Perlit: Ultimativni vodič za perlit i kako ga koristiti u mješavini za tlo u vrtu

Perlit Ultimativni vodic za perlit i kako ga koristiti u mjesavini za saksije u vrtu348979873487910

Perlit, također poznat kao vulkanske kokice , može biti fantastičan dodatak vašem vrtnom tlu. Zadržava zračne džepove u tlu, dopuštajući korijenu biljaka pristup kisiku i dopuštajući vodi da lijepo iscuri iz tla. Pogledajmo što je perlit i odakle dolazi , kao i njegovu namjenu u mješavini za saksije i kako ga koristiti u svom vrtnom tlu.

Što je perlit?

Počnimo s pitanjem “Što je perlit?”. Perlit je proizvedeni granulirani proizvod izrađen od prirodnog vulkanskog stakla koji se koristi u mješavini za posude, kao i u industrijskoj primjeni.

Drugim riječima, perlit su kamene kokice , ili parom ekspandirana kamena pjena. Ove male bijele grudice su lagani aditivi za tlo koji pomažu korijenju biljaka da zračne džepove i drenažne puteve o kojima ovise da uspijevaju. I najbolje od svega, Perlit je siguran za organsko vrtlarstvo!

Formacija perlitnih stijena u prirodi

Perlit ima svoje podrijetlo kao rastaljena lava koja se brzo ohladila u amorfno vulkansko staklo. Amorfna je geološki izraz koji znači da stijena nema definirani oblik (za razliku od vrlo organizirane kristalne atomske strukture minerala). S vulkanskim staklom, lava dopire do površine zemlje i prebrzo se hladi da bi formirala kristale . Dobivena temeljna stijena je sretna, neprekidna gruda stakla, nazvana Obsidian .

Ove naslage vulkanskih stijena imaju karakteristične pukotine, koje se mogu usporediti s “kožom luka” (nešto poput antičkog stakla). Voda se može probiti u stijenu, uzrokujući neku vrstu kemijskog trošenja. Sjajna, prozirna površina opsidijana pretvara se u mat, bisernu površinu perlita. Ovo trošenje na bazi vode je način na koji se naslage opsidijana formiraju u sirovi perlit.

Perlit se uglavnom sastoji od silicija, kao i drugih manje rasprostranjenih tvari i vode. Iskopavanje ove ekstruzivne magmatske stijene općenito se obavlja u otvorenim rudnicima korištenjem programa mehaničkog vađenja ili miniranja.

Sirove perlitne stijene izgledaju kao komadi crnog stakla. Imaju malo bisernog sjaja (izvor imena Perlit). Iako perlit tehnički nije pravi geološki “mineral”, budući da nije kristalan, vrtlari ga općenito smatraju dijelom mineralne komponente vrtnog tla . Čak će ga i geolozi ponekad klasificirati kao nalik mineralu ili mineraloid radi jednostavnosti. Nisu SVE stijene minerali *slegnu ramenima*…

Perlit Ultimativni vodic za perlit i kako ga koristiti u mjesavini za saksije u vrtu348979873487917

Kako se proizvodi perlit: prerada sirove stijene u hortikulturni perlit

Dakle, kako se proizvodi prerađeni perlit? Prirodna stijena perlita prvo se kopa, a zatim drobi u male komadiće. Zdrobljena stijena se suši, melje i prosije u različite veličine prije nego što se otpremi na obradu. Ti komadići stakla se zatim zagrijavaju u industrijskoj pećnici u ekspanzijskom postrojenju kako bi se stvorile bijele kuglice prerađenog perlita koje vidimo u našoj mješavini za posude.

Većina ekspanzijskih postrojenja pogoni se prirodnim plinom ( EPA ). Toplina se primjenjuje u industrijskim “popperima” sve dok zarobljena vlaga ne ispari eksplozivno.

Perlit su jednostavno komadići prirodnog stakla koji su zagrijani dok ne popucaju poput kokica. Perlit je sterilan i inertan, što ga čini vrlo korisnim medijem za uzgoj biljaka. Ne sadrži gnojivo za biljke, ali također općenito ne sadrži kemikalije izvan svoje vlastite atomske strukture. 

Kako izgleda perlit?

Mali komadići perlita “iskaču” pomoću topline kako bi se stvorio lagani medij ispunjen zrakom. Komadići perlita izgledaju kao komadići stiropora. Dakle , mali bijeli komadići u mješavini za lončanje … yup! To je perlit.

Perlit prilično podsjeća na kokice, ili kao male kuglice od stiropora. Poput kokica, perlit je bijele boje zahvaljujući svjetlosti koja se odbija od sitnih mjehurića na površini njegovih čestica. Pun je sićušnih pretinaca za zrak, što mu daje nisku gustoću. Ostaje natečena, ali s vremenom može postati obojena žutom bojom.

Proizvedeni perlit dolazi u različitim veličinama, koje se nazivaju razredima. Ovdje je članak koji daje sjajan pregled različitih vrsta perlita i njihovih veličina.

Perlit Ultimativni vodic za perlit i kako ga koristiti u mjesavini za saksije u vrtu348979873487916

Odakle dolazi perlit?

Perlit potječe iz ležišta opsidijana koji su iskusili kemijsko trošenje uslijed infiltracije vode. Nalazišta perlita postoje po cijelom svijetu. Kina, Grčka i Turska su sve glavne zemlje koje proizvode perlit. SAD je također veliki proizvođač.

Evo nekih glavnih nalazišta perlita koja se kopaju:

 • Rudnik Socorro , grupa za upravljanje dikalitom, Socorro, Novi Meksiko
 • Rudnik El Grande , Dicalite Management Group, Taos, Novi Meksiko
 • Nema rudnika Agua , Imerys Perlite SAD (Harborlite), Taos, Novi Meksiko
 • Imerys Superior , Imerys Perlite SAD (Harborlite), Vicksburg, Arizona
 • Rudnik kokica , EP Minerals, Churchill County, Nevada
 • Rudnik Wilkin , Wilkin Mining & Trucking, Lincoln, Nevada
 • CS Pozzolan-Perlite (predloženo) , Sunrise Resources, okrug Esmeralda, Nevada
 • Hess Mine , Hess Perlite, Oneida, Idaho
 • Rudnik Tucker Hill , Cornerstone Industrial Minerals, Lakeview, Oregon

Perlit se pakira nakon proširenja i šalje na prodaju.

Za što se koristi perlit?

Perlit se koristi u građevinskim materijalima (kao što su izolacija, stropne pločice i lagani beton), zemljištu za lonce, filterima za tekućine i drugim industrijskim primjenama.

Orhideje se mogu u potpunosti uzgajati u grubom perlitnom mediju. Također je uobičajen u hidroponici i za razmnožavanje biljaka. Neki vrtlari s hladnom klimom koriste ravni perlit za pohranu dalija i drugih nježnih lukovica tijekom zime. 

Perlit Ultimativni vodic za perlit i kako ga koristiti u mjesavini za saksije u vrtu348979873487915

Što perlit radi u tlu za lonce?

Dakle, što perlit radi za mješavinu za posude? Perlit dodaje poroznost tlu za saksije. Sićušni odjeljci za zrak u ovoj “pjeni od kamena” zadržavaju zrak za korijenje biljaka i omogućuju nesmetano otjecanje vode iz tla. Ova dva vrlo važna čimbenika sprječavaju truljenje korijena i sprečavaju kopnene biljke od „utapanja“.

Zadržava li perlit vodu? Perlit drži malo vode na svojoj površini, ali jedna od njegovih ključnih prednosti je ta što omogućuje otjecanje vode iz tla. Karakteristike perlita koji dobro dreniraju znače da zadržava dobar dio zraka u velikim šupljinama umjesto da zadržava samo vodu. Zarobljeni zrak znatno posvjetljuje smjesu za lonce, kao i osigurava vrijedan kisik za korijenje biljaka.

Tekst Mineralna prehrana biljaka daje lijep sažeti popis glavnih karakteristika perlita kao čvrstog medija za rast biljaka:

Kao što je gore navedeno, postoje i prednosti i nedostaci korištenja perlita u tlu za saksije. Izvrstan je za prozračivanje korijena i drenažu. Također je dugotrajan, inertan i prilično jeftin. Perlit ima neutralan pH i ne utječe na ukupni pH mješavine za posude. Ali, također ne sadrži biljnu hranu, ne zadržava puno vode, prašnjav je i može se izgubiti u površinskoj vodi i vjetrovima. Većina mješavina za posude sadrži oko 10-20% perlita.

Evo objašnjenja važnosti kisika u tlu iz istog teksta kao gore:

Je li perlit gnojivo?

Perlit nije biljno gnojivo. Obrađeni hortikulturni perlit je kemijski inertan i ima neutralan pH. Kao dodatak zemljištu, perlit se klasificira kao agregat, a ne kao gnojivo. Perlit je kameni proizvod i kao takav se ne razgrađuje primjetnom brzinom.

Perlit se formira od opsidijanske stijene i vode, a sastoji se uglavnom od silicija. Sadržaj silicija u perlitu općenito nije dostupan korijenima biljaka jer je perlit dugotrajan kameni proizvod. Čak i kad bi bio topljiviji iz perlitnog medija, silikon nije ključna hranjiva tvar za većinu biljaka.

Perlit Ultimativni vodic za perlit i kako ga koristiti u mjesavini za saksije u vrtu348979873487914

Je li perlit organski?

Dok je čisti perlit iskopano staklo (i stoga “anorgansko”), perlit je dopušten u organskom vrtlarstvu jer je prirodni nesintetski dodatak tla. Ako je perlitnom proizvodu dodano sintetičko kemijsko gnojivo (što se ponekad događa), onda se to ne bi smatralo dopuštenim u organskom uzgoju.

Perlit nije kemijski organski jer je napravljen od stijene, a ne od ranije žive tvari na bazi ugljika. Međutim, kao prirodna tvar, nezagađena perlitna stijena je općenito na OMRI popisu kao dopuštena u organskom uzgoju. Potražite oznaku OMRI na pakiranju proizvoda.

Koja je razlika između perlita i vermikulita?

Evo ključnih razlika između perlita i vermikulita:

 • Perlit je vulkansko staklo dok je vermikulit kristalni mineral
 • Perlit se raspada u komadiće dok se vermikulit razbija u ljuspice
 • Perlit ne zadržava puno vode , ali vermikulit zadržava vodu
 • Perlit ostaje čvrst kada je mokar , dok je vermikulit spužvastiji
 • Čisti perlit je svijetlobijel dok je vermikulit smeđe boje

I perlit i vermikulit mogu se preraditi u ekspandirani napuhani oblik zagrijavanjem zdrobljenog kamena. Oba su kemijski inertna i otporna na vatru. Oba se proizvode u velikim količinama u SAD-u.

I perlit i vermikulit mogu se formirati jer njihove matične stijene doživljavaju kemijsko trošenje vode iz okoliša. Prodor vode također osigurava unutarnju vlagu potrebnu za stvaranje ekspanzije pare tijekom obrade.

Koje je bolje? Perlit ili vermikulit?

Neki vrtlari radije koriste vermikulit nego perlit. Drugi više vole perlit. Pitanje je preferencije i usklađivanja mješavine tla za saksije s vašim specifičnim okolišem i zahtjevima za sadnju.

Napomena – Neki vrtlari se brinu da bi vermikulit bio potencijalno kontaminiran azbestom, jer je prije nekoliko desetljeća postojao problem kontaminacije s vermikulitnom izolacijom iz Montane . Ako odlučite koristiti vermikulit, svakako odaberite marku koja potvrđuje da je proizvod čist i bez azbesta.

Perlit Ultimativni vodic za perlit i kako ga koristiti u mjesavini za saksije u vrtu348979873487913

Kako koristiti perlit u mješavini za tlo

Perlit se općenito miješa u tresetnu mahovinu i/ili kokosov kokos kako bi se stvorila mješavina za posude. Perlitni agregat je dobar za smanjenje gustoće smjese za lončanje , održavajući je laganom i pahuljastom. Ova karakteristika omogućuje korijenju biljaka dovoljan pristup kisiku i vodi.

Dakle, koje biljke stvarno trebaju perlit? Perlit je najpotrebniji u mješavini tla biljaka koje se uzgajaju u kontejnerima. Biljke koje prirodno rastu u suhim područjima imat će najviše koristi od dodavanja perlita njihovoj mješavini za saksije.

Perlit je siguran za organske vrtove, jer je kemijski inertan. Pomoći će zadržati zrak u tlu, sprečavajući biljke da se uguše.

Uvijek slijedite sigurnosne mjere i upute za uporabu na pakiranju proizvoda. Provjerite s nacionalnim i regionalnim sigurnosnim regulatorima za daljnja sigurnosna razmatranja kao što su dnevne granice izloženosti.

Nosite masku za prašinu kada radite s perlitom. Nema razloga da dovedete svoja pluća u opasnost udisanjem čestica iz perlita. Mogu se preporučiti zaštitne naočale i maska ​​za filter zraka od silicijevog dioksida. Pročitajte i slijedite sve primjenjive upute i mjere opreza.

Perlit Ultimativni vodic za perlit i kako ga koristiti u mjesavini za saksije u vrtu348979873487912

Koliko perlita dodati u tlo

Proizvodi tla za saksije općenito sadrže 10-20% perlita. Kako biste osvijetlili svoje kontejnerske biljke, sasvim je u redu dodati više perlita u tlo za lonce tako da ukupni sadržaj perlita bude više kao jedna trećina volumena posude.

Biljke koje uživaju u suhom tlu mogu podnijeti visok postotak perlita u mješavini za saksije. Perlit je dobar za sukulente i lako može činiti polovicu mješavine za saksije. Bilo koja biljka koja voli pustinju može biti dobar kandidat za mješavinu saksije koja sadrži perlit.

Finije vrste perlita mogu se koristiti u vanjskim vrtnim gredicama. Perlit se općenito primjenjuje s kompostom ili drugim dopunama tla i unosi se u tlo. Tankog sloja od otprilike 2cm trebalo bi biti dosta.

Perlit se također može koristiti u tlu travnjaka. Najučinkovitije se primjenjuje prije sadnje sjemena trave. Na postojećem travnjaku može se raspršiti odmah nakon prozračivanja jezgre. Malo ga pomaknite kako biste mu pomogli da se spusti u otvorene rupe jezgre koje je ostavio stroj za prozračivanje.

Što je s korištenjem samo perlita? Možete li uzgajati biljke samo u perlitu? Da, potpuno je moguće uzgajati biljke samo u perlitu! Zapravo, uobičajeno je da sustavi za uzgoj u zatvorenom hidroponskom uzgoju koriste 100% perlit kao medij za uzgoj. Orhideje i reznice također se mogu uzgajati u ravnom perlitu.

Perlit Ultimativni vodic za perlit i kako ga koristiti u mjesavini za saksije u vrtu348979873487911

Ponovno korištenje perlita (perlit ne istječe!)

Perlit ne “istječe” jer je jednostavno stijena ispunjena zračnim džepovima. Kamenje ne ističe kao hrana u našim frižiderima jer nije napravljeno od živih stanica. Grudice perlita mogu se smatrati šljunkom ispunjenim zrakom, slično plovućcu. Kemijski je inertan, ne reagira i ne razgrađuje se s vremenom. Međutim, kao i svaka tvar, perlit se može kontaminirati drugim tvarima iz okolnog okoliša, te se kao takav treba koristiti i skladištiti u skladu s uputama proizvođača.

Perlit se može i treba ponovno koristiti. Perlit se može očistiti i sterilizirati za korištenje u budućim kontejnerskim vrtovima ili se može dodati u domaći kompost kako bi se vašim vanjskim vrtnim gredicama dao “dašak svježeg zraka”. Nema potrebe bacati perlit u smeće. Ako bi se perlit poslao na recikliranje, mogao bi se odložiti u “zdrobljeni” dio reciklažnog centra (s betonom i drugim inertnim građevinskim materijalima koji sadrže agregat).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Voćnjak i uzgoj voća Tlo i gnojenje

Kada gnojiti borovnice?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako gnojiti sobne biljke – jednostavan vodič

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Problem sa štetočinama? Otkrijte ove organske mogućnosti za držanje stvorenja podalje

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moj fikus gumijevac gubi lišće?