Sargent Crabapple: Vodič

Sargent Crabapple Vodic za vlasnika kuce za ukrasnu jabuku rakova348734553498710

Sargent Crabapple je lijepo, malo stablo za uređenje koje je savršeno za stambena dvorišta. Ova biljka nije zahtjevna za održavanje, korisna je za oprašivače i pruža prekrasan prikaz proljetnog cvjetanja. Evo nekih od ključnih značajki Sargent Crabapple kao stabla za uređenje okoliša:

  • Potrebno je vrlo malo održavanja osim osnovne rezidbe
  • Visoka visina od ~10m maksimizira zaštitu privatnosti za napore održavanja
  • Ružičasti pupoljci se formiraju u travnju, koji pucaju u bijele cvjetove u svibnju
  • Predivno stanište za pčele, leptire i kolibrije

Sargent Crabapple: Uvod

Sargent Crabapple, također poznat kao  Malus sargentii , popularno je stablo za uređenje okoliša oko kuća i parkova zbog zadivljujućeg proljetnog cvjetanja i relativno niskih zahtjeva za njegom. Ova stabla općenito narastu oko 6′-12′ u visinu (ovisno o uvjetima), a često rastu jednako široko kao i visoka.

Tijekom proljeća na stablu izrastu pupoljci tamnoružičaste boje. Oni s vremenom postaju bijeli cvjetovi i poznati su po ugodnom mirisu koji su sposobni širiti. Iako su pojedinačni cvjetovi široki oko jedan inč, rastu u velikim grozdovima zbog čega izgledaju prilično lijepo. Čini se da cvijeće doista prekriva cijelo stablo!

U mnogim područjima, Sargent Crabapple cvjeta sredinom svibnja, zajedno sa standardnim plodonosnim jabukama. Ovo vrijeme se često sretno poklapa s Majčinim danom. Sargent Crabapple počinje cvjetati baš u trenutku kada cvjetovi prateće biljke, hibridne magnolije , blijede (što ih čini izvrsnim za planiranje cvjetanja sukcesije).

Kada završi sezona cvatnje, na stablu izrastu mali plodovi koji su crveni i sjajni. Izgledaju atraktivno neposredno prije jeseni i pružaju izvor hrane lokalnim pticama. Zeleno lišće blijede i postaje žuto, a zatim otpada sa stabla. Kombinacija žutog lišća i crvenih plodova čini zadivljujući izgled. Srećom, i lišće i plodovi su vrlo mali i lako ih je pobrati kao dio vašeg jesenskog rada na dvorištu.

“Gusto razgranat. Listovi široko ovalni, oštrih vrhova, teški, svijetlozeleni, režnjevi, nazubljeni rubovi. Cvjetovi bijeli, pojedinačni, mirisni, u proljeće. Plod sićušan, grimizno do ljubičasti.”

Kupnja stabla Sargent Crabapple

Sargent Crabapples općenito je lako pronaći u lokalnim rasadnicima i na internetu. Mogu se kupiti kao mala mlada stabla ili (rjeđe) kao velika stabla koja se približavaju punoj visini. Mogu se kupiti kao stablo u saksiji, stablo s korijenom umotano u vreću ili kao stablo golog korijena .

Young Sargent Crabapples općenito koštaju oko 50 eura, dok viša stabla mogu biti i preko 100 eura. Ova stabla su jeftinija od nekih drugih malih ukrasnih stabala poput cvjetnih magnolija i japanskih javorova.

Uzgoj stabla Sargent Crabapple kod kuće

Postoji još nekoliko razloga zašto je postalo poznato drvce za uređenje okoliša. Ova stabla je općenito lako pronaći, pristupačna za kupiti i lako uzgajati. Ne zahtijeva previše održavanja i održavanja. Sve što je potrebno je otvoreno mjesto s punim suncem.

Stabla Sargent Crabapple najbolje rastu u tlu koje je kiselo i bogato organskom tvari. Međutim, dobra stvar ovog stabla je što se može prilagoditi i rasti u različitim tipovima tla. Nije zahtjevna biljka i moći će tolerirati tla koja nisu idealna. Istodobno, jabuke općenito ne mogu preživjeti u uvjetima sličnim suši dulje vrijeme.

Sargent Crabapple Vodic za vlasnika kuce za ukrasnu jabuku rakova348734553498713

Briga za drveće Sargent Crabapple

Stabla Sargent Crabapple su općenito niske za održavanje. Ali kao što je gore spomenuto, neće moći podnijeti sušu/nedostatak vlage. Držite stablo dobro zalijevano tijekom sušnih razdoblja ljeti. Pokupite otpalo lišće i voće prije snijega kao dio vaše jesenske rutine čišćenja dvorišta .

Također imajte na umu da ovo stablo daje usjeve različite veličine u naizmjeničnim godinama. Jedna godina može imati TONU cvjetanja, dok sljedeća godina nije ništa vrijedno pažnje. To je normalno i nije rezultat nedostatka održavanja.

Ova stabla općenito cvjetaju bez upotrebe gnojiva. Naš s vremena na vrijeme dobije malo domaćeg komposta na okolnom tlu, ali se čini savršeno sretni u svakom slučaju.

Orezivanje Sargent Crabapple slično je obrezivanju drugih voćaka. Sve grane koje su mrtve, umiruće, bolesne ili oštećene trebaju se orezati sa stabla čim se uoče. U kasnu zimu/rano proljeće, možete napraviti orezivanje za održavanje kako biste uklonili udove koji trljaju o druge udove, udove koji rastu prema unutra i neke udove s prenatrpanih područja.

Sargent Crabapple Vodic za vlasnika kuce za ukrasnu jabuku rakova348734553498712

Sargent Crabapple kao rezidencijalno ukrasno drvo

Mnogo je razloga zašto odabrati  Sargent Crabapple  kao listopadno ukrasno drvo za svoje dvorište. To će uvelike učiniti da vaš cijeli vrt i dvorište izgledaju lijepo u proljeće – bez dodavanja prevelikog opterećenja vašeg dvorišta na način održavanja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Kako posaditi krumpir sa klicama

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za srcolisni filodendron (Philodendron Hederaceum)

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako pomoći dugonogoj biljci žada (Crassula Ovata)

Tlo i gnojenje Uzgoj cvijeća Zaljevanje sobnih biljaka

Sve o zahtjevima tla za biljke tulipana

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje

Možete li rupu u zemlji ispuniti glinom?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega radermachere sinice