Allium: ukrasne lukovice za cvjetnjak s niskim zahtjevima za održavanjem

Allium ukrasne biljke luka za cvjetnjak s niskim zahtjevima za odrzavanjem754217542110

Sa svojim prekrasnim ljubičastim cvjetovima, Allium će svakom vrtu pružiti prskanje boja i raznolikosti. Tražite li nešto novo i drugačije da dodate svom vrtu? Allium je možda baš biljka koju tražite.

Allium je rod jednosupnih cvjetova koji uključuje stotine različitih vrsta lukovica, jestivih i ukrasnih. Ukrasni Alliumi dostupni su u ljubičastim ili bijelim cvjetovima, koji su obično sferični. Alijumi rastu iz lukovica i općenito su vrlo jednostavna biljka za njegu.

Još uvijek niste sasvim sigurni je li Allium pravi za vaš vrt? Nastavite čitati kako biste saznali više o ovoj zanimljivoj biljci, uključujući njezino podrijetlo, načine održavanja zdravlja, liječenje štetnika i bolesti te neka često postavljana pitanja. Možda ćete otkriti da je Allium samo cvijet koji vam je potreban da začinite stvari.

Allium: osnove

Allium je jedna od najljepših lukovica koje cvjetaju u proljeće. Alliums, ili ukrasni luk, obuhvaća sve, od malih višegodišnjih biljaka do visokih sorti.

Većina sorti alliuma potječe sa sjeverne hemisfere i uzgajaju se i nalaze pretežno u Aziji. Postoji preko 138 sorti alliuma koje potječu samo iz Kine. Ovaj rod je dovoljno raširen da postoje sorte koje uspijevaju od borealne zone pa sve do suhih suptropa.

Većina alliuma koje ćete vidjeti u vrtovima će narasti do 50cm, iako će visine varirati ovisno o raznolikosti. Postoje deseci različitih paleta boja, vremena cvatnje i oblika cvjetova. Alliumi čine prekrasan rezani ili suhi buket cvijeća, a relativno ih je lako držati u vrtu jer njihova visoka, vitka forma obično ne zauzima toliko prostora.

I još jedna pogodnost? Allium je otporan na većinu štetočina kao što su jeleni, voluharice, zečevi i veverice, što bi, nadamo se, trebalo spriječiti takve štetočine u vašem vrtu! Osim toga, zbog svog zaobljenog oblika, allium zapravo ima tendenciju privući dodatne oprašivače, što ne koristi samo biljkama alijuma nego i svim drugim biljkama u vašem vrtuBiljka koja privlači oprašivače i odvraća štetnike? Ne postaje puno bolje od toga.

Allium ukrasne biljke luka za cvjetnjak s niskim zahtjevima za odrzavanjem754217542116

Sadnja Alliuma

Jedna od lijepih stvari kod alliuma je njegova sposobnost da se uzgaja u vrtu ili kontejneru. I oni mogu narasti u prilično visoke, pa samo imajte to na umu. Ako sadite alliume u svom vrtu, htjet ćete pričekati dok se tlo malo hladnije – negdje oko 15°C bi trebalo biti dobro. Ako živite u sjevernoj regiji, to bi trebalo biti negdje oko rujna-listopada. Ako živite u južnoj regiji, to bi trebalo biti negdje oko listopada-studenog.

Kada sadite svoje alliume u vanjski vrt, pobrinite se da ih posadite na području koje je potpuno izloženo suncu. Lukovice ćete morati posaditi oko 10-20cm duboko u tlo sa šiljastim krajevima okrenutim prema gore. Držite ih otprilike 15-20cm jedan od drugog kako bi imali dovoljno prostora za rast i razvoj.

Nakon što ste posadili svoje alijume, dobro ih zalijte i pričekajte da dođe sljedeće proljeće. Kao što je već spomenuto, trebali biste posaditi svoje alliume kada prvi put osjetite hladnoću jeseni. Ova hladnoća pomoći će vašim aliumima da se ukorijene u tlu i budu spremni za cvjetanje kada dođe proljeće. Alijumi su trajnice pa će se vraćati svake godine, ali samo ako su pravilno orezane. Nakon što je alijum procvjetao, nemojte mu samo odrezati glavu. Prije uklanjanja vrhova trebate pričekati da cvjetovi i stabljike potpuno požute i odumru.

Sadnja Alliuma u posudama

Ako planirate staviti svoje alliume u posudu, koraci su prilično slični onima kod sadnje u vrtu u zemlju. Morat ćete odabrati posudu koja dobro drenira i može se napuniti s puno rahle zemlje. Ako tlo postane previše čvrsto u loncu, ono će zadržati previše vode da bi bilo zdravo za vaše biljke.

Kao i u vrtu, htjet ćete posaditi svoje alliume na dubinu od 10-20cm. Međutim, ovisno o veličini vašeg spremnika, možda nećete imati toliko površine kao što biste imali u vrtu. Lukovice se mogu staviti sasvim blizu jedna uz drugu u lonac, ali se ne smiju dodirivati.

Allium ukrasne biljke luka za cvjetnjak s niskim zahtjevima za odrzavanjem754217542115

Briga za Allium

Ove bi lukovice trebale cvjetati još neko vrijeme, ili barem do početka hladne sezone. Baš kao i kod sorti zasađenih u vrtu, ne smijete odrezati glavice (ili cvatove) sve dok ne požute i potpuno se smežuraju. Kada se to dogodi, znat ćete da su biljke spremne za zimski san.

Brzo ćete otkriti da je allium prilično čvrsta biljka i da može izdržati većinu vremenskih i uvjeta. Obično ne trebate čak ni zalijevati svoj allium ako živite u području koje ima puno kiše. Zapravo, ponekad je lakše ubiti svoj allium vodom nego ga održati na životu vodom. Pojednostavljeno rečeno, allium ne može podnijeti pretjerano zalijevanje.

Allium ukrasne biljke luka za cvjetnjak s niskim zahtjevima za odrzavanjem754217542114

Biljne bolesti koje utječu na Allium

Ako otkrijete da vam alijumi umiru ili postaju smeđe/žute, postoji nekoliko mogućih razloga za to. Evo najvjerojatnijih krivaca za to što se vaš allium razboli i umire:

Prvo, imate slabo drenirajuće tlo. Ako je vaše tlo tvrdo ili iz bilo kojeg drugog razloga ne dopušta odgovarajuću drenažu, vaše će lukovice najvjerojatnije sjediti u vodi i razvijati trulež korijena. Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog kojih vaše biljke imaju loše zdravlje. Ako je to doista problem, morat ćete popustiti tlo ili zamijeniti tlo boljom alternativom za drenažu.

Također postoji mogućnost da previše zalijevate ili previše gnojite svoje biljke. Korištenje previše gnojiva vjerojatno će izgorjeti lišće i korijenje vaše biljke. Ako vaši alliumi počnu izgledati pomalo smežurani, možda biste trebali smanjiti količinu gnojiva koje koristite. Allium doista treba gnojiti samo s vremena na vrijeme, a višak gnojiva brzo će ugušiti vaše biljke.

Isto tako, ako pretjerano zalijevate, to je još jedan siguran način da dođe do truleži korijena. Ako su vam lukovice i korijenje stalno vlažni, počet će rasti gljivice i plijesan, a to će također ubiti vaše biljke. Ako ne riješite problem što je prije moguće, možda ćete otkriti da se problem širi kroz tlo, a potom i na vaše druge biljke.

Allium ukrasne biljke luka za cvjetnjak s niskim zahtjevima za odrzavanjem754217542111

Allium: Često postavljana pitanja

Vole li alliumi sunce ili hlad?

Alliumi su svakako ljubitelji sunca. Ako ih držite u sjeni, neće moći fotosintetizirati na razini koja je potrebna za cvjetanje.

Množe li se alliumi?

Lukovice se množe ispod zemlje. Ako alliume stavite na sunce i mogu se sunčati u njemu cijeli dan, sretno će napredovati. Iako to nije slučaj za sve sorte, većina se prirodno razmnožava i može se godinama ostaviti netaknuta na istom mjestu (ili podijeliti i podijeliti s prijateljima).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada postaje crvena?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja slonova noga (Beaucarnea recurvata)ima smeđe vrhove?

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako zadržati ružičastu boju hortenzija: tajna je u tlu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Paperwhites za Božić: uzgoj bijelog blagdanskog cvijeta

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće kalateje požuti?

Aeroponika Akvaponika Vrste sjemena

Kako sjeme može proklijati bez zemlje