Što je bijelo u tlu za lonce?

U nekom trenutku, svi novi vrtlari se pitaju “…što je bijelo u tlu za lonce?”…

Najčešće je bijela materija u tlu za lonce perlit – proizvedeni granulirani proizvod koji se proizvodi zagrijavanjem malih dijelova prirodnog stakla dok ne popucaju poput kokica. Zato su ove male bijele grudice poznate i kao “vulkanske kokice”!

  • Mala vrećica od 8 litara perlita
  • Standardna vrećica od 2 kubične stope od perlita
  • Velika vrećica perlita od 4 kubične stope

Perlit je napravljen od vulkanske stijene koja se drobi u male komadiće, a zatim se zagrijava do točke gdje se širi. Pogledajte fotografije u nastavku da vidite perlit kako u mješavini za lončanice tako i samostalno. Čitajte dalje kako biste saznali više o perlitu i njegovoj upotrebi u podlogama za uzgoj u kontejnerskom vrtu.

Perlit: Najbolji prijatelj vrtlara

Iako perlit može izgledati kao komadići kokica ili stiropora, napravljen je od stijene. Kada se lava iz vulkana ohladi, stijena zarobi malu količinu vode. Ova vulkanska podloga se kopa, drobi i zagrijava u velikim pećima do točke gdje zagrijana voda u stijeni uzrokuje širenje zrna stijene. Sadržaj vode u perlitu se širi i uzrokuje da se to dogodi. Kada se iskoči, krajnji proizvod perlita je oko 40% manje gust od svog izvornog oblika.

Perlit ima široku primjenu i upotrebu izvan hortikulture. Perlit može zamijeniti razne lagane građevinske materijale poput gline, škriljevca, plovućca i vermikulita. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i nedostatke, a većina ima svoju tržišnu nišu. Kada je u pitanju perlit, to je lagani materijal koji je poželjan za razne lagane građevinske proizvode, punila proizvoda i filtraciju.

Je li perlit organski?

Kemičar bi rekao da je perlit napravljen od stijene (koja nije živa) i stoga se ne smatra organskim spojem. U pogledu vrtlarstva, međutim, obični perlit je na OMRI popisu kao dopušten za upotrebu u organskom vrtlarstvu . Budući da se vulkanska stijena od koje se sastoji nalazi se prirodno i ne kontaminira tlo, perlit je dopušten u organskim metodama uzgoja.

Vrste perlita

Perlit je dostupan u grubim, srednjim i finim vrstama. Svaka vrsta perlita ima svoje namjene. Gruba verzija ima najveću poroznost, što joj daje najveću sposobnost drenaže. Ovo je popularno među ljudima koji uzgajaju orhideje kojima je potrebna velika drenaža. Finiji razredi perlita često su uključeni u mješavine za početak sjemena i druge proizvode od tla za lonce.

Bijela stvar u mješavini tla nije UVIJEK perlit…

Uvijek provjerite sastojke u tlu za saksiju. Niskokvalitetno tlo za vrt potencijalno bi moglo sadržavati stiropor ili druga imitacija punila. Stiropor se ne smije koristiti u mješavini za posude umjesto perlita. Polistirensku pjenu treba poslati na odgovarajuću reciklažu u novu ambalažu od stiropora , a ne usitniti i dodati u tlo kao stelju na bazi ugljikovodika.

Perlit se također može zamijeniti sa gipsom. I gips i perlit koriste se u građevinarstvu i kao aditivi za tlo. Gips se u tlo dodaje kao vrsta gnojiva, dok se perlit dodaje samo kao dodatak agregatu (ne gnojivo – ne dodaje hranjive tvari). Gips je mineral dok je perlit vulkansko staklo. I gips i perlit se kopaju, ali su izrađeni od različitih materijala i različite unutarnje strukture.

Nastavite pitati ” što je bijelo u ovoj zemlji za lonce ?”… i provjerite je li zapravo perlit, a ne jeftiniji aditiv!

Zašto koristiti perlit u vrtu?

Primarna upotreba perlita u tlu je prozračivanje tla. Korijeni biljaka zahtijevaju pristup kisiku kao što zahtijevaju pristup hranjivim tvarima i vodi. Perlit omogućuje stvaranje zračnih džepova u tlu, dajući kopnenim biljkama potreban pristup kisiku. To je posebno važno u kontejnerskim biljkama, koje imaju ograničen pristup tlu i nemaju crva za izradu tunela!

Perlit ima sličnu upotrebu kao vermikulit, iako ta dva materijala možda nisu zamjenjivi. Jedna od prednosti korištenja perlita u tlu je da je to porozan materijal i omogućit će lako otjecanje vode. Nasuprot tome, vermikulit zadržava vodu i nekim biljkama može uzrokovati probleme s previše vlage.

Konačno, kada uzgajate biljke s perlitom u tlu, imajte na umu da njegova interakcija s okolišem može uzrokovati opekline fluorom na nekim sobnim biljkama. To nije uobičajeno, ali se može pojaviti kao smeđi vrhovi na lišću. Uvijek pazite na zdravlje svojih sobnih biljaka.

Može li se perlit koristiti samostalno?

Iako se perlit najčešće koristi kao dio mješavine za zalivanje, može se kupiti zasebno. Sama po sebi, posebno dobro djeluje za ukorjenjivanje reznica. Može se koristiti i kao prihrana kaktusima u posudama (lijepo i moderno izgleda).

Za razmnožavanje reznica u perlitu, uzmite reznice i stavite ih u vrećicu sa zatvaračem navlaženog perlita koja je oko 1/3 puna. Ostatak vrećice napunite zrakom i zatim je dobro zatvorite. Stavite vrećicu na neizravnu sunčevu svjetlost gdje će pustiti korijenje tijekom sljedeća dva ili tri tjedna. Kada korijenje dosegne oko jedan centimetar dugo, reznice se mogu ukloniti i posaditi u posudu ili van po želji.

Neki vrtlari također vole koristiti perlit na svom travnjaku i u vanjskim vrtnim gredicama. Fina verzija perlita može se lagano posuti po travnjaku ili vrtu. S vremenom će se spustiti u tlo i poboljšati drenažu.

Korištenje perlita u vrtnom tlu

Sada kada ste bolje razumjeli perlit i što je to, moglo bi biti korisno uključiti ga u svoje kontejnerske vrtove, pa čak i na otvorenom. Lijepo je konačno znati što je to bijelo u tlu za lonce!

Bilo da se započne s reznicama ili uzgaja u kontejnerima, ovaj svestrani materijal ima širok raspon primjena. Ubacimo malo zraka u tlo!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Uzgoj cvijeća Zaljevanje sobnih biljaka

Sve o zahtjevima tla za biljke tulipana

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja i njega kupusa

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Riješiti se crva u zemlji: identifikacija i stvari koje biste trebali znati

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Pojavljuju se korijeni biljaka: kako to popraviti