Kako orezati sansevijeriju: vodič korak po korak

Sansevijerije mogu narasti do impresivne visine i preko jednog metra visoke ako im dopustite, a biljka će se širiti prema van kako novi listovi izniknu iz rizoma ispod tla. U nekom trenutku možda ćete morati pospremiti stvari, a važno je znati kako pravilno orezati sansevijeriju kako bi vaša biljka bila dobrog zdravlja i dobrog izgleda.

Kako orezati sansevijeriju : Pregledajte ima li znakova oštećenja ili lošeg zdravlja na biljci. Orezujte da biste vratili oblik, smanjili veličinu i poboljšali izgled vaše sansevijerije. Upotrijebite oštre, sterilne škare ili oštar nož da odrežite odabrano lišće na liniji tla. Uklonite oštećene i zrele listove radije nego novo lišće.

Kada orezati sansevijeriju

Sansevijerije su na glasu otporne i prilično sporo rastu, pa će vjerojatno vrlo dobro podnijeti obrezivanje u bilo koje doba godine. Međutim, kako biste svojoj biljci dali najbolje šanse za napredovanje nakon rezidbe, najbolje je to učiniti kada biljka aktivno raste, idealno u proljeće ili rano ljeto.

Obrezivanje dovodi sansevijerije pod stres, pa ako je vaša sansevijerija lošeg zdravlja, bolje je prvo poboljšati opće mjere njege , potaknuti novi zdrav rast, a zatim orezati sansevijeriju kako biste potaknuli brzi oporavak.

Zašto biste trebali orezati svoju sansevijeriju?

Sansevijeriji ne treba orezivanje tako često kao neke biljke, ali postoje tri glavna razloga zašto biste svoje s vremena na vrijeme trebali orezati;

Održavajte veličinu svoje sansevijerije

Sansevijerije povećavaju se u veličini širenjem iz rizoma ispod tla. Novi listovi progresivno će povećati širenje biljke i uskoro ćete otkriti da potpuno ispunjava posudu u kojoj se nalazi. To može dovesti do toga da se vaša biljka veže za korijen, što će utjecati na zdravlje i zaustaviti rast vaše sansevijerije.

Korijeni sansevijerija mogu biti prilično veliki u usporedbi s veličinom biljke u cjelini. Biljka koja izgleda prilično udobno u svojoj posudi može imati korijenje koje je čvrsto namotano oko unutrašnjosti posude.

Ako želite zadržati veličinu svoje biljke, a da je ne morate presađivati ​​u veću posudu, onda je redovita rezidba važna stvar.

Osim toga, listovi sansevijerije nastavljaju rasti u visini već neko vrijeme, a biljka koja je relativno mala kada se kupi, uskoro može imati visoke listove. Jedan od načina da se tome suprotstavite je orezivanje najviših listova. To pomaže u održavanju umjerenije visine.

Za uklanjanje oštećenog ili starog lišća

Listovi sansevijerije su tako zanimljiva značajka, a pojedinačni listovi mogu trajati godinama. No, sva oštećenja koja se na njima pojave ostaju na lišću trajno. Manji propusti u njezi, kao što su pretjerano sunce, prekomjerno zalijevanje ili najezda štetnika, mogu dovesti do oštećenih listova koji nakon nekog vremena počinju izgledati neugledno.

Srećom, možete vratiti dobar izgled svojoj biljci tako što ćete odrezati sve listove koji počinju izgledati pomalo neugledno, a novi, savršeno oblikovani listovi uskoro će niknuti kako bi ih zamijenili, pod uvjetom da se dobro brinete o svojoj biljci.

Za poboljšanje oblika vaše biljke

Iako sansevijerije imaju reputaciju da ih je teško ubiti, relativno ih je teško održavati u savršenom stanju. Listovi imaju tendenciju uvijanja, padanja ili savijanja u različitim smjerovima, što može utjecati na izgled vaše biljke.

Ako vaša biljka počne izgledati kao da lišće sve radi svoje, obrezivanje je izvrsna prilika da je pospremite, vratite simetriju i brzo i jednostavno riješite razne probleme.

Koja mi je oprema potrebna

Srećom, vrlo malo. Evo što koristim da proces učinim što jednostavnijim.

Oštar nož, škare ili škare. Obično za ovaj posao pripremim i nož i par škara ili škara, jer mi nož pomaže odrezati lišće točno na liniji tla, a škarama ili škarama je lakše orezati lišće u središnjem dijelu biljke .

Koristite alkohol za trljanje ili kipuću vodu za sterilizaciju alata , čak i ako izgledaju kozmetički čisti. Vaši alati trebaju biti sterilni, jer je vrlo lako prenijeti bolest s jedne biljke na drugu prilikom rezidbe kućnih biljaka.

Odaberite čistu površinu s dovoljno prostora za obrezivanje sansevijerije. Obrezivanje može biti malo neuredno, jer ćete vjerojatno poremetiti dio tla, a na kraju ćete također ostati s dosta odrezanih listova. Čista klupa ili kuhinjski pult će biti u redu, ali odložite nekoliko listova novina ako obrezujete svoje sansevijerije na bilo koju površinu koja bi mogla zamrljati ili se oštetiti.

Kako orezati sansevijeriju

Obrezivanje sansevijerije prilično je jednostavan proces. Započnite pregledom svoje biljke kako biste provjerili zdravlje, oblik i veličinu. Razmislite kakav oblik i veličinu želite da vaša biljka bude na kraju procesa. To će vam pomoći da odredite koje lišće orezati.

Obično slijedim ova tri koraka za obrezivanje sansevijerije;

Smanjite širenje vaše sansevijerije

Započnite obrezivanje lišća oko ruba biljke, pod pretpostavkom da želite smanjiti veličinu biljke obrezivanjem, a ne samo ukloniti oštećeno lišće. Oštrim nožem odrežite svaki list što bliže liniji tla. Uklanjanje lista što bliže bazi poboljšat će kozmetički izgled vaše biljke. Panjevi s strmim lišćem općenito ne izgledaju sjajno, stoga je vrijedno dodatnog truda da lišće odsiječete što je niže moguće.

Najbolji način da to učinite je da držite vrh lista, malo pritisnete prema gore, držite nož paralelno s tlom i napravite jedan horizontalni rez preko lista.

Listovi sansevijerije mogu biti prilično čvrsti, tako da je potrebno malo truda da se svaki od njih presiječe. Pokušajte napraviti čist rez, a ne niz nazubljenih rezova. Neravni rub lista može povećati rizik od ulaska bolesti u odrezani panj.

Smanjite visinu vaše sansevijerije

Nakon što ste na svoje zadovoljstvo uklonili vanjske listove, usredotočite se na visinu biljke. Ciljajte svaki list koji je viši nego što želite da biljka bude i odrežite svaki list.

Za listove u unutrašnjosti biljke lakše ćete koristiti škare ili škare nego nož, ali je teže odrezati list točno u podnožju. Ne brinite o tome, jer nitko neće vidjeti lisne panjeve u unutrašnjosti biljke, pa će vaša biljka i dalje izgledati lijepo.

Uklonite oštećeno lišće

Nakon što ste obrezali svoju sansevijeriju na potrebnu veličinu, identificirajte sve oštećene ili deformirane listove koje želite obrezati kako biste poboljšali kozmetički izgled svoje biljke. Uvjerite se da njihovo uklanjanje neće ostaviti da vaša biljka izgleda iskrivljena ili rijetka. U redu je imati sobnu biljku koja ne izgleda savršeno, stoga se nemojte brinuti oko uklanjanja svakog lista s sitnom nesavršenošću.

Kada obrezujete sansevijeriju, pokušajte ne smanjiti veličinu biljke za više od jedne trećine odjednom. Rezidba je stresno iskustvo za vašu biljku, a previše je orezivanje može učiniti ranjivom na bolesti ili se može samo boriti nekoliko mjeseci nakon rezidbe ako odete predaleko.

Druga stvar koju bih savjetovao je obrezivanje dijelova lišća. Vrlo je primamljivo odrezati smeđe vrhove i ostaviti ostatak lišća, ali to nije učinkovito, jer odrezani kraj često i sam postaje smeđi, a to povećava rizik od bolesti za biljku.

Koliko često trebam orezati svoju sansevijeriju

Pod pretpostavkom da ste svoju biljku odrezali za jednu trećinu ili manje, možete očekivati ​​da će vašu biljku ponovno trebati orezati za 2-3 godine. Sansevijerije ne rastu posebno brzo, a ovisit će o uvjetima u kojima uzgajate svoju biljku. Mnogi ljudi uzgajaju sansevijerije u uvjetima slabijeg osvjetljenja u zatvorenom prostoru, što će značajno usporiti njihov rast.

Ne postoje stroga pravila o tome koliko često treba orezati svoju biljku. Zapravo, ako želite pustiti svoju sansevijeriju da raste do svog punog potencijala, možete je presaditi u veću posudu kako raste i, sve dok vam biljka izgleda dobro, ne morate je uopće orezati.

Mogu li uzgojiti nove sansevijerije iz reznica?

Apsolutno. Sansevijerije se vrlo lako razmnožavaju u tlu ili vodi iz lisnih reznica. Za to je potrebno malo vremena, ali je stvarno jednostavno. Ovo je izvrsna prilika da uzgajate nekoliko dodatnih sansevijerija za svoj dom ili da ih podijelite s prijateljima i obitelji.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: