Kada su jagode u sezoni? Evo kada većina jagoda sazrije

Kada su jagode u sezoni Evo kada vecina jagoda sazrije34578534587910

Pitate se kada je sezona jagoda? I ja sam bio! Sad kad već nekoliko godina imam svoju krpicu s jagodama, puno bolje znam kada će jagode sazrijeti.

Lipanj je vrhunac sezone jagoda. Berba jagoda traje oko mjesec dana, baš kad proljeće prelazi u ljeto. Mnoge popularne sorte nazivaju se čak i jagodama koje nose lipanj! Južna područja uzgoja mogu započeti berbu jagoda u svibnju, dok se vrhunac sezone može produžiti do srpnja u sjevernoj klimi. Dok berba jagoda opada ljeti, neke sorte jagoda rađaju bobice sve dok mraz ne stigne sredinom jeseni.

Mnogo toga se može naučiti kada je sezona jagoda i kako najbolje iskoristiti i sačuvati berbu bobičastog voća. Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kako najbolje iskoristiti sezonu jagoda.

Lipanj je sezona jagoda

Lipanj je sezona jagoda! Gotovo je nemoguće otići na seosku tržnicu u lipnju i ne nailaziti na najljepše stanove jarkocrvenih, raskošnih bobica.

Mnoge sorte jagoda daju većinu svog uroda u proljeće i nazivaju se “lipanjskim” vrstama. Lipanjske jagode su najpopularnija kategorija jagoda koje se uzgajaju u Sjevernoj Americi. Ove vrste rastu pupoljci u jesen koji zatim cvjetaju i sazrijevaju u bobice tijekom sljedećeg proljeća. 

Iako postoji cijela kategorija lipanjskih jagoda, postoje određene varijacije u vremenu sazrijevanja između sorti. Neke vrste imaju tendenciju sazrijevanja tjedan ili dva prije drugih. Vrhunac berbe jagoda ukupno traje oko mjesec dana. Neke od najukusnijih sorti lipanjskih jagoda, podijeljene po podsezoni, su:

Pomiješajte nekoliko različitih vrsta jagoda u svom vrtu kako biste produžili svoju vrhunsku sezonu berbe jagoda! Mnogi dobavljači u-pick planiraju i sade svoje sorte imajući na umu produženje sezone.

Kada su jagode u sezoni Evo kada vecina jagoda sazrije34578534587917

“Lipanj je bez sumnje mjesec jagoda. Malo što savršenije signalizira prvi dan ljeta od zdjelice jagoda i vrhnja. Svakodnevno provjeravajte biljke kako biste mogli brati bobice kada su savršeno zrele i najslađe i najsočnije.”

Naravno, postoje određene varijacije u vrhuncu sezone u različitim klimatskim uvjetima. Vrhunac sezone za lipanjske vrste jagoda može nastupiti već krajem travnja ili početkom svibnja u južnim državama. Žetva u sjevernim državama i Kanadi može se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije, obično počevši od sredine lipnja i traje do srpnja.

Kada su jagode u sezoni Evo kada vecina jagoda sazrije34578534587912

Stalno rodne i dnevne neutralne jagode

Neke vrste jagoda mogu se brati izvan špice sezone. One se nazivaju ili trajno rodnim ili dnevno neutralnim jagodama. Jagode rastu na tim biljkama tijekom cijele sezone dok biljka pušta nove pupoljke i cvjetove. Stalno rodne i dnevno neutralne jagode najčešće su u okruženjima s ograničenim prostorom kao što su gradski vrtovi i urbane farme, jer biljke ne rađaju toliko trkača kao jagode koje rode lipanj.

“Jagode koje dozrijevaju mogu se razmaziti uz gredicu od svježe slame. Štitit će ih od prljanja kišom koja prska s mokrog tla, a također može pomoći u odvraćanju puževa.”

Kada su jagode u sezoni Evo kada vecina jagoda sazrije34578534587915

Dostava i uvoz jagoda

Jagode se u Kaliforniji mogu brati gotovo cijele godine. Neke kalifornijske jagode beru se u siječnju, a berba može trajati do studenog. Jagode koje se prodaju u prosincu uglavnom se uvoze iz Meksika ili Južne Amerike.

“Jagode su prekrasna sezonska kultura. Najbolje ih je jesti svježe i izravno iz vrta. Mogu se čuvati u pekmezu, ali ne uspijevaju dobro u zamrzivaču.”

Kada su jagode u sezoni Evo kada vecina jagoda sazrije34578534587913
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: