29 najboljih sobnih biljaka za početnike koje izgledaju nevjerojatno

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno6894968554 wop

Ako za svoj dom želite odabrati lijepe sobne biljke koje se lako održavaju, ovaj članak može pomoći. Reći ću vam o 29 najboljih sobnih biljaka za početnike za koje je lako brinuti i koje će izgledati nevjerojatno u vašem domu. Uključio sam neke od svojih najdražih svih vremena za koje znam da će vam se svidjeti.

Koje su najbolje sobne biljke za početnike? Kućne biljke koje se lako održavaju i koje se lako uzgajaju i zahtijevaju minimalnu njegu dobar su izbor za početnike.

Bilo da ste početnik ili iskusan vrtlar, nesumnjivo ćete uživati ​​u biljci koja izgleda sjajno, a da vam ne zahtijeva previše vremena i pažnje. Također biste trebali potražiti biljku koja nema previše problema i osjetljivosti. U nastavku ćemo pobliže pogledati neke od najboljih sobnih biljaka koje se lako održavaju.

1. Peperomija

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno4658900645654 wop

Peperomia je izvrstan komad na stolu, stolu ili polici. Postoji preko 1000 vrsta Peperomia koje možete izabrati, a dolaze s debelim voštanim listovima otpornim na sušu u šarenim, čvrstim ili mramoriranim crvenim, ljubičastim, sivim ili zelenim nijansama.

Peperomije su odabrane zbog svojih prekrasnih, ukrasnih listova, koji dolaze u raznim oblicima, veličinama i bojama, ovisno o sorti.

Peperomia je odlična sobna biljka za početnike jer je prilično prašta i može izdržati pristojnu količinu zanemarivanja. Biljka može rasti sama ili u grupi s drugim sortama za interes. Ne naraste često preko 40cm i iako zahtijeva srednje do jako svjetlo, nije previše osjetljiv na svjetlosne fluktuacije.

Osigurajte biljku ilovastu zemlju (također uživa u zdepastoj zemlji za orhideje) s dobrom drenažom, stavite je u svijetlu prostoriju (ne zahtijeva izravnu sunčevu svjetlost) i zalijte je kada se gornja polovica tla osuši. To je sve što je potrebno da vaša Peperomia sretno raste.

Ako želite znati sve o brizi o sobnoj biljci Peperomia, ovdje sam napisao kompletan vodič .

2. Biljka pauk (Chlorophytum Comosum)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno5987433987534 wop

Pauk biljka, popularna je sobna biljka za početnike. Ova elegantna biljka ima duge zelene, kremaste i bijele listove poput mača koji rastu iz središnje točke u podnožju.

Ove su biljke čvrste, jednostavne za uzgoj i zahtijevaju minimalno održavanje. Najbolje uspijevaju u visećim košarama, ali također uspijevaju kada se stave na stol ili policu u svijetloj prostoriji (nije potrebna izravna sunčeva svjetlost). To je vrlo prilagodljiva sobna biljka, jer može rasti u gotovo svakom okruženju kada joj se da vrijeme da se “slegne”.

Biljka pauk nema štetnih reakcija na premještanje u novo okruženje, tako da nećete morati brinuti o premještanju u svoj dom.

Sve što je potrebno je svijetla točka i vlažno tlo kako bi biljka pauk bila sretna. Zalijevajte svoju biljku pauka samo ako je tlo suho. Pazite da ne pretjerate s zalivanjem biljke jer to može dovesti do uvenuća i truljenja korijena.

Najčešći problem s biljkama pauka je kada razviju smeđe vrhove listova.

3. Tradescantia Zebrina

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno8769455654654 wop

Ovo je dobra kućna biljka za početnika uglavnom zato što se smatra ‘teškom za ubijanje’. Ova atraktivna biljka, porijeklom iz Meksika, ima prugasto lišće i pokazuje rast na gornjoj površini. Ljubičasti rast je novi rast, dok je zeleni rast stariji rast. Ova biljka koja se lako uzgaja je cvjetnica koja obično cvjeta ljubičasto, ružičasto i bijelo, u proljeće ili rano ljeto.

Ovo je sjajna biljka s visećim košarama jer voli kaskadno padati, ali se može staviti i na visoku policu. Ova sobna biljka ima samo nekoliko zahtjeva, a dva od njih su visoka razina vlažnosti i vlažno tlo.

Ako živite u domu sa suhim zrakom, možda ćete morati uložiti malo truda u održavanje vlažnosti i održavanje tla vlažnim (ako se tlo potpuno osuši, korijenje bi moglo umrijeti). Grupiranje vaših sobnih biljaka, korištenje ladice za vlagu ili ulaganje u ovlaživač zraka dobro funkcioniraju za održavanje dobre razine vlažnosti.

Kako biljka raste, može početi izgledati mršavo i mršavo. To možete ispraviti rezanjem vrhova s ​​biljke. Dobro podrezivanje omogućuje biljci da ponovno naraste gusta i puna.

4. Aspidistra Elatior

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno578943334 wop

Dio je obitelji ljiljana, a porijeklom je iz Kine i Japana. Ova biljka je vrhunski izbor za početnike jer mogu podnijeti dosta zanemarivanja i žive do 50 godina.

Biljka lijevanog željeza ima tamnozelene listove duge šiljaste teksture i izgleda sjajno grupirano s drugim biljkama ili sama u kutu. Najveća prednost ove sobne biljke je što sporo raste. Svake godine daje samo nekoliko listova i neće prerasti svoje mjesto.

Možete očekivati ​​da će postrojenje za lijevano željezo biti lako zadovoljiti, jer dobro radi pri slabom osvjetljenju, niskoj vlažnosti i promjenjivim temperaturama. Iako će ova biljka jako dobro podnijeti zanemarivanje, neće biti tako sretna ako je pretjerate s vodom. Biljka iznad sjedi u mom hodniku i samo jednom tjedno provjeravam suhoću tla. Vjerojatno ovu biljku zalijevam samo jednom u 2-3 tjedna i ona uspijeva.

Apsolutno volim biljke od lijevanog željeza i toplo bih ih preporučio da dodaju malo zelenila vašem domu. 

5. Ficus Lyrata

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno958764040806544 wop

Ovo je moderna sobna biljka i pojavljuje se u mnogim modnim časopisima o uređenju interijera. Ovo je visoka stupasta biljka koja ne postaje jako grmovita. Izvrsno je punilo i zanimljiv komad za kutove i uske prostore. Listovi su veliki, voštani, tamnozeleni i u obliku violine, otuda i naziv.

Postoji zabluda da se je ovu biljku teško brinuti. Podrijetlom iz tropskih krajeva, ova posebna sobna biljka voli toplo, mokro i vlažno okruženje, što nije uvijek lako osigurati u prosječnom domu. Ipak, nemojte dopustiti da vas to uplaši.

Jednostavno dajte biljci jako filtrirano svjetlo i puno vode, a ona će vam zahvaliti za to svojim cvjetanjem.

Ova biljka zahtijeva nešto više pažnje od prosječne sobne biljke, tako da je stvarno prikladna samo za početnike koji imaju vremena i interesa za biljku. To je vrsta koja je podložna bolestima i napadima štetnika i često ćete takvu biljku pronaći s gljivama na lišću ili bolesnim pjegama. Također mogu početi opadati lišće ako su izloženi propuhu, velikim temperaturnim fluktuacijama i razinama vlažnosti koje se stalno mijenjaju.

Unatoč tome, Ova biljka može biti izvrsna biljka za nabavku ako želite usavršiti svoje vještine u njezi sobnih biljaka dok uživate u zadivljujućem lišću.

6. Madagaskarsko zmajevo drvo (Dracaena Marginata)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno897543534 wop

Dracaena Marginata jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka za početnike. Lako ga je uzgajati, a još lakše održavati. Ovo drvo na može narasti do skoro 2 metra tijekom 10 godina. Ima tanke, atraktivno zaobljene listove, koji mogu biti zeleni s crvenim vanjskim rubom, ili zeleni s crveno-žutom prugom kroz list, ili zeleni s vrlo debelim crvenim vanjskim rubovima.

Ove biljke uživaju u tlu za lonce koje se održava lagano vlažnim. Međutim, mnogi vlasnici izvijestili su da njihovo zmajevo stablo sa Madagaskara oživljava i uspijeva, čak i nakon mjeseci zanemarivanja i bez vode.

Početnici moraju obratiti pažnju na obrezivanje, kako bi se osiguralo da lišće raste uredno prema gore, a ne u svim različitim smjerovima. Pozornost se također mora posvetiti potencijalnoj zarazi brašnicom ili ljuskicom jer je biljka osjetljiva na te nevolje.

Listovi prirodno otpadaju s dna i mogu se jednostavno ukloniti. Treba napomenuti da je ovo stablo otrovno i za mačke i za pse. Čini se da privlači mačke (vole žvakati lišće), pa ovo nije najbolja opcija za početnike koji imaju kućne ljubimce.

7. Zamija (Zamioculcas Zamifolia)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno87953454343 wop

Ova biljka je izdržljiva s oštrim, šiljastim tamnozelenim listovima koji su voštani, glatki i sjajni. Uglavnom je lisnata biljka, rijetko cvjeta sredinom ljeta s malim, skromnim bijelim cvjetovima i nikad ne naraste više od 3 metra. Za početnike koji traže ultra čvrstu kućnu biljku, zamija je izvrstan izbor.

Ova biljka jedva primjećuje sušu i uvjete slabog osvjetljenja, iako preferira jarko neizravno sunčevo svjetlo i dobro drenirajuće tlo (svako dobro drenirano tlo je dobro). Biljci je potrebna voda samo kada je zemlja za lonce potpuno suha, a čak i ako je malo ostavite, neće pokazati ekstremne štetne učinke.

Iako nema potrebe za gnojidbom zamije, možete je gnojiti ljeti, dvostruko razrijeđenom biljnom hranom topljivom u vodi. Zamija je otporna na napade insekata i bolesti.

Nažalost, iako zamija izgleda sjajno i lako se održava, morat ćete oprati ruke nakon rukovanja s njom i držati djecu i kućne ljubimce podalje od grickanja i igranja jer je zamija otrovna.

8. Bromelija

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno5897344987345 wop

Bromelija je svijetla i vesela sobna biljka koja je dobar izbor i za početnike i za iskusne vrtlare. Bromelije potječu iz obitelji Ananas i divne su kada se o njima pravilno brine. Ove čvrste, dugotrajne biljke koje opraštaju unose dašak klase i boje u gotovo svaki dom.

U prirodi, bromelije rastu u vrućim okruženjima, pod krošnjama drveća. Kao takvi, uspijevaju na jakom, neizravnom svjetlu. Za najbolje rezultate, postavite ga blizu prozora s istočnim ili zapadnim izlaganjem.

Za početnike, zahtjevi za vodom su najbolja karakteristika. Bromelijadu trebate zalijevati samo jednom mjesečno.

Posadite bromeliju u dobro drenirano tlo s bogatom organskom tvari (medij za uzgoj orhideja je odličan), stavite je blizu prozora u svijetloj prostoriji i to je to – gledajte kako vaša biljka raste i napreduje. Nema potrebe gnojiti ili rezati bromelije, a iako su neke vrste sklone brašnastim bubama ili ljuski, to se vrlo rijetko događa.

9. Orhideja Phalaenopsis

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno78956449876544 wop

Orhideja Phalaenopsis, prekrasan je izbor sobne biljke. Uz zadivljujuće cvjetanje koje traje do 4 mjeseca i niske zahtjeve za njegom, toplo bih ih preporučio. Mnogi ljudi imaju pogrešan dojam da je za orhideje Phalaenopsis teško brinuti, ali ništa ne može biti dalje od istine.

Sjajna stvar kod orhideja Phalaenopsis je to što će cvjetati jednom ili dvaput godišnje nekoliko mjeseci, a orhideja može živjeti desetljećima ako se pravilno brine.

Ova vrsta orhideje ne smije se uzgajati u tlu i mora se saditi u koru jele, glinene kuglice ili mahovinu sfagnum.

Kako biste izbjegli prekomjerno zalijevanje, što je sigurna smrt za orhideju, prije ponovnog zalijevanja pobrinite se da se medij za posude potpuno osuši. Prilično je lako vidjeti je li orhideja uznemirena. Listovi trebaju biti kožasti i jaki, bogate zelene boje. Obratite pozornost na promjene u boji lišća ili znakove venuća ili naboranja lišća, što može ukazivati ​​na problem.

Phalaenopsis orhideje zahtijevaju pristojne količine neizravne sunčeve svjetlosti, ali imaju tendenciju da lako izgore. Jutarnje ili kasno poslijepodne izlaganje suncu je u redu, ali ne ostavljajte biljku predugo na suncu jer će uvenuti, izgorjeti i potencijalno uginuti.

Na ovoj stranici imam puno sadržaja o orhidejima Phalaenopsis. Neki kažu da sam opsjednut, ali ja se jednostavno nikad ne umorim od ovih nevjerojatnih biljaka. 

10. Kaktus

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno90864556565 wop

Kaktusi i sukulenti su odlične početne biljke za početnike. Kao sukulenti, oni imaju vrlo male potrebe za održavanjem i stoga su idealni za one koji zaborave zalijevati i brinuti se o biljkama.

Kako su vrlo prilagodljivi, skloni su preživjeti čak iu teškim okruženjima. Kaktuse jednostavno treba postaviti na svijetlo ili sunčano mjesto i rijetko ih zalijevati. Vodite računa o tome da tlo bude dobro drenirano – medij za tlo za kaktuse može se kupiti spreman za korištenje. 

11. Kineska biljka novca (Pilea Peperomioides)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno69804560954 wop

Ako imate policu ili stol koji treba malo zelenila, kineska biljka novca ili Pilea Peperomioides, koja često naraste samo do 25-30cm u visinu, savršen je izbor. Kineska biljka novca prilično je rijetka i tražena, pa ako ste dovoljno sretni da poznajete nekoga s njom, zatražite reznicu. Njegova rijetkost ne dolazi od toga što je biljka teška za uzgoj – zapravo, prilično je jednostavna za njegu.

Ova biljka treba dobro drenirajuće tlo i minimalnu količinu vode. Zalijevajte biljku tek kada se tlo osuši. Biljka će se lagano početi spuštati kada zatreba piće – samo je gledajte i ona će vam reći kada treba piće.

Kineska biljka novca voli sunčevu svjetlost i rasti će prema njoj (možda ćete primijetiti kako se lišće okreće prema sunčevoj svjetlosti), ali ne može imati izravnu sunčevu svjetlost jer će uvenuti i izgorjeti. Jednostavno ga postavite blizu prozora okrenutog prema istoku ili zapadu. Pilea Peperomioides možete posaditi u normalno tlo. U medij za uzgoj dodajte malo perlita za drenažu i trebao bi biti sretan.

12. Sretni Bambus

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno98065449085644 wop

Ako tražite zatvorenu biljku s vrlo malo njege, briga za sretni bambus bi mogla biti to. Mnogi ljudi vjeruju da sretni bambus donosi prosperitet i sreću. Za početnike, ovo je odlična kućna biljka za početak. Može rasti u običnoj vodi ili tlu i nije previše zahtjevan za svjetlosne uvjete. Pazite na biljku – kada raste prema izvoru svjetlosti, to je znak da joj treba više svjetla.

Sretni bambusi vole jarku neizravnu sunčevu svjetlost, jer im izravno sunce nastoji spaliti lišće. Ako odlučite uzgajati biljku u vazi ili tegli s vodom, dodajte kamenčiće za potporu i odlučite se samo za flaširanu vodu, jer oni mogu biti prilično osjetljivi na klor koji se često nalazi u vodi iz slavine.

Treba im samo oko centimetar vode, ali po želji možete dodati još. Ako je korijenje crveno, zdravo je i veselo. Mijenjajte vodu barem jednom tjedno. Ako odlučite uzgajati biljku u tlu, odaberite dobro drenirajuću zemlju za lonce i održavajte je vlažnom, ali ne natopljenom. Mealybugs i Spider Mites jedine su štetočine na koje treba obratiti pažnju, ali se vrlo rijetko pojavljuju na biljci.

13. Biljka novčića (Pachira Aquatica)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno789564498756 wop

Ovo je dobra opcija za one koji traže biljku koja se lako uzgaja koja se lako održava. Neki vjeruju da donosi sreću i bogatstvo; drugi ga jednostavno vole zbog njegovog jedinstvenog, neobičnog izgleda. Ova biljka ima neobično pleteno deblo i svijetlo zeleno lišće. Nažalost, na veliko razočaranje mnogih, deblo nije prirodno ispleteno. To se obično radi ručno kada je biljka mlada i meka.

U zatvorenom prostoru, stablo novca naraste do oko 180cm, dok u svom prirodnom staništu u središnjoj Južnoj Americi može narasti do oko 150m visoko. Umjereno neizravno svjetlo najbolje je za ovu biljku jer izravno sunce može spaliti lišće.

Poznato je i da se biljka prilično dobro snalazi u uvjetima slabog osvjetljenja. Ovo je sjajna biljka za kupaonicu jer potpuno uživa u parnom, vlažnom okruženju. Biljku trebate zalijevati samo kada su gornjih 2 cm tla suha. Sve što trebate je pješčano tlo na bazi treseta i mahovine, dobro drenirajuća posuda i svijetla prostorija kako bi vaše stablo novca bilo zadovoljno.

14. Đavolji bršljan (Pothos)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno9856744654 wop

Vražji bršljan (Pothos) jedna je od najboljih sobnih biljaka za početnike jer može uspijevati i u nepovoljnim uvjetima. Pothosu je potrebna voda samo rijetko, ali kada ga zalijevate, potrebno ga je temeljito zalijevati. Vražji bršljan ne voli predugo sjediti u vodi, te se stoga tlo između zalijevanja mora potpuno osušiti.

Budući da vole veliku vlagu, trebali biste osigurati razumnu vlažnost u vašem domu ili razmisliti o tome da svoj Pothos smjestite u kupaonicu ili koristite ovlaživač zraka.

Početnici smatraju da je Pothos jednostavan za njegu jer je tolerantan na različite uvjete osvjetljenja. Najbolje uspijeva na neizravnom jakom svjetlu. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost jer ona isušuje biljku. Jedna stvar na koju početnici moraju biti oprezni je da se biljka veže za korijen.

Čim vražji bršljan počne prerasti svoju posudu, potrebno ga je presaditi u znatno veći lonac s hranjivom zemljom. Štetočine poput grinja mogu se nastaniti na Vražjem bršljanu, ali se mogu poslati na put dodavanjem nekoliko kapi tekućeg deterdženta za pranje posuđa u sprej s vodom i prskanjem biljke.

15. Biljka zebra (Haworthiopsis Fasciata)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno68794505046 wop

Početnici koji žele započeti s malim, samo trebaju potražiti biljku zebru, zvanu Haworthiopsis Fasciata (ranije nazvana haworthia fasciata). Ovo je vrlo mali šareni sukulent iz Brazila koji tvori mesnate, sjajne zelene listove rozete.

Biljka ima bijele trake i bradavice, otuda i njezino ime. Zebra biljka je izuzetno jednostavna za uzgoj. Sve što mu je potrebno je jarka neizravna sunčeva svjetlost i dovoljna vlaga za razvoj. Tlo biljke može se osušiti između zalijevanja, ali ne u potpunosti.

Čitanje biljke je vrlo jednostavno. Ako lišće pobijeli ili požuti, prima previše sunca. Ako listovi počnu blijedjeti u boji, potrebno im je više svjetla. Kako ne vole vlagu, Zebra Plant je najbolje držati u dobro prozračenoj prostoriji, možda čak i prostoriji s ventilatorom.

Posadite biljku Zebru u brzo drenirajuće tlo (medij za uzgoj kaktusa je dobar izbor) – možete dodati perlit ili šljunak za najbolje rezultate. Gnojivo je potrebno samo jednom godišnje, ljeti. Zebra biljka najbolje raste na istočnoj ili zapadnoj prozorskoj dasci.

16. Biljke koje rastu u zraku

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno9875644654 wop

Biljke koje mogu rasti i cvjetati bez tla (Epifiti) izvrsne su početne biljke za početnike. Postoji preko 600 sorti koje možete izabrati, od kojih je većina porijeklom iz Meksika i Južne Amerike. Ove biljke prirodno rastu na drugom drveću, grmlju, stijenama i tlu. Zračne biljke otporne na sušu imaju srebrno lišće, dok se zelene zračne biljke suše nešto brže.

Zračne biljke trebaju dobru cirkulaciju/ventilaciju zraka kako bi preživjele, pa se dobro snalaze u ulaznim hodnicima i prostorima gdje se promet stalno odvija između zatvorenog i vanjskog prostora. Lako se održavaju i potrebno ih je zalijevati samo jednom tjedno tako što ćete ih potopiti na nekoliko minuta.

Osjetljivi su na sunce i preferiraju vlažna okruženja s djelomičnom sjenom. Postavite svoju zračnu biljku u svijetlu prostoriju, dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Neke dobre zračne biljke za početak uključuju Tillandsia Lonantha Scaposa, Tillandsia Lonantha Guatemalan, Tillandsia Lonantha Fuego i Tillandsia Argentea Thin, da spomenemo samo neke.

17. Bostonska paprat (Nephrolepis Exaltata)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno86097987655 wop

Bostonske paprati su bujne paprati sa svijetlozelenim lišćem. Iako su biljke koje se lako rastu, zahtijevaju visoku vlažnost i neizravnu sunčevu svjetlost. Bez zadovoljenja ovih potreba, biljka može pokazati znakove nevolje. Postavite Boston Fern na vlažno mjesto ili uložite u mali ovlaživač zraka. Zamagljivanje paprati na tjednoj bazi također može pomoći u održavanju razine vlažnosti zdrave za ovu biljku.

Trik za uspješan uzgoj bostonske paprati je u održavanju tla vlažnim cijelo vrijeme. Tlo je potrebno redovito provjeravati na vlažnost, tako da ovo nije biljka za nekoga tko je dugo odsutan od kuće.

Bostonska paprat treba tlo s visokim udjelom tresetne mahovine i vrlo rijetko zahtijeva gnojivo. Osjetljiva je na zarazu brašnastim bubama i paukovim grinjama i može pokazati ozbiljne negativne učinke ako se ovim štetnicima ne zbrine odmah. Iako bostonska paprat nije najjednostavnija biljka na svijetu za njegovanje i uzgoj, ako imate ispravan raspored njege, može biti prilično isplativo imati.

18. Ljiljan mira (Spathiphyllum)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno98067555765 wop

Ljiljan mira je prilično jednostavna biljka za uzgoj. Ima tamnozeleno lišće i bijele cvjetove u oštrom kontrastu. Iako uživa u jakom svjetlu, ne treba mu izravna sunčeva svjetlost. To ga čini savršenom sobnom biljkom. Najbolje raste kada se postavi na prozor okrenut prema istoku.

Ljiljan mira zahtijeva dobro drenirano tlo za lončanice i ne treba mu puno gnojidbe – u redu je maksimalno 3 prihranjivanja po sezoni rasta u razmaku od 6 do 8 tjedana. Biljka uživa u vlažnom tlu i može početi opadati lišće i klonuti ako je previše zalijevana.

Neki početnici su zabrinuti kada listovi njihovog ljiljana mira počnu posmeđivati, ali to bi jednostavno mogao biti znak da voda iz slavine ima visok sadržaj fluora. Možete prijeći na flaširanu ili destiliranu vodu kako biste riješili problem.

Sobna biljka obično uživa u vlažnom okruženju. Važno je napomenuti da ljiljan mira može biti osjetljiv na promjene u svom okruženju. Ako ne uspijeva, to može biti zbog propuha ili fluktuacije temperature.

Iako je ljiljan mira popularan izbor jer lako raste i zahtijeva minimalnu pažnju, otrovan je za djecu i životinje, pa ga treba staviti izvan dohvata oboje.

19. Srčani filodendron

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno879654645636 wop

Ovo je jedna od najboljih sobnih biljaka za početnike jer je tako jednostavna sobna biljka za njegu. Ima tamnozeleni list u obliku srca s visokim prirodnim sjajem. Oni čine izvrsne viseće ili stolne biljke.

Ova biljka zahtijeva samo umjerenu količinu neizravnog svjetla i sretan je što se njegova zemlja za lonce suši između zalijevanja. Tipično, srcolisni filodendroni zahtijevaju vodu samo jednom tjedno.

Biljka je lako zadovoljna kada se uzgaja u dobro drenirajućem mediju za lonce i gnoji se svakih 6 do 8 tjedana kada aktivno raste. Jedina stvar na koju početnici trebaju paziti kod ove biljke su mali listovi ili minimalan novi rast, što je često znak da je potrebno više gnojiva.

Iako ova izdržljiva biljka izgleda dobro i dobro raste, nažalost je blago otrovna za djecu i kućne ljubimce. Pokušajte staviti biljku na policu ili stol koji je izvan dosega oboje.

20. Lažna djetelina / ljubičasta djetelina (Oxalis Triangularis)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno879645500645 wop

Ovo je biljka nježnog izgleda koja doseže samo oko 15cm u visinu, kada je potpuno narasla. Duboko ljubičasti listovi su u obliku djeteline, a cvjetovi su minijaturni cvjetovi u obliku zvijezde u kontrastnoj bijeloj/svijetloružičastoj boji. Noću se lišće i cvijeće zatvaraju, slično kao kišobran.

Čeljust mi je pala kad sam prvi put vidjela ovu biljku nevjerojatnog izgleda. Čim sam ga vidio, isti dan sam naručio žarulje preko interneta. Nisam imao problema s uzgojem ove biljke na raznim mjestima u mojoj kući.

Većina ljudi ne zna da je lažna djetelina zapravo jestiva trajnica. Kao takav, savršeno je siguran u domu s djecom i kućnim ljubimcima. Oxalis triangularis nije previše izbirljiv sa svjetlom. Jednostavno mora biti blizu svijetlog neizravnog izvora svjetlosti. Zalijevanje treba obaviti tek kada se gornji centimetar tla osuši.

Ovo je sjajna biljka za početnike koji bi mogli zaboraviti zalijevati, jer će gornje lišće odumrijeti tijekom suše, dok će lukovica ispod površine ostati mirna dok se ponovno ne zalije. Tada će biljka početi ponovno rasti.

Ove biljke se dobro snalaze u različitim temperaturama i razinama vlažnosti, tako da nema potrebe brinuti hoće li dobro rasti u vašem domu ili ne – hoće.

21. Engleski bršljan (Hedera Helix)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno8679450684599654 wop

Biljke engleskog bršljana imaju debele sjajne listove koji su tamnozeleni s bijelim, žutim ili svijetlozelenim žilama. To čine fantastične viseće biljke ili biljke postavljene na visoku policu.

Engleski bršljan zahtijeva jako, neizravno svjetlo i minimalnu količinu vode. Zapravo, engleski bršljan trebate zalijevati tek kada se tlo osuši najmanje 5cm ispod površine. Biljci je potrebno dobro drenirano tlo i gnojivo bogato dušikom, koje biste trebali primjenjivati ​​samo jednom mjesečno u proljeće i ljeto.

Engleski bršljan može skupljati prašinu i štetočine, pa je važno s vremena na vrijeme provjeriti je li uspješan.

22. Aloe Vera

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno78906544654 wop

Biljka Aloe Vera je stvarno popularna sobna biljka koja se lako brine. Biljka ima svijetlozelene listove u rasporedu rozeta. Oni mogu narasti do 50cm u duljinu.

Aloe vera je odlična biljka za početnike, jer se može ostaviti na izravnom suncu između 6 i 8 sati dnevno, bez negativnih učinaka. Iako voli puno sunce, podnosi djelomičnu sjenu prema kasnim poslijepodnevnim satima. Odaberite prozor koji gleda na jug ili zapad, za najbolji raspored rasvjete. Novi vlasnici biljaka Aloe Vere trebali bi je posaditi u pješčano tlo i rijetko zalijevati nakon što se barem polovica mješavine za lončanice osuši.

Zapamtite da je najbolji način za zalijevanje većine sobnih biljaka pričekati dok se ne osuše odgovarajuću količinu, a zatim temeljito zalijevati, umjesto da biljci redovito dajete malo vode. Tijekom zime zalijevanje se može dodatno smanjiti jer će rast biljaka biti minimalan.

Sukulenti su obično sporo rastuće biljke, ali Aloe Vera je jedna od biljaka koje rastu u postu u ovoj skupini. Ovo je zaista jedna od najboljih sobnih biljaka za početnike jer je potrebna samo minimalna njega.

23. Biljka žada (Crassula Ovata)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno8690455869945 wop

Biljke žada imaju atraktivne debele, voštane ovalne listove i debelu drvenastu stabljiku. Biljka žada potencijalno je jedan od najboljih sukulenata za početnike jer lako rastu i nisu nimalo zahtjevni.

Biljka žada koja se uzgaja u zatvorenom prostoru ne postaje prevelika. Uživa u djelomičnom ili neizravnom sunčevom svjetlu i dobro dreniranom tlu kako bi uspijevao. Višenamjenska mješavina zemlje s malo dodanog perlita potaknut će biljku na cvjetanje.

Biljke od žada vole da im je okolina topla i suha, ali nisu toliko tolerantne na uvjete suše kao drugi sukulenti. Ove biljke trebaju vlažno tlo (ne mokro tlo) tijekom proljeća i ljeta, što je sezona rasta.

Tijekom zime biljka prelazi u fazu mirovanja i može se ostaviti da se tlo malo osuši. Biljka žada je izuzetno osjetljiva na oštećenja od hladnoće, pa ih je najbolje držati u sobama koje su obično tople (daleko od klima uređaja).

24. Biljka kaučuka (Ficus Elastica)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno86095448654 wop

Ove biljke imaju upečatljive velike listove ovalnog oblika koji su debeli i sjajni. Novi listovi imaju ružičaste ovojnice dok su zreliji listovi vrlo tamnozeleni.

Ove biljke mogu narasti do 150m ili više u svom prirodnom staništu. Čak i u zatvorenim prostorima, često mogu dovesti u pitanje visinu vaših prostorija, tako da vlasnici biljaka početnici moraju biti voljni podrezati se kako bi visinu biljke držali pod kontrolom. Važno je nabaviti ovu biljku dok je još mlada jer se starije biljke mogu teško prilagoditi unutarnjem životnom okruženju.

Ficus Elastica treba čuvati podalje od izravne sunčeve svjetlosti jer gori i prilično se lako suši. Zahtijeva jako neizravno svjetlo, a tlo mora biti ravnomjerno vlažno. Ova biljka zahtijeva malo više njege od ostalih početničkih biljaka jer im je potrebna veća razina vlažnosti kako bi ostala dobrog zdravlja.

Također biste trebali biti spremni nasloniti lišće kaučuka, jer oni imaju tendenciju da privlače prašinu, što može biti prilično uočljivo zbog velike, sjajne površine listova.

Iako gnojivo zapravo nije potrebno, neće odbiti gnojidbu jednom mjesečno tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Nažalost, kaučuk može biti otrovan za kućne ljubimce.

25. Plamena Katy (Kalanchoe Blossfeldiana)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno78690545464554 wop

Početnici često biraju ovu biljku zbog njenog fizičkog izgleda. Ovaj sukulent proizvodi obilne cvjetove koji cvjetaju mjesecima. U cvjetnoj glavici može biti čak 50 cvjetova.

Ne čudi da su ove biljke popularne za darove. Vrlo atraktivni cvjetovi mogu biti žuti, lila, narančasti ili crveni. Listovi su debeli, mesnati i voštani što je tipično za sukulente.

Rad s plamenom Katy mora biti obavljen pažljivo jer su vrhovi listova skloni lomljenju. Iako su listovi nježni, biljku je prilično lako brinuti. Tlo je potrebno održavati vlažnim dok biljka cvjeta. Kada se površina osuši, biljku se može ponovno zalijevati. Zalijevanje se mora obaviti uz pažljivu ravnotežu. Iako biljka voli vlažno tlo, pretjerano vlažno će dovesti do truleži korijena, žućenja lišća i gubitka listova.

Iako je ovo lijepa biljka koja je atraktivna opcija za početnike, oni koji imaju kućne ljubimce trebali bi je izbjegavati jer je otrovna za mačke i pse.

Mnogi ljudi tretiraju ovu biljku kao jednogodišnju biljku, odbacujući je nakon što završi cvjetanje, ali će živjeti godinama i ponovno cvjetati iz godine u godinu ako se pravilno brine o njima. 

26. Hoya Carnosa Compacta

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno098654908867 wop

Ako tražite kućnu biljku koja se lako održava i ima neobičan estetski izgled, ne tražite dalje od Hoye Carnosa Compacta. Ova biljka ima duge loze koje pokazuju svijetlozelene debele, uvijene, voštane listove. Kako biljka sazrijeva, počet će cvjetati grozdovi ružičastih cvjetova u obliku zvijezda.

Iako je lišće Hoya Carnosa Compacta nevjerojatno, cvijeće je ono koje će vas ostaviti bez teksta. Potpuno su zadivljujući. Definitivno jedan od najljepših cvjetova svake sobne biljke.

Još jedan razlog što ovo čini izvrsnom kućnom biljkom za početnike je taj što može ostati u istom loncu dugi niz godina – ne smeta im da budu malo vezani za korijen. Jednostavno gnojite biljku tijekom vegetacijskih mjeseci (ljeto i proljeće) i pobrinite se da je posađena u brzo drenirajuće tlo s dodatkom perlita, jer su vrlo osjetljive na prekomjerno zalijevanje. Biljku trebate lagano zalijevati samo kada se gornjih 5cm ispod tla osuši. Prije zalijevanja možete čak pričekati da lišće počne nabirati.

Svjetlo je važno za Hoya Carnosa Compacta, ali preferira neizravno sunčevo svjetlo ili umjetno svjetlo. Ne stavljajte biljku na prozor, već blizu njega, izvan izravnog svjetla. Sunce može opeći i osušiti lišće. Što se tiče branja sobnih biljaka za početnike, ovo je dobar izbor. 

27. Beaucarnea Recurvata

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno867905658756765 wop

Ove palme su biljke elegantnog izgleda s lukovičastim deblima za skladištenje vode i dugim listovima nalik na kosu koji kaskadno slijeću s vrha kamiona, slično kao konjski rep.

Kada uzgajate palmu konjskog repa u zatvorenom prostoru, listovi će biti kožasti i mogu narasti do oko 3 metra. Većina ne zna da palma konjskog repa nije ni biljka ni drvo, već sukulent iz obitelji agava. To je sjajna kućna biljka za one koji se brinu da će zaboraviti zalijevati. Tlo se može i treba potpuno osušiti između zalijevanja.

Što se tiče svjetla, ova palma voli jako svjetlo, ali će i dalje napredovati ako je i polovicu vremena pri slabom osvjetljenju. Novi vlasnici moraju biti svjesni da biljka može biti osjetljiva na prekomjernu gnojidbu. Gnojite biljku samo jednom ili dvaput godišnje, tijekom ljeta.

28. Biljka strijele (Syngonium Podophyllum)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno098764457098984655 wop

Ako ste početnik u potrazi za kućnom biljkom koja se lako održava, a vrlo privlačna, ova biljka je izvrsna opcija. To je sjajna viseća biljka ili biljka postavljena na visoku policu. Listovi koji su u obliku strelice su krem, zelene i bijele boje s povremenim nijansama bordo i svijetlo ružičaste.

Ova biljka je jednostavna za njegu. Mora biti smješten u svijetloj prostoriji, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Njihovo tlo može biti višenamjensko tlo i možete pustiti da se tlo lagano osuši između zalijevanja. Ove biljke obično trebaju vodu manje od jednom tjedno kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Listovi ove sobne biljke redovito opadaju jer se suše i zamjenjuju novim, mladim listovima. Važno je brzo očistiti otpalo lišće jer je biljka otrovna za djecu i životinje. Ako se proguta, listovi biljke strijele mogu izazvati iritaciju kože, želučane tegobe ili povraćanje.

Ako nemate djece ili kućnih ljubimaca, biljku strijele možete objesiti i pustiti da raste po volji. Može i pokazuje se prilično dobro kada samo dobije dovoljno svjetla i vode.

29. Flamingo cvijet (anthurium)

29 najboljih sobnih biljaka za pocetnike koje izgledaju nevjerojatno789645987765654 wop

Flamingo cvijeće ima tamnozelene, izdržljive listove i zanimljive tamnocrvene cvjetove koji rastu u obliku srca. Cvjetovi biljke su zapravo loptice, koje tvore zaštitnu barijeru oko biljnog spadiksa. Neobična osobina biljke je činjenica da se ponekad korijenje pojavljuje iznad tla, čak i ako nije vezano za korijen i nema problema. To je sasvim normalno.

Jedna od stvari koje volim kod Anthurium sobnih biljaka je to što daju boju tijekom cijele godine uz vrlo malo truda. Početnici trebaju svoj cvijet flaminga samo opskrbiti grubom zemljom za lončanice (s dodatkom perlita i tresetne mahovine) i postaviti biljku na sunčano mjesto s neizravnom sunčevom svjetlošću kako bi bila sretna. Izravna sunčeva svjetlost može spaliti lišće biljke i isušiti je.

Anthuriums su najsretniji u vlažnom okruženju. Ako lišće izgubi sjajni izgled, vrijeme je da biljci osigurate više vlage. Upotrijebite ladicu za vlagu, nabavite ovlaživač zraka ili premjestite Flamingo cvijet u kupaonicu koja je natopljena parom kako biste riješili problem.

Flamingov cvijet definitivno nije dobra sobna biljka za domove s kućnim ljubimcima jer mogu uzrokovati ozbiljno trovanje kalcijevim oksalatom. Posljedica toga može biti teško oštećenje bubrega i jetre.

Još jedan moj favorit, volio bih podijeliti neke od svojih najboljih savjeta kako bi vaš Anthurium bio uspješan. Ovo je biljka za koju mislim da je jedna od najboljih sobnih biljaka za početnike i, sve dok se brinete o kućnim ljubimcima i djeci, bit će prekrasan dodatak vašem domu.

Zadnja riječ

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan u odabiru sjajnih sobnih biljaka za svoj dom. Pokušao sam odabrati neke od najboljih kućnih biljaka za početnike, ne samo zato što se mnoge od njih lako brinu, već zato što izgledaju nevjerojatno.

Toliko uživam od ljepote i interesa koje sobne biljke donose u moj dom, a mogućnosti su beskrajne. Ako još uvijek niste sigurni koja je kućna biljka prava za vas, napravio sam kviz koji će vam pomoći da odaberete svoju savršenu sobnu biljku. Za to je potrebno manje od minute i odabrat ćete kućnu biljku za vas na temelju vaših potreba i kućnog okruženja

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati biljku pauk

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja šeflera visi?

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke

Savršene sobne biljke koje vole izravnu sunčevu svjetlost

Organizacija i planiranje vrta Zaštita biljaka

Najbolje vrste podova za staklenik

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Njega filodendrona xanadu (Thaumatophyllum xanadu)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati zeleni grah