Korištenje komposta na površini tla: Objašnjene prednosti i nedostaci

wop sl4plantfpbg

Tražite li organski, prirodan način da svoje tlo učinite zdravim kako bi vaše biljke mogle napredovati? Dodavanje komposta izravno na tlo stvorit će zdravije tlo i veće biljke.

Kada koristite kompost na vrhu tla, treba ga nanositi u sloju debljine 2 – 4 inča. Kompost sadrži bakterije, gljivice, mikroorganizme i hranjive tvari koje potiču rast biljaka. Osim toga, korištenje komposta kao pokrova tla sprječava korov, izolira tlo i pomaže spriječiti gubitak vlage iz tla ispod.

U ovom ćemo članku objasniti prednosti primjene komposta na tlu koji može koristiti i biljkama u lončanicama i vrtnim biljkama te bi uklonio svaku zabrinutost koju biste mogli imati kada ga koristite.

Prednosti dodavanja komposta na površinu tla

wop Kompost67803680

Kompost je sjajna stvar za dodavanje na vrh tla. Bogat je hranjivim tvarima i drugim dobrotama koje biljke vole, a hrani tlo ispod sebe, dodajući još druge hranjive tvari i prednosti. Uz kompost, biljke dobivaju puno zdravih, prirodnih stvari bez potrebe za potencijalno otrovnim kemikalijama.

Kompost se može primijeniti u 2-4 inča sloju kompostnog malča preko tla . To će uvelike koristiti vašem tlu i biljci.

Evo kako:

 1. Kompostni malč nije ništa manji od spužve. Zadržava vlagu u tlu. Začudo, kako se tlo suši, kompost se razgrađuje u humus i polako otpušta vlagu. Sprječava isparavanje tla i čuva korijenje biljaka od isušivanja čak i ljeti.
 2. Guši korov od nicanja zasjenjivanjem sunčeve svjetlosti. Korov je teže ubiti kada ima pristup sunčevoj svjetlosti.

  Formiranje sloja tla na vrhu korova spriječit će sunčevu svjetlost da dopre do njih, što će otežati njihov rast.
 3. Dodavanje komposta na vrh tla također pomaže zadržati vitalne hranjive tvari koje su ključne za fotosintezu i rast biljaka, kao što su dušik i ugljik.
 4. Kompostni malč brzo emitira hranjive tvari što ga biljke lakše apsorbiraju.
 5. Regulira temperaturu tla. Ponekad podiže temperaturu, a ponekad izolira tlo od temperaturnih promjena.

Kako kompost koristi tlu?

Kompost je, budući da je prirodan, ekološki prihvatljiv. Poboljšava fizička, biološka i kemijska svojstva tla što u konačnici potiče zdrav rast biljaka. Kompost ima veliku učinkovitost. Razgovarajmo o nekima od njih.

Poboljšava strukturu tla

Dodavanjem komposta u tlo hranite biljke hranjivim tvarima. Tlo postaje glađe i mrvičasto, što olakšava rast korijena.

S jedne strane, pomaže zadržati vodu u pjeskovitom tlu, dok rahli zbijeno i teško glineno tlo kako bi korijenje lakše prodrlo. To čini da biljka još više hvata tlo i pomaže u sprječavanju erozije tla.

Poboljšajte pH tla

Kada se kompost doda u tlo, on mijenja pH razinu tla. Ovo je dobra stvar. Viša razina pH čini biljke zdravijim jer je više hranjivih tvari dostupno biljkama u tlu s višim pH razinama. Kiselo tlo savršeno je za cvjetne i povrtnjake.

pH ljestvica se kreće od 0 do 14. Jaka baza ima visoku pH vrijednost, dok kisela tvar ima nisku razinu pH. U većini tala idealne razine pH su između 6,0 i 7,0. 

Dodavanjem komposta na vrh tla održava se idealan raspon pH u tlu koji je povoljan za apsorpciju hranjivih tvari od strane biljaka.

Opskrbljuje hranjivim tvarima

Kompost sadrži 3 najvažnija makroelementa kao što su fosfor (0,6-0,9%), dušik (1-2%) i kalij (0,2-0,5%) koji ubrzavaju rast biljaka. Osim toga, sadrži i neke elemente u tragovima koje često ne osiguravaju sintetička gnojiva.

Zabrana biljnih bolesti

Kompost sadrži bakterije i gljivice u tlu koje sprječavaju različite biljne bolesti. Također smanjuje potrebu za pesticidima i fungicidima, koji su otrovni za životinje, ljude, pa čak i biotu tla.

Hrani mikroorganizme

Mikrobna zajednica, koja pomaže probaviti organske tvari i pretvoriti ih u učinkovite hranjive tvari, hrani se kompostom. Ovi mikroorganizmi čak pomažu u fiksaciji dušika.

Nadalje, kompost može potaknuti rast glista u tlu. Crvi trebaju hranu, a što je više hrane, to je više crva. Gliste pomažu tlu da zadrži vodu i pomažu u razgradnji tla. 

Vidite, većina tla ima nešto od teksture betona, s česticama premalim da bi ih lopatom razbilo, ali prevelikim da bi ih crvi razbili.

Dodavanje komposta u tlo potiče gliste da narastu do pune veličine. Gujavice dobro razgrađuju velike čestice jedući ih. 

Nedostaci postavljanja komposta na vrh tla:

Osim prednosti, kompost ima nekoliko nedostataka koje također treba uzeti u obzir prilikom primjene na tlo kako bi bio uistinu učinkovit.

 • Korištenje specifičnog otpada hrane ispušta neugodan miris tijekom raspadanja. To može utjecati na ambijent vaše kuće uzrokujući zagađenje zraka.
 • Otpad hrane koji se može kompostirati često poziva štakore, pa čak i zmije.
 • Postupak razgradnje uključuje djelovanje bakterija. To može uzrokovati širenje različitih bolesti.
 • Kompostiranje troši i vrijeme i energiju. Također zahtijeva dovoljno nadzora. 

Što staviti na gornji sloj tla: Gnojivo ili kompost?

Sada je malo teško stati na stranu određenog jer oba imaju svoje prednosti i nedostatke. Pogledajmo kontrast.

Kompost je razgrađeni organski materijal koji je bolji za lonce ili gladne biljke, dok je gornji sloj tla bolji za opće vrtlarske projekte. 

Dok gornji sloj tla bolje zadržava vlagu dulje vrijeme, kompost je gnojivo sa sporim otpuštanjem koje se ističe u sadržaju organskih tvari i hranjivih tvari.

Iako je jeftinije, gornje tlo sadrži sjeme korova i prethodno primijenjena gnojiva i pesticide. S tim u vezi, iako skup, kompost je pun korisnih organizama. 

S obzirom na gore navedeno, mnoge stvari treba uzeti u obzir kako bi se određena određena kao bolja od druge. Da biste dobili nešto bolje, možete kombinirati to dvoje.

Kada dodati kompost u tlo ili gornji sloj tla?

Kompost se primjenjuje u bilo koje godišnje doba ako se koristi kao dodatak, osim kada tlo ostane smrznuto. 

Ako ga koristite kao gnojivo, morat ćete nanositi 2-3″ sloj svake godine.

Sada, u slučaju da se radi o kompostu u vrećicama, razmislite o nanošenju sloja debljine 1-2 inča u rano proljeće. Za domaći kompost učinkovit je ako se koristi u jesen. 

Do proljeća će se kompost razgraditi. Nastavite dodavati sloj od 2-3 cm ovog komposta kako bi se zimska sezona razgradila kako bi gredica bila spremna za sadnju.

Treba li kompost miješati u tlo?

Mješavina komposta i zemlje nesumnjivo je eliksir za vaše biljke. Ali, ipak, nije uvijek primjenjiv.

Kada vam je tlo dobre teksture, možete samo staviti sloj komposta na gornju površinu malo dalje od stabljike. U takvom slučaju, kopanje tla za miješanje komposta s njim moglo bi poremetiti korisne mikorizne gljive , koje imaju glavnu ulogu u pomaganju biljkama da pristupe hranjivim tvarima iz dubine zemlje. 

Kompost možete miješati sa zemljom kada kod kuće pripremate zemlju za saksije za svoje biljke.

Zaključak

Dodavanje komposta na tlo jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za tlo. Poboljšava strukturu tla, smanjuje tvrdoću i zbijenost, poboljšava drenažu i prozračivanje, povećava razinu hranjivih tvari i život mikroba u tlu, te općenito poboljšava cjelokupno zdravlje tla. Osim toga, vrlo je jednostavno – kompost možete napraviti kod kuće od ‘zelenog’ otpada iz vašeg dvorišta!

Ukratko, dodavanje komposta na tlo je najlakši i učinkovit način. Samo držite određeni razmak između stabljike i malča kako biste izbjegli širenje raznih bolesti . 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća

Uobičajeni problemi sa štetočinama pri uzgoju kupusa

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega dragulj orhideje (macodes petola)

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto mojem božićnom kaktusu opada lišće? (riješenja)

Sukulenti Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke

Peperomia Hope: sobna biljka koja se lako uzgaja