Duchesse de Nemours Peony: Plemeniti bijeli božur s mekim, pahuljastim laticama

Duchesse de Nemours Peony Naslijedeni bijeli bozur s mekim pahuljastim laticama575575710

Blijedobijeli božuri nisu uobičajeni, ali jedan od najpopularnijih je božur Duchesse de Nemours.

Duchesse de Nemours Peony je kultivar bijelog božura s dvostrukim laticama. Mirisni cvjetovi su opsega 10-15 cm i klasičnog su mekog i pahuljastog izgleda. Ove zeljaste trajnice narastu oko tri metra, najbolje cvjetaju na mjestima za sadnju punom sunca s vlažnim, dobro dreniranim tlom. Duchesse de Nemours božur je sorta Paeonia lactiflora koju je sredinom 1800-ih u Francuskoj uzgajao uzgajivač božura Calot.

Čitajte dalje da biste saznali sve o Duchesse de Nemours Peony!

Duchesse de Nemours Peony Naslijedeni bijeli bozur s mekim pahuljastim laticama575575711

Duchesse de Nemours Božur: Osnove

Duchesse de Nemours Božur krasi vrtove više od stotinu i pedeset godina. Ovu prekrasnu sortu predstavio je francuski uzgajivač božura Calot 1856. godine, kao hibridnu sortu Paeonia lactiflora

Cvjetovi Duchesse de Nemours nazivaju se “dvostruki”, jer imaju više slojeva latica. Ovi veliki, pahuljasti cvjetovi nalik na pahuljastu kuglu su među najvećim vrstama cvjetova božura (i svakako najteži!). Ostale vrste dvostrukih božura su Karl Rosenfeld božur, božur Sarah Bernhardt i božur Festiva Maxima .

Duchesse de Nemours Peony naraste do oko tri stope visine sa sličnom širinom. Ima zeleno lišće i može se pohvaliti veličanstvenim bijelim cvjetovima koji svaki narastu između 10-15 cm.

U koju vrstu božura spada božur Duchesse de Nemours?

Biljke božura Duchesse de Nemours (Paeonia lactiflora ‘Duchesse de Nemours’) su zeljaste biljke božura s punim dvostrukim cvjetovima božura koji cvjetaju tijekom kasne sredine sezone cvatnje božura (obično cvatu u kasno proljeće do ranog ljeta).

Božuri dolaze u šest glavnih vrsta cvjetnih oblika : pojedinačni, anemone, japanski, polu-dvostruki, bombe i puni dvostruki. Puni dvostruki božuri poput Duchesse de Nemours poznati su po svojim voluminoznim slojevima latica. U ovoj vrsti cvijeća svi prašnici i plodovi se pretvaraju u latice. Dvostruki božuri izgledaju poput cvijeta unutar cvijeta (otuda izraz “dupli”).

Postoje tri glavne vrste biljaka božura: drveće, zeljaste i križne. Božuri Duchesse de Nemours spadaju u zeljastu kategoriju biljaka božura. Ove biljke iznova niču iz korijena svakog proljeća, a obično će do sredine proljeća narasti do oko 3 metra. Zatim će procvjetati i nastaviti pokazivati ​​lijepo lišće tijekom ljeta, pa čak i u ranu jesen. Obično odumiru do korijena nakon što dođe prvi jak mraz.

Kako posaditi božur Duchesse de Nemours u vrtu?

Biljke božura Duchesse de Nemours lako je posaditi u vrtu. Najčešće se prodaju kao goli korijeni, koji su dostupni u vrtnim centrima u proljeće i za isporuku iz specijalnih rasadnika u jesen. Neki proljetni vrtni centri prodaju biljke Duchesse de Nemours u loncima.

Odaberite mjesto za sadnju na punom suncu, gdje lišće biljke može dobiti 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Potražite mjesto s dobro drenirajućom zemljom (iako su ovi božuri tolerantni na glinenu zemlju, sve dok nije potopljena vodom). Ako sadite u jesen (poželjno vrijeme za sadnju), pokušajte staviti biljke u zemlju najmanje 6 tjedana prije nego što se zemlja smrzne.

Biljke božura, posebno božure s golim korijenom, treba pažljivo saditi kako ne bi bile postavljene preduboko. Kvrgava kruna na vrhu korijena i “oči” pupoljaka trebaju biti oko 5 cm ispod površine tla. Biljke božura zakopane ispod 10 cm tla možda neće pravilno cvjetati u narednim godinama.

U sljedećem videu možete naučiti kako podignuti teške cvjetove božura i spriječiti da vise.

Kako uzgojiti božur Duchesse de Nemours?

Kao i većina božura, Duchesse de Nemours zahtijeva samo minimalno održavanje sve dok su posađeni na pravom mjestu.

Iako božuri ne trebaju puno pažnje, dobra je ideja sortama s jakim cvjetovima poput Duchesse de Nemours dati neku vrstu potpore za njihove stabljike. To mogu biti drveni kolci, metalni krugovi božura ili čak kavezi s rajčicama. Božuri nemaju ništa protiv metala, pa ne brinite da će im to smetati.

Duchesse de Nemours cvjeta samo u proljeće, ali je otporna tijekom cijele godine. Kada cvjetovi počnu odumirati početkom ljeta, vrijeme je da ih počnete rezati. Treba ih malo odrezati u lišće tako da stabljika ne strši.

Uz podrezivanje odumrlih cvjetova, također biste trebali podrezati lišće biljke božura do zemlje prije svake zime kako biste je zaštitili od prezimljavanja.

Zimi ih nema potrebe intenzivno malčirati. Ako ih ipak odlučite malčirati dobro će vam doći lagano malčiranje. Božuri su vrlo otporni na hladno! Pričekajte dok se tlo ne zamrzne kako biste nanijeli zimski zaštitni malč.

Festiva Maxima bozur pahuljasta bijela sorta s ruzicastim laticama9393939312

Štetočine i bolesti

Srećom, božuri nisu osjetljivi na mnoge štetočine. Ne samo da se odupiru jelenima i zečevima, već imaju i simbiotski odnos s mravima koji ih štiti od stvari poput puževa ili lisnih uši. Međutim, mogu se zaraziti raznim bolestima ako ne budete oprezni s njima.

Božuri su osjetljivi na pepelnicu, koja je rijetko smrtonosna, ali im može znatno otežati život. Najbolji način da to spriječite je da ih držite na suncu i odmah tretirate sve znakove plijesni. Obilje sunčeve svjetlosti ne samo da će pomoći biljci da raste zdravo, već će i suzbiti sve gljivice koje na njoj rastu.

Mnoge infekcije od kojih božuri mogu patiti zahtijevaju da uklonite zahvaćeni dio biljke kako biste u potpunosti uklonili biljku. Nikada ne ostavljajte mrtvo lišće biljke, stabljike ili korijenje u svom vrtu!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto mojem božićnom kaktusu opada lišće? (riješenja)

Aeroponika Akvaponika Vrste sjemena

Kako sjeme može proklijati bez zemlje

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Štetočine i nametnici

Kako se riješiti crva u biljkama u posudama: brzi vodič

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati grašak- vodič za početnike

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtlarenje

Pachysandra: zimzelena vrtna biljka