8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Skromne tikvice tako su ukusne, tako svestrane i apsolutno očaravajuće za gledati kako rastu.

Unatoč tome što je jedno od povrća koje je najlakše uzgajati, mnoge stvari mogu uzrokovati probleme, od kojih neke mogu biti izvan vaše kontrole.

Međutim, postoji mnogo načina na koje možete biti uspješni. Kako biste cijelo ljeto uživali u njihovim delicijama, slijedite ovih 8 tajni tikvica za veliku berbu.

1. Pokušajte uzgojiti tikvice okomito

8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Možda zvuči ludo, ali uzgoj tikvica iznad zemlje i okomito povećat će vašu žetvu.

Povećanje je ideja koja štedi prostor i daje više prostora oko i ispod lišća.

Budući da je biljka iznad zemlje, također se spašavate od uništavanja bolesti i štetnika koji su česti kod horizontalno uzgojenih biljaka tikvica.

Biljke tikvica nisu prirodne penjačice, pa ćete morati obaviti obuku. Iako izgleda složeno, to je vrlo jednostavan proces.

Upotrijebite kolac, štap ili duljinu štapa i zabodite ga u zemlju pored mjesta na koje ste zašili ili posadili sjeme. Kad se izdanci pojave, privežite ih za potporu, a zatim samo uklonite sve listove ispod rastuće tikvice.

Ne samo da će ovo potaknuti vašu biljku da naraste više, već će biljka usmjeriti svoju energiju na rast plodova, a ne lišća.

2. “Pčela” oprašivač

1682652114 673 8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Nije tajna da vam je za uzgoj voća potreban oprašivač; Pčele i drugi leteći kukci savršeni su primjeri toga.

Ako se ovaj proces ne dogodi, vaši prekrasni jarko žuti cvjetovi će uvenuti i početi trunuti bez stvaranja blaga. Ipak, postoji rješenje da sačuvate svoju ogromnu žetvu, a to je da ponovite posao naših letećih prijatelja.

Iako zvuči nemoguće replicirati pčelu, puno je lakše nego što mislite. Započnite upoznavanjem s razlikom između muškog i ženskog cvijeća; Muški imaju kraće peteljke, dok su ženke mnogo duže i imaju oblik tikvice pri dnu.

Za ovu aktivnost najbolje je rano jutro. Dakle, kada sunce počne sjati, pronađite pamučni štapić ili malu četkicu i dodirnite pelud na muškom cvijetu prije nego što učinite isto na sredini ženskog.

Ponovite postupak s drugim cvijećem i vaša će biljka uskoro početi davati vaš vrhunski urod.

3. Izbjegavajte truljenje kraja cvjetanja

1682652114 689 8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Ako niste iskusili Blossom End Rot, imate sreće. Znat ćete da ga vaša biljka tikvice ima kada krajevi cvjetova pocrne i uvenu.

Međutim, može se spriječiti obraćanjem pozornosti na dva različita aspekta procesa rasta.

Prvi uzrok truleži na kraju cvata je nedostatak kalcija. Kalcij je vitalan za biljku jer podržava zdrave stanične stijenke. Također je dobro znati da je ovoj biljci potrebna stalna opskrba kalcijem kako bi ostala zdrava i rodila.

Drugi uzrok je neredovito zalijevanje. Biljka tikvice ne voli vožnju toboganom između mokrog i suhog, pa je održavanje ove konzistencije ključno za vašu ogromnu žetvu.

Ako primijetite da vrhovi divovskih cvjetova mijenjaju boju i skupljaju se, odmah uklonite te pupoljke i upotrijebite tekuće gnojivo za povećanje razine hranjivih tvari u tlu.

Ako mislite da bi zalijevanje moglo biti problem, postavite alarm da ne zaboravite.

Za hladnijeg vremena vašoj će biljci trebati dobro zalijevanje jednom tjedno, koje će se povećati na 2 ili 3 puta tjedno kako temperatura zraka raste.

4. Rotirajte svoje biljke

1682652114 274 8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Osnovna ideja premještanja vaše biljke na novo mjesto svake godine je da pomažete u održavanju tla zdravim, a zdravo tlo znači mnogo zdraviju biljku i bolju žetvu.

Vaša biljka tikvica će vam biti zahvalna od srca.

Problem sa sadnjom istog usjeva na istom mjestu iz godine u godinu je taj što ga ostavljate otvorenim za nakupljanje bolesti i štetnika koji se prenose tlom.

Na primjer, ako ste godinu dana imali problem s lisnim ušima koje su izjedale vašu biljku tikvica, a sljedeće godine ste posadili sjeme na isto mjesto, možete se kladiti da će se vratiti i izazvati isti problem.

Ako ih zabodete u zemlju negdje drugdje, možda ćete ih u potpunosti izbjeći.

Drugo, važno je zapamtiti da različite biljke zahtijevaju različite hranjive tvari. Dakle, ako ostanete na jednom mjestu, puno ćete brže potrošiti hranjive tvari koje su im potrebne.

5. Razmotrite skromnu kišnu glistu

1682652114 956 8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Gliste su kraljevi tla i majstori u održavanju tla zdravim. Te male smeđe klimave stvari koje mnogi ljudi smatraju odvratnima toliko su važne da ih ne možete odbaciti.

Skromna glista provodi dan stvarajući kanale kroz vaše tlo, jedući ostatke lišća, trave i životinjskog otpada, a zatim ih ponovno izbaci van. Zvuči nebitno, ali izmet glista je bogat dušikom, kalijem i fosforom.

Također, njihov otpadni produkt pomaže vezati kalcij, željezo i sumpor na čestice tla. Sve je to važno za rast i napredovanje biljaka.

I ne samo to, već kad se kišna glista migolji kroz vaše tlo, ona otpušta čestice. To omogućuje bolju drenažu i cirkulaciju zraka, što su uvjeti koje biljka tikvica voli.

Ako ustanovite da vašem vrtu nedostaju ovi čarobni proizvođači, možete ih prenijeti u svoj krevet kako biste omogućili stvaranje novih kolonija i osigurali da se organski materijal, poput trave, drži podalje. B. otpalo lišće, ostaci.

6. Malč

1682652114 704 8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Ako niste sigurni, malčevi su labavi pokrivači koje stavljate na tlo i oko biljaka. Vrste biorazgradivog malča uključuju drvnu sječku, koru, pa čak i morske alge.

Malčiranje oko vaše biljke tikvica ima nekoliko prednosti.

Prvo, djeluje kao barijera između tla i biljke. To će spriječiti da vlaga napusti tlo, što znači da se ono neće tako brzo isušiti. Malč djeluje kao izolacijski sloj tijekom hladnijih razdoblja i održava tlo hladnim tijekom sezone.

Drugo, malčiranje oko vaših biljaka otežava korovu da se uvuče. Manje korova znači manje dodatnog mukotrpnog posla za vas. Vaša biljka će vam također biti zahvalna, jer korovi s vremenom postaju dodatni konkurenti za prostor i hranjive tvari.

Konačno, za biljke kao što su tikvice koje često rastu na tlu, malč može spriječiti truljenje vašeg voća tako što djeluje kao barijera sprječavajući da voće dotakne tlo.

To su neke prednosti dodavanja jednostavnog sloja malča!

7. Kompost od jastoga

1682652114 334 8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Kompost od jastoga možda nije na vrhu vašeg popisa za kupovinu u vrtu; međutim, to može biti vrlo brzo.

Kalcij je ključan za izvrsnu, zdravu i robusnu berbu tikvica. Slučajno su ljuske jastoga prepune stvari i fosfata i magnezija tako da su hranjive tvari sačuvane kada se kompostiraju u nešto u što možete staviti svoje biljke.

Kada je biljka bogata kalcijem, njezine stanične stijenke su robusnije, a jača biljka manje je osjetljiva na bolesti.

Komposter od jastoga također sadrži ugljikohidrat koji se zove hitin. Hitin je fantastičan u zadržavanju vlage. Može pomoći u kontroli širenja neželjenih gljivica.

8. Vrijeme je sve

1682652116 370 8 tajni uzgoja tikvica za velike žetve

Nakon što vaš veliki urod tikvica počne rasti, vrijeme je da počnete razmišljati o njihovoj berbi.

Otkinite ih sa stabljike dok su mladi za najukusniju, najslađu poslasticu od samo četiri inča. Ostavite ih dok ne dosegnu 15 centimetara ako želite kuhati s njima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Najbolje tlo za sobne biljke – Potpuni vodič

Kompostiranje Tlo i gnojenje

Kada treba okrenuti kompostnu hrpu?

Kalateja (Calathea) Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati kalateju

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Kako pomoći dugonogoj biljci žada (Crassula Ovata)