Korištenje stiropora u tlu: što zapravo radi i njegova alternativa

wop granule stiropora

Postoji mnogo načina za korištenje stiropora u vrtu i ponekad se stiropor može zamijeniti s perlitom. Bilo da je to vaš vegetarijanski ili kontejnerski vrt, a dodavanje u tlo nije jedno.

Korištenje stiropora u tlu može se činiti korisnim, ali može uzrokovati više štete nego koristi. Stiropor nije biorazgradiv proizvod i nije dobar za okoliš. Često se miješa s perlitom i oba se uvelike razlikuju kada je u pitanju zadržavanje vode, prozračivanje i drenaža. 

Poboljšanje kvalitete tla je imperativ za zdrav rast biljaka i naveli smo što će stiropor zapravo učiniti kada se doda u tlo, kao i kako će korištenje perlita koji mu sliči na biljke koristiti biljkama.

Je li stiropor siguran za biljke? 

Godinama se smatralo da se stiropor može koristiti kao punilo za lonce za biljke zbog svoje dugotrajnosti i potencijala u poboljšanju drenaže

Međutim, još uvijek nije jasno kako se proizvodi od stiropora razgrađuju na vrijeme, s obzirom na to da su odlagališta otpada već puna biorazgradivih proizvoda. Danas se stiropor ne preporučuje dodavati u tlo zbog njegovog štetnog utjecaja na okoliš.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje , stiren (od kojeg je napravljen stiropor) je uvršten kao tvar koja uzrokuje rak. Međutim, opasniji je za one koji se time bave u usporedbi s onima koji jednostavno sade u posude od stiropora.  

Smatra se da na stiropor ne utječu tlo ili voda i da je potrebno mnogo godina da se razgradi. Što se tiče ispiranja , razine nisu dovoljno visoke da bi izazvale probleme jer su potrebne temperature, tvrde stručnjaci. Stoga se biljke koje rastu u posudama od recikliranog stiropora smatraju sigurnima . 

No, s obzirom na vašu svijest o mogućim ishodima sadnje u stiropor, bolje je izbjegavati uzgoj jestivih namirnica i ograničiti se samo na ukrasne biljke. Važno je pravilno odlaganje recikliranih pjenastih sadnica. Međutim, potrebno je izbjegavati odlaganje spaljivanjem jer će to rezultirati emisijom opasnih toksina.

wop Tlo7683498743

Može li stiropor koristiti tlu? 

Zamolite vrtlara da s vama podijeli nekoliko savjeta o korištenju stiropora u njihovim vrtovima. Svakako, rado bi podijelili s vama nekoliko savjeta za vrtlarenje stiropora.

Stiropor ima veliku važnost u vrtlarstvu na različite načine. No, postoji mnogo mitova o korištenju ovog materijala u vrtovima. Pogledajmo daje li stiropor ikakve koristi tlu ili ne. 

Drenaža

Jeste li ikada čuli za poboljšanje drenaže dodavanjem stiropora na dno posuda? mislim da jesi. Već desetljećima vrtlari koriste stiropor u tu svrhu, ali je li stvarno dobar?

Pa, odgovor nije zapravo. Dodavanje kikirikija za pakiranje od stiropora može učiniti više štete nego koristi vašim biljkama, kao i tlu. Unutar pjenastog materijala može rasti duboko korijenje biljaka, ali bez odgovarajuće drenaže, može umrijeti u preplavljenom okruženju.

Štoviše, stiropor ne daje nutritivnu vrijednost biljkama jer sintetički materijal koji se koristi u kikirikiju od stiropora ne sadrži hranjive tvari. Biorazgradivo pakiranje kikirikija ne daje prednost u drenaži iako je izrađeno od prirodnih materijala, pri upijanju vode se raspada.   

Prozračivanje

Postoji uobičajeni nesporazum da su bijele kuglice nalik pjeni prisutne u tlu za lonce stiropor. Ovi materijali se koriste za održavanje tla za lonce labavim i prozračnim, ali ti materijali su perlit umjesto stiropora. Ne upija vlagu već je zadržava u sitnim šupljinama s vanjske strane. Učinkovito čini vodu dostupnom obližnjem korijenju.

Perlit se može prirodno razgraditi s vremenom, za razliku od stiropora. Stoga ne predstavljaju nikakvu prijetnju okolišu. Dok se stiropor ne može razgraditi milijunima godina. Također može poprimiti vlagu i postati natopljen vodom uzrokujući kompresiju tla.

Tijekom obilnih kiša, stiropor može kliziti u vodeno tijelo, pridonoseći svojim udjelom onečišćenju oceana.

Zadržavanje vode

Stiropor, zamjena za perlit, ne pomaže u zadržavanju vode u tlu. Štoviše, dodavanje stiropora rezultira dodavanjem plastike u okoliš. U idealnom slučaju, mješavine za zalivanje trebale bi koristiti perlit. Porozne strukture na površini perlita zadržavaju vodu, dajući naizmjenično vlagu korijenju kad god im je potrebna. 

Perlit smanjuje mogućnost sušenja korijena jer omogućuje dreniranje tla i zadržavanje vlage dulje vrijeme. No većina dobavljača zalivanja zamjenjuje perlit jeftinijom zamjenom koja ima istu funkciju, ali je štetna za okoliš. 

Što je perlit

wop ng3uioh838o7g3h

Perlit je amorfno vulkansko staklo koje ima relativno visok sadržaj vode, a obično nastaje hidratacijom opsidijana. Javlja se prirodno i ima neobično svojstvo da se pri zagrijavanju jako širi.

Budući da perlit dolazi od vulkanskog stakla, sastoji se prvenstveno od 70% silicija i drugih elemenata kao što su aluminij, kalij, natrij. Ovi elementi su također korisni za biljke kada se dodaju u tlo.

Perlit nije stiropor , on je zapravo industrijski proizvod niske gustoće koji se koristi u građevinarstvu, hortikulturi i materijalima koji se koriste za izradu filtera.

Perlit ima blago uglačan izgled zbog mjehurića sa strukturom i često se zamijeni za stiropor ili čak jaja u tlu zbog sličnosti. 

Veličina perlitne podloge ovisi o prodanom proizvodu i određuje se u proizvodnom pogonu prema potrebi. 

Normalna veličina perlita je 0-2 mm i promjera 1,5-3,0 mm.

Grubi perlit može biti promjera između 3 mm i 8 mm

Svojstva perlita

Svojstvaperlit
Svojstva popravljanja tlaNe
pH rasponi7,0 – 7,5
Zadržava vlagu u tlu i hranjive tvariDobro
Povećava sposobnost drenaže tlaNajbolje
Težina5 – 8 lbs/CuFt
Veličina 0 – 8 mm
Sadrži prirodne mineraleDobro
Odobreno za organsko vrtlarstvoDa 
S vremenom se razgrađujeNe

Prednosti korištenja perlita u vrtu

Perlit je vrlo korisna komponenta vrtlarstva iz više razloga:

  • Fizički je stabilan i zadržava svoj oblik
  • Ne razgrađuje se
  • Ima neutralnu pH razinu
  • Ne sadrži otrovne kemikalije ili aditive
  • Može apsorbirati malo vode, a ostatak pustiti da se slobodno ocijedi.
  • Pruža izvrsnu aeraciju.

Zašto perlit izgleda kao stiropor? 

wop jngh495jh485998453p0p049h5p

Želite li znati zašto perlit izgleda kao stiropor? Dakle, u osnovi, razlog je taj što je perlit bijeli lagani zrnati materijal. To je amorfno staklo nastalo hidratacijom opsidijana. 

Zagrijavanjem do 1600 stupnjeva Fahrenheita, staklo se napuhuje poput kokica, izgledom podsjeća na stiropor. Stoga je perlit ponekad poznat kao “vulkanske kokice”.

Kao sirovina, perlit sadrži vodu koja je zarobljena brzim hlađenjem lave. Kada se primjenjuje toplina, vlaga eksplozivno isparava. 

Stiropor protiv perlita: Jesu li isti? 

Kako bismo prešli na više detalja, dopustite mi da pojasnim jesu li stiropor i perlit isti ili različiti. 

Pa, perlit, vrsta vulkanskog stakla s visokim udjelom vode, izvrsna je za poboljšanje tla koje se koristi za biljke koje se uzgajaju u kontejnerima i za pokretanje sadnica za tlo ili medij bez zemlje. Pruža zdraviji korijenski sustav poboljšavajući drenažu i prozračivanje.

Ali kupnja dovoljno perlita za posude za uzgoj biljaka je tako skupa, stoga se koristi njegova zamjena, stiropor. Stiropor je ekspandirana polistirenska pjena koja se koristi u spremnicima za biljke. Ovi spremnici za biljke od pjene su lagani i lako se pomiču. 

Ovi spremnici od stiropora su jeftini u usporedbi s perlitom i pružaju dodatnu izolaciju zimi.

Možete li posaditi u lonac od stiropora? 

Da, možete. Za bolju drenažu, iskopajte rupe na dnu posude kako biste spriječili truljenje biljaka. U slučaju biljaka s plitkim korijenom, dodajte nekoliko centimetara kikirikija od stiropora na dno sadilice.

Spremnik od stiropora može primiti više mješavine za lončanice nego što je potrebno biljci. Dodajte komercijalnu mješavinu za saksije zajedno s kompostomdobro istrulilim gnojem u posudu do visine 2,5 cm. Da biste olakšali drenažu, podignite posudu uz pomoć cigle sa centimetar ili dva. 

Stavite svoju posudu na mjesto gdje biljke mogu dobiti optimalnu sunčevu svjetlost. Pažljivo stavite svoje biljke u smjesu za saksije. Tijekom vrućih dana biljke zahtijevaju dosta vode u posudama od stiropora. U tom slučaju, sloj malča pomaže u održavanju mješavine za saksije vlažnom i hladnom. 

Za ponijeti: 

Stiropor se već desetljećima koristi za punjenje žardinjera zbog svoje učinkovitosti u poboljšanju drenaže. Sada su mnoga odlagališta preopterećena biorazgradivim proizvodima zbog kojih se stiropor razgrađuje. 

Međutim, zbog opasnih šteta koje stiropor može uzrokovati okolišu, ne preporučuje se dodavanje u tlo. 

Iako je perlit izvrstan za mješavinu za lončanice, on je skup proizvod i može pomoći oporaviti zbijeno tlo na kojem biljke ne mogu rasti. 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja bostonska paprat umire? (I kako to popraviti)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Zašto biljke u mojem vrtu ne rastu?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Prepolovljavanje lišća: treba li to učiniti? Evo zašto

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

5 problema s ljiljanima mira (i kako ih riješiti)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Slomljena stabljika biljke: uzroci i jednostavna rješenja