Mahovina pobijeli: uzroci, rješenja i savjeti za pravilnu njegu

1682588646 Moos wird weis Ursachen Losungen und Tipps zur richtigen Pflege

Proširite vijest!

To što mahovina postaje bijela može biti bol, ali može biti i simptom nečeg drugog. Što je to i kako se nositi s tim?

Različiti razlozi mogu uzrokovati bijelu mahovinu, no najčešći je pretjerano izlaganje suncu.

Mahovina prirodno postaje bijela kada je duže vrijeme izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti. Učinak izbjeljivanja uzrokovan je razgradnjom zelenog klorofila, koji ustupa mjesto bljeđim pigmentima unutar stanične strukture mahovine. Previše vode također može uzrokovati stres mahovine i gubitak boje.

U ovom članku ćemo vam reći više o tome zašto mahovina postaje bijela, što možete učiniti u vezi s tim i kako stvoriti idealne uvjete za rast da vaša mahovina bude zdrava.

Što uzrokuje da mahovina pobijeli?

Može biti atraktivan dodatak svakom vrtu, ali s vremenom mahovina izgubi svoju tamnozelenu boju i postane sjajno bijela.

Ovo posvjetljivanje nastaje zbog nekoliko čimbenika uključujući izlaganje suncu i neravnotežu vode.

izlaganje

sunčeva svjetlost

Jedan od glavnih razloga zašto mahovina postaje bijela je količina svjetlosti kojoj je izložena. Sunčeva svjetlost može izbijeliti biljke svojim ultraljubičastim zrakama koje razgrađuju klorofil.

U pokušaju da se zaštite od ovih štetnih zraka, biljke mogu čak promijeniti boju kao mehanizam za preživljavanje kako bi izbjegle da ih grabežljivci pojedu ili da ih biljojedi ne love.

Voda

Iako se čini da mahovina nema mnogo svojstava, potrebno ju je redovito zalijevati. Ako mahovinu ne zalijevate onoliko često koliko je potrebno, počet će venuti i gubiti boju.

Kako mahovinu ponovno učiniti zelenom?

Postoje načini kako spriječiti da mahovina uopće pobijeli.

 • Pokušajte osigurati da vaša mahovina ima dovoljno hlada kako biste je zaštitili od sunčeve svjetlosti. Mahovina može rasti ispod drveća, na stijenama i zidovima ili na drugim sjenovitim mjestima.
 • Potrebna mu je vlaga da bi preživjela. Nakon kišnog dana trebao bi ponovno biti zelen i zdrav. Ako ne, možda nešto nije u redu s tlom u vašem vrtu.
 • Ako vaša mahovina postaje bijela zbog previše izlaganja suncu, možete također pokušati smanjiti neka zahvaćena područja i zatim ih zalijevati svaki dan dok ponovno ne izrastu.
 • Ako imate problema s pronalaskom sjenovitog mjesta za uzgoj mahovine, pokušajte je uzgajati u posudama u zatvorenom prostoru ili blizu prozora gdje nema izravne sunčeve svjetlosti.

Idealni uvjeti za rast mahovine

Može se pronaći bilo gdje, od sunčane livade do duboko u mračnoj špilji. Najbolji uvjeti za mahovinu su:

vlažna sredina

Mahovina najbolje raste u vlažnom okruženju. U prirodi se ova klima nalazi u blizini izvora vode kao što su jezerca i potoci.

Iste uvjete možete stvoriti u svom domu tako da ispod mjesta na kojem pokušavate uzgajati mahovinu postavite pladanj. Važno je da zdjela bude ispunjena kamenčićima ili pijeskom kako bi područje bilo čisto.

Kako biste svojoj mahovini dodali vlažnost i spriječili je da se potpuno osuši, preporuča se prskanje mahovine jednom svaka 24 sata.

Sjenovito područje s malo sunčeve svjetlosti

Mahovina voli sjenovita mjesta gdje nema puno vjetra. Idealno mjesto za mahovinu je ispod drveta u šumi gdje postoji područje koje ima samo oko šest sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Mahovina najbolje uspijeva u tlu s pH između 5 i 7 i može rasti i na kamenitom tlu i na tlu koje je modificirano stajskim gnojem. Mahovina također preferira mokro tlo u odnosu na suho tlo.

Većina vrtnih centara nudi jeftine setove za testiranje pH vrijednosti koji vam mogu odrediti pH vrijednost tla.

Ako je tlo previše alkalno (pH iznad 7), dodajte kisele organske tvari poput malča, komadića kore ili borovih iglica kako biste smanjili pH.

Neizravna sunčeva svjetlost

Mahovina voli neizravnu sunčevu svjetlost, pa pokušajte postaviti biljku blizu prozora koji ima malo sunca, ali ne izravno na samu biljku.

Sjena i stalna vlažnost u tom području pružaju dobro okruženje za rast mahovine.

Kat

Mahovine nisu izbirljive u pogledu tla; Rastu u gotovo svakom okruženju. Mahovinu možete uzgajati na pločniku, kamenju ili čak drvu.

Mahovina ne treba puno sunca ili vode da bi rasla, što je čini idealnim izborom za ljude koji žele dodati malo zelenila u svoj dom bez dodatnog vremena i troškova čestog zalijevanja.

Mahovina se može kupiti online ili u većini vrtnih centara, ali svakako kupite pravu mahovinu za svoje okruženje.

1682588645 732 Mahovina pobijeli Uzroci Rješenja i savjeti za pravilnu njegu

Kako spriječiti da mahovina pobijeli?

Zapravo nije tako teško spriječiti da mahovina pobijeli. Ako živite u izrazito suhoj klimi, važno je redovito zalijevati mahovinu.

Korištenje tkanine za sjenčanje kao barijere može spriječiti da mahovina izgubi svoju boju na izloženom području.

Isto tako, držanje biljke u zatvorenom prostoru ili u sjenovitom području pomaže smanjiti štetu uzrokovanu prečestim izlaganjem suncu.

Također biste mogli smanjiti ovaj učinak tako da svoju biljku tijekom dana držite u kući, a noću je premjestite vani, sve dok ne živite u području koje tijekom tih sati pada ispod nule.

Može li mahovina dobiti previše svjetla?

Mahovine su vrlo prilagodljive biljke i mogu rasti u raznim okruženjima i uvjetima.

Međutim, postoji jedna stvar koju ne mogu podnijeti, a to je previše svjetla. Ako ste tek posadili svoju mahovinu, potrebno ju je smjestiti u dio vrta s filtriranom sunčevom svjetlošću ili mjesto gdje će biti pretežno u sjeni.

Ako imate utvrđenu, stariju nakupinu mahovine, ona još uvijek može apsorbirati više svjetla, ali ako je postane previše, posmeđit će i umrijeti.

Dodatni savjeti za njegu mahovine

Sastavili smo nekoliko savjeta koje možete slijediti kada se brinete za svoju mahovinu kako biste uživali u neograničenim blagodatima u svom vrtu.

 • Mahovinu je potrebno redovito zalijevati i gnojiti organskim gnojivom poput kompostnog čaja ili riblje emulzije svakih nekoliko tjedana. Potrebno ju je često zalijevati, ali ne previše.
 • Upotreba mahovine kao akcentne biljke ne bi se trebala zalijevati više od jednom tjedno jer će prebrzo rasti i postati invazivna ako joj se da previše vode.
 • Mahovina najbolje uspijeva uz sjenu od sunca i dosta vlage.
 • Mjesto igra važnu ulogu u njezi mahovine. Neki uvjeti za najbolje mjesto za mahovinu su dobra cirkulacija zraka, visoka vlažnost i umjereno svjetlo.
 • Nikada ne smijete koristiti vodu iz slavine ili prokuhanu vodu. Za zalijevanje mahovine poželjna je filtrirana voda. To je zato što voda iz slavine sadrži klor i postoji mogućnost da će mahovina postati smeđa.
 • Jedna od najvažnijih stvari koje trebate učiniti je osigurati da se mahovina ne osuši i ne bude previše izložena suncu. Mahovina treba vlagu i sjenu da bi uspijevala i rasla.
 • Kako biste se mogli bolje brinuti za mahovine, postoje određeni alati pomoću kojih možete olakšati njegu mahovina. Neki od najboljih alata navedeni su u nastavku:
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja fitonija vene? (7 uzroka i rješenja)

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

13 najbrže rastućih sukulenata (plus 5 savjeta za uzgoj)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Jasmin- sve što trebate znati

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kada presaditi jagode