Zimsko kompostiranje: kako kompostirati ostatke hrane i dvorišni otpad u hladnoj klimi

Zimsko kompostiranje kako kompostirati ostatke hrane i dvorisni otpad u hladnoj klimi349875435438710

Mnogi od nas prestaju kompostirati svoj organski otpad kod kuće tijekom zime. Niske temperature i smanjene količine otpada iz dvorišta mogu učiniti da se zimsko kompostiranje čini da nije vrijedno truda. Srećom, postoji nekoliko savjeta kako se vaša kompostna hrpa sretno raspada tijekom hladnijih mjeseci.

Dakle, možete li kompostirati zimi? Da, zimi svakako možete kompostirati, čak i na mjestima s niskim temperaturama. Mikrobi u kompostu bit će manje aktivni po hladnom vremenu, ali će i dalje obavljati svoj posao čak i ako ga rade sporijim tempom. Održavajte kompost tijekom zime! Smanjit ćete svoj organski otpad i stvoriti lijepu, bogatu dopunu tla za proljetni vrt.

Postoji nekoliko važnih savjeta za zimsko kompostiranje koji će proces učiniti mnogo glatkijim. Evo što trebate znati da biste počeli kompostirati zimi kod kuće.

Zašto je kompostiranje teže zimi?

Kompostiranje je jednostavno aktivnost ubrzavanja prirodne razgradnje. Cilj je stvoriti sretno stanište za mikrobe koji razgrađuju organski otpad. To može biti malo nezgodno zimi, ali zimsko kompostiranje je sigurno izvedivo (iako sporije)!

Zimsko kompostiranje komplicirano je zbog dva ključna problema:

 1. Vanjske temperature su preniske za optimalnu mikrobnu razgradnju. Suhi zimski vjetrovi i hladna kiša ne pomažu.
 2. Kućanstva proizvode mnogo ostataka hrane bogate dušikom, ali ne proizvode dovoljno “smeđeg” materijala bogatog ugljikom da bi ga uravnotežili.

Većina organskog otpada koji nastaje tijekom zimskih mjeseci su ostaci kuhinjske hrane. Također mogu biti nesporazumi s blagdanskim ukrasima i rukotvorinama. Ali općenito, zimi se proizvodi manje organskog otpada nego u drugim godišnjim dobima. Smeđe boje koje su dostupne zimi općenito su usitnjeno lišće prikupljeno u jesen ili isjeckani papir iz kućnog ureda.

Koje su metode za zimsko kompostiranje?

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498716 1

Postoji bezbroj metoda za zimsko kompostiranje. Metode zimskog komposta na otvorenom općenito uključuju napore da se održi topla temperatura i uravnoteži zeleno/smeđi materijal.

Evo nekih od najčešćih metoda zimskog kompostiranja na otvorenom:

 • Baca za kompost (standardna)
 • Baca za kompost (visoka učinkovitost)
 • Kanta za kompost
 • Kompostna hrpa
 • Rov za kompost (u tlu)
 • Kante za otpad s poklopcima (za proljetno kompostiranje u hrpi ili rovu)

Zima je također izvrsno vrijeme za početak malog unutrašnjeg komposta za kuhinjske ostatke hrane. Ovdje su neke od najboljih metoda za kompostiranje u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine.

 • Radni digestor za hranu
 • Unutarnji vermikompost
 • Unutarnja kanta za bokashi

Novi ste u kompostiranju? Pogledajte ovaj članak za detaljne informacije o kompostiranju pomoću ovih metoda.

Odabir metode zimskog kompostiranja

Većina kućanstava ima uglavnom ostatke hrane za kompostiranje zimi. Srećom, prosječno kućanstvo treba samo mali komposter za jednu količinu otpada hrane iz kućanstva.

Za brzo kompostiranje, posuda za kompost može biti dobar izbor. Ovo je metalna ili plastična posuda koja je montirana na okvir tako da se može lako rotirati. Čaša vam omogućuje jednostavno miješanje i prozračivanje komposta bez puno podizanja tereta. Neke od novijih posuda su vrlo učinkovite u zadržavanju topline i stvaranju ugodnog okruženja za korisne mikrobe u mješavini komposta.

Ako imate veliku količinu otpada za kompostiranje, dobra, stara kompostna hrpa vjerojatno je vaša najbolja opcija. Razmislite jeste li u redu zimi hodati do kante za smeće. Jesu li životinje štetočine problem u vašem susjedstvu tijekom zime? Hoće li put do komposta zahtijevati lopatu kada padne snijeg? Uzmite u obzir ove zimske sezonske probleme kada planirate mjesto za zimsko kompostiranje.

Snijeg i led mogu stvoriti opasnost od klizanja, pa bi moglo imati smisla privremeno premjestiti posudu za kompost na natkriveni trijem ili drugo lako dostupno područje. Stavite kompost tamo gdje će biti siguran i gdje ćete ga najvjerojatnije koristiti! Također razmislite ima li smisla u vašoj situaciji mala metoda kompostiranja u zatvorenom prostoru koja može prihvatiti ostatke hrane tijekom cijele godine.

Osnove aktivnog zimskog kompostiranja

Kompostni mikrobi rade sporo u hladnijem vremenu. Ipak, i dalje obavljaju posao, a postoji nekoliko načina da im pomognete kada su temperature okoline niske. Održavanje hrpe toplom može zadržati mikrobe koji aktivno razgrađuju organske tvari.

Evo nekoliko najučinkovitijih načina za održavanje komposta aktivnim tijekom zimskih mjeseci:

 • Postavite kompost na toplije mjesto
 • Izolirajte hrpu kako biste je zagrijali

Ključ uspješnog zimskog kompostiranja je održavanje temperature komposta toplom čak i kada vanjske temperature padaju. Održavanje komposta toplim ključno je za mikrobnu razgradnju o kojoj ovisi uspjeh. Čitajte dalje za savjete kako to najbolje učiniti.

Savjeti za održavanje aktivnog razlaganja komposta zimi

Mnoge osnove kompostiranja vrijede za zimsko kompostiranje. Izlaganje suncu može ubrzati razgradnju, dok izlaganje vjetru može ohladiti hrpu i usporiti razgradnju. Ostaci hrane koji su nasjeckani na male komadiće razgradit će se brže od cijelog povrća.

Ostatke hrane spremite u malu kantu za kompost ispod sudopera ili ih zamrznite kako biste smanjili kuhinjske mirise. Također možete napuniti kante vani preko zime i dodati ih u kompost kasnije. Skupljanje ostataka hrane smanjit će broj odlazaka na vanjsku kompostnu hrpu.

Različiti mikrobi su aktivni na različitim temperaturama i ne razgrađuju svi mikroorganizmi organske tvari na isti način. Niže temperature tijekom zimskog kompostiranja možda neće stvoriti dovoljno vruću kompostnu hrpu da razbije neke invazivne biljke i sjemenke. Uvijek razmislite što ide u kompostnu hrpu.

Veličina zimske kompostne hrpe trebala bi biti najmanje jedan kubični jar. Veće može biti bolje, ali pazite da ne bude preveliko jer bi središte hrpe moglo postati prilično gusto. Tada centar neće dobiti zrak koji mu je potreban. Veća hrpa će najbolje funkcionirati ako se kompost sastoji od puno rastresitog materijala.

Priprema za jesenski kompost: usitnite i pohranite jesensko lišće

wop Kompost374806678039668693

Prvi jesenski zadatak za pripremu za zimsko kompostiranje je usitnjavanje i spremanje jesenskog lišća za korištenje u kompostu tijekom zime. Trebat će vam zaliha suhog nasjeckanog lišća koje ćete dodati kompostu tijekom cijele zime.

Većina kompostiranog materijala u kućanstvu proizvedenog tijekom zime je “zelenog” tipa bogatog dušikom. Skloni smo proizvoditi otpad od hrane tijekom cijele godine! Ovaj materijal bogat dušikom trebao bi biti uravnotežen sa “smeđim” materijalom bogatim ugljikom kako kompost raste. Materijali bogati ugljikom proizvode se uglavnom u jesen (mislimo na suho jesensko lišće i dvorišne isječke).

Dakle, prikupite i spremite svoje “smeđe sastojke” u jesen za dodatak kompostu tijekom zime. Razmislite o tome da napravite hrpu usitnjenog lišća ili ih pohranite blizu komposta u kante od pet galona. Usitnjeni listovi će se sami sastaviti u kompost “lisne plijesni” tijekom godinu ili dvije. No, što je još važnije, lišće koje se raspada može se dodati u aktivnu hrpu komposta kako bi se uravnotežilo “zelenje” otpada od hrane tijekom zime i proljeća.

Priprema za jesenski kompost: stvorite prazan prostor

Drugi važan korak u zimskom kompostiranju je stvaranje prostora za organski otpad koji nastaje tijekom zime. U jesen ispraznite kantu ili područje gotovog komposta prije nego što padne snijeg. Napola gotovi kompost treba u jesen okrenuti i natrpati materijalima niske gustoće kako bi se osigurao adekvatan zrak.

Jesen je izvrsno vrijeme za korištenje gotovog komposta kao organske dopune tla! Preko travnjaka nanesite sloj komposta debljine 2cm kako biste ga obogatili hranjivim tvarima. Povrtnjaci, gredice, drveće i grmlje također imaju koristi od jesenske površinske primjene domaćeg komposta.

Sada kada je gotov kompost iskorišten u dvorištu, trebalo bi biti puno mjesta za ostatke hrane nastale tijekom zime (i usitnjeno lišće dodano kako bi se uravnotežio omjer ugljika i dušika). Mnogo je lakše nositi se s gotovim kompostom u jesen (prije nego što se smrzne!).

Trebate li okretati hrpu tijekom zime?

Zimsko kompostiranje kako kompostirati ostatke hrane i dvorisni otpad u hladnoj klimi349875435438712

Ne, ne biste trebali okretati kompostnu hrpu tijekom najhladnijih mjeseci zime. Okretanje hrpe rezultirat će gubitkom topline iz središta hrpe, stoga biste trebali smanjiti količinu okretanja hrpe. Ipak, još uvijek trebate prozračiti hrpu, a neki materijali mogu biti tolerantniji na okretanje od drugih.

Nastavite graditi hrpu, naslanjajući zeleno i smeđe, ali ne okrećite cijelu stvar dok su temperature niske. Stavite sloj usitnjenog lišća debljine oko 5-8cm na svaku seriju dodanih ostataka hrane. Nastavite slagati, ali pričekajte da se proljeće okrene.

Treba li kompostnu hrpu prekriti zimi?

Pokrivanje kompostne hrpe tijekom zime nije loša ideja, ali trebate se pobrinuti da i dalje može “disati”. Zamislite to kao nadstrešnicu za svoj kompost! Pokrivanje kompostne hrpe najčešće je u područjima s vlažnim, vlažnim zimama. Suhi snijeg je zapravo prilično učinkovit izolator i stoga općenito nije problem u pravim hladnim zimskim područjima.

Krov, cerada ili nešto slično što sprječava zalijevanje hrpe može biti potrebno za klime s velikim zimskim oborinama. Previše vode u hrpi može ispirati hranjive tvari, ohladiti hrpu i ometati proces kompostiranja. Cerada također može zadržati toplinu koja će omogućiti da proces razgradnje funkcionira. Čak i pokrivni sloj slame, lišća ili usitnjenih novina za izolaciju može pomoći s toplinom (i pružiti malo izvora ugljika).

Toplina od raspadajućih organskih tvari također može otopiti snijeg koji pada na hrpu. Dodatna vlaga može biti nepoželjna ako hrpa već ima dovoljno vlage.

Nemojte pokrivati ​​hrpu dok vam se čini previše vlažna ili suha. Ako je mokro, pustite da se malo osuši na otvorenom prije nego što ga pokrijete. Preokrenite ga u jesen kako biste pomaknuli komade za sušenje prema dnu hrpe. To će omogućiti da se područja s previše vlage počnu sušiti.

Ako svoju hrpu pokrivate ceradom, na gornji sloj hrpe naslažite vrtni otpad poput lišća i trave. Ovaj materijal je manje gust od kuhinjskog otpada i obično ima bolji protok zraka. Možda ćete također htjeti razmisliti o postavljanju nečeg poput cijevi ispod cerade kako biste stvorili zračni razmak koji će hrpi omogućiti da diše.

Barijere od vjetra u zimskom kompostiranju

Hladan zimski vjetar može isušiti vašu hrpu komposta i odvući toplinu od nje. Neke metode kompostiranja uključuju zaštitu vanjske kompostne hrpe vjetrobranom. Zaštita od vjetra također može biti dobra prepreka za vid ako ne želite da vaša kompostna hrpa bude značajka u vašem zimskom krajoliku.

Postavljanje vjetrobrana ovisi o jedinstvenoj situaciji svake kompostne hrpe. Dio hrpe možda je već zazidan. Bez obzira na raspored vjetrobrana, pazite da ostavite dovoljno prostora za pristup kompostnoj hrpi kada je trebate nadopuniti ili ukloniti gotov kompost.

Za estetiku razmislite o dodavanju ukrasnog zida ispred hrpe. Možete napraviti okvir za uzgoj bršljana, marakuje, ruža penjačica ili druge biljke vinove loze. Ili dodajte malo grmlja ili kratkog grmova drveća kako biste dodatno zaštitili hrpu od vjetra.

Zimsko kompostiranje kako kompostirati ostatke hrane i dvorisni otpad u hladnoj klimi349875435438711

Više savjeta za zimsko kompostiranje

Iako vaše kompostiranje može biti usporeno tijekom zime, to se ipak isplati učiniti. Sve dok malo pazite na to kako mu pristupate i štitite svoju kompostnu hrpu od najtežih zimskih uvjeta, trebali biste moći skuhati zdravu mješavinu kompostirane zemlje spremnu za proljetno vrtlarstvo.

Mikrobi u kompostu bit će manje aktivni po hladnom vremenu, ali će i dalje obavljati svoj posao čak i ako ga rade sporijim tempom. Zato ne gubite te zimske mjesece! Iskoristite ih i pretvorite svoje ostatke kuhinjskih ostataka u plodni domaći kompost.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: