Izgradnja povišenog vrta (Krajnji vodič)

1682615642 Einen erhohten Garten bauen Der ultimative Leitfaden

Već dugo planirate izgraditi povišenu gredicu, ali ste oklijevali započeti zbog svih stranaca? Onda ste upravo ovdje. Ovaj će članak ublažiti vaše strahove i provesti vas kroz proces izgradnje povišenog kreveta korak po korak. Osim toga, pomoći će vam da izbjegnete uobičajene pogreške početnika, pa čak i iskusnih vrtlara.

Uzdignuti vrtovi, koji se nazivaju i kutije za sadnju, odličan su izbor za uzgoj povrća i druge hrane u vrtu vašeg doma. Fleksibilnost izgradnje vrta bilo gdje najistaknutija je prednost podignutih žardinjera. Osim toga, vrijedan su, lijep i zdrav dodatak svakom domu. Za one koji imaju bolove u leđima ili probleme s koljenima, uzgoj vrta u uzdignutoj gredici je povjetarac jer se možete brinuti za svoje biljke bez saginjanja.

Neki početnici oklijevaju jer ne znaju koji su materijali potrebni, misleći da će izgradnja podignutog vrta zahtijevati puno vremena i ulaganja. Uzdignuti krevet možete napraviti od drva, metala ili plastike. Po želji, ako vam se ne sviđa izgradnja kreveta od nule, uvijek možete kupiti pristupačne setove za krevet koji se lako sastavljaju od raznih materijala, oblika i stilova. Također možete pronaći vodoravne ili okomite strukture koje odgovaraju vašim potrebama prostora, kao i žardinjere s kotačima za jednostavno pomicanje. Nakon izgradnje povišene gredice, ne zaboravite koristiti prikladno tlo. Točna količina ovisi o veličini vaše gredice.

Prednosti povišenih kreveta

Povišeni kreveti imaju mnoge prednosti. Ako ste početnik, jamčim vam da ćete voljeti graditi vlastiti podignuti vrt. I doista nije tako teško. Najveća prednost povišene gredice je ta što vam daje slobodu da uzgajate svoje omiljene cvjetnice, povrće i začinsko bilje, što ponekad nije moguće u običnom vrtu zbog loše kvalitete tla. U podignutim vrtovima možete odabrati tlo na temelju potreba vaših biljaka. Dobro tlo pomaže biljci da bolje raste.

Uzdignute vrtne gredice olakšavaju kontrolu štetočina

Još jedna prednost podignute gredice je kontrola štetočina. Štetočine i korovi oštećuju biljke na mnogo različitih načina, a ponekad ih se toliko teško riješiti da vam mogu uništiti cijeli vrt. Štetočine mogu oštetiti ili ubiti vaše biljke, a korov pojede mnoge hranjive tvari iz tla i uspori rast vaših biljaka. Velika prednost podignutih gredica je to što je suzbijanje štetočina i korova puno lakše.

Povišeni kreveti su ergonomični

Još jedna prednost je što nema potrebe za saginjanjem za svakodnevno vrtlarenje. Ergonomija uzdignutog vrta odlična je za vaše tijelo, što posebno cijene osobe koje imaju problema s koljenima i leđima.

U usporedbi s zemljanim vrtovima, podignute gredice koštaju nešto više. Ali vjerujte mi, potpuno se isplati.

Kako korak po korak izgraditi podignuti krevet

Kako izgraditi podignuti krevet
 1. Prvi korak u izgradnji povišene gredice je odabir mjesta na kojem želite posaditi. Odaberite mjesto gdje sunce sja cijeli dan, jer većina biljaka treba sunčeve zrake za rast. Međutim, neke biljke poput salate, špinata, kelja i rikule također dobro uspijevaju u djelomičnoj sjeni. Ako živite u toplijoj klimi, vaše će biljke uspjeti!
 2. Sljedeći korak je odabir drva za izgradnju vašeg vrta. Možete koristiti dvije drvene ploče duge 8 stopa. Prerežite ih na pola i napravite krevet od 4 kvadratna metra. Vrtna gredica ove veličine idealna je jer ne morate ulaziti u gredicu da biste se brinuli o svojim biljkama.
 3. Sljedeći korak je priprema tla za sadnju. Započnite postavljanjem kartona preko područja gdje ćete postaviti podignuti krevet. Karton će pomoći ukloniti travu i korov ispod. Raširite karton po cijelom području kako biste ga zaštitili od trave i korova.
 4. Sada kada je tlo pripremljeno, vrijeme je da napravite svoju povišenu gredicu. Pomoću mjerne trake označite polovicu dasaka. Ispilite obje daske kako biste stvorili četiri zida vašeg povišenog kreveta. Provjerite jesu li iste duljine.
 5. Zatim izbušite nekoliko pilot rupa u dasci da spojite zidove. Postavite rupe za pilote tako da se jedan kraj svake daske preklapa s drugim i zavrnite ih. Neka bude udobno.
 6. S vašim zidovima na mjestu, sada je vrijeme da napunite svoj podignuti krevet. Tlo je najvažniji dio vašeg vrta. Što je više organske tvari u tlu, to bolje. Kada punite svoju povišenu gredicu, potražite mješavinu tla koja se sastoji od najmanje 40 posto komposta, 40 posto gornjeg sloja zemlje i 20 posto materijala za prozračivanje. Pravo vrtno tlo možete pronaći u vašem lokalnom vrtnom centru. Što se tiče prozračivanja, možete pronaći mješavine tla u vrećama već pomiješane sa sredstvima za prozračivanje kao što su perlit, lava ili kamen plovućac.

Što posaditi u povišene gredice

Sada kada ste naučili kako izgraditi uzdignuti vrt, vrijeme je da posadite svoje omiljeno povrće, voće, bilje i cvijeće. Također možete pokušati grupirati četiri ili pet kreveta zajedno kako biste stvorili pravi vrt.

Imajte na umu da će dubina vaše uzdignute gredice ograničiti rast. Ispod je koje biljke rastu na kojoj dubini.

 1. Na dubini tla od 15 cm možete uzgajati biljke poput salate, luka, poriluka, rotkvice, salate, špinata, jagoda, začinsko bilje poput vlasca, bosiljka, metvice, korijandera, kopra, majčine dušice, peršina i origana. Neven i drugo jednogodišnje cvijeće također će uspijevati na ovoj dubini tla.
 2. Sve što je bilo na popisu tla od 6 inča može se uzgajati na dubini tla od 12 inča. Također možete uzgajati ciklu, kupus, grah, cvjetaču, brokulu, prokulicu, dinju, krastavce, krastavce, ciklu, češnjak, tikvu, kelj, ružmarin, lavandu, boražinu, kadulju, lantanu, nasturcij, kozmos, alissum i mnoge druge snapdragone .
 3. Sada dolazimo do dubine poda od 18 inča. Osim svega što je na listama od šest i dvanaest inča, također možete uzgajati bamiju, patlidžan, papriku, slatki krumpir, lubenicu, bundevu i zimsku tikvicu.

Uobičajene greške početnika

Ako planirate izraditi povišeni krevet, možete biti puni entuzijazma i energije. Zašto ne? Uzdignuta gredica mnogo je povoljnija i isplativija od normalnog vrta. Nudi laku dostupnost, vi kontrolirate tlo koje stavljate u gredicu, drenaža je znatno poboljšana, a tlo je dovoljno toplo za brži rast biljaka. Međutim, prije nego počnete graditi svoj povišeni krevet, morate imati na umu nekoliko stvari. Neke vrlo uobičajene pogreške mogu pokvariti sav vaš naporan rad. Kako biste to izbjegli, trebali biste imati na umu ove točke.

Ideje za povišeni krevet

Sjajna stvar kod povišenih kreveta je to što vam daju priliku da pokažete svoju kreativnost. Možete ga učiniti jednostavnim ili elegantnim koliko god želite. Uzdignuta gredica može biti stalno mjesto u vašem domu gdje cvijeće cvjeta tijekom cijele godine. Možda želite povrće, začinsko bilje ili voćke. To je stvarno vaš izbor. Ispod je nekoliko ideja za povišene gredice koje će vaš vrt učiniti estetski ugodnijim.

Opeke podignute gredice za vrt

<img decoding="async" src="https://pereglin.com/de/wp-content/uploads/2023/04/1682615639_763_Einen-erhohten-Garten-bauen-Der-ultimative-Leitfaden.jpg" alt="Autorska prava:

Biljke rastu bolje i zdravije ako se uzgajaju na mjestima gdje imaju dovoljno sunčeve svjetlosti i hlada. Uzdignuti vrtovi nude ovu fleksibilnost, ali podzemni vrtovi ne. Svoju povišenu gredicu možete izgraditi od cigle i postaviti je na mjesto gdje će usjevi imati dovoljno sunca i hlada. Vrtna gredica od opeke sprječava ukopavanje štetnika i štiti vaše biljke. Biljke su produktivnije i zdravije u uzdignutoj gredici jer možete kontrolirati otjecanje tla i vode. Osim toga, cigle dodaju estetski dodir vašem povišenom krevetu.

Limeni povišeni kreveti

Uzdignute gredice su iznad zemlje, tako da tlo zimi ostaje toplije nego u običnom vrtu. Također vam omogućuje raniju sadnju. Kod lima toplina ostaje duže u zemlji. Osim toga, lim se lako može lijevati u razne oblike. Daje vašem vrtu ujednačenu boju i lako mu možete dati oblik koji želite. Uzdignute limene gredice najbolje odgovaraju biljkama poput lavande i kadulje, jer im je potrebno više topline nego drugim biljkama.

S ovom vrstom podignutih gredica možete stvoriti vrlo produktivan vrt. Vrtlarstvo kvadratnog metra uključuje podjelu površine na dijelove od otprilike jednog metra kvadratnog i sadnju povrća u njima. Općenito je namijenjen visokom uzgoju i proizvodnji povrća.

Spiralno podignute gredice za vrt

Spiralno podignuti kreveti izgledaju vrlo šarmantno i vrlo ih je jednostavno napraviti. Spiralno uzdignuta gredica povećava ukupnu površinu sadnje bez zauzimanja puno prostora. Također ih je vrlo lako konstruirati. Možete ih napraviti od kamena, cigle, drveta ili jednostavno naslagati zemlju kako biste sagradili grubu strukturu u obliku koluta. Oblik i vrtlog vrtne gredice izgledaju vrlo privlačno. U ove povišene gredice možete posaditi povrće, začinsko bilje ili cvijeće.

Hoop House povišeni krevet

Hoop house povišeni krevet

Na uzdignutoj gredici možete uzgajati bilo koje sezonsko povrće ili začinsko bilje jer vam daje fleksibilnost u kontroli uvjeta uzgoja, kvalitete tla, otjecanje vode i sunčeve svjetlosti. Svoju povišenu gredicu možete pripremiti za sve vremenske uvjete tako što ćete na vrhu izgraditi kućicu s obručima. Može podnijeti ekstremne vremenske uvjete, uključujući mraz i sunce. S njim u svakom trenutku možete početi uzgajati svoje omiljeno povrće. Također spašava vaše povrće od životinja uz malo truda. Kako biste sami izgradili povišeni krevet Ripehouse, pogledajte naše preporuke u nastavku.

uzdignuta granica kreveta

Ako imate vrt sa strmim nagibom, onda su uzdignute ivice kreveta za vas. Možete stvoriti iluziju ravnog vrta ako vrtne gredice izgradite na najnižem dijelu i postupno idete prema gore. Neka vrtna gredica bude široka tako da možete imati slojeve cvijeća duž ruba i da ima dovoljno mjesta za jednogodišnje i trajnice koje će pružiti atraktivan izgled.

kroz vrtove

Ovo je jedinstvena ideja za podignuti krevet. Korištenje hranilica za životinje za uzgoj vaših biljaka daje im neobičan izgled. Korita su dovoljno duboka da svaka biljka može rasti; Oni također skladište toplinu, koja zagrijava biljku. Samo ne zaboravite izbušiti rupe za drenažu i sve je spremno. Osim toga, ljeti ćete morati češće zalijevati svoje biljke. Dodat će vrlo šik izgled vašem vrtu.

Izdignuti kreveti po narudžbi

Povišeni krevet po narudžbi.

Ako ne želite graditi svoje uzdignute gredice od nule, također možete unajmiti krajobraznika da dizajnira jednu po mjeri. U njega će unijeti vaše ideje i dizajnirati ga prema vašim zamislima i ukusu. Također možete dodati obližnju klupu i stup za svjetiljku za rustikalni izgled.

Povišeni krevet s rešetkom

Ako želite da vaš povrtnjak bude čist i uredan, možete pokušati upotrijebiti rešetku ili sjenicu kako biste im dali mjesta za penjanje umjesto da se šire po tlu. Lakše ih je i žetvu na ovaj način, što vam omogućuje uzgoj više biljaka bez zauzimanja puno prostora. Ovaj dizajn također omogućava biljkama pristup sunčevoj svjetlosti. Samo stvorite jednostavan okvir tako što ćete nasloniti strukturu, vezati dvije bambusove motke zajedno i rastegnuti mrežu preko njih.

Uzdignuti kreveti duž pločnika

Ako imate malo dvorište, čak i dobro njegovano dvorište sa stazama u zemlji izgleda pretrpano i zahtijeva puno truda da bi se pravilno održavalo. Da biste to prevladali, izgradnja uzdignute vrtne gredice koja oblaže ovu stazu je izvrsna ideja, kako bi vrtovi na stazama izgledali lijepo. Osim toga, možete planirati cjelogodišnji izgled tako da odaberete različite biljke i posadite ih tako da vaš mali vrt cvjeta u svako godišnje doba. Od opeke i drugih materijala možete izgraditi vrtne gredice različitih oblika. Uz prethodno planiranje, ove vrste podignutih kreveta mogu vaš mali prostor učiniti većim i pružiti prekrasan pogled.

Šareni podignuti krevet od blokova šljake

<img decoding="async" src="https://pereglin.com/de/wp-content/uploads/2023/04/1682615640_30_Einen-erhohten-Garten-bauen-Der-ultimative-Leitfaden.jpg" alt="Autor fotografije:

Također možete izgraditi svoj povišeni krevet od recikliranog materijala i upotrijebiti boju kako biste mu dali šareni, dizajnerski izgled. Postoji toliko mnogo opcija, ali blokovi od šljake su jedan od najčešćih i najpopularnijih. Neki vrtlari koriste starije blokove od šljake, ali drugi obeshrabruju upotrebu blokova od šljake jer mogu sadržavati leteći pepeo, koji može biti štetan ako se koristi u blizini jestivih biljaka.

Kako biste izbjegli ovaj problem s pepelom, možete upotrijebiti nove betonske blokove za izgradnju svoje povišene gredice. Zatim ga obojite u svoje omiljene boje. Prilikom gradnje ovakvih gredica za sadnju povrća treba imati na umu da betonski blokovi ispiraju vapno, što podiže pH vrijednost tla. Povišen pH čini tlo alkalnim, pa treba birati biljke koje preferiraju rast u alkalnim uvjetima.

Višeslojni podignuti krevet

<img decoding="async" src="https://pereglin.com/de/wp-content/uploads/2023/04/1682615640_687_Einen-erhohten-Garten-bauen-Der-ultimative-Leitfaden.jpg" alt="Autor fotografije:

Uzdignuti krevet na više razina jedinstven je i sjajan način za izgradnju podignutih kreveta. Ovi podignuti kreveti imaju strukturu poput stepenica. Njegov jedinstveni dizajn i struktura daju vam fleksibilnost za uzgoj više biljaka u istom prostoru. Ovaj stil je prikladniji za ukrasne biljke. Možete koristiti različite razine ovih vrtnih gredica za sadnju različitih vrsta biljaka. Na primjer, na najvišoj razini možete uzgajati cvjetnice, dok se na nižim razinama može posaditi malo začinsko bilje ili grmlje. Ove povišene gredice izgledaju vrlo lijepo tijekom cijele godine, a možete ih ukrasiti čak i tijekom praznika. Također možete posaditi nekoliko visećih loza sa strane kako biste dodali estetski izgled.

Povišeni kreveti s panelima vrata

Ovo je ideja za izradu povišenog kreveta od rezervnih ili odbačenih vrata. Izgledaju atraktivno i većina ih ne zahtijeva bojanje ili impregnaciju. Kako su vrata čvrsta i izdržljiva, tako će i vrtna gredica izrađena od njih dulje trajati, a odbačeni proizvodi dobro će se iskoristiti.

Jednostavan kvadratni vrtni krevet

Jednostavan kvadratni vrtni krevet

Ovo je savršeni podignuti krevet za vas ako ste početnik. Vrlo je jednostavna i lagana za izradu, a kvadratni oblik olakšava dohvat svih dijelova žardinjere. To je u osnovi jednostavan vrtni krevet, ali odličan je uvod u zamršenost vrtlarstva s povišenim gredicama i olakšat će vam rad u vrtu.

Povišeni krevet sanduka za mlijeko

1682615641 974 Izgradnja podignutog vrta Najbolji vodič

Možete upotrijebiti stare kutije za mlijeko i pretvoriti ih u povišene krevete. Vrlo je jednostavan za postavljanje i prenosiv. Ako želite uzgajati svoje začinsko bilje i povrće u blizini svoje kuhinje, tamo možete jednostavno posaditi povišenu gredicu svoje kutije za mlijeko. Ako želite promijeniti njihovo mjesto, samo uzmite i učinite to. Jednostavno je kao što zvuči. Sjajna stvar kod njih je da ovo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah