Kada presaditi sadnice rajčice u vanjski vrt

WhatsApp Image 2020 03 28 at 13.14.33

Kako znati kada je vrijeme za presađivanje sadnica rajčice u vanjski vrt? Bez obzira jeste li kupili sadnice rajčice u vrtnom centru ili ste pokrenuli vlastite sadnice iz sjemena, doći će vrijeme da odlučite kada bi trebali izaći na otvorenom.

Evo najvažnijih razloga za odlučivanje kada presaditi presadnice rajčice u vanjski vrt:

  • Noćne temperature općenito nisu niže od 10°C, a svakako ne niže od 6°C.
  • Korijenje drži tlo zajedno u grudici.
  • Na biljci se uspostavljaju pravi “pravi” listovi .
  • Sadnica je narasla na oko 20-30cm visoko iznad linije tla.

Postoji dosta zamršenosti ovih smjernica. Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kada presaditi presadnice rajčice na otvorenom!

Pričekajte dok niske temperature ne prođu

Svaki novi vrtlar pita se koliko se rane presadnice rajčice mogu presaditi u vanjski vrt. Opći savjet je da rajčice ne vole hladnoću i da prije nego što razmislite o presađivanju presadnica rajčice pričekajte da prođu niske temperature ranog proljeća. u vanjski vrt.

Dakle , koliko je previše hladno za rajčice? Temperature ispod nule su prehladne za rajčice. Čak i lagani mraz može značiti kraj za sadnicu rajčice. Biljke rajčice vole vrućinu i mrze niske temperature. Ali gdje je granica?

Evo nekoliko korisnih izvadaka iz teksta “Mineralna prehrana biljaka” o utjecaju niskih temperatura na biljke vrtne rajčice:

“Kultivirana rajčica, Lycopersicon esculentum, klasičan je primjer biljke osjetljive na hlađenje. Temperature ispod 10 stupnjeva Celzija ozbiljno inhibiraju rast i razvoj rajčice u svim životnim fazama, a one ispod 6 stupnjeva Celzija nanose značajne ozljede (Geisenberg i Stewart 1986.).

“Hlađenje sprječava rast korijena vrsta osjetljivih na hlađenje. Korijenje kultivirane rajčice prestaje rasti na 10 stupnjeva Celzija, a rast se sporo obnavlja nakon ponovnog zagrijavanja

“Hlađenje korijena uzgojene rajčice oštećuje dotok amonija, ali ne i unos nitrata ili istjecanje amonija Manje od dva sata izlaganja dovoljno je da izazove štetu, ali je za oporavak potrebno više od osam sati na umjerenim temperaturama.”

Dakle, biljke rajčice mogu biti ozlijeđene temperaturama ispod 43°F (6°C) . U rasponu od 43° do 50°F (6° do 10°C), rast biljke rajčice je prilično zaustavljen (i vjerojatno zakržljao). Vaše biljke rajčice ne bi se smjele presađivati ​​na otvorenom sve dok dnevne i noćne temperature nisu konstantno iznad 50°F (10°C). Temperature ispod 43°F (6°C) su preniske da bi biljke rajčice preživjele bez ozljeda od hladnoće.

Kada presaditi sadnice rajcice u vanjski vrt3457453587616

Promatranje utjecaja niskih temperatura na biljke rajčice

Napravili smo pokus u dvorištu s dvije sadnice rajčice kako bismo uočili utjecaj niskih temperatura. Počeli smo s dvije vrlo slične presadnice rajčice (odabrali smo dvije koje su bile najbliži par).

Jedna je biljka ušla u zatvoreni prostor svaki put kada je temperatura prijetila da padne ispod 50°F (10°C). Druga biljka dolazila je u zatvoreni prostor samo kada je prijetila opasnost od mraza. Ova druga biljka imala je temperature ispod 50°F (10°C) većinu noći i ispod 43°F (6°C) nekoliko noći.

Kada presaditi sadnice rajcice u vanjski vrt3457453587615

Ovaj mali test smo započeli 22. travnja. Iznad je fotografija dviju biljaka 6. svibnja. To je razlika koju čine dva tjedna!

Biljka s lijeve strane koja nikada nije pala ispod 10°C već ima rajčice koje rastu na njoj. Rajčica na hladnom s desne strane je kratka i TEK počinje cvjetati. Nemojte žuriti (na otvorenom) sezonu.

Kada presaditi sadnice rajcice u vanjski vrt3457453587614

Ozbiljno. Ne žurite sa sezonom rajčica! Zapravo ćeš biti iza, a ne ispred.

Razvoj korijena kao pokazatelj presađivanja

Sadnice se mogu presaditi u veći spremnik (u lončanicu) ili presaditi u vrt kada se korijenje dovoljno razvije da počne držati tlo u loncu zajedno . Trebalo bi biti dovoljno korijena da se zemlja za lončanice ne raspada, ali ne toliko korijenja da bi se činilo da je cijela vanjska strana prekrivena korijenjem (ni to nije dobro).

Pričekajte dok se ne utvrdi pravo lišće

Drugi način da se procijeni razvoj biljke (bez da je iskoči iz spremnika) je pregledati gornju polovicu biljke i nadati se da je donja polovica također toliko daleko. To znači da treba uzeti u obzir koliko “pravih” listova ima sadnica rajčice.

Većina presadnica rajčice uzgaja se u posudama za pakiranje stanica sve dok svaka biljka ne izraste svoj par kotiledonskih “dječjih” listova, a zatim izraste svoj prvi par “pravih” listova. To obično traje oko mjesec dana. U ovom trenutku, korijenje treba više prostora za rast, a sadnice u ladici imaju tendenciju da počnu međusobno blokirati svjetlo. Svaka zdrava presadnica rajčice sadi se u lonac od 8-10cm kako bi dobila malo više prostora. Neke biljke rajčice se čak i po drugi put sade u lonac od 2 ili 3 L

Smisao svega ovog sađenja je dati biljci rajčice prostor za razvoj snažnog, zdravog korijena. Ovaj snažan temelj pomoći će biljci da preživi i napreduje u vrtu nakon presađivanja.

Kako posaditi sadnice rajčice za maksimalan prinos i uspjeh pogledajte u videu ispod!

Visina sadnice od 20-30cm

Koliko bi sadnice trebale biti velike prije presađivanja? 

Sadnice su obično visoke oko 20-30cm kada se presađuju na otvorenom. Niže biljke se sigurno mogu presađivati ​​sve dok su ispunjeni drugi uvjeti, ali čini se da se biljke približavaju stopi visokom kad postane dovoljno toplo da se mogu posaditi na otvorenom u mnogim područjima.

Zašto su sadnice rajčice uglavnom visoke 20-30cm pri presađivanju? 

Budući da se većina presadnica rajčice obično prodaje ili uzgaja u loncima širine 8-10cm…i kada je visina sadnice 3x veća od širine lonca …sadnica je prilično prerasla lonac.

Iako visina sadnice može biti 20-30cm iznad linije tla u loncu, sadnica neće biti tako visoka nakon presađivanja . Većina vrtlara sadi rajčice dublje tijekom procesa presađivanja na otvorenom. Jeste li ikada primijetili te male dlačice na stabljici ? Oni će se pretvoriti u više korijena! 

Dakle, biljka rajčice koja je bila 20-30cm iznad linije tla u loncu za presadnice može biti samo 10-20cm iznad linije tla u vrtu. Neki vrtlari sade svoje presadnice rajčice do prvog skupa pravih listova (mladi listovi se zakopaju). Neki vrtlari čak uklone prvi set ili dva pravih listova i zaista zakopaju dosta biljke. Ali ovaj članak nije o tome!

Razmislite koliko duboko želite zakopati biljku prije nego što odlučite kada ćete presaditi. Ako donji listovi izgledaju bolesno, možda ćete htjeti zakopati biljku nakon te točke kako biste potaknuli rast korijena jer lišće na toj razini ne radi puno. Samo pokušajte i razmislite gdje će vanjska linija tla biti na biljci prije nego što izađete van i shvatite da bi bilo lijepo dati joj još nekoliko tjedana u zatvorenom prostoru da se poboljša.

WhatsApp Image 2020 03 28 at 13.14.33
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za alokaziju wentii

Aeroponika Akvaponika Vrste sjemena

Kako sjeme može proklijati bez zemlje

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Zašto je važno starinsko sjemenje – potpuni vodič

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Kako ukloniti lisne uši s kelja: brzi vodič

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moj fikus gumijevac gubi lišće?