Kako presaditi biljku koja ima veliki korijen

wop Veliki korijen89322

Posude ne rastu, pa naše biljke na kraju zahtijevaju više prostora. Presađivanje je rješenje, ali to je ozbiljna operacija za biljku, a loš trud može ih oštetiti. Pogledajmo kako prepoznati biljku sa velikim korijenom, zašto je to važno i najbolji način presađivanja biljke sa velikim korijenom.

Kako presaditi biljku koja ima veliki korijen: Nježno izvadite biljku iz posude i pregledajte korijenje. Orezite i otvorite gusto zbijeno korijenje. Odaberite odgovarajuću posudu, upotrijebite dobro usklađenu zemlju i presadite na istoj dubini kao i prije, pazeći da ne presadite.

Čitajte dalje kako biste naučili korak po korak koji trebate poduzeti kako biste identificirali biljku sa velikim korijenom i uspješno je presađivali.

Je li korijen vaše biljke velik?

Biljka sa velikim korijenom je ona čije je korijenje preplavilo njenu posudu. Normalno je imati nekoliko vidljivih korijena koji zaostaju, ali obilje korijenja koje izbija iz gornjeg sloja tla i drenažnih rupa može signalizirati problem.

Znakovi biljke sa velikim korijenom mogu biti nespecifični. Uključuju požutjelo lišće i usporen rast s manjim novim listovima, stabljikama i cvjetovima. Biljka može potpuno prestati rasti, a starije lišće može otpasti.

Budući da ovi simptomi nalikuju znakovima prekomjernog zalijevanja ili pothranjenosti, morat ćete istražiti korijenski sustav kako biste postavili sigurnu dijagnozu. Najbolji način za provjeru je izbaciti biljku iz posude i pregledati korijenje. (Pogledajte savjete u nastavku ako vaša biljka ne iskoči lako.)

Zdrava korijenska kugla ima labavu mrežu korijena. Oni drže oblik svoje posude i sadrže dovoljno vidljive zemlje.

Korijen biljke sa velikim korijenom zapetljanim je u gustu kuglu. Dugi korijeni okružuju korijensku kuglu. U uznapredovalom slučaju, većina tla će nestati. U ekstremnim situacijama, korijenje može silom izbaciti biljku iz posude ili čak razbiti posudu.

Zašto biste presađivali biljku koja ima veliki korijen?

Pretjerana veličina korijena je nezdrava za biljke. Kako se tlo troši, biljka će zakržljati. Biljka sa velikim korijenom brže se suši nakon zalijevanja, a unos hranjivih tvari je smanjen. Korijeni pod stresom mogu početi umirati. Težak slučaj može u biti zadaviti biljku.

Da biste ispravili stanje, biljke sa velikim korijenjem potrebno je presaditi. To može biti u veću posudu ili posudu iste veličine s podrezanim korijenjem i svježom zemljom.

Kada trebate presaditi?

Vrijeme presađivanja ovisi o vrsti biljke. Neke biljke imaju dobre rezultate kada im je korijen velik- bolje rastu, bolje cvjetaju i imaju manje problema sa štetočinama. Nekima, poput afričkih ljubičica, čini se da uska posuda podsjeća na njihove kamenite pukotine kod kuće.

Također, ne možete procijeniti korijenski sustav po tome koliko je biljka velika: neke male biljke imaju veliku korijensku kuglu, a neke velike biljke imaju male. Morate poznavati svoju biljku.

Zapamtite da presađivanje nije odluka koju treba donijeti olako. To je stresno za biljke i možete očekivati ​​neke zastoje dok se biljka oporavlja i pušta korijenje u novom prostoru. Neke biljke, kao što je Bougainvillea, imaju tendenciju da se biljka uklope i klonu mjesecima nakon toga. Očito, ne želite presaditi bolesnu biljku.

Osim ako ne koristite istu mješavinu u kojoj se biljka već nalazi, novo tlo je osjetljiva varijabla. Iznenadna razlika u razinama hranjivih tvari, pH i sastavu može šokirati biljku. Nova mješavina mogla bi sadržavati jaja i ličinke zemljanih komarca ili drugih štetnika.

Ako ste na ogradi, dobar test je li vašoj biljci sa velikim korijenjem potrebno presađivanje zabilježiti koliko je vremena potrebno da se posuda osuši nakon temeljitog zalijevanja. Ako se tlo za tri dana ponovno osuši, vrijeme je za preseljenje.

Odabir prave posude

wop Presadivanje8756

Veličina posude je važna. Ako namjeravate koristiti veću posudu, povećajte ga samo za jednu veličinu: od jednog do 5cm širu u promjeru. Presađivanje je problem jer korijenje neće imati dovoljno prodiranja da apsorbira vodu iz cijelog tla, što može dovesti do kroničnog prekomjernog zalijevanja i truljenja korijena.

Uzmite u obzir i materijal posude. Terakota diše i suši se brže od ostakljene, plastične ili druge zatvorene posude. Uskladite materijal s preferencijama vaše biljke.

Također pazite da posuda ima dovoljno drenaže. To može biti nekoliko skromnih rupa ili jedna velika. Ako se odlučite za jednu veliku rupu, možda biste je htjeli pokriti filterom za kavu. Manja rupa vjerojatno ne zahtijeva zaslon.

Kako presaditi biljku koja ima veliki korijen

Najbolje vrijeme za presađivanje je proljeće ili rano ljeto tako da će biljka imati cijelu vegetacijsku sezonu za oporavak. Biljka neće nužno isteći ako odaberete neko drugo doba godine, ali može se sporo vratiti.

Prije toga pripremite novo tlo. Ako nemate na raspolaganju postojeću mješavinu biljke, uskladite je što je više moguće. Biljke ne cijene brzu promjenu tla.

Zalijevajte oko 24 sata prije presađivanja. To održava korijenje fleksibilnim i manje sklonim oštećenjima, a pomaže tlu da zadrži svoj oblik. Suho tlo ima tendenciju raspadanja od korijenske kugle; nakvašeno tlo može popustiti, poremetiti strukturu korijena i napraviti nered.

Uklanjanje biljke

Ponekad biljka koja ima veliki korijen lako isklizne iz posude, ali ne uvijek. Tijesan primjerak možda treba malo nagovarati.

Svatko tko je vidio kako beton puca pod pritiskom temeljnog korijena zna da biljke imaju iznenađujuću snagu. Mogu vršiti veliki pritisak na stranice svoje posude, a vađenje biljke sa velikim korijenom može zahtijevati određeni napor.

Počnite tapkanjem posude sa svih strana. Ako se radi o manjoj posudi, držite je naopako s jednom rukom koja pokriva gornji dio tla. Stavite posudu prema dolje kako biste biljku izvukli iz posude. Težu posudu možete zarolati dok nježno tapkate biljku. Ponekad pomaže prstima izbaciti korijensku kuglu kroz rupe za odvod.

Ako to ne uspije, nemojte se ne povećavaju povući na stabljici biljke.

Ako je posuda fleksibilna, stisnite ga u različitim smjerovima kako biste popustili korijenski sustav. Ako imate posla s krutom posudom, umetnite dugačku nazubljenu oštricu između stranica posude i zemlje i gurnite je oko ruba.

Ako ništa drugo ne uspije, možda ćete morati razbiti ili izrezati posudu. Presađivanje nije za one slabog srca.

Ispitivanje korijena

Zdravi korijeni su bijele ili žućkaste boje, gipki i slatko miriše na zemlju. Nezdravo korijenje je kašasto, smeđe i smrdljivo: simptomi truleži korijena.

Truljenje korijena je ozbiljan problem; i ne, višak korijena ga ne čini boljim. Izrežite propadanje zajedno sa svim uvenutim ili trulim lišćem i presadite u svježu zemlju. Također uklonite sve cvjetove ili plodove. Ako ste prisiljeni podrezati značajnu količinu korijena, odrežite lišće natrag kako bi ga manji korijenski sustav mogao poduprijeti.

wop klgaceha

Rukovanje korijenima

Lagana operacija može biti potrebna za popravak stanja velikog korijena, ali je u redu. Uklanjanje dijela vanjskog korijena neće traumatizirati zdravu biljku. Cilj je omogućiti da se korijenski sustav proširi i preuzme hranjive tvari iz novog tla.

Biljka kojoj je korijen blago velik možda će trebati samo rezati kružno korijenje, a ostatak raspetljati… gusta podloga korijena može zahtijevati potpuno podrezivanje.

Prilagodite ove korake situaciji u biljci:

  • Kratko odrežite korijenje koje kruži oko sustava. Oni mogu zadaviti druge korijene. Provjerite je li oštrica sterilizirana: brzo umočenje u izopropil alkohol dobro funkcionira.
  • Upotrijebite oštar nož ili škare za rezidbu za obrijanje debelog čvora donjeg korijena s korijena.
  • Dajte biljci kojoj je korijen jako velik priliku da pobjegne tako što ćete napraviti okomite rezove u donjoj trećini preostale korijenske kugle … napravite tri do pet rezova ravnomjerno raspoređenih po obodu.
  • Ako na stranama postoji jako gust splet korijena, skinite vanjski sloj.
  • Kako bi korijenje lakše izraslo u novo tlo, upotrijebite prste ili alat s vilicom kako biste ih nježno raspetljali uz strane i vrh kugle zemlje.
  • Odrežite lišće u odnosu na to koliko ste korijenskog sustava uklonili. Manje korijena znači manje potpore za ostatak biljke, a njezini će resursi biti potrebni za ponovni rast sustava.

Obrezivanje korijena za održavanje veličine

Vaša biljka možda je već veličine koja vam se sviđa… ili možda jednostavno ne želite veću posudu. U tom slučaju, stanje velikog korijena možete liječiti obrezivanjem korijena biljke.

Oštrim, steriliziranim nožem odrežite do trećine korijenskog sustava odozdo. Narežite 1cm oko vanjske strane korijenske kugle. Presadite u istu posudu ili posudu iste veličine.

Dopunjavanje

Stavite sloj zemlje na dno posude kako biste zamijenili korijenje koje ste uklonili. Centrirajte biljku unutar posude. Linija tla trebala bi biti oko centimetar od ruba. Ako je biljka prenisko u posudi, uklonite je i dodajte još zemlje na dno – nemojte dodavati više zemlje na vrh.

Napunite sa strane svježom smjesom. Lagano nabijajte tlo kako biste uklonili zračne džepove, ali nemojte previše pritiskati i učiniti ga pretjerano kompaktnim. Trebao bi biti čvrst, ali pahuljast.

Temeljito zalijte. To pomaže tlu da se slegne oko korijena: dodajte mješavinu zemlje kako biste popunili sva udubljena mjesta koja se razviju.

wop gpjjmihpoqa

Naknadna njega

Dajte svojoj biljci malo TLC-a dok se oporavlja od presađivanja. Vratite svoju biljku na poznato mjesto, ali je zaštitite od vrućeg sunca na nekoliko dana… ili tjedana. Biljke se razlikuju po tome koliko im je vremena potrebno da se oporave, ovisno o njihovoj otpornosti i koliko je potrebno podrezivanje.

Pažljivo pazite na tlo i vodu. Sušenje mješavine može potrajati drugačije nego prije – ne želite utopiti korijenje koje se bori niti ih pustiti da se osuše. Lagani malč može pomoći da tlo ostane vlažno.

Odgodite gnojivo tijekom oporavka. Novo korijenje osjetljivo je na opekotine i ne treba ih šokirati tijekom ponovne aklimatizacije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više