Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum): njega biljaka, sorte i savjeti za uzgoj

Visegodisnje mame njega biljaka sorte i savjeti za uzgoj1313131310

Kad pomislimo na Krizanteme (Chrysanthemum), obično pomislimo na cvijeće u posudi koje se prodaje u samoposluzi u jesen i traje samo nekoliko tjedana. Iako se čine kao kratkotrajne biljke, krizanteme (Chrysanthemum) su zapravo višegodišnje biljke koje mogu živjeti mnogo godina!

Višegodišnje krizanteme (Chrysanthemum) su dugovječne vrtne biljke koje cvjetaju svake jeseni u cvjetnjaku. Na raspolaganju je širok raspon vrsta, oblika cvijeća i boja. Višegodišnje krizanteme (Chrysanthemum) najbolje je saditi u proljeće, što daje biljkama vremena da se ukorijene u okolno tlo prije cvatnje. Krizanteme (Chrysanthemum) kupljene i posađene u jesen možda neće imati vremena razviti dovoljan korijenski sustav da prežive zimu.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o višegodišnjim krizantemama!

Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum): osnove

Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) dugovječno je višegodišnje cvijeće iz obitelji tratinčica koja potječe iz Kine. Postoji 13 kategorija cvjetnih vrsta i stotine sorti. Perennial Mums dolaze u svim vrstama boja kao što su crvena, narančasta, žuta, bijela, ružičasta, lavanda i bronca. 

Dok su krizanteme (Chrysanthemum) trajnice u svojoj matičnoj klimi, samo neke sorte mogu preživjeti nisku temperaturu hladnijih klimatskih područja Sjeverne Amerike. Popularne dugovječne trajne Krizanteme (Chrysanthemum) za vrt uključuju mamute višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) , Krizanteme (Chrysanthemum) Wanda, Krizanteme (Chrysanthemum) Paradiso i Krizanteme (Chrysanthemum) Morgana (pogledajte dolje za više detalja o tim grupama). Čak se i većina sorti popularnih jesenskih krizantema može posaditi u vrt kao trajnice.

Jesenske mame Njega biljaka krizantema koje cvatu u jesen1212121211

Gdje kupiti višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum)

Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) možete kupiti u većini vrtnih trgovina i rasadnika biljaka u proljeće. Vrtne trgovine i rasadnici biljaka posebno uzgajaju višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) koje su namijenjene za sadnju u vrtovima. Sorte Exhibition Mum teže je pronaći i najbolje ih je naručiti od specijaliziranih dobavljača.

Provjerite oznaku kako biste bili sigurni da je sorta koju razmatrate otporna na hladnoću. Oduprite se želji da na jesen kupite Krizanteme (Chrysanthemum) iz trgovine jer one nemaju energije za razvoj korijenja u vašem vrtu. 

Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) u odnosu na jednogodišnje Krizanteme (Chrysanthemum)

Nema razlike između trajnica i jednogodišnjih krizantema. Mnogi ljudi često pogrešno smatraju Krizanteme (Chrysanthemum) jednogodišnjim biljkama i izbacuju ih kad cvjetovi odumru nakon nekoliko tjedana. Međutim, ako svoje Krizanteme (Chrysanthemum) posadite u proljeće umjesto u jesen, možete produžiti život svojim biljkama tako da se vraćaju svake godine. Samo svakako odaberite sortu koja je otporna na zimske temperature u vašem lokalnom području (pogledajte sljedeći odjeljak). Biljke kupljene u jesen mogu prezimiti u hladnom podrumu ili drugom prostoru bez mraza i održavati minimalno vlažnim prije sadnje na otvorenom nakon posljednjeg proljetnog mraza.

Sorte višegodišnjih krizantema

Postoji bezbroj različitih sorti Perennial Mums koje možete izabrati. Ovdje su neke popularne trajnice za uzgoj:

1. Krizanteme Mamutov vrt (Chrysanthemum)

Krizanteme Mamuth Garden su neke od najhladnootpornijih trajnica koje su dostupne za vrt. Dizajnirane da izdrže oštre zime s temperaturama do -30 stupnjeva, ove Krizanteme (Chrysanthemum) zasigurno će vašem vrtu pružiti dugotrajnu boju. Ove fantastične biljke također dobro cvjetaju na jugu. Postoji vrlo malo područja u kojima ove biljke neće uspjeti!

Mamutove krizanteme (Chrysanthemum) su uzgojene da budu uistinu višegodišnje cvijeće koje s godinama rastu sve veće i bolje. Zrele biljke šire se na 1 -1,5m i imaju visinu od 70-80 cm. 

2. Chrysanthemum Small Wonder

Chrysanthemum Small Wonder je sorta Perennial krizantema s tamnoružičastim cvjetovima. Biljke su prilično niske, narastu od 15-30 cm i narastu oko 30 cm u širinu. Ova sorta je umjereno hladno otporna.

3. Wanda Garden Mums

Krizanteme Wanda Garden su visoke 25-50 cm i široke 25-50 cm. Ovo cvijeće cvjeta u jesen, zahtijeva dovoljno sunčeve svjetlosti i redovito se lako brine. Krizanteme Wanda Garden dolaze u raznim bojama kao što su crvena, lavanda, brončana i ljubičasta, dodajući lijepu boju svakom vrtu.

4. Rajske vrtne Krizanteme (Chrysanthemum)

Paradiso Garden krizanteme savršene su za područja s toplijim zimskim godišnjim dobima. Visoki 15-40 cm i široki 40-60 cm u punom cvatu, ovi veličanstveni cvjetovi daju prekrasne nijanse ružičaste, žute i bijele bilo kojem vrtu!

5. Krizanteme Morgana Garden

Krizanteme Morgana Garden imaju visinu od 25-40 cmi širinu 40-60 cm. Ovo cvijeće dolazi u nijansama crvene, žute i ljubičaste, što ih čini prekrasnim dodatkom vašem trijemu tijekom jeseni!

Neke vrtne sorte izdržljivih krizantema doista su fantastične trajnice i počinju ih nuditi na taj način u vrtnim centrima, odajivačima za narudžbu poštom i na rasprodajama biljaka. Potražite sorte kao što su ‘Sheffield’ u boji breskve, ‘Venus’ (boje lavande), ‘Meioko’ (dvostruka ljubičica) ili Ryan’s Pink’, koje tvore ružičaste cvjetove nalik tratinčicama koje će trajati gotovo dok snijeg ne padne .

Njega biljaka za višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum)

Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) su relativno jednostavne za njegu. Općenito im je potrebno najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti s djelomičnom poslijepodnevnom sjenom. Krizanteme (Chrysanthemum) je potrebno redovito zalijevati tijekom cijele godine u podnožju biljke kako bi korijenje dobilo dovoljno vlage.

Gdje posaditi višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum)

Posadite višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) na mjesto punog sunca koje prima najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno tijekom vegetacije. Niže Krizanteme (Chrysanthemum) izvrsne su u mješovitim cvjetnim vrtovima, dok se više vrste npr. (paukove Krizanteme (Chrysanthemum)) najbolje uzgajaju na uzdignutim gredicama ili u namjenskom rezanom cvjetnjaku. Vrtlari koji uzgajaju Krizanteme (Chrysanthemum) za izložbu obično ih uzgajaju u natkrivenim politunelima ili staklenicima. 

Kada saditi višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum)

Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) najbolje je saditi u proljeće kako bi se korijenje razvilo i uspostavilo prije nego što procvjeta u jesen. Ako svoje Krizanteme (Chrysanthemum) posadite u jesen, one neće imati dovoljno vremena da se ukorijene prije prvog mraza i vrlo vjerojatno neće preživjeti zimu.

Kako štipati višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum)

Štipanje je otmjena riječ za obrezivanje. Štipanje pomažekrizantemama da budu čvršće i zdravije tijekom života. Štipanjem se sprječava prerano cvjetanje pupova kada temperature postanu toplije. Također pomaže biljkama da rastu jake i čvrste stabljike na kompaktnim biljkama.

Uštipnite višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) u rano ljeto. Općenito pravilo je da se prije 4. srpnja stisnu svi pupovi koji rastu, ali da se nakon toga ne podrezuju.

Da biste uštipnuli svoje Krizanteme (Chrysanthemum), jednostavno odrežite cijelu biljku na oko 12-20 cm visoku. Rezanje biljke potiče rast grana i dovodi do mnogo više cvjetnih pupova.

Štetočine na višegodišnjim biljkama

Višegodišnje Mum biljke mogu postati mete insekata vrtnih štetnika, uključujući lisne uši i gusjenice. Organski insekticidi obično djeluju prilično dobro protiv ovih štetnika. Poljoprivredni cvjećari i izložbe pokazuju da vrtlari ponekad čak i vežu vrećice od organze preko cvjetova kako bi zaštitili cvijeće od gladnih štetnika.

Kada podijeliti višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum)

Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) potrebno je podijeliti svakih nekoliko godina kako bi se potaknulo zdravlje i ponovni rast biljke. Ako ne dijelite svoje Krizanteme (Chrysanthemum) svakih nekoliko godina, to može usporiti njihov rast, uzrokujući da cvjetovi uvenu. Višegodišnje Krizanteme (Chrysanthemum) najbolje cvjetaju kada svježe novo korijenje može prikupiti hranjive tvari.

Vrste višegodišnjih krizantema

Postoji 13 različitih kategorija klasa višegodišnjihkrizantema. Svaka sorta spada u jednu od ovih kategorija, uključujući različite sorte vrtnih krizantema, cvjećarskih krizantema, Krizanteme (Chrysanthemum) na izložbi, japanske Krizanteme (Chrysanthemum) i korejske Krizanteme (Chrysanthemum).

Evo 13 kategorija krizantema :

 • Klasa 1: nepravilne recurve Krizanteme (Chrysanthemum) – velike loptaste krizanteme (Chrysanthemum) od 8-12 cm
 • Klasa 2: Refleksne Krizanteme (Chrysanthemum) – latice se savijaju prema dolje stvarajući oblik pernate kugle
 • Klasa 3: Obične incurve Krizanteme (Chrysanthemum) – cvjetići se krive prema unutra i prema gore stvarajući kuglicu s malim šiljcima
 • Klasa 4: Dekorativne Krizanteme (Chrysanthemum) – tradicionalni okrugli cvjetovi biljaka Hardy Garden Mum sa prema gore zakrivljenim laticama
 • Klasa 5: Krizanteme (Chrysanthemum) srednjeg oblika – Manje inačice Krizanteme (Chrysanthemum) obične incurve
 • Klasa 6: Pompon Krizanteme (Chrysanthemum) – popularne Krizanteme (Chrysanthemum) koje se koriste kao rezano cvijeće za bukete
 • Klasa 7: Krizanteme (Chrysanthemum) jednostruke i polu-dvostruke Krizanteme (Chrysanthemum) – velike trajnice nalik tratinčicama
 • Klasa 8: Krizanteme (Chrysanthemum) anemone – Cvjetovi imaju središte poput jastučića okruženo većim laticama
 • Klasa 9: Krizanteme (Chrysanthemum) žlice – Latice se otvaraju na krajevima s vrhom u obliku žlice
 • Klasa 10: Krizanteme (Chrysanthemum) s perom – latice su cjevaste s otvorenim vrhovima nalik na pero
 • Klasa 11: Paukove Krizanteme (Chrysanthemum) – Duge, tanke cjevaste latice koje stvaraju cvjetove poput sunčanih zraka
 • Klasa 12: Krizanteme (Chrysanthemum) s četkicom i čičkom – latice su duge i cjevaste sa šiljastim vrhovima
 • Klasa 13: Uobičajene Krizanteme (Chrysanthemum) – specijalizirane Krizanteme (Chrysanthemum) koje imaju karakteristike nekoliko drugih kategorija

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Smeđe mrlje na lišću sobnih biljaka (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke Vrste sobnih biljaka

28 savršenih sobnih biljaka za izravnu sunčevu svjetlost

Sobne biljke Rezidba i orezivanje Sukulenti

Kako orezati biljku žada (Crassula Ovata)

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega rhipsalisa – kako uzgajati rhipsalis

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega voštane begonije (Begonia Semperflorens)

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Filodendron Birkin: zapanjujuća prugasta sobna biljka