Evo rješenja za održavanje paperwhite narcissus-a zimi

Paperwhites Falling Over Evo 4 lijepa rjesenja za zadrzavanje zimskog cvjetanja45389753479810

Zašto mi pada cvijeće?

Paperwhite narcissus-ima cvijeće pada jer im se korijenje nije razvilo dovoljno snažno da drži cijelu biljku prema gore. U prirodi, lukovice imaju godine da se razviju i dobiju uporište u okolnom tlu.

Paperwhite prirodno raste na mediteranskom tlu, u područjima gdje je zona vrtlarstva u susjedstvu zone 8-11. Navikli su na dobro drenirano tlo, gdje moraju pustiti duboko korijenje da bi došli do vode. Kada uzgajate Paperwhite u vodi (bez zemlje), oni nemaju puno korijena!

Paperwhite također ima tendenciju rasti na toplijim temperaturama nego na otvorenom. Unutarnje okruženje ne pruža jaku sunčevu svjetlost potrebnu za zdepaste stabljike i niže noćne temperature koje sprječavaju da Paperwhite ne postane previše dug.

Paperwhites Falling Over Evo 4 lijepa rjesenja za zadrzavanje zimskog cvjetanja45389753479817

Paperwhite obično narastu do visine od 40-50cm. Osnovna prevencija dugotrajnosti je osigurati puno jakog svjetla dok biljke rastu. Čim lukovica nikne iz sitnih zelenih stabljika, pomaknite posudu za sadnju na najsvjetliji mogući prozor. Nemojte ih tjerati da se protežu radi svjetla. Također, pokušajte rotirati posudu svakih nekoliko dana kako ne bi svi rasli u jednom smjeru (i stoga se prevrnuli).

Drugi važan čimbenik u sprječavanju rasta je da temperatura okolnog zraka ne bude previše topla. Zrak oko Paperwhite-a ne bi trebao biti topliji od oko 21°C. Vrlo tople sobne temperature mogu uzrokovati da Paperwhite naraste na više od 55cm, čineći vitke stabljike ranjivijim na pad pod vlastitom težinom. S druge strane, Paperwhite uzgojen na hladnim mjestima 16°- 18°C imaju tendenciju da rastu jače i zdepastije.

Na kraju, možete potražiti sorte koje su uzgojene da imaju jake stabljike, poput Ziva Paperwhite ili Inbal Paperwhite.

Paperwhites Falling Over Evo 4 lijepa rjesenja za zadrzavanje zimskog cvjetanja45389753479816

Kako spriječiti da paperwhite ne padne

Evo četiri načina kako spriječiti da vam paperwhite ne padne.

1. Poduprite ih štapićima

Isprobana metoda za sprječavanje pada paperwhite-a je poduprijeti ih štapom ili više štapića. Možete koristiti funkcionalne cvjetne kočiće (ili cvjetnu žicu ili druge kućne štapiće) ili više ukrasnih materijala kako biste upotpunili izgled aranžmana.

Isprobajte lijepe grančice iz svog dvorišta! Štapići za grananje s malo lišaja ili mahovine također mogu biti lijepi. Na gornjoj slici koristi se grančica iz grma murve s malo tanke jutene špage (krupno dolje).

Paperwhites Falling Over Evo 4 lijepa rjesenja za zadrzavanje zimskog cvjetanja45389753479815

2. Podržite ih vrpcom

Stavite mašnu na to! Zavežite vrpcu oko stabljika kako biste ih držali zajedno i poduprli. Crvena, zlatna, bijela vrpca su ljupke, kao i prirodnije opcije poput burlapa ili rafije.

Obično ćete morati vezati vrpcu 2/3 puta gore od stabljika kako ne bi pali. Vrpca je divan način da spriječite da paperwhite ne padnu jer doprinosi izgledu bez puno truda.

3. Podržite ih visokom ravnom vazom

Umjesto da uzgajate paperwhite u plitkoj posudi, odaberite višu vazu od prozirnog stakla s ravnim stranicama . Zatim zavežite vrpcu oko vaze i pustite staklenu vazu da se drži u donjem dijelu stabljike kako bi poduprla cvijeće. Ili preskočite vrpcu i jednostavno dopustite da cvijeće govori za sebe!

Paperwhites Falling Over Evo 4 lijepa rjesenja za zadrzavanje zimskog cvjetanja45389753479814

Ne volite saditi lukovice u prozirnoj vazi? Ni u vrpce? Potpuno razumijem. Razmislite o sadnji lukovica samo nekoliko centimetara duboko u čvrsti tradicionalni metalni lonac za cvijeće.

4. Zaustavite njihov rast alkoholom

Da, hortikulturari uspješno su zaustavili rast zalijevajući ih razrijeđenim otopinama alkohola. Kraće zakržljale stabljike ne prevrću. Osnovna je suština da nakon što zeleni izdanci narastu centimetar ili dva, počnete zalijevati paperwhite razrijeđenom alkoholnom otopinom. Možete koristiti alkohol za trljanje ili destilirani alkohol za pripremu otopine od ~5% alkohola.

Posadite lukovice običnom čistom vodom. Kada zelena stabljika bude visoka 2-5cm (obično nakon 1-2 tjedna), ispraznite običnu vodu i zamijenite je razrijeđenom otopinom alkohola. To je najlakše ako se Paperwhite posadi samo u vodu ili u kamenčiće.

Razrijeđenu alkoholnu otopinu napravite alkoholom za trljanje ili bistrim alkoholnim alkoholom (kao što je votka ili gin). Otopina bi trebala biti otprilike 5% alkohola. Ako koristite destilirani alkohol s 40% alkohola, upotrijebite 1 dio alkohola sa 7 dijelova vode. Da biste napravili 2 šalice otopine, pomiješajte 1 ¾ šalice vode s ¼ šalice 40% tekućine. Nemojte koristiti alkohole koji sadrže šećer kao što su pivo ili vino i nemojte prelaziti 10% alkohola u otopini.

Paperwhites Falling Over Evo 4 lijepa rjesenja za zadrzavanje zimskog cvjetanja45389753479812

Držanje Paperwhite-a uspravno

Dakle, da bi se vaš paperwhite držao uspravno, ili zaustavite njegov rast ili ih pustite da rastu i zatim ih poduprite. Korištenje jedne od ovih metoda ili kombiniranje para trebalo bi vam pomoći da vam paperwite ne padne.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Zaštita biljaka

4 načina za brzo klijanje sjemena

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako oživjeti zračnu biljku: 10 koraka za vraćanje mrtvih zračnih biljaka u život

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Jasmin- sve što trebate znati

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako se brinuti za Aeschynanthus Radicans

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke Vrste sobnih biljaka

15 zapanjujućih sobnih biljaka koje cvjetaju pri slabom osvjetljenju

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega radermachere sinice