Kako uzgajati prokulice

1682660934 Rosenkohl Wie man ihn anbaut

Prokulice su popularno povrće u kojem uživaju ljudi diljem svijeta. Prokulice su male, ove male kupusnjače sadrže obilje nutritivnih prednosti. Naučiti kako uzgajati prokulice korisno je iskustvo koje se može postići uz minimalan trud.

Istražimo tehnike i strategije potrebne za uspješan rast prokulice!

Koliko prokulica dobijete od jedne biljke?

Količina prokulice koju ćete dobiti po biljci ovisi o sorti, uvjetima uzgoja i vremenu berbe. Općenito, jedna biljka proizvest će oko 2-4 tuceta klica.

Važno je napomenuti da neke biljke možda neće dostići punu zrelost prije nego što stigne mraz; u tim slučajevima mogu proizvesti samo polovicu onoga što bi mogli proizvesti da im je dano dovoljno vremena da potpuno sazriju.

U kojem s mjesecu sade prokulice?

Idealno vrijeme za sadnju prokulica je kraj svibnja ili početak lipnja, ovisno o tome gdje živite i klimi u vašoj regiji. Čak i ako živite u području s kraćim vegetacijskim sezonama, najbolje je saditi otprilike u to vrijeme jer klice trebaju punih 90-120 dana hladnog vremena prije nego što se mogu ubrati.

Ako ih posadite u ovo vrijeme, osigurat ćete im dovoljno vremena da se potpuno razviju prije nego što temperature ponovno počnu padati. Ovisno o tome kada padne prvi mraz, većina vrtlara očekuje berbu do kraja listopada ili najkasnije početkom studenog.

Je li prokulice lako uzgajati?

Krupni plan prokulice koja raste u polju.

Prokulice je zapravo vrlo jednostavno uzgajati – čak i za vrtlare početnike! Ove biljke zahtijevaju punu izloženost suncu i puno vlage da bi napredovale, ali uz pravilnu njegu, nagradit će vas obilnom žetvom zdravog zelenila.

Prokulice mogu zauzeti relativno malo prostora u usporedbi s drugim povrćem poput kukuruza ili tikve, što ih čini savršenim za manje vrtove i terase.

Evo nekoliko savjeta za uzgoj prokulica.

Sadite prokulice 6 do 10 tjedana prije očekivanog prvog mraza.

Iako biljke uspijevaju u hladnim klimama, prokulica će proklijati iz sjemena na bilo kojoj temperaturi tla između 45 i 80 stupnjeva. Budući da je prokulicama potrebno neko vrijeme da sazriju, ima smisla posaditi mlade biljke umjesto sjemena kako bi se proces pokrenuo. Ako odlučite krenuti od sjemena, usmjerite sjeme u svom vrtu od sredine do kasnog ljeta za jesensku žetvu.

U uzdignute gredice ili redove posijte sjeme na dubinu od 0,5-1cm i na razmak od 10cm. Sjemenu može trebati i do tjedan dana da proklija. Nakon što sadnice dobiju dva lista, prorijedite ih na 30-50cm razmaka. Nakon sadnje provjerite je li tlo dobro zaliveno. Zatim stavite 5-7cm malča oko podnožja svake biljke kako biste pomogli tlu da zadrži vlagu i kontrolirali korove sprječavajući ih da dođu do sunčeve svjetlosti.

Omogućite prokulicama stalnu opskrbu vlagom.

Prokulice Kako ih uzgajati

Velike berbe prokulice ovise o redovitom zalijevanju. Izbojci će venuti i neće se razvijati ako tlo postane previše suho. Kada gornji centimetar tla postane suh, povremeno provjerite i zalijte tlo.

Moraju li se prokulice penjati?

Osigurajte nešto po čemu će se prokulice penjati – npr ograda ili rešetka – može znatno povećati njihovu produktivnost i veličinu. Ova vrsta potpore također može dati uzgajivačima veću kontrolu nad rastom njihovih biljaka, dajući im lakši pristup za obrezivanje i žetvu. Osim toga, držanje podalje od tla sprječava širenje bolesti koje se prenose tlom po usjevu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca postaje smeđe?

Sobne biljke Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Stopa rasta zamije (i kako učiniti da raste brže)

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

6 sjajnih alternativa tresetnoj mahovini za vaše biljke

Vrtlarenje Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto biljkama treba voda?