Njega Oxalis Triangularis – Kako uzgajati ljubičastu djetelinu

Njega Oxalis Triangularis – Kako uzgajati ljubicastu djetelinu7859035354 wop

Sa svojim zadivljujućim i privlačnim ljubičastim lišćem, Oxalis triangularis ili ljubičasta djetelina zasigurno će biti zvijezda emisije gdje god se nalazi u zatvorenom prostoru. Uz odgovarajuće uvjete uzgoja u zatvorenom prostoru, osigurat će vam snažan rast i boju tijekom godišnjih doba. U nastavku je kratak sažetak njegove njege.

Sažetak njege Oxalis Triangularis: Kako bi vaša biljka ljubičaste djeteline bila zdrava, uzgajajte u bogatoj, dobro dreniranoj mješavini za lončanice i zalijevajte kada se gornji centimetar tla osuši. Održavajte umjerenu vlažnost, gnojite svaka dva do tri tjedna, stavite na jako svjetlo i održavajte unutarnju temperaturu između 15°C i 28°C.

Nastavite čitati jer smo riješili sve misterije uzgoja i brige o ljubičastim djetelinama u zatvorenom prostoru i zdravih biljaka koje pokazuju svoju ljubičastu slavu .  

Kako se brinuti za Oxalis Triangularis

Ljubičasta djetelina ima svoje ime triangularis zbog listova u obliku trokuta u tamnoljubičastoj boji, sa svjetlijim obilježjem ljubičaste ruže u središtu. Iako su robusno obojeni listovi zvijezde emisije, biljka također proizvodi male cvjetove u obliku trube u proljeće u bojama ružičaste ili bijele. Cvatnja traje nekoliko tjedana. Još jedna značajka listova je da se otvaraju tijekom dana i zatvaraju navečer.

Oni koji žive u blagim klimatskim uvjetima mogu uzgajati Oxalis Triangularis tijekom cijele godine na otvorenom kao pokrivač tla. Ako su vam zimi uvjeti previše hladni, lukovice možete iskopati i pohraniti do ponovnog dolaska toplih proljetnih temperatura. Biljke su prosječne visine oko 25cm u zrelosti.

Ljubičasta djetelina zasigurno će biti značajka u zatvorenom prostoru i privući pažnju bilo da se uzgaja sama u kontejneru ili dio mješovitog kontejnerskog vrta. Prilično je atraktivan kada se pomiješa s biljkama sa srebrnim ili bijelim lišćem.

Zapravo, Kraljevsko hortikulturno društvo dodijelilo je ljubičastoj djetelini nagradu za zasluge u vrtu. Kada se pravilno brine, ljubičasta djetelina će godinama krasiti vaš unutarnji prostor svojom izvanrednom bojom.

Zašto se Oxalis Triangularis zove lažna djetelina?

Još jedno uobičajeno ime za Oxalis triangularis je lažna djetelina, jer se mnogo puta komercijalno reklamira kao prava djetelina ili djetelina (Trifolium spp.), porijeklom iz Irske.

To je zbog tri latice ljubičaste djeteline i sličnog izgleda djeteline. Zapravo, to je član obitelji kiseljaka i porijeklom je iz Brazila.

Neke od glavnih razlika između ljubičaste djeteline i prave djeteline je što je bolje prilagođen unutarnjim uvjetima uzgoja, budući da uvjeti nisu dovoljno svijetli da bi djetelina pravilno rasla. Osim toga, prave djeteline imaju vlaknast korijenski sustav, dok ljubičasta djetelina i većina vrsta Oxalisa imaju korijenov sustav poput lukovice ili gomolja.

Još jedna velika razlika je da prave djeteline djeluju kao jednogodišnje biljke, a ljubičasta djetelina je trajnica, iako obično prolazi kroz razdoblje mirovanja otprilike jednom godišnje.

Njega Oxalis Triangularis – Kako uzgajati ljubicastu djetelinu7985433543453 wop

Uvjeti tla za Oxalis Triangularis

Oxalis triangularis ima dobre rezultate kada se uzgaja u standardnim lončanicama koje dobro dreniraju. Lukovice ili vlaknasto korijenje će istrunuti ako se posade na preteškoj zemlji koja zadržava previše vode.

Za najbolje rezultate koristite bogatu, laganu mješavinu za saksije sa ili bez dodatka gnojiva sa sporim otpuštanjem. Dodavanje gnojiva u smjesu za saksije samo znači da nećete morati brinuti o gnojidbi onoliko često kao što biste to činili s mješavinama bez dodatka gnojiva.

Mnoge vrste tla za saksije su preteške i ne dreniraju se pravilno, što može dovesti do problema s truljenjem. Međutim, ako je to ono što imate pri ruci, možete posvijetliti smjesu prije sadnje svoje ljubičaste djeteline. Neki prijedlozi za mješavinu tla uključuju:

 • Pomiješajte jedan dio zemlje za lonce s jednim dijelom mješavine za saksije
 • Pomiješajte jedan dio zemlje za lonce s jednim dijelom treseta
 • Pomiješajte jedan dio zemlje za lonce, jedan dio mješavine za saksije, jedan dio treseta

Koju god mješavinu odlučite upotrijebiti za uzgoj svoje ljubičaste djeteline, najveća stvar koju morate zapamtiti je da tlo treba pravilno drenirati i ne zadržavati previše vode. Ako nakon zalijevanja primijetite da voda ostaje na vrhu tla, polako se cijedi, smjesa je preteška i treba je posvijetliti.

Njega Oxalis Triangularis – Kako uzgajati ljubicastu djetelinu890564498065446490855 wop

Svjetlosni uvjeti za Oxalis Triangularis

Za najbolji rast, svoju ljubičastu djetelinu postavite na zatvoreno mjesto koje prima jako svjetlo. Ako su svjetlosni uvjeti u zatvorenom prostoru preniski, rast biljke neće biti tako snažan i imat će tendenciju da postane dugonoga.

Ako primijetite da to postaje problem s vašom djetelinom, samo je premjestite na svjetlije mjesto. Ako želite svojoj biljci dati odmor od rasta u zatvorenom prostoru, postavite je na djelomično sunčano vanjsko mjesto, a ne na puno sunce. Iako najbolje raste na svijetlom mjestu u zatvorenom prostoru, prozor smanjuje dio sunčevih zraka i ako je mjesto na otvorenom previše sunčano, lišće može izgorjeti.

Zahtjevi za unutarnju temperaturu

Glavne unutarnje temperature koje proizvode najbolji rast za ljubičaste djeteline su između 15°C i 28°C. Kada temperature u kući postanu previsoke, lišće će uvenuti. Tijekom zime, kada uvjeti u kući mogu biti topliji zbog umjetnog grijanja, pazite da biljka ne sjedi pored otvora za grijanje.

Koliko često treba zalijevati Oxalis Triangularis

Vaša će ljubičasta djetelina više opraštati ako zaboravite zalijevati nego ako zalijete previše, što dovodi do vlažnog tla i problema s truljenjem. Stalno vlažni uvjeti mogu na kraju ubiti vašu biljku, stoga je neophodno pravilno zalijevati.

 • Tijekom vegetacije od proljeća do ljeta, zalijevajte kada se gornji centimetar tla osjeća suh.
 • Tijekom sezone mirovanja jeseni i zime, zalijevajte otprilike svaka dva do tri tjedna.

Lako je provjeriti treba li vašoj ljubičastoj djeteljici voda tako što ćete zabiti prst u tlo. Ako gornji centimetar ili tako nešto bude suh na dodir, nanesite vodu dok ne poteče iz donjih odvodnih rupa lonca.

Tijekom sezone mirovanja, biljka je obustavila svoj rast pa ne zahtijeva količinu vode koja joj je potrebna dok aktivno raste. Prilikom zalijevanja koristite vodu sobne temperature, a ne vodu koja je previše hladna.

Njega Oxalis Triangularis – Kako uzgajati ljubicastu djetelinu8957043436534 wop

Zahtjevi za vlagu

Kada je riječ o odgovarajućim razinama vlažnosti kako bi ljubičasta djetelina pravilno rasla, nije tako zahtjevna kao mnoge sobne biljke. Prosječna razina vlažnosti u kući obično je odgovarajuća.

Potrebe za gnojivom Oxalis Triangularis

Poput zalijevanja, morate se brinuti samo o hranjenju svoje ljubičaste djeteline dok ona aktivno raste u proljeće do ljeta. Prestanite s hranjenjem u jesen i zimu kada biljka prijeđe u stanje mirovanja.

Ako je vaša mješavina sadržavala gnojivo sa sporim oslobađanjem, koje nastavlja hraniti ljubičastu djetelicu do tri mjeseca, nećete morati brinuti o dodatnim hranjenjima nekoliko mjeseci. Ako odlučite nastaviti s hranjenjem pomoću mješavine sa polaganim otpuštanjem, raspršite granule po tlu i dobro zalijte nakon nanošenja.

Inače, koristite mješavinu topljivu u vodi za sobne biljke koje se nanosi kada zalijevate. Kako bi vaša ljubičasta djetelina izgledala i najbolje rasla, gnojite svaka dva do tri tjedna.

Soli se mogu nakupiti u tlu nakon kontinuirane primjene gnojiva, što može rezultirati spaljenim lišćem pa je tlo potrebno povremeno ispirati. Odnesite svoju posudu do sudopera i pustite da voda polako teče kroz tlo oko pet minuta.

To bi trebalo ukloniti neželjene soli iz tla. Nakon što se spremnik isprazni, vratite ga na svoje unutarnje mjesto. Vjerojatno ćete morati isprati tlo od neželjenih soli otprilike svakih četiri do šest mjeseci.

Zahtjevi za obrezivanje

Osim uklanjanja mrtvog lišća, posebno kada biljka ulazi u stanje mirovanja, zahtjevi za obrezivanje ljubičaste djeteline su niski ili nikakvi.

Njega tijekom mirovanja

Nemojte se iznenaditi ako počnete primjećivati ​​da lišće na vašoj djetelini počinje smeđiti i postaje suho nakon nekoliko mjeseci snažnog rasta. Ovo je biljka koja ulazi u razdoblje mirovanja, što se inače događa ljeti, i prilika je da se kukolji odmore i napune prije drugog razdoblja rasta.

Mirovanje može biti malo nepredvidivo u zatvorenom prostoru, a ponekad će biljka imati nekoliko ciklusa snažnog rasta, nakon čega će tijekom godine ponovno odumrijeti. Mirovanje se također može potaknuti temperaturama višim od 27°C.

Kada lišće počne posmeđivati ​​i ponovno odumirati, smanjite zalijevanje i pustite da se zahvaćeno lišće osuše, prije nego što ih odrežete. Premjestite biljku na hladno i tamno područje na 2-4 tjedna kako bi se biljka odmorila.

Nakon toga vratite lonac na svjetlije mjesto. Započnite normalno zalijevanje i gnojite biljku kako biste potaknuli novi rast i vaša bi se biljka trebala oporaviti jača nego ikad.

Kako posaditi lukovice Oxalis Triangularis-a

Njega Oxalis Triangularis – Kako uzgajati ljubicastu djetelinu578998345 wop

Ovog proljeća sam posadio tri nove posude s lukovicama Oxalis triangulasis-a i proces ne može biti jednostavniji. Bilo je potrebno samo nekoliko tjedana da se od žarulje na slici iznad pređe do odrasle biljke koju ste vidjeli na vrhu ovog članka.

Glavni savjeti koje treba zapamtiti kada stavite svoju ljubičastu djetelicu su:

 • Bilo koja vrsta spremnika radi dobro, samo pazite da spremnik ima rupe za odvod na dnu kako biste spriječili probleme s truljenjem.
 • Upotrijebite laganu mješavinu za zalivanje koja dobro drenira.

Koraci lončanja:

 1. Napunite posudu za drenažu otprilike tri četvrtine pune dobro ocijeđene mješavine za lonce. Zalijevajte tlo da se slegne.
 2. Postavite lukovice ljubičaste djeteline na vrh tla, na udaljenosti od nekoliko centimetara. Ja sam posadio tri lukovice u lonac na slici ispod.
 3. Pokrijte lukovice zemljom tako da budu posađene oko 1 do 1,5 centimetara duboko. Ponovo zalijevajte zemlju u posudi sve dok ne iscuri iz dna lonca.
 4. Stavite posudu na svijetlo zatvoreno mjesto i trebali biste vidjeti novi rast za otprilike 2-3 tjedna. Zapravo sam vidio rast u roku od tjedan dana, ali moje su lukovice već nicale kad sam ih sadio.
 5. Pobrinite se da smjesa za saksije bude vlažna dok lukovice klijaju, a zatim smanjite zalijevanje do trenutka kada se gornji centimetar smjese za saksije osuši. Pogriješite s nedostatkom zalijevanja, jer je trulež korijena jedan od velikih problema s ovom biljkom.

Presađivanje Oxalis Triangularis-a

Biljka zahtijeva samo presađivanje svakih nekoliko godina kako bi se dodala svježa zemlja ili kako bi se stvorile nove biljke od dodatnih proizvedenih pomaka. Prijeđite na spremnik koji je za jednu veličinu veći ako ne odvajate pomake i samo osvježavate tlo.

Najbolje vrijeme za presađivanje je zima u fazi mirovanja biljke. Samo slijedite iste upute kao za sadnju novih lukovica.

Razmnožavanje novih biljaka

Oxalis triangularis se razmnožava odvajanjem pomaka za stvaranje dodatnih biljaka. To je najbolje učiniti dok je djetelina u fazi mirovanja. Izvadite ljubičastu djetelinu iz spremnika i nježno razdvojite žarulje. Kada se odvoje, lukovice možete posaditi u nove posude.

Prije nego što razmislite o presađivanju ili odvajanju pomaka, pobrinite se da dopustite da lišće prirodno odumre i nemojte ga odrezati prerano i dok još ima boju. Lukovice još uvijek skupljaju hranjive tvari iz lišća i prerano odsijecanje može dovesti do slabijih lukovica koje ne rade tako dobro kada se ponovno posade.

Njega Oxalis Triangularis – Kako uzgajati ljubicastu djetelinu7859344345 wop

Problemi s bolešću

Uglavnom, biljke ljubičaste djeteline relativno su bez ozbiljnih problema s bolestima. Međutim, prekomjerno zalijevanje ili uzgoj u previše vlažnim uvjetima može uzrokovati probleme s truljenjem.

Kada je problem trulež, podzemne lukovice postaju crne i kašaste, a cijela biljka na kraju propada i umire. Kada se to dogodi, najbolje je samo odbaciti biljku i početi sa svježom, zalijevati kada se gornji centimetar tla osuši i paziti da djetelina raste u tlu koje dobro drenira.

Drugi problem koji može utjecati na djetelinu je gljivična bolest pepelnica. Ovaj se problem obično javlja kada su temperature hladne, kada je previše vlage i biljka ne dobiva dovoljno svjetla. Taj problem je lako prepoznati.

 • Pepelnica : pepelnica se pojavljuje na biljci u obliku praškastih bijelih mrlja koje utječu na sve dijelove djeteline uključujući cvjetove. U teškim slučajevima, praškasta tvar može obložiti cijelu biljku.

Većinu vremena ti problemi nisu ozbiljni i rijetko zahtijevaju liječenje, osim premještanja biljke na malo toplije i svjetlije mjesto, ako je moguće i smanjenja količine vlage. Međutim, ako problem raste, možete poprskati vašu ljubičastu djetelinu fungicidom, ponavljajući kako je predloženo na naljepnici proizvoda.

Problemi sa štetočinama

Kada su u pitanju mogući štetnici na vašem ljubičastom djetelini, dvije najveće prijetnje su paukove grinje i brašnaste bube. U teškim slučajevima zaraze i ako se ne liječe, oba štetnika mogu ubiti vašu biljku ljubičaste djeteline, kao i proširiti se na vaše druge sobne biljke, stoga se savjetuje brzo liječenje. Lako je identificirati oba štetnika.

 • Brašnaste bube:  Brašnaste bube se pojavljuju na ljubičastoj djetelini kao mase bijele pamučne tvari, koje su zapravo skupine štetnika. Oni isišu sokove biljke i mogu je oslabiti ili ubiti.
 • Paukove grinje:  Paukove grinje su sićušni kukci koji sišu sok koji pletu finu mrežu preko ljubičaste djeteline. Poput brašnastih buba, neliječena zaraza može oslabiti ili ubiti biljku.

Obje štetočine tretirajte prskanjem obje strane lišća i svih ostalih područja ljubičaste djeteline insekticidnim sapunom ili neemom. Ponovite tretman prema uputama na naljepnici proizvoda.

Oxalis triangularis posadi ljubičastu djetelicu na prozorskoj dasci

Zašto lišće moje ljubičaste djeteline postaje žuto?

Ako lišće vaše ljubičaste djeteline počne žutjeti, to obično znači da biljci dajete previše vode. To može biti uzrokovano prečestim zalijevanjem, uzgojem u tlu koje ne drenira dobro ili ste posadili u posudu koja nema rupe za odvod na dnu.

Ako tlo i posuda nisu problem, smanjite učestalost primjene vode. Tijekom vegetacije od proljeća do ljeta, zalijevajte kada se gornji centimetar tla osuši, što će vjerojatno biti jednom tjedno. Međutim, kada ljubičasta djetelina miruje u jesen i zimu, smanjite zalijevanje na otprilike jednom svaka dva do tri tjedna.

Ako zalijevate ispravno, provjerite ima li u loncu rupu za drenažu i ako je potrebno, presadite u odgovarajući spremnik za drenažu i upotrijebite bogatu mješavinu tla koja dobro drenira.

Što uzrokuje bijele mrlje na lišću moje ljubičaste djeteline?

Ako vaša ljubičasta djetelina razvije bijele mrlje na lišću, to je općenito znak dva gljivična problema, pepelnice ili hrđe. Ako je hrđa problem, postoji dodatak sitnih svijetložutih mrlja na lišću.

Oba problema su uzrokovana uvjetima koji su pretamni, previše hladni i previše vlage. Biljku možete premjestiti u svjetlije i toplije uvjete, kao i smanjiti vlažnost. Osim toga, cijelu biljku možete poprskati fungicidom kako biste suzbili problem.

Kako mogu razmnožavati nove biljke

Dok ljubičasta djetelina miruje u jesen i zimu, nježno je izvadite iz spremnika i pažljivo odvojite lukovice. Posadite lukovice u novu posudu, pazeći da ima donju drenažu i u dobro drenirano tlo. Razmaknite više lukovica nekoliko centimetara i posadite ih oko 3cm duboko u tlo.

Je li Oxalis Triangularis otrovan za mačke?

Listovi ljubičaste djeteline imaju gorak okus, što obično sprječava mačke i pse da imaju više od malog okusa, međutim, sadrže oksalnu kiselinu, koja je otrovna kada se konzumiraju velike količine.

Zatvara li se ljubičasta djetelina noću?

Poput većine vrsta Oxalisa, listovi ljubičaste djeteline zatvaraju se noću i ponovno otvaraju tijekom dana.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

19 cvjetajućih sobnih biljaka koje su apsolutno zapanjujuće

Organizacija i planiranje vrta Vrtni alati i oprema

Koji su vam alati potrebni za pokretanje vrta?

Organizacija i planiranje vrta Permakultura Zaštita biljaka

Najbolji organski malč za kontrolu korova

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

Uzgoj povrća Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Kako uzgajati krumpir u vrećama za uzgoj (Vodič za početnike)

Sobne biljke Posude za sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka

Kako presaditi biljku koja ima veliki korijen