi izvan teških glinenih zidova, pomaže u ublažavanju temperaturnih promjena, koje mogu opteretiti i oštetiti korijenje biljke.

Nedostaci posuda od terakote

 • Lako se lome, puno lakše od plastike. Ako posude od terakote imate na otvorenom, ciklus smrzavanja/odmrzavanja može uzrokovati njihovo pucanje i lomljenje kada temperature padnu prenisko. Kada se slome, oštri rubovi su opasniji od slomljene plastike.
 • Terakota je puno, puno teža od plastičnih posuda. To ponekad može imati svoje prednosti, ali povećana težina može biti problematična ako imate velike biljke u posudama po kojima se često krećete.
 • Zbog svoje poroznosti, nakupljat će neugledne nakupine soli od gnojiva na vanjskoj strani. Kako voda isparava kroz zidove, sol se također kreće kroz njih, ostavljajući za sobom bjelkasti, praškasti film. Može se izribati 
 • Nešto skuplje od plastičnih posuda, iako je trošak još uvijek manji od okićenih.
 • Teže je dodati dodatnu drenažu. Ako kupite posude koje nemaju rupe za drenažu na dnu – iako je rijetko pronaći one bez rupa – u njih je mnogo teže izbušiti rupe. Korištenje nastavka za zidanje izuzetno pomaže, sprječavajući pucanje posude u procesu.

Glazirana glina 

Zašto birati između plastičnih i glinenih posuda, kada možete imati najbolje od oba svijeta. Glazirane glinene posude donekle su između plastičnih i neglaziranih glinenih posuda. Kao i posude od terakote, izrađuju se pečenjem gline u pećima, ali se zatim boje ili glaziraju ukrasnim bojama i dizajnom. To rezultira posudama koje imaju atribute i plastičnih i posuda od terakote.

Kada trebate koristiti glazirane glinene posude? Glazirane glinene posude kombiniraju mnoge značajke posude od terakote i plastike. Glazirana glina izgleda fantastično i održava tlo vlažnijim nego kada koristite posude od terakote.

wop jgbjalnga

Prednosti glaziranih glinenih posuda

 • Glazirana glina je dobar međuprostor između dvije vrste posuda. Ne zadržavaju toliko vlage kao plastika, ali se ne suše tako brzo kao terakota.
 • Dostupan u više dezena i boja od sadilica za terakotu zbog tehnike ostakljenja.
 • Teške posude su dobri ako imate biljke koje su visoke ili imate biljke u posudama na području gdje bi se mogle prevrnuti.

Nedostaci glaziranih glinenih posuda

 • Teške poput posuda od terakote, što ih čini većim zadatkom.
 • Imaju višu cijenu od neglazirane terakote. Trošak ovisi o zamršenosti ostakljenja i dizajna.
 • Može puknuti i slomiti se poput terakote, posebno kada je podvrgnut niskim temperaturama.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides)

Briga za Pileu Involucratu – Kako uzgajati biljku prijateljstva

Sobne biljke Kaktusi Razmnožavanje sobnih biljaka Sukulenti

Kako razmnožavati kaktuse

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

7 uzroka smeđeg lišća kod begonija (i rješenja)