Koje je povrće najbolje u jesen?

1682660640 Welches Gemuse ist im Herbst am besten

Kako vrijeme hladi i lišće počinje mijenjati boju, mnogi ljudi razmišljaju o jesenjem povrću. Ali s toliko mogućnosti, nije lako odlučiti što posaditi. Evo nekih od najboljih povrća za jesen.

Rotkvica

Brzorastuće proljetne sorte spremne su za 3 do 4 tjedna i mogu se sukcesivno saditi svaki tjedan do mjesec dana prije prvog mraza. Zimske sorte rastu sporije, ali imaju deblje korijenje i lišće, jači okus i dulje vrijeme skladištenja nakon berbe u tlu i hladnjaku. Uzgajajte obje vrste za malo raznolikosti u svom jesenskom vrtu!

Špinat

Rastuća temperatura tla u vrijeme sadnje dovodi do većih stopa klijanja sredinom do kasnog ljeta. Kada je lišće zrelo, niže temperature rezultiraju mekšim i ukusnijim listovima. Špinat je zelena salata koja može izdržati najniže temperature i lagane mrazeve. Slično rotkvicama, špinat se može uzgajati do zime sadnjom nove količine svaka dva tjedna.

Mrkva

Iako mrkve ne rastu osobito brzo, neke od manjih sorti, spremne su za žetvu za otprilike 50 dana. Sijanje konvencionalne mrkve prvo u lonce je dodatni način uzgoja.

sjeme možete posijati u duge kutije za cvijeće najmanje 15 cm duboko dok ih ne budete mogli posaditi u svom vrtu u ranu jesen.

Zelena salata

Slatka, mekana salata može se sakupljati u svim fazama, od mladog lista do cijele glavice, a treba je sijati 4 do 8 tjedana prije prvog mraza. Pokušajte uzgajati svoje omiljene sorte za salatu jednu po jednu tijekom sezone. Salata može preživjeti zimu ako se drži pod pokrovom u nizu ili u hladnom okviru.

Brokula

Kada je riječ o uzgoju brokule, jesenja sadnja ima dvije velike prednosti u odnosu na proljetnu sadnju. Kao prvo, dok zrele biljke brokule mogu podnijeti mraz, mlade sadnice brokule manje su otporne i mogu ih šokirati ili čak ubiti rani proljetni mraz.

Pupoljci će se također sporije širiti u hladnim uvjetima budući da su cvjetni pupoljci, što vam daje više vremena za žetvu. Brokuli je potrebno mnogo mjeseci da se razvije, stoga posadite brzorastuće drvo kao što je Waltham sredinom do kasnog ljeta kako biste imali urod na vrijeme do jeseni.

Koje je povrće najbolje u jesen

Karfiol

Cvjetača uspijeva i daje guste, nježne glavice u jesen. Budući da im treba malo više vremena da sazriju, započnite jesensku berbu malo ranije, po mogućnosti oko sredine ljeta. Sjeme se može ranije uzgajati u zatvorenom prostoru, a sadnice se mogu presaditi sredinom do kasnog ljeta kako bi im se dao prednost.

Repa

Kao korjenasto povrće, repi je potrebna duga vegetacijska sezona (100 ili više dana) da bi dosegla zrelost. Međutim, kada se stimuliraju na zrelost u jesen, one će narasti najveće i imati najbolji okus. Nije važno ako ih pogodi mraz jer se uzgajaju zbog korijena i vrhovi su im prilično otporni; Zapravo, mogli bi imati i bolji okus.

Kupus

Da bi kupus formirao glavicu, potrebne su niže temperature. Presađivanje sadnica sredinom do kasnog ljeta zasigurno će donijeti jesensku žetvu jer im treba između 90 i 120 dana da sazriju.

Uz odgovarajuće zaklone, sorte kupusa možete brati i do zime, budući da je većina dovoljno otporna da preživi lagane mrazeve. Ako ne narastu dok je vani hladno, ostat će svježi i bit će još slađi.

Svježi špinat nakon kiše u vrtu.

Što se bere u jesen?

U jesen se povezuje s žetvom usjeva poput bundeva, kukuruza i jabuka. Međutim, kako lišće počinje mijenjati boju i vrijeme se hladi, poljoprivrednici diljem svijeta beru razno voće i povrće u ovo doba godine. Evo nekih od najpopularnijih proizvoda koji se beru u jesen.

Kukuruz je još jedan uobičajeni jesenji usjev. Ova se žitarica koristi za izradu tortilja, kokica i granole. Kukuruz se obično bere u rujnu ili listopadu.

Jesen je također sezona kada mnogi farmeri žanju svoje usjeve poput pšenice i zobi. Ove se žitarice koriste za izradu kruha, žitarica i druge hrane koja je glavna namirnica naše prehrane.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme bundeve

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti podignute vrtne gredice za hladno vrijeme

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati cherry rajčice

Uzgoj cvijeća Tlo i gnojenje

Kako gnojiti ruže u proljeće

Posude za sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako posaditi lukovice Calla ljiljana: Jednostavna, jeftina i bezbrižna metoda

Travnjaci i ukrasno bilje

Tradescantia Zebrina: Vodič za uzgoj