Kako održavati štapić od mahovine vlažnim? 5 ispitanih i dokazanih metoda

1682599140 Wie halt man einen Moosstab feucht 5 Getestete und bewahrte

Proširite vijest!

Stubovi od mahovine mogu pružiti laku potporu tropskim puzavicama. Međutim, ove biljke vole vlagu i postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi štapić mahovine za ove biljke bio vlažan.

Kako bi se štapić mahovine održao vlažnim, mora se koristiti izvor vode kako bi se štapić zalijevao neko vrijeme. To se može učiniti korištenjem fitilja ili kontinuiranog sustava kapanja. Osim toga, održavanje uvjeta okoline kao što su toplina, vjetar i vlaga pomoći će da štap ostane vlažan dulje vrijeme.

U ovom ću članku opisati različite metode koje sam osobno koristio da održim svoj štapić od mahovine vlažnim dok sam njegovao svoju Monsteru Adansonaii i druge biljke penjačice.

Kako održavati štapić od mahovine vlažnim?

Možete pročitati naš opširni članak kako biste bolje razumjeli kako učinkovito koristiti štapiće od mahovine za svoje biljke, koji također objašnjava vrste štapića, koliko dugo traju i kako napraviti svoje.

Štapići od mahovine izvrsni su proizvodi za kućne biljke koje se penju preko pričvršćenog zračnog korijenja. Ovisno o potrebama za vlagom biljaka koje rastu u vašem vrtu, važno je redovito zalijevati svoju mahovinu.

Sada se postavlja pitanje kako držati štapić mahovine uvijek vlažnim.

Znam da postoje različiti pristupi održavanju štapića mahovine vlažnim za vaše biljke koje vole vlagu, ali postoji nekoliko koje sam osobno isprobao tijekom godina.

Evo stvari koje sam isprobao, a koje vam mogu pomoći da održite svoj štapić od mahovine vlažnim:

The Blooming Jungle 24 inčni stup od mahovine - 2 kokosova stupa

1. Koristite sustav odvodnjavanja

Za pravilan i zdrav rast biljke u posudi važno je održavati optimalan omjer zemlje, vode i zraka.

Najčešća preporuka za sobne biljke je redovito, ali umjereno zalijevanje, a fitilj za zalijevanje zadovoljava te potrebe.

Možete koristiti sustav za upijanje kako bi štapić mahovine bio vlažan. Sustav navodnjavanja na fitilj je metoda navodnjavanja koja koristi sintetičku žicu za upijanje vode i dopremanje je do biljke.

Korištenjem fitiljskog sustava zalijevanja biljke imaju trajno dobro navlaženo korijenje, snažan i razvijen korijenov sustav, bujnu lisnost i brz rast biljaka.

2. Koristite bocu s 1 ili 2 fine rupice na vrhu za sporo kapanje

Svoj štap od mahovine možete lako održavati mokrim pomoću jednostavnog pripomočka koji imate kod kuće. Za ovu metodu potrebna vam je samo plastična boca i traka ili komad žice.

Za izradu automatskog sustava za navodnjavanje slijedite ove korake:

 1. Pronađite plastičnu bocu. Ovisno o veličini vašeg štapića od mahovine, možete koristiti boce od 1,5 litre, 2 litre ili čak i veće.
 2. Zagrijte iglu na plamenu, a zatim je jednostavno umetnite u čep.
 3. Tri do četiri rupe trebale bi biti dovoljne.
 4. Napunite bocu vodom i stavite čepove na bocu.
 5. Zatim privežite bocu napunjenu vodom za vrh štapa od mahovine.
 6. Pokušajte ga postaviti na sigurno.
 7. Zategnite ga komadom trake ili komadom žice ako imate. Ovisi o tome što imate na raspolaganju.

Kontrolirajte vanjsko okruženje kako bi stup bio vlažan

Vanjski uvjeti okoline kao što su vjetar, sunčeva toplina i vlaga igraju glavnu ulogu u zdravom rastu biljaka kada se radi o regulaciji sadržaja vlage u štapiću mahovine.

Ovi vanjski čimbenici okoliša djeluju zajedno kako bi štapić mahovine bio vlažan. Možete isprobati različite strategije kako biste pomogli štapiću od mahovine da zadrži više vlage.

Iznijet ću neke strategije koje su dobro funkcionirale s mojim biljkama penjačicama.

3. Čuvajte svoj štapić od mahovine na hladnom mjestu izvan izravne sunčeve svjetlosti

Sunčeva svjetlost je bitna za biljke. Bez sunčeve svjetlosti biljke ne mogu obavljati proces fotosinteze, a bez fotosinteze ne mogu pripremati hranu.

Međutim, sunčeva toplina može ispariti vodu s bilo koje vrste biljne površine.

Postavljanje biljaka sa štapićem mahovine na hladno mjesto izvan izravne sunčeve svjetlosti pomoći će vašem štapiću mahovine da zadrži vlagu.

Svoje biljke možete držati i u prostorijama u kojima postoje ventilatori i klima uređaji.

Pokušajte pronaći sjenoviti kutak u svom stanu gdje možete spremiti posude s biljkama sa štapićima mahovine.

Mjesto gdje linija sunca susreće liniju sjene bilo bi najbolje za vaše biljke. Jer sunčeva svjetlost također je neophodna za rast i zdravlje biljaka.

4. Koristite ovlaživač zraka

Količina vodene pare sadržana u zraku naziva se vlaga. Ako tropske biljke uzgajate u zatvorenom prostoru, morate im dati dodatnu vlažnost.

Ovlaživač zraka zagrijava vodu dok ne ispari u zrak, a zatim se iz ovlaživača oslobađa vodena para.

Ovlaživači mogu pomoći u održavanju vlage u štapiću mahovine dulje vrijeme. Ako uzgajate puno biljaka sa štapićima mahovine, možete koristiti ovlaživač zraka kako biste ih održali vlažnima.

Napisao sam detaljan članak o tome kako prskati biljke koji će vam pomoći razumjeti prskanje i vlažnost.

5. Pohranite kolac od mahovine na manje vjetrovito mjesto

Vjetar može učiniti veliku štetu vašim biljkama ako niste spremni nositi se s njim. Pripremljenost za vjetrovita područja može pomoći vašim biljkama da se razvijaju brzo i bez stresa.

Ako imate duže biljke, veća je vjerojatnost da će ih vjetar oštetiti nego kraće biljke. Visoke biljke više će se boriti na vjetru, pogotovo ako dugonoge biljke koriste stupove za oslonac.

Vlaga može lako ispariti sa štapića mahovine ako se ostavi na vjetrovitom mjestu. Držanje na manje vjetrovitom području može pomoći da štapić od mahovine dulje ostane hidratiziran.

Stoga se veće i krhke biljke poput puzavica preporuča držati na manje vjetrovitom području.

To omogućuje da sadržaj vlage u štapiću mahovine dulje ostane visok.

Što radi štapić od mahovine?

Kako održavati štapić od mahovine vlažnim?

Ukratko, stupovi od mahovine igraju ključnu ulogu u uzgoju zdravih i dužih biljaka penjačica.

Štapići od mahovine pomažu biljkama na mnogo načina. Biljke slabog debla koriste drvenasto glavno deblo drveća kao oslonac kada rastu u svom prirodnom domu.

Zračni korijeni takvih biljaka rastu duž debla kako bi dobili dodatnu svjetlost i vlagu iz okoline.

Kada se u loncima uzgajaju vinove loze kao što su bršljan, monstera i filodendroni, potrebno im je umjetno okruženje koje nalikuje njihovom prirodnom okruženju.

Stubovi od mahovine daju ovim krhkim biljkama čvrsto držanje.

Jeste li znali da možete sami napraviti jeftine stupove od mahovine? Pogledajte naš članak o alternativnim stupovima od mahovine za 5 jednostavnih načina za izradu jeftinih potpornih stupova za vaše biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: