Gardenija ili jasmin- što je bolje za vas

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da su cvjetovi jasmina i gardenije ista stvar. Pogotovo kada su nekretnine u pitanju.

Međutim, postoje druge razlike između njih dvoje koje nisu uvijek očite. Oboje su prekrasno cvijeće u našim vrtovima. Obje mirišu nevjerojatno, listovi su pomalo slični i može biti teško reći koji kome pripada.

Naučimo o njihovim razlikama.

Jasmin i Gardenija

Što više vremena provedete u prisustvu ova dva cvijeta, lakše ćete ih razlikovati. Evo usporedbe osnovnih karakteristika ova dva prekrasna cvijeta.

Sezona cvjetanja

Ova dva cvijeta ne mogu cvjetati i cvjetati u isto vrijeme. Duga je sezona za jasmin, koja bi mogla potrajati do studenog. Iz grane će izaći više od tri cvijeta i neće se raspršiti. Kod gardenija to nije slučaj.

Gardenije imaju kratku sezonu cvatnje koja prolazi tijekom godine. Za razliku od jasmina, svaka marka sadrži samo jedan cvijet. Njegovi šiljasti pricvjetni listovi divergiraju se u pet smjerova u obliku ravnog vjetrenjače. Cvjetovi jasmina su cjevasti, a ne s dvostrukim laticama.

Grane i stabljike

Stabljike gardenije često su svjetlije do sive, ali stabljike jasmina su tamnije. S druge strane, grane jasmina imaju tendenciju da se penju i uvijaju oko drugih biljaka ili predmeta.

Gardenija je grmolika biljka s čvrstim, krutim granama. Biljke gardenije mogu biti otrovne. Zbog mliječnog soka nije ih dobro držati u vrtu, pogotovo tamo gdje im mladi mogu pristupiti.

Slatkoća mirisa

Gardenija protiv jasmina Organski pereglin

Aroma jasmina je jaka, ali se razlikuje ovisno o vrsti jasmina. Gardenije su, s druge strane, umirujuće i tropsko cvijeće. Može biti teško razlikovati zrele banane od gardenija, koje imaju svoj prirodni miris.

Plodovi

Jasmin je nježan i sitan kao što ste mogli vidjeti. To se odnosi i na njihove plodove. Sferičnog su oblika i sitni. Njihova ljubičasta boja je privlačna i iako nisu jestivi, djeluju sočno.

Plodovi gardenije su ovalni i jajasti. Velike su, duljine od 1 do 7 centimetara. Plodovi gardenije uglavnom su žute ili narančasto-crvene boje. Sve ovisi o zdravlju biljke.

Obitelj

Iako obje biljke pripadaju skupini traheofita, nisu međusobno srodne. Gardenije pripadaju obitelji Rubiaceae, dok jasmini pripadaju obitelji Oleaceae.

Tip biljke

Gardenija je grm koji ne naraste više od 2m, a može doseći 5m u visinu u toplim područjima. Jasmin je biljka penjačica koja može doseći 5m visine u toplim klimama.

Što bolje miriše; Jasmin ili Gardenija?

1682638972 786 Gardenia vs. jasmin organski pereglin

Kvaliteta parfema u potpunosti ovisi o tome tko ga miriše. Mirisi jasmina i gardenije su predivni. Miris gardenije je jači i izraženiji. Ističe se, a možemo reći damskiji i odmah prepoznatljiv.

S druge strane, jasmin ima ugodan podton mirisa. Zemljani miris je divan. Za razliku od gardenije, ne prikriva druge mirise.

Jesu li gardenije i jasmin povezani?

Unatoč činjenici da i gardenije i jasmini imaju bijele cvjetove i jak miris, nisu u srodstvu.

Činjenica da se obična biljka Gardenia naziva Gardenia jasminoides pridonosi zabludama koje okružuju tu temu (Cape Jasmine). Iako se zove “jasmin”, ova biljka je zapravo gardenija i nema nikakve veze s rodom Jasminum.

U tom kontekstu, kapski jasmin, iako ne pripada rodu Jasminum, nije jedina biljka koja u svom nazivu ima riječ “jasmin”. Mandevilla sanderi (brazilski jasmin) pripada rodu Mandevilla, iako se zove jasmin.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke

Presađivanje pothosa u novu posudu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako prepoznati, popraviti i spriječiti truljenje korijena

Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega fikusa Audrey (Ficus benghalensis)

Palme Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Razmnožavanje areca palmi – korak po korak vodič

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kada obrezivati lavandu